Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
tenisky kupis aj v "čiňaku" za 8,50
@momoqui 100 stoja imidzovky alebo najnovšia kolekcia. Ja kupujem minuloročnú kolekciu, kvalitne, ale zlacnené tenisky. Jedine 100-eurové má dcéra a to je ten prípad, že sú to imidžové tenisky americkej značky, ktorú bežne na SK ani nekúpiš. Dostala ich ako darček, nič iné nechcela a až keď jej orestala rast noha.
taky zvarac zarobi cca 1600 zivnostnik
@momoqui
@hettinka no tak ja som asi z inej planety alebo co 😨 Syn 16 rocny mal najdrahsie tenisky za 60e znackkove, posluzili mu tak isto ako z CCC za 30e nevidim v tom ziaden rozdiel v kvalite. Oblecenie kupujeme sezonne lacnejsie znacky, mobil, tablet, pc, notebook mame po jednom kuse( mobil samozrejme kazdy ma) Ale nic drahe, zavolame z neho tak isto ako z ineho drahsej znacky. Nikto sa synovi nevysmieval nikdy a co si vsimam spoluziakov tiez to maju podobne. Dovolenka, welnes a pod si dovolime, aquaparky kupujeme sezonne pernamentky co vyjde podstatne lacnejsie. Strava normalne raz tyzdenne velky nakup, cca 50e to vyjde( maso my nejeme velmi ale kopec ovocia , zeleniny, ryby a pod). este sa mi podari aj cosi usetrit. Hypo mame 200e , auto jedno, kedze byvame v mensom meste tak len muz do prace využiva, my sa presunieme za 20 min. pesi. Nemam pocit zeby som bola ukratena o nieco co chcem to si kupim, neobraciame kazde euro ale zas ani prehnane neminame na znackove handry a pod.
@hettinka nebudem sa hadat, pre 12 rocnu dceru su uz ceny topanok tAke ako aj pre dospeleho, 100 Eur je bezna cena za znacku a nemusi to byt ani imidzovka z ameriky 🙂 samozrejme ze dietatu sa taketo veci nekupuju stale ale par takych kuskov maju deti bezne a chcela som tym povedat ze aj ja som take mala kedysi velmi davno ako decko a mala som viac takych veci ktore stali 80-100 eur v prepocte na eura. Samozrejme ze som mala 1 rifle a tie mi dlho vydrzali 🙂 tym som chcela ukazat ze tie ceny sa zi zdaju mozno vysoke a len pre "top" obyvatelov ale nie je to uplne tak, ceny su nastavene takto pretoze sa tovar mina ...
@svetlana35 prosim ta kde nakupujes za 50 Eur tyzdenne? My bezne minieme na stravu 100+ kazdy tyzden bez nakupu masa a ryb, maso jeme 1krat tyzdenne s to aj s rybami kupujeme inde, aj pecivo inde. Nekupujeme hluposti.
@momoqui normalne v supermarketoch. Asi tam kde kazdy.
@svetlana35 je mi jasne ze nie na zeleznicnej stanici. Ktory supermarket napriklad?
@momoqui Kaufland asi najcastejsie, obcas Billa zalezi od akcii
@svetlana35 v Bille spravis nakup na tyzden za 50 eur? V tom pripade mate v RK Billu o 80-100 % lacnejsiu ako v BA ale tomu sa mi nechce verit 🙂
@momoqui tyzdenny nakup robime prevazne v Kauflande, v Bille potom dokupujeme akciove vyrobky napr. jogurty, muz si klobasu, pecivo....Zalezi aj co varis, ci varis aj veceru a hlavne od receptov. Teraz mali kopec ovocia v akcii v kauflande tak to sa kupovalo. TIez kupis jogurt za 30 centov aj za 2 eura. Kazdy ma svoje oblubene vyrobky a pod.
@svetlana35 ja som z rovnakej planety ako ty asi...
@hettinka tak ich muzi su doma - maju male rodinne podniky😉 takze pohodka - fakt ziju pekne... akurat ze ja by som tak tiez nevedela🙂 ale je fajn ze mas rozne modely rodin...
