icon

Prosím a radu na dobrý finančný rozpočet

fandan
21. okt 2011

Mile mamicky som tu nova a modry konik sa zda byt mojou poslednou utechou a dufam, ze aj pomocou, aby som vyriesila nas erodinny problem. Jedna sa samozrejme o financie a rodinny rozpocet. Mozete mi napisat prosim z kolkych penazi hospodarite na mesiac, co je ta suma, ktora vam zostane po odratani povinnych mesacnych vydavkoch - uver, byt,elektrina, telefony..... Co vam zostane na jedlo, oblecenie, lieky a ine vydavky???

S manzelom sme sa nikdy nehadali a dnes je to podobne, jedina tema na ktoru sa dokazeme pochytit, ale to velmi, su peniaze, vzdy peniaze a nic ine. Neskor sa tu rozpisem aj viac, aby bolo jasne, o co ide, ale som zvedava, ci ja nie som schopna hospodarit s pridelenymi peniazkami alebo je to fakt malo co zostane na ucte. Som zufala a neviem si rady, nie vzdy to bolo tak, no manzel sa po case zmenil a teraz odklada kazdy halier, na ucte nechava len sumu, ktora podla neho staci. No pre 4 clennu rodinu podla mna nestaci. Pracujeme obaja - ja na zivnost, male podnikanie, ktore ma len tak tak uzivi, prosim nepredstavujte si pred ocami podnikatela, ale len malu zivnost, naozaj ako by som pracovala niekde na 8 hodin,nic viac, ale vybrala som si tuto moznost prace doma, aby som v pripade potreby bola poruke ak ma deti potrebuju, alebo su chore. Tak nemusim riesit OCR ani nic ine, pracujem doma a ked je treba deti nechat doma, tak som tu.
Viem ze su rodiny, hlavne kde sa pobera materska, ze je tych financii malo, ale mne pride, ze v obchode sledujem kazdy jogurt kolko stoji, co je v akcii, a pri pokladni ak mi vyskoci suma 30€, obleje ma studeny pot, a mam vycitky svedomia lebo viem, ze je to vela a to som maso este ani nekupilea len nieco na ranajky desiatu, pripadne ryzu a cestoviny. Neviem ako to mamicky robia z materskej, ale mne nevychadza ani na oblecenie pre deti, vela kupujem na MMB pouzite veci, ale pekne, nezalezi mi na znacke vobec, len aby bolo oblecenie pekne a funkcne a nejak aj kvalitne, ale vobec si nezakladam na znackach, aby nedoslo k omylu. Ja sama znackove oblecenie nemam, nie to este deti. Pre seba si oblecko kupujem z penazi co mi zvysi z podnikania mimo tych, ktore vkladam na spolocny ucet, nie je to vela, naozaj len malo, lebo vzdy potrebujem investovat do noveho materialu, takze nic moc.
Ako sa da nakupit v hypermarkete pod 30€, ked robite povedzme tyzdenny nakup? Fakt mi pride, ze ked kupim za igelitku veci, uz platim tych 30€. Ked mi niekto hovori ze plati 60 aj viac € za nakup, tak len kukam, lebo ja si to dovolit nemozem. Na druhej strane zasa neuveritelne sa cudujem tym, ktory hlasia nejaku nizku sumu na rozpocet a vyziju. Ako to je teda?
My by sme s peniazkami problem nemali, ale manzel do spolocnej kasy prispieva len sumou, ktoru on uzna za vhodne, ze to celej rodine na mesiac staci a neviem mu dohovorit, ze je to malo. Pomozete mi dopracovat sa prosim k riesniu ako na to, pripadne by som rada zistila, ci ja robim nieco zle, alebo je tu fakt problem! Dakujem vam vsetkym vopred za pomoc. 🙂

vejinka
22. okt 2011

@aduskatt jasne ani my nie..lenze u nas je svokra aj svokor na dochodku takze je to uplne nieco ine 😉

aduskatt
22. okt 2011

@vejinka my nastastie byvame sami🙂

fandan
autor
22. okt 2011

@macamac presne ako pises, zatial som presne sumy nechcela zverejnovat, lebo forum citaju aj moji znamy, a bojim sa, ze sa to cele zvrtne, no nemam to s kym prebrat, tak toto je jedina moznost. takze do detailov len preto nie, ale rozpisem sa coskoro ako som aj uviedla v uvode.
Veru ked sme zdravi je to dobre, ale nechci vediet tie navaly horucavy ak niekomu kupujem lieky a len trpnem pri pokladni, kolko to bude, hlavne ak lekar povie, kupte si toto , to vam nemozem vypisat, to uz viem dopredu, ze to bude pekna sumicka 🙄

