Problém s financiami
Dobry vecer
Mam taky ,,problem,, resp. Posledne dni a precitani viacero diskusii tu na MK mam pocit ze neviem co je spravne.
Zijeme s priatelom spolu v jednej domacnosti,planujeme svadbu a vsetko je super. Vazim si ho ako cloveka, velmi mi pomaha ako aj v domacnosti tak aj z malym.
Moj problem je alebo nas financie. Ale neviem kto z nas ma pravdu, respektive ako vediet co je spravne.
Takze ja pracujem na polovicny uväzok, priatel pracuje normalne na plny uväzok. Zarobi velmi dobre. Ja dostavam este na maleho alimenty. Cize ked spocitam moj plat a alimenty tak mam o 1/3 menej ako ma moj priatel vyplatu.
Ja som z mojej vyplaty zila aj z malym sama aj som mala svoj byt cize nejde o to ze mam malo. Len ja z mojej vyplaty davam urcitu sumu priatelovi (byt a vydaje ako poistky internet atd) co akoze mne samej nevadi kedze ked som bola sama tak som platila toez najom ktory bol viac. Lenze problem je v tom ze v podstate ja nic neusetrim. Akoze nie ze by som chcela skreckovat do vankusa prachy ale jednoducho ked zaplatim skolku, telefon, atd tak mi na konci neostane nic navyse kdezto samozrejme ze priatelovi ostane.
Nikdy som neako nad tym nepremyslala pretoze chce kupit dom pre nas atd. Takze to beriem tak ze co setri setri pre nas, no na druhej strane mam uz svoj vek a je mi jasne ze sa moze cokolvek stat a ja potom nebudem mat nic ani len nasetrene.
Ako by ste to videli vy?
@tanja0808 vieš aj ja mám takú poskladanú rodinu , dve deti som si do manželstva priniesla. Ale môžem ti povedať že mňa pri vstupe ani len nenapadlo rozmýšľať nad tým že by môj manžel mal nejaký svoj príjem a ja svoj príjem a zo svojho príjmu živím svoje dve deti z predchádzajúceho manželstva.
Obidvaja zarobíme zhruba v priemere rovnako , niekedy on viac , niekedy ja viac a všetko to ide do nášho príjmu vrátane výživného na dve deti čo mám . Ked sme sa brali , on mal svoj byt, ja som mala svoj byt, jeho byt stál v priemere asi 90 tis EUR , môj 49 tis EUR to sa predalo a kúpil sa dom ktorý spadol do bezpodielového vlastníctva a nikto z nás neriešil že ja som dala viac a ty menej jednoducho každý z nás spravil čo bolo v jeho silách . Druhému manželovi som porodila dve deti a môžem ti povedať že napriek tomu že pracujem , drvivá časť výdavkov ide z jeho účtu , jednoducho to tak chce .
Na druhej strane je však pravda že veľa vecí máme právne poriešených v prípade rozvodu .
@tanja0808 V takychto veciach neexistuje spravne riesenie. Jednemu paru vyhovuje to, druhemu ono. Hlavne vy dvaja by ste sa o tom mali porozpravat, aj co sa tyka financii neskor v manzelstve. Jemu napr. vyhovuje, ked nic neusetris? Vie o tom vobec, ako ti vychadzaju peniaze? Ty zvazujes, ze ak by sa nieco stalo, nebudes mat nic nasetrene, ako to vnima on? Moze to vnimat tak, ze mas pravdu, setri si, ved on zaraba dost, aby vas uzivil vsetkych alebo si je vasim vztahom tak isty, ze to nepovazuje za dolezite, lebo peniaze vnima za spolocne a rata s tym, ze ak by si nieco surne potrebovala, proste ti peniaze da. A moze to vnimat aj tak, ze kym nie ste svoji, tiez sa chce "poistit" a preto od teba pyta najomne, aby sa mozno necitil hlupo, keby ta zivil a ty si mu potom zrdhla. Viem, ze je to prehnane, ale stava sa a on s tym moze ratat, moze to tak brat.
Neexistuje spravny sposob, len sposob, ktory vyhovuje vam obom. My sme napr. uz dlhsie pred svadbou ratali s peniazmi ako spolocnymi, prislo nam to prakticke, aj ked sme ich mali na dvoch uctoch. A ja som mala len almuznu z brigady, ale predsa nieco. Ale poznam pary, ktore aj roky rokuce po svadbe maju prisne oddelene ucty, dohodnute kto co plati a zo zvysku si uziva zivot kazdy sam ako uzna za vhodne. Manzel zaraba viac, tak si nakupi viac, manzelka menej, tak velmi vyskakovat nemoze. To mne napr. pride az cudne, ale im to ocividne vyhovuje. A dolezite je, co vyhovuje im, nie co pokladaju za lepsie ini. Aj vy by ste si mali najst sposob.
@tanja0808 Ahoj, prepáč zapojím sa do diskusie len okrajovo... ale zahliadla som kdesi cifru 3000 € mesačne za škôlku. Prosím ťa, môžeš mi aspoň do IP napísať, kde sa takáto cifra za škôlku platí? 😕 V akom štáte? Nech sa mu prípadne oblúkom vyhnem... Veď to je šialené!!!!!!!!!!!!!
@tanja0808 toto by mi vobec nenapadlo riesit. Mame hypoteku, jeden spolocny ucet plus jeden sporiaci ucet (v tej istej banke), kde mame obaja pristup a kazdy vlastne heslo do internetbankingu... a prijmy a vydavky sa riesia spolu.
Su ludia co maju kazdy svoj ucer, ale ked sme raz rodina, tak vsetko riesime spolu. Jedine, ze by bol jeden napr zivnostnik a potreboval by mat podnikatelsky ucet.
Cize ked nieco usetrime, usetrime to spolu. A nie on alebo ja. Ja zarabam asi polovicu, max 2/3 ako on. A vsetko riesime spolu.
ahojte! mam otazku...
nepoznate nejaku maminku, pani, ktora si chce privyrobit upratovanim v domacnosti? raz, dvakrat v tyzdni, spolu by to bolo tak 6-8 hodin. na vsetkom sa da dohodnut. byt je v Karlovej Vsi v Bratislave.
dakujem za spravicky!
Ika
http://akosizarobit.wbl.sk/?gen=6934
možno ti to môže pomôcť si našetriť dosť po pri tvojej práci je to len na vás

@maslenka47 nepovazujem to za svoj prijem! Napisala som ze plat plus alimenty ako si si mohla v uvode precitat! Ale neviem akoze to podla teba mam zobrat vyzivne dat ho na osobitny ucet a rozpocitavat co maly zjedol a z toho zobrat?! Alebo vlastne co si mi chcela povedat/poradit tvojim prispevkom?
Lebo neviem ako si mam znizit naroky nemam jest? Nemam si kupivat zakladne hygienicke potreby? Vies tu sa do vyzivneho pocita napr ak cast na najomne cize vyzivne je tu dost vysoke kedze vychadzaju zo zivotneho minima plus nieco navyse. Ale dakujem za prispevok