Je bežné, aby predávajúci ostal v byte po predaji?
Ahojte. Prosím ak je tu nejaký realitný maklér, právnik alebo niekto kto sa v týchto veciach vyzná.
Idem kupovať byt na strednom Slovensku. Peniaze mám v hotovosti. Predávajúci tiež kupujú byt, ale v Bratislave. Tiež budú platiť v hotovosti (majú svoje peniaze plus budú mať z toho predaja). Čo mám info, podpise sa kupnp predajná zmluva, ide sa do banky na prevod peňazí, potom do zmluvou sa ide urobiť vklad na kataster. Do mesiaca príde rozhodnutie z katastra, že ja som vlastníkom. Keď som dom dávno kupovala byť, hneď po vklade na kataster sme šli na byt, odfotili spotrebu vody, podpísali preberací protokol a dostala som kľúče. Nemusela som čakať na byt, kým príde rozhodnutie z katastra. Byt bol už prázdny teda a hneď v deň podpisu som dostala kľúče s mohla sa nasťahovať.
No vraj v Bratislave tie úkony na katastri trvajú aj dlhšie ako jeden mesiac. Preto realitak s majitelmi navrhujú, že ja kúpim byť, dám peniaze, urobí sa vklad na kataster. V zmluve sa uvedie, že dva mesiace po podpise môžu bývať ešte na byte, aby mali teda čas zariadiť si veci. Tým pádom oni budú mať tu hotovosť, výberu si byť v Bratislave, tiež podpisu zmluvy, prevedú peniaze, pôjdu ma kataster,ale keďže tam je to nejaké zdĺhavé, tak to bude trvať do dvoch mesiacov a oni až potom sa vystahujú z toho bytu, ktorý ja kúpim.
Je to prosím vás takto v poriadku? Robí sa to bežne? Nemôžu oni už tiež v podstate sa sťahovať hneď po vklade na kataster v prípade, ak kúpia prázdny byť,že tam už nik nebýva?Mne tie dva mesiace nevadia, ide mi len o to, aby ma nejako nroklamali, napr nebudú sa chcieť vysťahovať atď.
@michelle567
@zic ďakujem a tu vinkulaciu platí kto?
@michelle567 ako mne to tiež príde že pozerajú hlavne na seba. No najvhodnejšie čo mi teraz napadlo, aby aj oni boli spokojní aj ja, je napr keby realitka pripravila zmluvu čo najskôr, pri podpise by som im dala napr 30 tisíc a zvyšok po zápise na kataster, ten vklad by som dala zrýchlený. Tak by aj oni mali časť peňazí a tiež dva týždne by už mohli vydržať.
A na tu vinkulaciu sa musia vložiť všetky peniaze naraz? Napr oni ti vyhliadnu byt, dajú časť peňazí na vinkulaciu čo im ddm teraz a zvyšok keď im príde ten zvyšok Oto mňa...
Stále by dom bola v riziku ale isto menšom...
@lienka.7 nie, nájom dohodnutý nemám, len že budú platiť všetko ako doteraz tie dva mesiace. Vieš to sme sa tak rozprávali pri obhliadke, mne sa ten byť hneď celkom zapáčil, oni uvítali že mám hotovosť, až teraz keď človek rozmýšľa, tak proste mi dochádzajú nejaké veci ako nevýhodné pre mňa.
@lienka.7 teraz keď vravíš, to je tiež pravda, že mi mohli platiť aj nájom okrem tých energií a bytovými družstvu. No to by dom už ozelela. Len tiež nechcem o ten byt prísť. A jasne že ani o peniaze 🙈
@autorka oni uvítali, ze mas hotovosť, no jasne, lebo ty im das peniaze a nemáš ani byt a na ďalšie mesiace ich vo svojom byte. Oni byt stále nemajú, či?.. nemajú motiváciu si svihnúť a brat co je ... môžu si stale v podstate vyberať.Za ten čas si mohla byť pokojne prenajať za komerčný prenájom a už ti mohol zarábať. Takto sa to proste nerobí. Prepáč, ale si trosku naivná...