Ano mam prehlad co robi s ostatnymi peniazmi, nastastie nechodi do krcmy, nefajci - u nas nik v rodine chvala bohu, proste on si ich len uklada. Je pravda ze dovolenku hradi vzdy on zo svojho, ale bodaj by nie, ved z vyplaty by nevysla, alebo aj 1-2 dnove vylety ak robime sem tam. Ale tu musim pripomenut, ze tieto veci ako dovolenka a vylety idu vzdy z jeho strany, ja nikdy take nieco nenavrhujem, lebo viem ze vyplata na to nevyjde a ja sa vlastne do "jeho" penazi starat nechcem, takze ak on vymysli, je dobre, ale ja v tychto veciach nikdy nie som iniciatorkou. Aj tu mi pride napisat cudne ze JEHO peniaze, ved preco??? Ale on ich tak nazyva, ze tie bokom su JEHO!

fandan
autor
22. okt 2011

Este tu chcem vyjasnit jednu vec, ja nemam vydelene peniaze na tyzdne, startujeme urcitym vkladom na ucte a to si mam rozdelit ja, tych 30€ som uviedla len ako priklad, ze mne sa 30€ zda za nakup uz vela, je to limit len taky pre mna, ze viem, ze ak platim viac, tak je to vela - to akoze mam uz nejak zakodovane v hlave ci co 😖 a citim sa strasne ked v obchode nechavam tolko penazi, ale je to presne tak ako to tu niekto uviedol, ze v tych 30€ je len vlastne jedlo na ranajky, vecere, nejake tie sladkosti ci pecivo detom na desiatu, vlastne sladkosti ani nekupujem, jedine croissanty, brumikov, pernik a tak dokola. Sem tam horalky. To co deti mozu vziat do ruky ak su hladne medzi hlavnymi chodmi. Cukriky a cokoladu nekupujem vobec, ani cipsy, to len sem tam za vrecko, ak pride navsteva aby bolo co vylozit. Ovocie sa kupuje tiez zriedka, lebo ak nakupim cerstvu zeleninu a ovocie to samotne ma vyjde prave tych 30€ a to som normalne jedlo ani nekupovala. O mase ani nehovorim, to sa cudujem niekedy aj sama sebe, ze z coho vlastne varim, ked to maso kupujem tak malo.... 😖

macamac
22. okt 2011

@fandan 😕 že JEHO 😀 😉 pane bože-kde žije?tak to kde sme keď si budeme peniaze "menovať" - deliť na "moje" a "tvoje" ?? to už stráca zmysel potom slovo "rodina" 😒
nech sa chlapec zobudí,lebo až ty začneš deliť "tvoje" peniaze na "svoje" a dávať tiež len toľko do rodiny, čo uznáš za vhodné-potom sa zbadá 😖 potom to už nebude vychádzať vôbec-alebo ukrojí si potom on viac?
inak je pekné,že ich odkladá a nerozfláka-v tom je jedno pozitívum 😉

fandan
autor
22. okt 2011

@fialkaa si zlata, ze by sa im zisiel konik, no veru, mozno by sa podaktori zobudili! Zasa ja viem ako by sa tvaril moj manzel, xixi, kazdeho by mal za blba, ktory doma vari, zehli ci upratuje 😠

fandan
autor
22. okt 2011

@maminuska nieco na tom bude co vravis, lebo akonahle naplnim chladnicku jogurtami tak su prec za dva dni a ked tyzden doma nemame jogurt, tak im nechyba, nerozumiem a je to tak so vsetkym syry, pastety, to vstko sa raz dva minie, no ked je doma iba maslo, tak staci aj to, ako nenormalne to je, len zasa nakupovat denne, to je nehorazne vela casu nazvys, aspon pre mna. 😨 😒

