Reálny rozpočet mladej rodinky
ahojte - ako si poradite s rodinnym rozpoctom mladej rodinky - ako ?
Moj uplne hruby odhad nad mesacnym prijmom (cistym) v priemernom mestecku:
- extrem - podnikatelsky prijem - nad 2000€/mesacne - 1% ludi?
- vysoky prijem - podnikatelske/manazerske pracovne pozicie - cca 1500€ - 5%
- priemerny prijem - cca 1000€ - aktivni, sikovni ludia ktori makaju - 20%
- priemerny prijem - standardny - cca 700€ - poctivo pracujuci - 40%
- nizsi prijem - cca 500€ nizsie ohodnotene pozicie alebo ludia (absolventi s malou praxou, starsi, ...)
- extra nizky prijem 300-400€
Hruby nastrel rozpoctu mladej rodinky (2rodica, 2deti):
Odhad vydavkov:
-300€-500€ byvanie (inkaso, hypoteka)
-200€ - strava
-100€ - auto (servis, phm, splatka)
-100€ - vydavky (drogeria, oblecenie,
-100€-200 - 2xdeti (skolka, strava, skolske potreby, cestovanie, )
- 50€ poistky (auto, byt, domacnost, zdravotne)
- vydavky cca 1000€/mesiac - dost natesno hlavne ak jeden zarabajuci vypadne - mna to trosku frustruje ked makame, zarabame a vo vseobecnosti zijeme dost natesno.
Neviem ale bez pomoci rodicov ostane v zivote makat setrit, 35-40 rokov mat dieta, stresovat sa v praci, s hypotekou alebo nejakymi uvermi na auto ci vybavenie bytu, .... nepride mi to ake vhodne prostredie - ak debatujem so starsimi tak zacinam mat pocit ze v minulosti aj ked nebolo tolko moznosti zivot bol pokojnejsi, ferovejsi. Makas - zarobis - v pohode si standardne zijes...
Co vy na to?
Co myslite aka bude buducnost? Ako sa vam tu zije?
@dai ano, presne s tou startovacou pozicou suhlasim aj ja s @moni73 a tym moj suhlas konci. Aj taka upratovacka ak chce, moze nieco dosahnut. Ci uz si zalozi upratovaciu firmu, alebo si najde nieco ine v com je dobra. Ale casto je to tak, ze takychto ludi akurat tak pocujeme nariekat/nadavat aka je blba doba a ako je im ublizene. Doba je vzdy blba, este dobra asi nebola a sotva bude, zaklad je neplakat, ale makat.
@libka1 "Stastie maju este zeny ucitelky, kde muz celkom slusne zaraba a mozu ucit dalej, lebo ich to bavi." Asi toto je v mojom prípade. Manžel zarába slušne + môj plat a nejako nam to vychádza momentálne. Mňa to baví (zatiaľ ešte stále) a kým mám deti malé, nemám dôvod meniť zamestnanie. Otázne je, ked moje deti vyrastú, či si nemájdem niečo radšej v súkromnom sektore. Najmä ak vláda učiteľov ďalej bude vodiť za noc a rozprávať, aké je školstvo priorita, ale skutky nikde... ako dlho ešte bude trvať, kým nedostatok mladých učiteľov spôsobí krízu... Momentálne je problém v Bratislave (aktuálne 230 neobsadených miest v školstve), ale postupne sa to rozšíri aj na ostatné regióny. Necelých 800€ po 15 rokoch ODBORNEJ praxe je totiž už aj v ZA, KE alebo NR málo. Možno to stačí niekde v Hornej Dolnej, zatiaľ...
