icon

Prvá spoločná dovolenka - platba

2. sep 2020

Ahooooj, no som v pomykove, isli by ste na dovolenku ze pol na pol? S platenim?
Alebo ako?
Casy sa zmenili, kedysi viem, platil muz. Teraz?

Strana
z4
larisalarisa
3. sep 2020

U nás platil vždy všetko partner. Ale on je iná generácia.

mlska19
3. sep 2020

Nehadzte to na dobu,moji svokrovci su 70-nici a vzdy sa o vydavky delili,nebolo ziadne zivenie manzelky zo strany manzela,ved obaja zarabali.Mne pripada fer,ak sa na domacnost dava 50/50 a svoje hobby si kazdy financuje sam. Nebudem chlapovi prispievat na pivo s kamaratmi,ale ani on mne na bezecke topanky.Musim ale povedat,ze som sa v zivote stretla s omnoho vacsim poctom zlatokopiek (ktore sa radi oznacia,ze su zo starej skoly) ako zlatokopov.Ale zlatokopky vzdy narazia-po case sa k nim chlap chova ako k svojmu majetku a nevazi si ich,stale maju na ociach ake su z nich bez neho nuly-v mladosti este mozu menit za dalsieho,s pribudajucim vekom je to tazsie a potom su nasrate na vsetkych chlapov a o to viac ich potrebuju vyuzit.

jaskolka
3. sep 2020

Naši fungovali jednoducho, otec mal výplatu začiatkom mesiaca a mama tak v druhej polovici mesiaca. Teda co bol treba vyplatiť začiatkom, ako obedy v škole, nejaké šeky a normálne nákupy, platilo sa z výplaty otca. Mamina vyplata sa používala na veci potom, nájom za byt, inkaso, tiež nákupy atď. Nepamätám, že by riešili, že "potrebujem si kúpiť kostým, tak si beriem svoje peniaze" a naopak idem na pivo, tak zase svoje ". Kto mal momentálne viac, ten dal a zaplatil. Nemali moje a tvoje záujmy a výdavky, proste šli dokopy

ljzozv
6. sep 2020

Mne sa páči, keď chlap je galantný.
Ale presne ako tu už boli dva príspevky, doba sa zmenila, to už nie je o pozvaní do kina a na večeru... Ženy sa zmenili, už ich veľmi muži nemusia dobýjať, tak prečo by ich mali niekde pozývať?
A príklad z predchádzajúcej strany má napadol už pri prvom príspevku v diskusii, že muži sú už iní, ale robíme si to trochu samé.
Všetko pol na pol... To sa dá, kým nie je žena na materskej... A potom , keby muž povedal, že teda veď vždy si všetko chcela pol na pol, tak vtedy by spokojná nebola žena.... Tým to neobhajujem, len mi to príde smutné. Ale opäť je to trochu dobou, samostatnosťou a rýchlym striedaním partnerov.

autor
6. sep 2020

@ljzozv alebo aj nesamostatnostou, vyhybanim sa zavazkom aj svatbe, lpenim na holeni do hladka vsade,.... a pritom aka rovnopravnost? Vzdy muzi maju vyssi plat.

majkeel
7. sep 2020

@ljzozv To nema nic spolocne s dobou, ani striedanim partnerov, ani s detmi. Pracovny zivot trva od 18 do 63 = 45 rokov. Kto vypadne na 4-6 rokov z pracovneho procesu s 2 detmi, tak je to zanedbatelny a dokonca nutny vypadok. Clovek nevydrzi pracovat bez prestavky 43 rokov. A na materskej moze byt zena 2 roky s 1 dietatom, 4 roky s dvomi,... Muz ma byt galantny, ale nie hlupy.
Dnes mas oproti minulosti ASPON na vyber.
Bud ako kedysi Ta niekto zivi. Drzala si cely zivot hubu a krok, bola odkazana a nemala kam ist. Kedysi zena drela na dedine v domacnosti, nemala moznost odlozit 10 deti a ist pracovat do mesta za slusne podmienky.
Dnes ma zena lepsie moznosti, lebo MA na vyber.
Mozes si ASPON vybrat. Ze drzis hubu a krok, niekto Ta zivi, ALEBO si vies (aspon ciastocne) zarobit sama a nie si odkazana cely zivot na ziadneho kretena.
Dnes sa silou mocou az "zufalo" hlada moznost macko-psa (ani macka, ani pes). Mat same vyhody. Tie z minula, aj tie z dneska. AJ byt zivena ako kedysi, ALE AJ moct kedykolvek AJ s detmi odist, samozrejme aj s majetkom, ktory zarobil ten "kreten". Ty pojdes do vztahu, kde si cely cas vyuzivana ako sluha/sluzka, po rokoch budes okradnuta o deti, majetok a odkopnuta? To neurobi ani ona, ale ani on.
A kreten 1) sa bude samozrejme branit, on tiez nie je pes, aby skoncil pod mostom potom, ako niekoho zivil a pracoval cely zivot 2) toho majetku nebude dost pre oboch, kedze robil vacsinu casu iba jeden a druhy sedel doma a iba "ujedal" z jedneho prijmu.
A potom sa tu vyplakava, roky som sa "starala" o neho a o rodinu (= sedela som v klidku doma, druhi museli chodit a travit zivot v praci, ja som bola doma vysmiata a bolo mi dobre), teraz nemam kde byvat, nemam za co zit. To sa stat nepostara o "chudakov", ktori nemaju chut chodit do prace?
Nie, nepostara. Stat potrebuje dane pracujucich, aby mal z coho zit. Stara sa iba o nepracujucich ciganov, aby z nudze nekradli a nevrazdili bielych. Ma u prdele lenivych bielych. Nerobis? Nejedz.
Takze mas na vyber bud budes pracovat, alebo sa ako kedysi poslusne so sklopenym chvostom vratis k ex, ked chces byt vacsinu zivota doma a nestarat sa o pracu. Vsetko co sa tyka penazi, riadi dopyt a ponuka. Aj peniaze vo vztahoch.
Kym si mlada a pekna, budu ta muzi zivit. Ako by inak mali sex, deti, rodinu. Stara im nedas uz ani deti, ani sex, dopyt po 40-50tke zo strany muzov bude NULOVY, ak okrem natiahnutej ruky nevies uz nic ine poskytnut. A potom nebude uz ani nic "zadarmo" a budes sa musiet o seba starat a byt v starobe sama na 100% ... Lebo obed zdarma neexistuje.