fandan
autor
22. okt 2011

@irriss ja hladna uz vobec nechodim nakupovat, lebo to fakt clovek nakupi hala bala vsetko co mu pride pod ruku, minule sme naaaahodou vosli do obchodu spolu, lebo som chcela kupit nieco na druhy den ranajky, teda to nebol nejaky velky nakup, len sme sli okolo a napadlo mi, ze dalsi den nemame co na ranajky. Boli sme cerstvo navecerani, isli sme od mamy a my sme nedokazali vybrat nic na druhy den, lebo proste sme nemali chut 😀

fandan
autor
22. okt 2011

@sladkasue Ihned napisem aj nase prijmi, len docitam prispevky, neratala som s takym mnozstvom prispevkov a chcem ich docitat do konca, som velmi rada, ze sa tema rozbehla, lebo ako vidim vsade sa to riesi inak a dufam, ze z tolkeho mozneho postupu si viem vybrat to vhodne, ci skombinovat to co bude dobre pre nasu domacnost.

filipal
22. okt 2011

@fandan och joj, je mi z toho smutno. vies, najradsej by som ti napisala, aby si takeho chlapa opustila, ale nepoznam vsetky okolnosti. strasne ta ponizuje! aby si takto zila aj s detmi, ako chuderka, ktora sa musi prosit o kazdy cent.....je taky necitlivy aj v inych veciach, ci je lakomy len na peniaze?
ked ti napisem, ze my mame peniaze spolocne, hoci muz zarobi niekolko krat viac ako ja, bude to vyznievat necitlivo. ale pisem to preto, aby si vedela, ze aj taki muzi su.....
ja som mala prveho muza lakomca, ktory mi nedal ani korunu, ale tolerovala som to len 2 roky. potom som sa rozviedla a bola som na tom lepsie, lebo mi musel platit aspon vyzivne....samozrejme peniaze nie su vsetko, moj ex bol lakomy aj na ine veci, na lasku, spolupracu..atd. bol egoista, pretoze to ide ruka v ruke.
s egoistom sa zije tazko a ja osobne si myslim, ze to vobec nestoji za to, udrziavat rodinu.

fandan
autor
22. okt 2011

@irriss ja tizavidim to more, xixi, nie zasoby muky 😀

maznacik007
22. okt 2011

neviem nekupovat zeleninu a ovocie a maso len zriedka.... to podla mna nie je v poriadku stravovanie pre deti vo vyvine... to potom jedia co cestoviny a zemiaky?
a toto je na ukor toho ze ti muz nedava dostatok penazi na potraviny a odklada si ich lebo su jeho??? a tie deti nie su jeho?
toto by som ja nezvladala.... keby sa takto moj muz choval ku mne a k detom...

maminuska
22. okt 2011

@fandan takpovediac obchádza ma mráz z toho čo tu píšeš, že on hradí dovolenky zo svojho a jednodenné výlety zo svojho, choré, choré , choré. ☹ .
U nás sa hradí tak kde sme , ak sme v CZ hradí všetko muž z nášho českého účtu a je mi šuma fuk že ho naplna on svojou výplatou aj ked som tam mesaic, mesiac čerpám z toho účtu ( napríklad cez prázdniny ) a teda vôbec mi to nepríde divné.
No a ked som na SR všetko sa platí zo slovenského účtu, manžel robí nákupy na víkendy v CZ a všetky prebytky na účtoch čo sa nám vyskytnu dávame na hypotéku ako splátky vopred a šetrenie. Keď mi nezaplatia klienti včas tak mu jednoducho poviem že nemám peniaze aby mi niečo poslal - on má stály príjem.
Lenže ja som každému predtým než som si ho vzala, povedala že chcem kartu od jeho účtu , normálne na drzovku a za to som im dala kartu od toho svojho. 😀.