Absolútne nesúhlasím s tým, že všetci mame rovnaku štartovaciu drahú. Veď nie sme robeni podľa šablóny, sú deti inteligentnejšie, menej inteligentne, priebojné, menej priebojné, s podnikateľským duchom, aktívne, pasívne.... rodina môže veľa pomôcť ale nestojí, nepadá všetko na nej, darmo budete svoje dieťa viest k vzdelávaniu, darmo bude každé poobedie sedieť nad knihami, keď ho bude obmedzovať jeho mentálna kapacita. Ja som skončila ZŠ pred takmer 30 rokmi ale stále si pamätám rozdiely. Poznala som inteligentných, ktorým stačilo ráno otvoriť pred hodinou knihu, či prečítať poznámky a dobrú známku mali v suchu bez akejkoľvek snahy ale aj kopec usilovných, ktorí to jednoducho na lepšie ako 3 nedali i keď sedeli doma nad knihami, i keď im ti bolo 100x vysvetlené, išli na ucilistia, presne tam, kde šli aj ti, ktorí by možno mali naviac, ale neboli k tomu vedení, nechcelo sa im učiť...Ti čo sa aj napriek nižšiemu intelektu vedeli obracať si možno na seba nakoniec dobre zarobili/zarobia ale sú aj typy, ktoré musia byt vedené, mat nad sebou manažéra, niekoho kto zada úlohy, keď je kombinácia nízkeho intelektu a pasivity je to dosť zle, ... ti žiaľ nikdy dobre zarábať nebudú, lebo sú "odsúdení" na zle platené povolania a nie je to tým, že mali dieťa v 18 alebo sa im nechcelo učiť...
Bolo by krásne, keby všetci, čo pracujú mali dostatocni zárobok aspoň na minimálny štandard, ale to je čistá utopia v tomto svete...
Čo sa týka komunizmu, ľudia mali polia (áno, nebolo úplne všetko zhabané druzstvami) a ľudia aj chovali zvieratá, do určitého množstva určite nebolo treba žiadne povolenia, ani to nebolo na čierno. Prebytky z takýchto hospodárstiev bolo úplne legálne predávať. Neodvážila by som sa len tak z fleku tvrdiť, že to boli zlodeji, čo kradli, určite sa našli takí čo si vychovali svinu na zbytkoch zo školskej jedálne, ale bolo kopec poctivých, čo chovali zvieratá z toho, čo si dopestovali... V každom prípade si ľudia boli rovnejší, neboli take veľké sociálne rozdiely a väčšina z nás nemala nič viac, nič menej ako naši susedia. Tým absolútne dobu neobhajujem, len konštatujem....
Samozrejme, ze sme si nie vsetci rovni, co sa mozgovej kapacity tyka...napriek tomu tvrdim, ze startovacia pozicia je rovnaka, ja tam vidim dva aspekty, prvym je startovacia pozicia a tou je zs a druhym aspektom je podla mna inteligencny predpoklad..aj menej inteligentny to moze daleko dosiahnut....ako @dskjhfdlkdjhl pise zaklad je neplakat, ale makat
@dai zvycajne sa mi pacia tvoje komentare, ale co sa tyka komunizmu, nemas pravdu. Moj otec bol v strane, ale mama bola katolicka. Ja som mala oficialne prihlasky na nabozenstvo, nemala som zly posudok....teta s ujom neboli v strane, katolici, ich deti maju VS a v tom case bola tvrda totalita, hovoril o roku 1970- 1976 a jeden architekt, druhy ucitel, treti inzinier. Takze netusim, kde si zila ty, ale my sme mali este bilag,ze sme boli kulaci, ak vies, co to znamena....a v rodine dvaja knazi a reholna sestra. Mama dokonca zila 2 roky v Nemecku. A mali sme vsetko, ziadne utlaky.....
@jajka257 mozno to bolo u nas v meste ine tym ze cele mesto bola vlastne 1 fabrika a aj ja si zial pamatam ze na moje primanie bola moja mama schovana v zakristii - rozpravala mi ako rok predtym mali poprask ti rodicia stranici ktori boli na primanii svojich deti - tym ze ona vlastne drzala nasu rodinu v poriadku kedze moj otec bol dost protistranicky zalozeny a nikdy nevstupil tak si nemohla dovolit problemy... u nas normalne pred kostolom stavali udavaci - my sme vedeli kto to je - ako deti sme chodili pozerat ci mama moze ist do kostola... inak ta najhlavnejsia udavacka hned po revolucii otocila kabat a zacala v kostole citat evanjelia😉 neviem co bolo na nasej rodine najhorsie - mozno to bol zial naozaj ten povod a strach z byvalych velkovlastnikov pody :-/
