Prispievanie 22 ročného syna do rodinného rozpočtu
Mam problem syn 22 rokov ma priatelku skoro rok pracuje a prispieva mi 100eur mesacne ona ma 18rokov este chodi do skoly.vsetko by bolo v pohode len priatelka je u nas cca 28 dni v mesiaci a 3 dni je doma financne sa to neda uz utiahnut stravuje sa tu sprchuje periem jej no s nicim mi nedokaze pomoct...najest a cely den v izbe...syn sa zmenil popri nej malo pomaha...vkuse su zavrety v izbe...nastali hadky ked som povedala ze priatelka moze aspon sem tam vziat vysavac do ruky...ze vykrikujem ze ona tu nebyva...no to ze zo 100 eur chovam dvoch ludi cely mesiac,obom varim periem zehlim a kde je najom a vsetko...neviem pripadam si ako hlupana co by ste robili na mojom mieste vy ako by ste to riesili...
Autorka sa nevyjadruje, skoda.. Ale obavam sa, ze zakladnu chybu urobila ona sama, a sice ze to neutala hbed v zaciatkoch.. Synacik sa mi zda tiez rozmaznany, pravdepodobne jedinacik ktoreho vychovala sama tak robila vsetko za neho, a teraz si moze vychutnat dosledky. Tu pomoze to co spominala vacsina, poslat ich do podnajmu, a nech sa staraju. Len dufaj ze ti "nevesta" o par tyzdnov neoznami ze je v tom a budes opatrovat este dalsi hladny krk
Mne by cudzia osoba non stop v byte vadila. Nech príde na kávu, alebo aj v nedeľu na obed, ale v kuse aby tam bola tak to by som pravdepodobne nedovolila. A teraz nemyslím na finančnú stránku veci.
@miss_sunflower no ano, nemusi sa o seba vediet postarat - zase vsetci sa tvaria, aka je 18tka dospelost, ale pri dnesnom "vedeni" deti su aj 18rocni ako kojenci - "samo" sa navari, vyperie, zaplati...
akurat ma zaraza - ako uz aj niektore baby spomenuli - ci jej nie je trapne nechat kvazi-svokru prat jej spinave pradlo... akoze pracka je pracka - ale nema dve zdrave ruky, aby si svoje gate oprala sama? pocas skoly na intraku tiez nebola a ked sme nechceli vlacit plne bagle so spinavym pradlom cez pol Slovenska, tak sme si vyhradili hodku-dve cez vikend, naustili umyvadlo, mydlo do ruky a cary-mary (mozno pre dnesnych pubertakov) - pradlo ciste aj bez automatickej pracky ... 😀
14-teho v mesiaci by som si oboch zavolala a povedala, ze 100 eur, ktore syn prispieva sa prave minulo. A bud nech daju dalsie peniaze, alebo chytia handru do ruky. Rozhodne by som jej veci (a uz snad ani jeho) neprala a nezehlila. To kde sme? A ked budu mat usmevy od ucha po ucho, povedat, ze si mozu skusit, ake je to vyzit zo 100 eur v podnajme.
No tak toto by som netolerovala uz kaslat na to ze nepomoze ale pytala by som viac od syna alebo nech sa ide stravovat k priatelke.. vsak preco aj k nej nejdu
@bmuller
ak si nepostrehla aj to bola cast mojho prispevku, ze aj za internat by platila a aj tam by si musela oprat alebo zobrat k mamicke 🙂 a ze teda ked je leniva si oprat nech jej perie priatel, ved s nim spava a nie s jeho mamou (ked uz sa mam tak skaredo vyjadrit...) cize aj mna to zaraza
no je to ťažké a nikdy som si nemyslela že budem riešiť niečo také...Mám dvoch synov jeden býva s priatelkou v byte.My.bývame v RD syn doteraz pomahal pilit drevo, chystat,kosiť a všetko...no ako sú spolu,začal sa jej prisbôsobovať...ona tiež v podstate nie je zlý človek...chápem,že je mladá...ale je lenivá...no začalo to víkendami a postupom času tu zostávala dlhšie a dlhšie...Nechápem ani ja že doma nechýba...mama chodi opatrovať do Rakúska ,áno asi som to mala riešiť hneď...a preto to teraz takto je...Mám 43 rokov a nechcem pôsobiť ako puritán...no vadí mi,že nepomôže nič,no je prvá v ladnicke...ani sa len neopýta či niečo netreba...So synom sme to už preberali...chcela som len počuť aj iné názory...
Co by som robila? Neprala, nevarila,nezehlila a vyprdla nanich.. Napisala by som im na dvere, nech si skusia najst iny hotel za 100€..
@kucka573 ty nechceš byť puritán, ale ja budem.. Ja osobne by som si do domu nedovolila nasáčkovať 18 ročnu dievčinu, ktorá má kde ináč bývať. Nech sa stretávajú kde chcú, nech si zariadujú po svojom, ale nie pod mojou strechou. Na niečo sú dospelí a na niečo nie?. Ak chcu vyžiť zo 100eur, nech sa páči-smer podnájom. Je xy prípadov v mojom okolí, kde matka živila aj cudzie dieťa/ dokonca počas štúdií/ a to cudzie sa naraz zbalilo /diplom v taške/ a donevidenia. Rozišli sa a rodičom ostal "nezaplatený hotel".