majkeel
7. sep 2020

Ak zarabate rovnako, zaplat si dovolenku sama a on nech plati vydavky na mieste (vylety, restiky,..).
Ak zaraba o dost viac, nenapadne sa postazuj, ze tolko nemas a bud navrhne sam, ze Ti zaplati polku dovolenky, alebo mu na rovinu povedaz, ze mozes ist iba na lacnejsiu dovolenku, lebo mas na polovicu. Normalny chlap povie, ze pomoze. To je slusne riesenie pre obe strany.
Dupkat si, ze Ti ma zaplatit cele dovolenky sa Ti moze stat, ze budes rychlo bez partnera a budes dlho hladat idiota, co nevie s peniazmi. A potom zistis, ze idiot stedrostou pravdepodobne nahradza ine nedostatky a pozerat iba na peniaze sa nevyplaca.

majkeel
8. sep 2020

Inak ma napadlo k vyroku casy sa zmenili, platil muz.
Casy sa naozaj zmenili. Otec nevesty uz nedava kus pola, styri kravy, svinu za ako veno nevesty, zenu nestaci jednoducho zmlatit, ked moc papuluje a stale je nespokojna. A uz jej nestaci opalovanie sa pri suseni sena. Miesto hrabania sena chce ist k moru basom jej. 🙂

katrin21
8. sep 2020

Ak spolu len chodite tak ano,prva dovca kazdy za seba....my sme tak chodili cele roky... ja som si platila seba a svoju dceru ,priatel seba a svoju.nemali sme ani spoolocny ucet, naco......dokonca raz som platila ja im obom,lebo on nechcel ist😂😂 a ja som velmi chcela....
Celkovo si myslim,ze na zaciatku je fajn platit si za seba... u nas sa platba spolocna z jeho strany zacala az po svadbe,ked som bola na MD nedavno .. aspon mi nemoze nic nikdy vycitat,keby mu niekedy preplo😂😂👏👏😂
Ine by bolo,keby on chcel.ist na neumerne drahu dovcu, na ktoru zena nema...ok, tak to nech doplati, inak sa bude skakat tak vysoko ,ako si mozes dovolit. No problem.

mlska19
8. sep 2020

Zeny,cim skor vyrastiete z iluzii o princovi-dobyvatelovi,ktory vam znesie modre z neba,k noham polozi kralovstvo, nezistne bude kupovat diamanty,nikdy vam nebude nic vycitat a v zivote sa neopije s kamaratmi ani sa neobzrie za inou,tym lepsie.Makajte same na sebe!Ja zarabam viac ako moj muz,aj ked nie vyrazne.A moja mama zarabala taktiez vacsinu zivota viac ako moj otec,ona bola zivitelka rodiny.Ale holit sa do hladka rozhodne nemusim 😂

majkeel
8. sep 2020

@mlska19 velmi mudro 🙂 Tie blaboly o princovi sposobuju iba to, ze mladost zena precaka na modre z neba, kazdeho odmieta a na starost, ked dostane konecne rozum, ju uz nikto nebude chciet.

ckatka
8. sep 2020

Záleží ako hospodárite s peniazmi, ci ste manželia a pod. My kým sme spolu iba chodili, tak sme si náklady delili zhruba rovným dielom. Resp na mieste sme.dali "do banku" každý po stovke na bežné utraty vstupenky a pod...A co ostalo sme nakoniec prepili 😂
Odkedy sme manželia je to jedno lebo mame spoločný účet.