@lienka.7 normálne mám z toho žalúdočné kŕče. Jednak dva mesiace sú dosť kým odtidl odídu. Ale čítala som že sa ho robí aj tak. No ale budem asi trvať na tom, že nech čím skôr pripravia zmluvu a pri podpise dám čiastku 30 tisíc naor,vo je tiež dosť,ale tak lepšie ako všetko naraz. Zvyšok pri zápise v katastri. To je dva týždne,to zas nie je také strašné.
@lienka.7 tak vieš, nekupujem byť bežné, tak trochu ma asi namotali, to je fakt.
Uschovu/vinkulaciu platí kupujúci. Ono vieš...oni keď majú už vyhliadnuty byt ako hovoria....vedia si zaplatiť zo svojich rezervačný poplatok a spísať zmluvu o budúcej zmluve a tam si uviesť kedy prebehne a vedia si tam zohľadniť ten čas. Veď nech sa aj oni trošku posnažia.
A teda predávajú byt na strednom Slovensku a kúpiť idú v BA? To budú mať v hotovosti aj raz toľko ako predávajú tebe...nebála by som sa že sú bez peňazí. Vedia si kúpiť ako aj ty...za to čo majú zálohu a zvyšok od teba po zápise v katastri
@zic
@lienka.7
@michelle567 no posledná otázka. Tu vinkulaciu platí kto? Každá realitka robí tu úschovu peňazí? Máte pravdu, budem trvať na tom, aby sa čím skôr podpísala zmluva, pri ktorej im dám napr 10 tisíc, dáme zrýchlený vklad, zvyšok peňazí po zápise na kataster s tým že tie dva mesiace tam môžu bývať. V podstate sú to fakt len dva týždne, čo budú čakať na peniaze..
@lienka.7 vraj už im aj nejaké výfuku, keďže nemali všetky peniaze. Teda z predaja tohto bytu nemsli, šli s cenou dole
@michelle567 áno idú zo stredného sk do ba
@michelle567 a v akej výške sa pohybuje tá vinkulacia? No prípadne zvyšok po zápise v katastri....s tým by zas neviem aký problém mali...
@michelle567 aha,teraz dom ti všimla,že si písala,že to platí kupujuci
@autorka oni jednoducho vymýšľajú, aby boli oni ok. Keďže si im povedala, že byt hneď nepotrebuješ... co za mna bola veľká chyba. Lebo keď za niečo zaplatím, chcem to hneď aj mat. A nie čakať. Dohodni si komerčný najom a uvidis, ako budú "motivovani" si hneď niečo hľadať. Ako som ti už písala, kamoska keď predávala, tiez tam bývalá pokial nebola vybavena hypo, ale akonáhle dostala peniaze, tak mala 7 dní na uvoľnenie bytu. Bodka
@lienka.7 no veru to teraz už viem, že to bola chyba. Hneď človeka nenápadnú všetky rizika. A zas aj chápem že potrebujú niekde byť kým kúpia byt a keďže ja tiež tak som bola taká,že veď ok,v pohode. No to už by som zvládla,ale tie peniaze veru musím ešte dohodnúť ako mi tu radíte, naozaj bezpečné zvyšok pustit po zápise v katastri.
@lienka.7 no tento istý asi nie, keďže to je cez pol Slovenska, možno táto realitka ak má pobočku aj v ba (RK Alpia). S predajom tento v našom meste. A myslíš že tých 10.000 nie je málo? Zas keby ha predávam byť, tiež by sa mi to zdalo málo, či?
@lienka.7 ale tá majiteľka sa vyznala, to bolo vidieť že nepredáva prvý byt
Autorka... dat im napriklad 30 tisic a dufat, ze sa nic nepokasle je ako poistit 400 tisicovy dom na 100 tisic (lebo poistka je draha) a zvysok dufat, ze sa teda domu nic nestane...