A jasne - zarobis viac, minies viac - ja si pamatam dobu ked sme zarabali 400 euro s muzom - hned po vs - nieco ako balena voda bolo pre nas luxus, auto ziadne - vacsina penazi isla na podnajom a dopravu - prezili sme😉 teraz zarabame nepomerne viac, ale teda tiez milionary nie sme a robime stale😉
@hettinka moj brat zarabal okolo 2000 v hladovej doline na pozicii manazera kvality😉 cize opat len stredny manazment, vela remeselnikov poznam ktori zarobia aj viac - ludia bez vs ale sikovni a vyhladavani - tych zamestnani je viac a samozrejme ze ti ludia ziju standart na aky v ba potrebujes nejakych 4000 euro😉 ked si zoberiem ze vacsina slovenska zije v dome s velkym pozemkom za cenu za aku v ba dostanes staru 40metrovu garzonku☹
@momoqui Prepac ale s tymi topankami skutocne nemas pravdu. Moja dcerka 10 rocna intenzivne sportuje, topanky potrebuje kvalitne, ma ich aj 4 pary na vymenu ale za 100 fakt nie. Plnia funkciu rovnako. To nie je o tom ze musis dietatu kupit topky za stovku ale ze chces. A to je velky rozdiel...
@momoqui nie nehádame sa ... práveže je to obohacujúce porovnať si, ako to majú iní.
Ludia si aj o nás musia myslieť, že zarábame neviem koľko, ked máme veľký zariadený byt, 2 autá, lyžujeme, chodíme na dovolenky každý rok, výlety, značkové veci ... pravda je taká, že ak človek nekúpi všetko v prvom obchode, dajú sa tie veci nakúpiť a zabezpečiť aj za polovičnú cenu. Tenisky sú len jedným príkladom za všetky. Kedže okrem syna už u nás nikomu nohy nerastú, kupujeme ich vtedy, ked vidím super cenu, aj dopredu. Dcéra si kupila VANS v lete za 30€, teraz som pozerala, tie isté stoja 60€.
Lyžiarsku bundu pre seba a dcéru som kupila na konci sezony v 70% zlave (Sportissimo), syn dostal z LIDL a poslúžila 2 roky, rovnako ako hociaká značková, zima mu nebola a nepremokala, 9-ročný chalan ešte ani nemusí na kopci strúhať imidž.
Dovolenku sme nemali v žiadnej top-destinácii a s full-servisom, ale 12 dní v hoteli letecky sme pri mori boli... vyšla 2500 namiesto 4000.
Značkové veci sa naozaj dajú kúpiť za zlomok ceny, napr. ECCO topánky v podnikovom outlete pri Martine, rovnako značkové spodné prádlo, tričká, plavky v rámci dovolenky sme doviezli z Chorvátska, v outlete za 30% ceny u nás (Calzedonia, Intimissimi a Tezenees majú outlet vo Varaždine). Využívam všeliaké kupony, alebo si počkám na zľavu, objednávam zo zahraničia, chodíme do značkových obchodov do Poľska (väčší trh znamená väčší obrat a lepšie zľavy)
A potom niekto pozerá, že sme kupili dcére "také drahé" ... pritom reálne to bolo lacnejšie ako miestny číňak.
Občas kupime aj veci bez zľavy, to by sa človek zbláznil, len akcie naháňať ... ale ak je niečo drahšie, ako som ochotná dať, hľadám možnosti...
Ako to tak čítam želám si aby aj mi sme sa mali už konečne lepšie hlavne koly detičkám :( len je to ťažko keď nieje práca do ktorej by vás vzali a výdavky mate 160€ a pobwrate 260 rodičovský...:(
@matote kedy myslíš, že to bolo ferovejsie? Za socializmu? To ti kto povedal? Ten, kto si to nepamätá, alebo bol niekým tlačený? Ty si myslíš, že za sociku by si hneď dostal byt? Dnes sa ľahšie dostaneš k bytu, len na to musíš makať...
Dnes je ferovejsia doba. Makas máš, nemakas nemáš...
@hettinka tie platy 2000-3000 su uz dost kvalifikovane pozicie - nebavime sa o manualnej praci. 2000-3000 euro si v BA manualne zarobi jedine ozaj odbornik, ozaj ktory manualne zrucny, ale zase sme aj pri vzdelani, ma nejaku zaujimavu specializaciu....
nam napriklad vyrabali stopne medailony a take listy, drahe to bolo a praca tiez, ale ten chalan okrem manualnej zrucnosti mal ukoncenu umelecku skolu a mal na to vzdelanie. cize nedokaze to hocikto. zakazky mal aj v zahranici. respective poznam kvalitneho krajcira, co si tolko v pohode zarobi. ale tu uz musi byt ozaj macher.