Napriek tomu nebudem polemizovat ze tie noznice boli menej otvorene - to je fakt - ale mne osobne to napriklad ani nahodou nepride spravodlive... lebo vtedy naozaj velmi podobne zil totalny pracant a uplny flakac
@sisaka hm... otazka je ci to biflovanie ci jednotky na vysvedceni robia z cloveka uspesnym jedincom... ja ked sa pozriem na mna a bratov - starsi brat prechadzal za vydatnej pidpory celej rodiny ledva ledva so stvorkami - ale bol asi najaktivnejsi, vodcovska povaha, vzdy ten klasicky alfa v skupine, mladsi nadpriemerne inteligentny az genialny - ani nevedel ako ide skolou - svet gombicka, ziadne usilie a snaha... ja klasicky priemerny polyhistor - sami jednotkar celu skolu kde nikto nic ine ani necakal - betvrdim - skola bola pre mna hrou, prvyjrat som sa ucila realne pred skuskami na vs... skus si tipnut kto z nas troch to najdalej dotiahol co sa klasickej definicie uspechu tyka🙂 vs mame vsetci traja - pre moju mamu bolo vzdelanie alfa a omegou😉
@dai ja som bola tiez zs, ale hovorim o bratancoch a sesterniciach. Boli na VS, nemali problem sa tam dostat a statnicovat s cervenym diplomom. Dedko ten bol proti komunizmu , ale ten clocek prezil obe svetove vojny, takze dal aj komunizmus. Ale napr.otec netoleroval flakacov, ti mali u neho vzdy smolu. Co mi vadi teraz je okradanie ludi, nepomer platu k zivotnym podmienkam a mnozstvu prace, ktoru musia ludia vykonat, aby dostali almuznu. A tiez pomenovanie, ze vyssi a nizsi standard. Vobec nemam rada, ked vidim, ze ludom sa nechce pracovat, ale za mna, ked vidim vyplatnu pasku, tak sa mi chce plakat....rozhodla som sa, ze toto bude rok, kedy sa rozhodnem, ci zo skolstva odidem definitvne alebo sa stane zazrak....vidim to na to prve....😉
@dai ja ale nikde netvrdím, že kto mal dobre známky sa stal úspešným. Jedine, čo tvrdím, že nesúhlasím, že mame všetci rovnaku štartovaciu čiaru, tak ako nie sme všetci rovnako múdri, šikovní, kreatívni, vynaliezaví a tým pádom nemáme všetci rovnaké šance byt bohatými, úspešnými, slávnymi, .... obviňovať ľudí, ktorí majú nízke príjmy z lenivosti, pohodlnosti, neschopnosti mi príde ak nie trápne tak smutne, nikdy by som si to nedovolila o niekom, koho dokonale nepoznám vyhlásiť a ešte sa im posmievať, že je to vaša neschopnosť, veď sme všetci začínali na nule
@dai prepac,ale ked uz bolo vzdelanie alfou a omegou u vas doma,tak si k tej gramatike dovolim...priemerne vzdelany slovak by ju skratka mal prirodzene ovladat, u teba to nie su preklepy,ale hrube chyby (murari-vzor chlap, standarD-nie t, taki-pridavne plural... etc). Obzvlast ak si pedagog,ako uvadzas.
A tiez si myslim,ze bezny standard si zasluzi kazdy pracujuci clovek. A nie ze predavacka je handra,lebo ju raz nahradi stroj,šup jej 500€, nech,šak sa dobre neucila, tam to teraz ma (btw pozor aby aj lekarov nenahradili roboti...). Su to povysenecke nazory. Pretoze sa skratka poctivo narobi a za odvedenu pracu ma dostat adekvatny plat na standardny zivot (a nebavim sa tu o 3tis€)
A znova vyssi a nizsi standard. To je ako mensia a vacsia polovica. "Vyssi" standard je nadstandard. Ok, uz kaslem na slovickarenie.
Dalej tu sledujem druhu cudesnost - v tejto diskusii sikovny=zazobany.😮
Milion okolnosti vplyva na osud/buducnost cloveka. Od prvotneho od boha. Zeny, niekto ma odvahu ist podnikat a zarobi... Ten, ktory tu odvahu nenaberie je zbabelec? Kdeze, mozno len citi viac zodpovednosti, mozno aj strachu. Mozno nenajde ani minimum prostriedkov na zaciatok, mozno v tom spravnom momente musel neodkladne riesit nieco ine, mozno to co vie a chce robit nie je bezpecne, mozno sa mu snivalo, aby to neskusal... Zarobit sa da aj ako zamestnanec. Jednoduchsia a zlozitejsia cesta. Zaplatene fleky sa rozchytaju ako teple rozky. Kazdy ma rodinu, priatelov, znamych.
