icon

Prispievate do tretieho piliera? Zistite, ako začať!

15. mar 2024

Ahojte , prispievate si do tretieho piliera ? Uvažujem o zriadení 3 piliera keďže mám možnosť dostávať nejaký príspevok aj od zamestnavatela (25€) . Lenže problém je, ze sa v týchto veciach vôbec nevyznám , neviem v akej spoločnosti si ten 3 pilier zriadiť ? Aký fond zvoliť ? Mám 34 rokov. Ďakujem

Strana
z2
jarka_black
16. mar 2024

@falbala132 v NN to tak bolo, že som vždy 2-3 dni čakala... čiže dalo sa to robiť na dlhšie obdobia, nie na dennej báze... ale oni skracovali toto čakanie pokiaľ viem

mať možnosť reagovať flexibilne je lepšie

hellwant
18. mar 2024

@simsalabim 3 veci spôsobuju rast 1. AI - umela inteligencia( nie, ze ona spravuje trhy, ale boom okolo firiem, co ju rozvijaju), taha to par silnych firiem.
2. Vysledkova sezona bola konecne FAKT dobra u mnoho firiem( po Covide- problem dodavky, plus vojne a s tym suvisiacim narastu za energie sa to stabilizovalo)
3. ocakavane znizovanie urokov FED-u a v Europe ECB, ale ECB je ovela mensi hrac😄- hlavne, ze uz nezvysuju.

Cize ludia a institucie tym padom ciac veria trhom a nakupuju.

simsalabim
18. mar 2024

@hellwant dakujem za vysvetlenie. Malo by v tejto situacii napr navysit prispevok?

hellwant
18. mar 2024

@simsalabim ak narazate na 3 pilier, tam nenavysujte, velke poplatky. Tam sa oplati davat minimum, co musite dat aby vam prispel zamestnavatel tou najvyssou sumou aku môzete od neho dostat.
Co sa tyka investovania cez brokera ja nenavysujem, davam mesacne trvalym prikazom rovnako. Extra vklad by som dal pri aspon 10% pade. Trhy su vysoko, ale nevieme, ci nebudu dalej rast, cize ak pad nebude aspon mam zainvestovane v mesacnom vklade. Treba si urcit hranice, pri akych padoch cosi prihodit. Napr. kazdych 10%. Pozrite si ako boli trhy najvyssie, odcitajte 10%- mate prvu sumu na extra nakup, potom od najv. hodnoty odcitajte 20% a mate druhu hodnotu na dalsi extra nakup, to iste pri 30% a budete mat 3 hodnoty kedy prihodit extra vklad. Nema zmysel nahanat kazde percento( 3 či 5 % dolu a uz prikupovat viac), vyhadzete sa pri prvych 10% peniaze na nakupy a nahodou pad bude pokracovat o napr: 25% a uz nebudete mat z coho a aj tie vase extra nakupy budu v minuse -navrat môze trvat dlhsie, hovori sa medvede(pokles, je to rychle) letia dolu z okna, ale byky( rast) nahor sliapu pomaly po schodoch - a vy chytite depku a este skratovo odpredate. Drzim palce pri investovani.

hellwant
18. mar 2024

@simsalabim este jedna poznamka, trvaly prikaz na investovanie samozrejne navysujem, ale nie vzhladom na trhy, ale na rocnej baze vzhladom nato, ako rastie inflacia a aj to sa da iba vtedy, ak vam zvysuju plat. U mna nastastie kazdy rok. Aby sme mali vzdy s manzelkou po zratani cistych vyplat do hromady cez 20% platu zainvestovane.

falbala132
18. mar 2024

@hellwant a cez aku spolocnost investujes prosim?

hellwant
18. mar 2024

@falbala132 ja cez finax, ale tam musis pocitat s 1% poplatkom ak si elite, s 1.2% ak nie si elite( od 100000 eur je elite) Ale teraz po spusteni automatickeho investovania XTB brokera to vyzera u XTB ovela lepsie, tam ak neurobis obrat cez 100000 mesacne a kupujes iShare verziu etf na s &p 500, Russel 2000, ci rozvojove trhy, tak to mas prakticky bez poplatku ( este tam je poplatok 0.2% ak tvoj celkovy majetok u nich presiahne 250000 eur, ale to potrva kym to dosiahne obycajny clovek) A kedze su to etf v eurach cize nie je konverzia na dolare ani tam nestracas. Len si ich musis vediet vybrat a casom rebalansovat.

basska_b
18. mar 2024

Nie, ja si 3. pilier v roku 2026 zrusim, co ma na to kamoska nahovorila... mam tam 200 euro, nech si to kludne nechaju... nech mi nikto nehovori a nemaluje vzdusne zamky, co bude o 30-40 rokov, najma nie spolocnosti , co 3x zmenili meno a majitela... podla mna ani kamen na kameni tu neostane. A studovala som poistovnictvo, ziskova ma byt poistovna, nie my

falbala132
18. mar 2024

@hellwant dakujem, nad Finaxom som rozmyslala aj ja. to XTB poznam, ale to asi nie je nic pre mna. ta poznamka co maju na stranke, ze "76% samo-investorov straca" a ze treba mat skusenosti s investovanim na vlastnu past, tak myslim, ze to sa tyka aj mna, radsej ozeliem ten poplatok ale zverim to niekomu kto s tym ma skusenosti 🙂 🙂

hellwant
18. mar 2024

@falbala132 pozor to su ale väcsinou traderi- predaju, kupia atd. alebo ti, co nevedia ovladnut emocie.
Inak kedysi som aj ja bol na xtb a mna odradzaju iba 2 veci od neho- 1. podpora. Finax rychlejsie reaguje ked
mate otazky, ci nieco sa vyskytne, hlavne ak ste Elite- co som.
2. vec neustale vam z apky vyskakuju info, 5% pokles, ci 2% pokles, tam hori ropne pole , pokles cien plynu atd...velmi to ovplyvnuje a robite unahlene nakupy. A vzdy svietia na vas tie poklesy a rasty - zelene a cervene cisla a putaju vasu pozornost ako herny automat

hellwant
18. mar 2024

@basska_b Ale investovanie nesuvisi s poistenim, i ked firmy co ponukaju 3 pilier su aj poistovne. Majetok klienta v investovani je oddeleny od majetku spravcu. Aj keby skrachoval, len ho prevezne iny, vasich akcii sa to netyka, tie su vase.

falbala132
18. mar 2024

@hellwant cize ani pre XTB nepotrebujem skusenosti, staci si len vybrat dobry ETF a nechat to tam rast a nezasahovat?

hellwant
18. mar 2024

@falbala132 ano, napr. kuknite vo finaxe ake maju etf ich thicker symboly ake pouzivaju na burze-ja mam 100% akciovy, pozostava zo 6 etf, v xtb maju 5 z nich, presne tie iste. Iba xxsc.de chyba- male spolocnosti EU.
Akurat raz za cas treba urobit rebalans. Ked vam 1 etf velmi prevazi( nie poctom akcii, ale hodnotou, viac narastie ako ine) treba odpredat a dokupit to, co je podvazene. Treba davat pozor aby sa odpredavali tie, co su uz aspon rok zainvestovane, aby ste dan neplatili.

falbala132
19. mar 2024

@hellwant prosim neposlal by si mi svoj referral link pre zlavu z poplatku vo Finaxe? rozhodla som sa otvorit si ucet tam, dakujem 🙂

Strana
z2