zajo79
22. okt 2011

@fandan jeho peniaze????? Fuu..ine kafe. Normalne mu vystav fakturu, za vsetko co robis preJEHO rodinu. Ale myslim, ze je preto taky, lebo si to tak daleko zajst nechala

adunka73
22. okt 2011

Ahoj holky,ziju ve Skandinavii a verte neverte,tady je takovy system-moje penize,tvoje penize,uplne normalni v kazde rodine! Dodnes jsme nepochopila,jak to muze fungovat,nastesti mam ceskeho manzu,ktery sype do rodiny vsecko-dobrovolne,protoze o tom to prece je!Zenska je doma s detmi,obetuje casto svoji karieru vychove deti,stara se bez naroku na poplatek o fungovani domacnosti a rodiny,zatimco chlap je mezitim venku a vydelava penize.Je to vzajemna spoluprace,kdy jeden druhemu nevycita-ma dati-dal.Je to mozna zastaraly nazor,ale ja si nedokazu predstavit zit s chlapem,ktery prispiva do rozpoctu jen co uzna za vhodne.Tak v tom pripade by mel platit i za prani,zehleni,vareni,a hlavne sex 😀 😀 😀 Vim o cem mluvim,moje prvni manzelstvi trvalo 3 roky a rozvedli jsme se prave kvuli techto problemu,ze chlap byl doslova lakomec.

filipal
22. okt 2011

nooo, sexualne sluzby su riadne drahe...... 😝

filipal
22. okt 2011

@adunka73 chcela som doplnit povodne zajo, ale zda sa, ze to pasuje aj za tvoj prispevok.... 😅

adunka73
22. okt 2011

@filipal 😉 😉 😉

fandan
autor
22. okt 2011

@zajo79 vies ale najlepsie je, ze ja na seba za cely mesiac nic nekupim, jedine vlozky ci tampony a potraviny, no a raz za dva mesiace jednu farbu na vlasy ci nejaku malu drogeriu - podotykam, nepouzivam znackove parfemy, ani drahe licidla, licim sa len obcas. Prepacte, kupila som si zo spolocneho 5 ponoziek, sorry, vynechala som 😀

sisaha
22. okt 2011

@fandan takze jeho peniaze? tak by som mu vystavila fakturu, za vypratie a ulozenie do skrine jeho ponoziek, slipov, triciek, košiel a polovicnu fakturu na vase dieta - lebo je to aj jeho dieta..Ty si doma, behas okolo ich zadkov a on ma jeho peniaze bokom? Taku by som mu handrou slahla po hlave... 😝

aduskatt
22. okt 2011

@sisaha a mokrou, nech to viac stipe🙂

filipal
22. okt 2011

@fandan ale to, ze si nic nekupis je prave nespravne! kup si. dopraj si kvalitny sampon, aj krem...aj si skoc na kavu. aspon obcas. vsak ty svojmu muzovi sama ukazujes, ze takto sa to da. musis sa vzopriet, inac ta bude tlacit stale dalej.

maminuska
22. okt 2011

@sisaha jáj keby len po hlave , ale hlavne po tej jeho časti ak by niečo chcel, skákal by veru dva metre 😀

sisaha
22. okt 2011

@filipal presne to som jej chcela poradit...a nielen sampon a krem..
@fandan ja by som sa vyobliekala od hlavy po päty a ešte by som zašla aj kaderníkovi...No a čo, že mesiac- dva budes pozerat hlbšie do peňaženky... Ty si zas JEHO žena a chceš sa cítiť dobre.. A ešte by som mu povedala, že ak bude skrbliť naďalej a vyhlasovať, že su to jeho peniaze, tak by som chodila kadernikovi každý mesiac.

maminuska
22. okt 2011

@filipal presne filipal absolutny suhlas, ked sa snažíš ako blbec a manžela ničím nezatažuješ a nič po nom necheš a vnutorne si nespokojná .... mužovi to nikdy nedojde on si myslí že je všetko OK.
Ja som tiež bola taká koza , len som behala upratovala a starala sa aby mu nič nechýbalo, potom som tu pomaly plakala na koníku aká som unavená a že pocitujem riadnu nespravoslivost.
A hlavne vďaka tebe sa dali veci do poriadku, pekne som mu vysvetlila že takto nie a že aj ja potrebujem medzi ludí a nie len práca, jasle , deti a znova a poprípade večer žehlenie jeho košiel.
Teraz si tu pri mne košele žehlí 😀
Ako nie som teda feministka ale odtial potial