@hettinka presne takto nakupujeme aj my😉 moje deti maju vela znackovych veci... ale kupujem vo vypredajoch za ceny ako z tesca pomaly😉 uprimne v lidli ani v tchibe a pod. Lyziarske veci nekupujem - kupila som dcere raz a vydrzali jej nohavice 1 mesiac☹ ja radsej kupujem kvalitne na jar pre dalsiu sezonu... moj top nakup - nechutne znackove ale super kvalitne monclear supravy pre decka - z 800 euro na 60 zlacnene... ( z tchiba ma to vyslo na 30 ale kvalita neporovnatelna ) maly to nosil 2 roky - posuvali sme sesternici bez jedineho poskodenia ako nove a to fakt moj syn dal tomu zabrat... topanky sme tiez najdrahsie asi malemu kupovali zimne ecca za nejakych 80 euro - on ma problemove nozicky tak tam nesetrim...
@hettinka ale zarobi, akrurat, ze su tam dost velke naroky. okrem narocnosti prace, velke mnozstvo tlakov a stresu, a to casto ozaj extremneho stresu z riesenia neprijmenych situacii (to nemesis byt ani manager)
Okrem toho si nosis domov v hlave dost vela veci. Cize cena je dost vysoka. Mne sa o praci casto aj sniva, normalne take zive sny a nic prijemne
@hettinka
@dai aj my tak. Značkové veci vo výpredajoch. Napr aj v taliansku je dobrý outlet, hlavne na kabelky, v Nemecku zas nike a Adidas priamo pri diaľnici, tenisky za 10 - 15 eur, tričká po 5 a pod... My si potrpime na kvalitné cyklooblecenie a lyžiarske oblecko. Trávime na bikoch celú jar, leto aj jeseň, a celú zimu na lyziach. Bicykle majú naše decká také, že aj v zahraničí sa za nimi otáčajú, lyže tie najlepšie na trhu. V športovej výbave máme jedno slušné rodinné auto, ale napr PC máme jeden, tablety a mobily tie skoro najlacnejšie na trhu, žiadne jablká a pod. Každý podľa jeho záujmov...
My nemáme drahé ani autá. Vyberáme podľa našich potrieb, nie podľa aktuálnej módy...
Je pekné, keď si vie niekto takto zrátať mesačný príjem a výdaj, mne to nejde. Ročný viem povedať, ale na mesiace to rozratat neviem, kedze zima nás stojí oveľa viac ako leto.
@mircalla s tou manuálnou prácou a zárobkom úplne nesúhlasím. Poznám v BA veľa manuálne pracujúcich a teda zarobia viac ako manažéri...
Aj keď si zoberieš napr kaderníčky, keď sú dobré a šikovné, vedia zarobiť aj 2500 eur.
Elektrikár, murár, obkladac a pod. Tí zarobia strašné peniaze a nevieš ich dostať k sebe. Keď potrebuješ, buď si priplatis, alebo berieš horších alebo sa prispôsobíš im a ich času.
@mircalla 1500 priemer v BA? Mozno tam kde pracujes ano, ale inak priemerny plat je tu okolo 800-900e...viac maju len v specializovanych oblastiach /banky, IT,../. Hladam si aktualne pracu, cize mam aky-taky prehlad. A to na to ake podmienky si kladu /VS, 2 jazyky na super urovni, robit od rana do vecera../ a za tym "super" cena 800e🙈
@hettinka myslim ze to ze sa ti to tak zda neodraza nutne realny stav. Dobry programator ci programatorka zacina na 2000eurach. Aj stredny manazment v korpaciach. Poznam vo svojom okoli desiatky ludi ktori zarabaju 4tisic eur mesacne aj viac.... manazment programovanie takisto prekladatelia tlmocnici ludia co robia na ambasade fotografovia lektori ludia v reklamnom biznise v eventovkach accounti art directori ps head hunteri atd atd. Poznam upratovacku v BA co zaraba 1000 v cistom 😂 dalej aj ludia v kulture v televizii a pod.
Takisto ale existuju aj ludia ktori maju v kulture 700 hrubeho a ludia v cestovnom ruchu ktori maju 600hrubeho samozrejme ucitelia... naozaj zalezi kto co vie a co hlada.... su profesie kde sa to da a kde nie

@hettinka zalezi aj aku kvalitu ocakavas, 100 eur za tenisky je uplne normalna cena. Pamatam si, ze pred 20 rokmi mi mama takmer za 3000 Sk kupila Adidas. Nehovorim ze kupujem 2rocnej 100 eurove topanky ale bezna cena je 50-60 eur, oblecenie ak chces aby vydrzalo aj vyzeralo tiez kupis lepsie a to aj kedysi bolo drahsie. Ja poznam vela ludi mimo Ba ktori kupuju taketo produkty a aj chodia na dovolenky takze ten standard je mozno niekde inde ako sa zda tebe.