zuzanockamt
8. sep 2020

nemajú muži vždy vyšší plat 😊😉🙂

danim
8. sep 2020

Prečítala som si zopár názorov... a vidím, že súčasná doba už nie je o tom, že idem zažiť spoznať nové miesto so svojou láskou... ale o tom - cieľ jasny - uzit si za cudzie prachy- väčšinou zeny za muzove a ešte sa tvária, že je to Ok.

zuzanockamt
8. sep 2020

tu ide očividne o pipinu, čo chcela využiť chlapa a zobáčik jej klapol naprázdno 😂

danim
8. sep 2020

@zuzanockamt a potom, že mnohí muži maju taký obraz o ženách.. a tak si ich aj vážia.. maju ich za husky

danim
8. sep 2020

@majkeel ty veru po tomto fóre musíš mat obraz o ženách, čo ? 😂🙈 tiež som zhrozená. Neboj až tak zle to so ženami nie je 😂

majkeel
8. sep 2020

@danim Co ti poviem. Pride babenka a povie. Hej trpak, zober extra nadcasy a zarob mi na supis dovolenku, idem si ukazovat nechty s kamoskami do ... (dosad si nejake OC). Nevies, ci sa mas smiat alebo plakat.
V pohode, kludne das babe polovicu na dovolenku. Maknes viac, usetris na sebe, nezabije ta to. Ale ked pride na drzovku, pyta celu dovolenku a tvari sa ze si pomaly trapny, ze ta to hned nenapadlo a to nie ste ani manzelia, tak si koleduje iba kopanec do ... Pripadne pardon za vyraz, este poriadne vyprasit na tej dovolenke, nech to stoji za to a potom poslat na plti dole Dunajom.
Nehovoriac o tom, ze co clovek dostane zadarmo, si ani nevazi.

danim
8. sep 2020

@majkeel 😂😂😂plne súhlasím čistá katastrofa... neboj aj múdre zeny na úrovni existuju👍🍀

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
danim
8. sep 2020

@oliolijanka teraz ste už rodina a on pomáha sám koľko vie vládze stiha. Ty kojis obetujes sa a tešíte sa zo zdravého dieťaťa. Ver, že normalny chlap by aj kojil keby mohol- keď chápe a záleží mu na zdraví dieťaťa. Všetko je Ok. A kým ti on nekáže žiť zo “svojich “ 200€ a ty “nemusis” pýtať na plienky pre VAŠE dieta, všetko je Ok. Ver, že mnohé zeny v tej únave cítia nespravedlivost, že im sa na 100% zmenil život a muzovi - vnímajú že nie ( predsalen nerodil niekoji Atd )...ale všetko sa to utrasie, ste už rodina a peniaze máte spolocne. Pomáhate si spolocne o dieta sa staráte spolocne.. všetko je Ok , tak to ma byt- tu ste partneri nie kolegovia aby ste si veci preplácali. Tým ako ti pomáha Atd si ta váži podporuje. Doteraz kým si nebola mamou si to pochopiteľne vnímala že každý svoju cast. Teraz je úloha mama a otec- a tam predsa sú tie biologické ulohy iné. V dobrom píšem, verím že si to pochopila správne 🙂

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
danim
8. sep 2020

@oliolijanka áno chapem ako to myslíš. A súhlasím, rozumiem ten hlboký význam. Ale obe vieme- že autorka pisala o inom. Nech ste zdraví a máte pekny vzťah, to je najviac 🍀

autor
8. sep 2020

@majkeel zmlatit?! Co ty si zac.

danim
8. sep 2020

@oliolijanka ja som vydatá šťastne a mame dcérky už školácky 🙂 rokmi sa tie role dopĺňajú už inak ako pri bábätku. Všetko je ako ma byt. Buďte šťastní spolu.

autor
8. sep 2020

@zuzanockamt to je hlupost. Niekto ma pol na pol cely zivot, ini si po svatbe riesia kazdy svoj ucet, nie spolocny..... je zmena v mysleni ludi.
Uz som citala aj take, ze ochlpenie je fuj, hnus, bakterie, smrad,.... a niekto sa zamyslel, ze pri beznej hygiene a sprchovani toto nehrozi a v minulosti ziletky existovali, ale nebol takyto trend.

autor
8. sep 2020

@oliolijanka zena starajuca sa o domacnost, deti, vylety,.... akoze nepracuje a existuju chlapi, co si myslia, ze vsetko patri im. Lebo chodia do prace. Nepisem ze pracuju, pretoze su aj taki, co tam len chodia.

autor
8. sep 2020

@danim biologicke ulohy, zenske a muzske prace,.... a najviac ma rozculi, ked citam, ze manzel povedal manzelke, ze umyl som ti riad, vyniesol som ti smeti,..... och.

danim
8. sep 2020

Ja som nikde nepísala že ženské a mužské prace. S tým vôbec nesúhlasím. Presne mne sa tiež rozum zastavuje nad vetami - muž MI urobí neporiadok. Muž MI nepostráži dieta a pod. Celé zle. Rodina je celok spoločný všetko je spolocne... aj radosti aj povinnosti aj zodpovednosť 🙂

Strana
z4