Príspevok pre škôlkara
Ahojte, chcela by som sa spytat, ci existuje príspevok pre rodicov - skolkarov? Teraz ide moja dcerka do škôlky, do prvého ročníka, trebalo kúpiť od papiera (ceruzky,fixky,plasteliny, atd atd) po toaletny papier (mydlo,vreckovky) a okrem toho mesacne platit 8 eur za prevadzku skolky+mesacne výdavky na stravovanie. Je to klasicka skolka, nie sukromna. Da sa vybavit od statu nejaky príspevok pre ,3 rocne dietatko na skolku? dakujem pekne
Zo ZRPS sa platia okrem iného napr. darčeky pre deti na konci školského roka, z toho sa kupujú nápoje a občerstvenie na školské akcie, na vianočný večierok, na karneval, na športový deň, na deň detí, platia sa z toho štartovné na súťaže pre deti, a veľa iného .
Takže nemusíš zaplatiť, ale potom keď 500 detí na škole dostane čokoládu a džús na Mikuláša a na deň detí, a to tvoje nie, tak sa potom nechoď sťažovať 😉
Ak nemáte nejaké existenčné problémy, že nežijete napríklad z jedného životného minima tak potom nie 🙂 Jedine potom na súkromnú sa dá vybaviť ale na štátnu nie
@rucka77 na súkromnú sa čo dá vybaviť?
Jedine o com viem ze predskolaci maju skolku zadarmo platia len stravu a zrps.a kazda skolka to ma inac.my napr.naozaj platime len zrps pol rocne stravu a skolku.max co si deti donesu je zubna kefka, poharik, pastu,pyzamko,ubor na cvicenie a nahradne veci do skrinky.To je vsetko a este platime par eur na pracovne zosity a ak rodic chce tak aj anglicky jazyk sa ucia predskolaci.
Toto sú tak sialene smiešne sumy čo si pýtajú tie štátne škôlky, mali by to byť oveľa viac a hned by lepšie vyzerali aj sociálne zariadenia, alebo novšie hračky, nábytok, didakticka tabuľa, bezpecnejsie zábradlie, dezinfekcia (hocico). Za mňa aspoň 50-70 eur mesačne aspoň hneď by to bolo iné. To že to je štátne, neznamená automaticky že to má byť zadarmo (lebo 10-20 eur to je zadarmo).
@sasa1983 z časti máš pravdu- treba viac peňazí. Lenže potom by niektoré deti do tej škôlke chodiť vôbec nemohli.Nie každý rodinný rozpočet zvládne tých 100-150 eur navyše napr.za dve deti.
@deluxe86 kamoska plati rocne za skolku 100eur iba ako rodicovsky "povinny dar" ci ako to nazvat.. do statnej skolky.. vraj na pomocky( plastelina fixky) a vylety.. plus obedy a este volaco ze tam mala vobec chodi.. + toaletak, vreckovky... a mozno tam dali znacku ktoru chcu aby na seba rodicia "nemohli zazerat" ked jeden kupi drahsie iny lacnejsie.. ludia su vseliaky
@sasa1983 lenže vtip je v tom, že tie sumy nejdu školke ale zriadovatelovi. Riaditeľka sa môže aj rozkrajat, ale keď nemá z čoho, tak bohužiaľ... Naša škôlka ma prerobené kúpeľne, nové hračky, didakt. Tabuľu, ihrisko. Ale z 2%ktore jej ako rodiča venujeme. Zo zrps ide všetko pre deti - každý rok nám dá k nahliadnutiu co kde za koľko platili.
Áno. Keby to išlo, tam kde sú výsledky, tak ano platiť viac. My ideme zo súkromnej do štátnej na skúšku len a z tej sumy čo pýtajú v štátnej som bola v šoku (faaakt nízka sumička).
Napr. Neviem ako inde, ale v Bratislave sa platí v strávenom paušálny poplatok, čiže aj keď je dieťa odhlásenie z obeda, tak istú časť 0,33€ tuším) zaplatiť musí. To ide mestskej časti a ta to používa na "obnovu kuchýň"... Nakúpi si sporáky, taniere atď čiže zas len za rodičovské peniaze a hrdina sa ako sa starajú o škôlka rov...
@belllinka vies, moj manzel uci v skole, takze viem, ze ja kupim fixky na tabulu, ja kupim papier na tlacenie previerok, ja kupim krepovy papier, ak chce dat na nastenku nieco pekne...a ked sa minie atrament v tlaciarni...tak tlacime pisomky vsadekade...za vlastne. Maju kupene daco, ale ked sa minie, tak sa minulo.
Aj na súkromnú skolku je príspevok. Príspevok je na hocico čo 3 r veku dieťaťa.
Skolkar je este vyrazne lacny v porovnani s prvakom. A toto co pises mi nepridu nejake horibilne sumy. U nas davame 100eur ZRPS + 25/mes.poplatok za skolku + 20-30e/mesacne stravne + toaletaky,vreckovky,vlastne navliecky,plachta. A k tomu mam este druhaka...Takze na zaciatku roka odide vyse 200 e len taky fukot..50 sme platili na pomocky uz koncom roka,inak by sme platili 250😵 A nebodaj este budu chciet ist na kruzok..Take somariny,ako plastelinu,drahe farbicky,voskovky,tempery...som tam ani nezaratavala.