No vadí mi,že je tu každý deň,že nemáme súkromie a pritom nie sú svoji...je to hlavne kvoli financiam,to ostatné tak isto...tiež nevidím dôvod aby tu bola tak často...
Podľa mna si hlavne na zaciatku nemala súhlasiť s tym aby u vás de facto bývala.
Ona ti ako študentka nema asi ani z čoho prispievať. Ale na druhej strane keby mala v sebe kúsok hrdosti tak práve preto by sa mala snažiť ti pomáhať so všetkým... Podnájom neutiahnu momentálne ked robí len tvoj syn.
Ďakujem za názory velmi mi pomohli v mojom dalsom rozhodovaní,a utvrdili ste ma že nie ja som tá zlá čo to nechápe...
@narsila tu poslednu vetu som len tak podotkla, pre autorku prispevku, nemyslela som tym teba ale to nevychovane dievca co u nich zije, kedze ty si hned napisala ze si sa spravala normalne. Tebe som len pisala ze chodi do skoly tak nech sa o nu staraju jej rodicia, ked sa pytas ze co s tym oni maju... Tak co s tym maju, neviem ci som divna ale ked si predstavim ze moje dieta by zo skoly neprislo domov ale do cudzej rodiny, keby prislo domov na tri dni z mesiaca preboha sak to je neskutocne, ti co jej to dovolia stojim si za tym ze nie su normalni. A ked je dospela a ma 18 tak nech si najde robotu a nech sa stara, ale nie ze vyziera a vyuziva domacnost svojho priatela. Ja neviem mne je to v podstate jedno napisala som len svoj nazor ale ja byt na mieste autorky diskusie tak uz davno s nimi narobim poriadky, neviem na co caka ci sa spamataju, ci slecna nahodou neotehotnie aby sa mohla starat nie o 2 deti ale o 3, vlastne o 4 kedze u nich byva aj nejaka neter... Nuz kazdy ako si zrobi tak maa, netreba len nariekat a stazovat sa ale... 🙂
@kucka573
na tom, že si vo vlastnom byte vyžaduješ súkromie a nechceš sa zadarmo starať o cudzie dieťa nie je nič puritánske. Puritánske by bolo povedať, že keď dievča raz za týždeň na 2 hodiny príde na návštevu, nemôžu za sebou v izbe zavrieť dvere, ale bola by si im stále v zadku 😝 nie je nič nenormálne na tom, čo žiadaš... nebýva s vami ešte niekto, kto zdieľa tvoj názor? že by ste to mladým spoločne vysvetlili a našli riešenie? návrhov si dostala viacero 🙂
@kucka573 si mama,nie kamaratka.....
a ver,ze aj ked sa pohundre,atd,atd......stale ostanes mama,kt.bude mat syn rad,aj ked bude prisna=prisnejsia
ty kokso, vykrikuje ti že ona u vas nebýva ked ju chceš poprosiť o pomoc ?
:😲 😲 😲 nuž asi by som nastavila vždy ked pride na navštevu budík na slušné dve- tri hodinky a po jeho zazvonení dovidenia, nech ide mladá "byvať" domov .... moji synovia maju 21 a 18 a dcera 20 ale nikdy v živote u nas neprespala ešte žiadna frajerka- frajer , vedia, že by som to netolerovala
@fra tak,tak....moja mama bola dost moderna,ale prespavanie sa u nas netolerovalo...a cuduj sa svete-som sa aj vydala,aj brat ozenil
tiez neplanujem svoje deti podporovat v takom niecom
To sa 18 ročné dievča nehanbí, ze jej cudzia žena perie spodare, ponožky, ze po nej umýva riad, je už fakt totálne sprosta tá dnešná mládež? By som jej rýchlo vysvetlila, kde je sever, s hentakym bezohladnym správaním je to jedna blba standa, ani by ma nehlo chovať ju. Ešte otehotnie, sprosta je na to dosť a od teba vypytaju na potrat. Alebo budeš živiť neplánovane vnuca od dvoch nesamostatnych sopliakov.
Neuraz sa ale co si nesvojpravna? Ved to netoleruj, synovi povedz, ze priatelka u vas byvat nemoze a hotovo.
Ku nam ani na navstevu priatelky nechodia, niesu mi rodina, niesu to ani moje kamaratky.
Ja si na sukromie siahat nenecham.
Mojho syna to ani nikdy nenapadlo nastahovat si sem nejaku babu.Asi vie zeby u nas nepochodil s takym napadom.