Ak prides o 30 tisic a nebudes mat byt, si s tym ok? Dal by som im zalohu dajme tomu 5000 eur. Vacsinou to byva tak, ze sa dava nejaka cast ako zaloha a v tom je uz aj provizia realitakovi. Zaroven to sluzi ako zabezpeka, aby si necuvla. Ak cuvnes, realitakovi ostane naprilkad 2500 eur (z tych 5000) a predavajucemu tych dalsich 2500 ako pokuta... Ak sa vsetko podari, tak tych 2500 ostane ako provizia realitakovi a 2500 sa odrata z kupnej sumy... ten zvysok vinkulujes.
Vinkulacia stoji par sto eur (neviem - 200 alebo tak)... mozno sa to odvija od sumy. Ale to stoji aj zrychleny kataster...
Stale nechapem, preco im chces dat peniaze. Ved oni ked pojdu kupit byt a slubia hotovost, ved ju aj dodaju... za tie 2 tyzdne + 2 dni co potrva prevod penazi od notara / banky (vinkulacny ucet)...
A vravim ti, kupit byt v BA nemusi byt jednoduche a vobec sa to nemusi raz dva podarit... ale nechat byvat tak 1-3 mesiace v byte starych majitelov je vcelku "normalne" (robi sa to)... za akych podmienok je druha vec...
Hlavne si chran svoje peniaze. Nepozeraj na druhych. Ak by doslo k najhorsiemu, tak budes setrit na dalsi byt alebo ako? Mysli na to.
@autorka 10.000€ im plne postaci na to, aby si zaplatili zálohu a potom boli v pozícii ako ty... všetko sa dá dohodnúť, aby to klaplo. Vsak na to si predsa platis makléra... ci?
@zic ti to tu vyssie napisal ale ze uplne po lopate. Keď ani tomu nerozumieš, resp.nechces rozumieť, tak radšej nekupuj nič.
Si veľkorysá až moc, už len za to, ze v cudzom byte budú bývať iba za náklady.
Ono povedane jednoducho, v jednom okamihu budú mať aj byt aj peniaze, to sa nebojís? Pokojne môžu stiahnuť návrh na vklad a ty sa môžeš potom akurát tak súdiť... alebo stačí jediný preklep v nejakom čísle (stáva sa, my sme mali chybu dokonca z banky!) a všetko pozastavia...
Realitakovi čo ťa na to navádza by som nedôverovala veľmi. Keď ťa bude na to ešte presviedčať tak povedz že dobre dáš im ale on bude ručiteľ, že v prípade že sa niečo pokazí ti to zaplatí on a spišete to do zmluvy. By si videla hneď 😃
@zic
@lienka.7
@michelle567 ďakujem vám za rady. Veru sa bojim až moc.preto to dokola píšem o čom má presviedčajú. Aj mne to príde nevýhodné pre mňa. No idem sa s nimi dnes porozprávať a ako vravíte, dohodnem sa na Max 10 tisíc a zvyšok čo ponúkne realitku, či vie urobiť nejaku úschovu alebo čo. Teda že zvyšok by dom zaplatila po zápise v katastri. Na som myslela, že sa to robí takto ako oni vedia lebo keď som kupovala byť za 35 tisíc pred 6 rokmi, tsk som tiež platila celú sumu pri podpise kúpnej zmluvy...
Este detail (nechytam ta za slovicka, len pre istotu). Urcite nepristup na "uschovu v realitke"... ta vinkulacia tej velkej casti penazi nech je urcite u notara alebo v banke... aby ta nahodou nechceli presvedcit, ze teda "uschova v realitke"... realitka je nic. Obyvajni ludia... ziadna zodpovednost pred zakonom...
vela stastia
@zic ďakujem ti za všetky rady, si zlatý. Som zvedavá, či na to pristúpia.
@tilly mám Prima banku, dobre pozerám že by to bolo 70 eur bez ohľadu na výšku?
@tilly teda ak to môžem vinkulovat vo svojej banke...v tom sa nevyznám...

Alebo v banke....v podstate sa vytvorí účet ktorý bude zablokovany a banka z neho pošle peniaze až po splnení podmienok v zmluve