Baby a povedzme že čo očakávate že dostane vaše dieťa za povedzme 50 eur mesačne? Lebo mne to príde že za 50 eur mesačne sa veľa skákať nedá. .reči o tom, že štát a mestská časť a bla bla..Tie netreba. Reálne ide o to, že vy niekomu dáte svoje dieťa na gro časť z mesiaca, cez týždeň je tam viac času ako doma a dáte im za to tých povedzme 50 eur . ..tak podľa mňa nič moc. Či?
@deluxe86 nuž zvykaj si ... žiadny príspevok nie je, predpokladám, že dieťa ide do škôky a ty do roboty a treba financovať. Štát tvoje dieťa chovať nebude.
ja si na september vždy chystám dvakrát 100€ na výdavky. To ešte mimo školských potrieb a školských tašiek, ale vždy treba zaplatiť ZRPŠ, pracovné zošity, knihy, tolatený, kancelársky papier ... to len na začiatok, potom každý mesiac niečo, raz výlet, exkurzia, divadlo, hento, tamto .... nesťažujem sa, všetko dnes niečo stojí a pokiaľ idú peniaze do vzdelania, nelutujem tie výdavky.
Čo ti radia tie laciny z TESCO, to ani ja nekupujem, za týždeň sú dolámané, farbičky nefarbia, plastelína smrdí ... ale zasa ani MAPED nestojí majland, do 20€ sa v pohode musíš vojsť. Poplatok ide mestu, to si určuje každé mesto extra, ked chodili moje deti, odpúšťali ho predškolákom, ostatné roky sme platili. Stravu platíš, ale zasa nemusíš vyvárať v týždni doma, takže sa to trošku vykompenzuje.
Neodporúčam neplatiť ZRPŠ, dieťa môže byť vylúčené z niektorých aktivít, okrem toho, je to nefér voči ostatným, ktorí to zaplatia a peniaze sa použijú napr. na nový koberec do triedy, ktorý potom používajú všetci. Prípadne od vás budú vyberať potom extra na také veci, ktoré idú zo ZRPŠ. Nehovoriac o tom, že si hned na začiatku roka urobí rodič "dobrú povesť" a nikdy neviete, či niečo nebudete potrebovať riešiť (pocikávanie, nejedenie, nejakú detskú šarvátku, niečo dieťa pokazí...), a potom budú aj oni takí "ochotní" vám vyjsť v ústrety. U nás ZRPŠ bolo okolo 10€, nemám dojem, že by to bola premrštená suma. Vo väčších mestách to býva viac, ale zasa majú viac aktivít, aj lepšiu vybavenosť.
Prípadne sa treba dať zvoliť ako triedny dôverník do rodičovskej rady a môžete o tých peniazoch potom spolurozhodovať 😉 Nie je tiež problém požiadať o vyúčtovanie, kam tie peniažky idú.
@ciusinka 350€ je aj na výbavu pre prváka podla mna privysoká suma ... ale tak jasné, ak niekto kúpi len tašku HAMA za vyše 100€ a chce mať k tomu tip-top zladený peračník a obaly na zošity, tak sa suma vyšplhá.
Pri troche rozumu sa dá do tých 150-200€ prváka vybaviť - tašku trebárs Topgal za 60€, v sade s -peračníkom + 10€. Vrecko kúpiš obyčajné aj za 3€, značkové máme Adidas s extra vreckom na topánky za 10€ v akcii (keby nebolo akciové, nekúpim). Telesnú mám overenú z Decathlonu, tenisky 15€, tričko s teplákovkou 20€. Prvákovi stačia do peračníka 3 dobré ceruzky na začiatok a pastelky. Výtvarná výchova cca. 30€ (to už aj z tričkom od číňana na ochranu oblečenia a obrusom na lavicu). No a zvyšok rátam nejaké zošity, obaly, príp. školské dosky.
No a ja poznám ludí, čo dali aj 500€, kupovali všetko mega značkové ... asi každý podľa možností.
Ja platím 570 eur mesačne za sukromnu škôlku a ideme vyskúšať či dáme aj štátnu, aby nebol malý rozmaznany. A naozaj viem kam idú moje peniaze na škôlku, preto mi nebude zjavne nikdy jasne čo budú chcieť financovať z toho, čo budeme platiť teraz t.j.pár desiatok eur. Naozaj zadarmo nie je nič, mali by byť väčšie čísla učiteliek na počet detí, tam by sa mali navýšiť prostriedky v štátnych škôlkach (platili by to rodičia samozeejme)
Takže hádať sa tu o vyúčtovanie 5tich eur za divadielko a 5 eur za nožničky je trošku výsmech. Tie deti sú tam počas týždňa viac ako doma. Ešte na tomto by chceli rodičia šetriť, nechápem. Je mi jasné, že nie každý má na súkromnú a ani nemusí platiť, že čo súkromná to dobre a čo štátna to zle, ale zase za 30-40 eur mesačne čo rodič škôlke zaplatí, sa má čo tým deťom kúpiť?
@sasa1983 štátne škôlky sú dotované štátom, platy učiteľov tiež. Zriaďovateľom týchto zariadení je zväčša obec alebo mesto, budova patrí mestu, mesto dostáva dotácie na tieto zariadenia a má vyčlenené financie z rozpočtu, z podielových daní... Ak si zamestnaná, platis odvody štátu, platis dane mestu. Prispievas týmto spôsobom. súkromné škôlky žijú z nedostatku štátnych škôlok. A ver mi, nie každý si ju môže dovoliť. Pracujem 20 rokov, a môj plat nepresahuje sumu, ktorú ty platis mesačne za škôlku. To môžem rovno doma zostať s dieťaťom. Je to prehnané. Ale aj autorka tejto témy preháňa, nie sú to také strašné výdavky v tých štátnych škôlkach.