@kucka573 ja mam 40 a nie nemyslim si ze som puritan takze ani ty niesi..pekne si s mladou a synom sadnite a povec im svoje podmienky.bud mlada bude chodit tak na hodinku ...a nie kazdy den a cez vikend sa moze zdrzat a 3 hod. Alebo ak chce byvat bude musiet prispievat. Vzhladom na to ze nieje clen rodiny tak kludne jej povec aj ovela vyssiu sumu ajo synovi. Podnajom, jedlo, drogeria atd atd... Ved predpokladam ze aj napr uteraky pouziva vase a vsetko ostatne. Ani taky tanier sa neicitol v kuchynskej linke zazrskom ale bolo potrebne ho kupit. Takze mama hotel a este k tomu cudzej lenivej slecinke urcite nie. A samozrejme ak chce byvat bude varit prat umyvat vysavat a vsetko co k beznemu zivotu patri..ja myslim ze mlada zdupka k mama hotelu domov.
@kucka573 Mlada to bere, ze je u vas na permanentnej navsteve. Ved to je take normalne byt na navsteve... Vsetky mamy na svete su tu od toho aby zivili a krmili.
Mne sa tiez rozum zastavuje...ako su niektori jedinci vychovani. Ze vsetko funguje bez ich pricinenia.
Ja mam 8rocnu dceru, a teda musi pomahat doma. 8rocna povysava aj utre prach.
Mne by asi mozog vytryskol keby si predomnou otvorila MOJU chladnicku a ladovala...
Od mladej by som si vypytala kontakt na jej matku/otca a normalne vydiskutovala, ze treba prispievat.
Ved hlavne IM zivis ICH dieta. Mali by o tom vediet a podielat sa.
@kucka573 a mladá má kde rodičov? Alebo čo to má vlastne za rodičov, keď ona chodí ešte na strednú školu a býva už hocikde a oni sa nestarajú? To už čo je.
A ty jej ešte operieš a navaríš? A čo si ty? Ich slúžka alebo náhradná mama?
Zbalila by som ju a povedala, že môže tam byť, ale spať už nie. A keď sa nepáči, tak nech ide teraz synáčik pre zmenu ku jej rodičom bývať a tam nech majú full servis.
A sprav to čím skôr, lebo ešte ju ten tvoj synáčik nabumbá a budeš sa starať nie o dve veľké deti, ale o tri
@kucka573 Ja Vam poviem podobny pripad. moj brat si nasiel v 19tich frajerku mala 17. cca po dvoch týždňoch chodenia uz u nas bola kazdy den. 6 rokov spolu chodili a zili u nasich. bez toho aby nasim prispeli korunu. ale aspon teda dievca poriadilo a sem tam navarilo aj ked po par rokoch zacala somrat a tak sa vzali nasi im prispeli a prerobili si povalu na poschodie. nasi im prispeli financne a teda mali krasny bejvak trojizbovy byt s velkou kuchyňou a jedalnou. dalsich 6 rokov zili v tomto byte. nasim neprispievali na elektriku a zvysok inkasa ani cent a kolkokrat sa stalo ze im mama este prispela a pokupovala vsetko co sa dalo ked sa im po 3 rokoch narodilo babo. skoncilo to tak ze sa rozviedli a moj nazor je ten ze sa rozviedli ked sa mali zacat starat o niekoho.. vid dieta. lebo zrazu museli byt oni ti zodpovedni. ja som brigadovala od 14 a od 18 som popri skole pracovala a kazdy mesiac som robila nakupy varila prala hoci som byvala s nasimi a studovala. riadne ma to stvalo a aj som sa patricne ozvala..vtedy mi nedali za pravdu. ale ked sa mladí rozviedli, rodicia uznali ze im vsetko dali na podnose a preto si nevazili co mali. teraz sa moj brat druhy raz ozenil a hoci je este spekulant jeho zena ho dala spravne do laty a konečne sa po 30tke naucil varit prat a riadit a hlavne platit polovicu najmu lebo sa prestahoval za nou do mesta. maju spolu babiku malu a okrem toho sa zacal poriadne bracho starat o prve dieta. tuto facku od zivota co sa tyka zivota vobev nemusel dostat keby sa moji rodicia zachovali trochu raznejsie. takze nebat sa otvorit usta a povedat bud alebo. to by som sa pozrela na to aby si nevesta u mna doma rit valala a krizom slamy nepohla..letela by len by za nou masny flak nezostal..
@kucka573 jednoducho prestat im varit, prat a zehlit... nie si ich sluzka a neveste otvor dvere do izby a pekne jej povedz co ma urobit... porozdeluj robotu - coho sa bojis... ked chce byt u vas, tak nech sa cini... povedz jej ze na zaciatok bude 1 den v tyzdni varit obed ona... ze nech roztriedi veci a da ich prat... a svoje veci a veci tvojho syna bude zehlit ona (ja osobne nezehlim vobec, ked sa veci poriadne vyvesaju a poriadne po vyschnuti poskladaju, tak ich zehlit netreba)... LEN TREBA ZACAT TYM, ZE TIE DVERE DO ICH IZBY OTVORIS...
@zltyslonik
pri kontajneroch z toho nič asi nič nebude

@zltyslonik ja sa pocikam z Teba 😂😂😂 s Tebou musi byt fakt sranda, skoda ze sa nepozname 🙂