Nespocet osobnostnych vlastnosti rozhoduje o tom, ci bude clovek bohaty. Schvalne nepisem uspesny a myslim na kopec za zivota neuspesnych a chudobnych umelcov. A tak🤔
@jajka257 tiez mam prelomovy rok. Teda prvy krok som spravila, ci sa odhodlam aj na druhy...
@minutka poprosim si nechat jazykove okienko pre ludi tebe podobnych - na mk ich mas plno - zaloz si skupinku a ries si tam svoje komplexy... o vzdelani ak ho stavias na sr gramatike vies velke gulove😉 ja som sa so slovencinou nastastie nestretla od strednej skoly, na rozdiel od vacsiny slovencinarok tu na mk mam publikovanych niekolko publikacii a kedze som slovencinu nestudovala a nikdy k praci nepotrebovala ta vpbec nemusi zaujimat ako ja na tom so slovencinou som.
Co tu sledujem tak prispevky slovensky pravopis tu pravidelne maju zeny bez argumentov ktora ku contentu temy nepridavaju absolutne nic cize ich prispevky su totalne off topic... inak poznam spisovatelov s otrasnym pravopisom - nemyl si prosim pojmy - pravopis a gramatika nie je to iste pani premudrela😉 drzim palce aby si so svojim supervzdelanim dosiahla co najviac😉
@minutka nechcela ale urazila si - prepac ale iny zamer tvoj prispevok mat nemohol - inak by si sa vyjadrila k teme ci mojim myslienkam - tu nie sme na hodiny slovenciny a ja chapem ze pre tych co ine ako slovensku gramatuku neovladaju sa dobre rype do niekoho kto sa nikdy nepisil tym ze by ju ovladal - davat ovladanie gramatiky jedneho jazyka ktory dany clovek nepouziva ( pisala som tu ze pracujem v 3och jazykoch nie v slovenskom, detto ze moje deti v slovencine nestuduju ) do suvislosti so slovom vzdelanie je urazka🙂 inak to teba a asi aj kamosky z okienka nastve ale aj zo slovenciny som napriek mojim problemom a nedostatkom z gramatiky mala vzdy jednotku - kvoli mojim slohom ktore povyhravali rozne sutaze a boli uverejnovane v rocenkach a literature... z diktatov priznavam som mala horko tazko 3-4😉 preto so slovencinou ani nemam nic spolocne okrem publikacii - existuje zamestnanie s nazvom korektor ktore bohato vyuziva vela vzdelanych kreativnych ludi - ak si v gramatike tak perfektna ako sa prezentujes tak ti tu pracu odporucam - je celkom fajn platena🙂
Citam po srbe a tiez vidim hrubky - pred odoslanim ale neopravujem a na mobile sa mi to potom neda - pisit je jas e ze s y😉 pre rypalky... dalej sa mi po sebe ciyat nechce... kto sa chce bavit o teme bude sa , kto nema co k teme kludne o slovencine😉
Naozaj sa baby nehnevajte, ale tieto gramaticke okienka v kazdej teme su uz fakt na palicu 🙄 Mate pocit ze sa zakladatel pytal ake i sa pise v nejakom slove???? Kazda zaujimava tema sa zvrtne tymto trafenym smerom.... Fakt otravne...
@moni73 na prekvapenie mnohych v tomto som s tebou - moj mozog ohladom pravopisu zial funguje selektuvne - nemylim sa pri diktatoch s malou, detto ked si dam zalezat - na koni ale nekontrolujem a tiez som niekedy zhrozena co som schopna napisat ked niekedy po sebe citam... detto mi hrubky inych udru do oci - fakt ale je ze mi nikdy nenapadlo toto u niekoho komentovat - hlavne ak nazor je k veci...
@dai to, ze v Tvojich prispevkoch su hrubice, to je fakt. To, ze to znizuje ich zrozumitelnost, to je dalsi fakt. Nikto nie je dokonaly, tak si to treba priznat a nie pisat kilometrove prispevky plne jedovatych slin. Cim viac ukazes, ze Ta take prispevky stvu, tym castejsie ich asi budes citat, akcia-reakcia. Aj pri nasej komunikacii som si vsimla, ze akonahle som napisala nieco, co Ti protirecilo, uz si nabehla ako furia a neviem, ci umyselne alebo len v nastvanosti si zrejme ani poriadne neprecitala, co som Ti napisala a hned som podla Teba nemala pravdu. Mne osobne je to dost jedno, par-krat som sa Ti snazila nieco vysvetlit, ale nie velmi uspesne, hoci doteraz mi je jasne, ze pravdu som mala ja, ale mavla som nad tym rukou. Niekto je iny typ a tou rukou nemavne a uz sa potom poukazuje aj napr. na ten pravopis. Je dobre si uvedomit, ze kazdy sa myli a kto si mysli, ze je neomylny, ten sa myli najviac. Neber to ako vycitky, ani vychovavat Ta nechcem, mam vlastne deti, ber to len ako take zamyslenie na vecer😉
@erikavesela prosím Ťa, Ty ako môžeš tvrdiť, že štartovacia pozícia je rovnaká? Že jedným aspektom je základná škola a druhým inteligencia?