fandan
autor
22. okt 2011

@maminuska Dievcata, naozaj tu nechcem rozoberat do podrobna manzela, on je velmi dobry clovek, ved preto som sa za neho aj vydala, len sa mi zda, ze ked zacal viac zarabat, tak s nejak zmenil. Proste nie je ten isty ako kedysi. Dakedy sme mali vsetky peniaze na jednom ucte a minali sme z toho, samozrejme ak ma clovek na ucte viac penazi, tak sa aj minie viac, hlavne ak sa nejak extra nemusi obmedzovat. Ale tu podotykam, ze ak som ja nieco minula navyse, to bolo vacsinou oblecenie pre deti, z ktoreho som mozno kupila viac ako bolo potrebne, ale zasa nie drahe znackove, to nikdy. Alebo sme jednoducho nerozmyslali, ak sme nieco potrebovali, alebo sa nieco zapacilo, ale kupili a hotovo. No po case cca tak polrocne, akoby ho niekto nakopol, prisli vycitky, zobral vypisy a kontroloval, co a kde odisli prachy, z toho bola stale hadka. Toto islo tak cca dva roky a zrazu zobral vsetky zvysne prachy a otvoril si vlastny ucet, mam podpisove pravo k uctu, ale nikdy som sa ho nedotkla samozrejme! A odvtedy si ciastky z fusiek odklada tam, plus zvysok vyplaty, co si vyberie zo spolocneho a danu ciastku necha. Mam podpisove pravo k uctu, ale nikdy som sa ho nedotkla samozrejme!

Nechem aby tu manzel vystupoval ako tyran, alebo nejaky hlupy dement. On je naozaj velmi rozumny a mily clovek, jedine nechapem, preco s v tejto jednej otazke nevieme zhodnut. Problem je, ze toto jeho spravanie sa okolo penazi narusuje uz aj nas kazdodenny zivot, co mi je velmi luto. No je to vidiet, ako to vsetko zavisi od seba a mne to velmi vadi. Ja proste viem pezpodmienecne milovat, len ak je vsetko v poriadku a ked to tak nie je, tak trpnem a moje city to narusa. A toto prave nechcem, toto ma velmi boli, lebo stale ho lubim, len mi je luto a nerozumiem preco sa takto zmenil prave v tejto otazke.

filipal
22. okt 2011

@sisaha ten sampon mi napadol ako prvy, lebo ja som si dnes kupila taky drahy za 10 € a normalne mi je do placu, ked vidim, ako musia niektore zeny zit....

@maminuska ooo, Maminuska dakujem! 🙂 nakoniec bude zo mna rebel, ktory tu (po)slusne zienky navadza na vzburu! ale som rada, ze si spokojna. 🙂

sisaha
22. okt 2011

@fandan ja ho az tak ako velmi dobreho cloveka nevidim, prave preto, ze zmenil spravanie.. Ja viem, ze ked niekto zacne zarabat viac, tak zisti, ze najlepsie je, ked si doma pocita kolko usetril, kolko ma a kolko este bude mat... Ale ma rodinu a tadeto cesta nevedie. Spytaj sa ho na rovinu, ze to necitis ako jeho spravodlive rozhodnutie a teda, že ty nebudes ta, ktora bude detom a jemu po ruke, ked bude treba plátať OČR-ky a podobne, ale že sa budete striedat a ty nastupis do inej práce a budeš prinášať domov väčšie a hlavne "vlastné" peniaze. Ja osobne by som lakomca vedla seba nezniesla...a je skoda, ze si neuvedomuje, aku obetu pre rodinu prinasas ty.

maminuska
22. okt 2011

@fandan OK možno tvoj muž je dobrý človek alebo možno sa len z dobrého stal priemerný , ale nech je akýkoľvek toto čo robí nie je OK. A pokial mu ty nedáš najavo že jeho konanie nie je v poriadku a pokial sa bojíš siahnut na spoločný šetriaci učet ked nemáš peniaze tak myslíš že tie vztahy su v poriadku ? Nie sú. A o tom ma nikto nepresvedčí.
Sama si napísala že ked nenavaríš pôjde sa najest inde a ja sa pýtam za čo ? Za akože svoje alebo za to našetrené alebo za čo ?

sisaha
22. okt 2011

@maminuska no ja by som sa napriklad uctu, kde mam podpisove pravo dotkla..a nie jednym prstom, ale celou rukou a minula na to, na co prave potrebujem a bez nejakych vycitiek.. Mozno on si mysli, ze to co jej dava, ze jej staci..