Štartovacia pozícia nikdy nemôže byť u ľudí rovnaká a ani nie je z jediného dôvodu, lebo všetci sa rodíme do iného prostredia, génov, návykov, podmienenosti výchovou. Keby si sa narodila do iného prostredia, dajme tomu do chudobnej rómnskej rodiny, by si mala akože rovnakú štartovaciu školu, len z toho dôvodu, lebo si ukončila základnú školu a bola si inteligentná? No nie, nemala by si. Aj keď Ty si to myslíš. Čo ale neznamená, že to je pravda.
@dskjhfdlkdjhl moj hlavny problem je ze v realnom svete diskutujem hlavne s lidmi ktorym ide o temu , nebojja sa konfliktu, vedia argumentovat etc... na konovi zabudam ze tu je skladba ludi uplne ina... hrubky robim - uz som to pruznala, svoj nazor si branim - som taka povaha - pre kona nie uplne vhodna- tiez priznavam... so zvyskom tvojho prispevku suhlas a plne si to uvedomujem😉 pekny vecer
@mandala77 tvoj nazor..ja mam iny
@dai argumentovat sa ale da aj bez jedovatych slin😉 Napr. v komunikacii so mnou to nebolo o argumentoch, resp. z mojho pohladu tie Tvoje logicke neboli, ale nechala som to tak, nestojim o hadky.
@dskjhfdlkdjhl ja nemam problem s protiargumentami - ja to osobne nepovazujem za hadku - ako som pisala na diskusie som zvyknuta - diskusia moze byt aj divoka... som vzdy rada ked sa niekomu ma podari presvedcit ...
Jedovate sliny... hm... nemyslim si ze urazam... nedavam si servitku pred usta a veci nazyvam ako ich citim - zial hranice jemnocitnosti inych ludi na nete odhadnut neviem a k potlapkavacom po ramene som nikdy nepatrila ( to sa mi az hnusi☹) - niekedy reagujem v prispevku na konkretneho cloveka myslienkami aj z predchadzajucich prispevkov - vacsina mojich prispevkov nie je myslena osobne😉

@erikavesela s tou startovacou poziciou suhlasim s moni - niekto sa narodi v rodine kde je vzdelanie prioritou, deti su podporovane a rozvijane, v neposlednom rade milovane - ine moze vyrastat v domove bez blizkej rodiny kde ho ma kazdy na haku etc. ... cize tu suhlasim s moni - ta ciara nie je rovnaka aj ked pre vacsinu stale velmi podobna...
Kde sa pripajam k tvojmu nazoru je 1. Ze v urcitom momente kazdy dospeje a je na nom co zo svojho zivota spravi - moze zabojovat za seba a za svoje sny alebo len nadavat a stazovat sa... a tu je to o zivotnom postoji, nie o stahovani sa, nie o tom ci mam na nieco hlavu alebo nie - cisto len o tom kolko som ochotna za seba bojovat a kde mi to uz zato nestoji, pripadne kde je moment ze zacnem mrncat a za svoje naddtavenie vinit stat, susedu, osud etc. ... opat - pisem o zdravych ludoch... su deti z domova ktore su velmi uspesne a deti z dobrych rodin neuspesne... su deti s talentom ktore zo zivota nespravia nic a ludia bez stipky talentu ktori to pracou a usilim dotiahnu daleko dalej ako netalentovame...
Co sa tyka standartu upratovacky - ak robi svoju pracu dobre mala by zit slusny zivot ale urcite necakat standart ako opat niekto kto zodpoveda za dalsich ludi, ich zdravie etc. .. ak by mala rovnaky standart tak by to bolo vrcholne nespravodlivy kedze za stipku usilia by dostala rovnako ako iny ktory maka cely zivot...