icon

Riešenie nedoplatku za elektrinu pri prenájme bytu

odhodenyucet
30. apr 2025

Dá sa nejako riešiť, že majiteľka nastavila nízke zálohové platby na elektrinu - pri podpise zmluvy tvrdila, že je to 60eur, teraz pri vyúčtovaní prišiel nedoplatok v stovkách eur za pol roka bývania. Majiteľka tvrdí, že preddavkové platby boli nastavené podľa nevykurovacieho obdobia marec - august. Príde mi to absolútne nekorektné. Zároveň nechala nastavené kúrenie pri prevzatí bytu na veľmi vysokej teplote, čo som zistila až neskôr, lebo som sa doň nenasťahovala hneď a byt neužívala . Majiteľka však trvá na zaplatení celého nedoplatku, aj za čas keď som byt reálne neužívala (cca 3 týždne). Vtedy podľa mňa vznikla najvyššia spotreba, keďže bolo všade zapnuté kúrenie takmer na max, plus aj elektricky vyhrievaná podlaha. Ja som po príchode všetko stíšila, avšak nemám ako dokázať, že k vysokej spotrebe prišlo počas tohto obdobia. Mám však fotku elektromera z dňa podpisu zmluvy, kde je vidno, že napriek tomu, že nie sú spustené spotrebiče okrem chladničky, vykazuje veľmi vysoký odber.

hipuska
30. apr 2025

No, podľa.toho.co máš v zmluve. Ak máš v zmluve, že platis nedoplatok tak ho proste zaplatiť musíš. A je úplne jedno, že si tam nebuvala ak si.mala byť už prenajatý. To je predsa logicke.

patka06
30. apr 2025

Už si tu o tom písal - boli tam aj rady
Zálohové platby elektriny sú počas celého roka rovnaké, nie sú závislé od vykurovacieho obdobia.
Ak máš pochybnosti o správnom meraní - daj si premerať elektromer
Nedoplatok budeš musieť zaplatiť

maranco
30. apr 2025

@odhodenyucet pozri si zmluvu máš tam uvedenú sumu ktorá pôjde za elektrinu a platila tú sumu alebo platila menej?

nynia
30. apr 2025

Zalezi od zmluvy. Ja som mala v zmluve, ze sa nedoplatky uhradzaju do vysky depozitu. T.j. aj keby to bolo v nepomere vela tak je to len v tej vyske avsak majitelka ma upozornila, ze kedykolvek vzhladom na spotrebu a celkove naklady najom dvihne a aj to bolo uvedene v zmluve ale k tomu navyseniu najmu ani nedoslo.

anjelicek26
30. apr 2025

V stovkach eur je kolko eur? Za kolko m2? Zisti si, ktore spotrebice ti tu vysoku spotrebu robia, kludne zavolaj elektrikara, nech vsetko pozrie, investicia do buducna...

kavasmliekom
30. apr 2025

@odhodenyucet no tak treba zaplatiť, byt si si prevzala, skontrolovala, merače odfotila, ak si mala byt už k užívaniu a ty si tam z nejakého dôvodu nebola, nie je dôvodom neplatenia, mala si si byt skontrolovať a až tak prevziať kľúče.
Zálohové platby si kľudne môžete navýšiť, treba komunikovať s majiteľkou.

isis234
30. apr 2025

Ako píšu vyššie. Pozri zmluvu. V deň, keď si podpísala zmluvu a prevzala kľúče, mala si všetko skontrolovať. Aj nadstavenie radiatorov. Vedela si, že tam dlhšie nebudeš bývať, mala si merače vypnúť. Človek sa učí celý život.
Zaplatiť to musíš. Pozri zmluvu. Daj si elektrospotrebiče premerať odborníkovi. Možno niektorý má veľkú spotrebu

abbey1
30. apr 2025

@odhodenyucet V zmluve snáď máš napísané, koľko je čisto nájom a koľko energie. Ak nie, máš ponaučenie do budúcnosti.

sasa1310
30. apr 2025

@odhodenyucet účty za elektrinu si nenadstavuje zákazník, ale nadstavuje ich distribútor.
A ako sorry, ale ty zapneš radiátor na maximum a ešte sa divíš, že prišiel veľký nedoplatok? To si nevieš zrátať koľko je 1+1, že to niekto bude musieť zaplatiť a ten niekto budeš ty?

lenkasarka
30. apr 2025
@sasa1310

@odhodenyucet účty za elektrinu si nenadstavuje zákazník, ale nadstavuje ich distribútor.
A ako sorry, ale ty zapneš radiátor na maximum a ešte sa divíš, že prišiel veľký nedoplatok? To si nevieš zrátať koľko je 1+1, že to niekto bude musieť zaplatiť a ten niekto budeš ty?

@sasa1310 je síce pravda,že nadstavuje distribútor,ale vždy si vieš zálohové platby dvihnúť. Autorka si ho nezapla na maximum,ale majiteľka.

sasa1310
30. apr 2025
@lenkasarka

@sasa1310 je síce pravda,že nadstavuje distribútor,ale vždy si vieš zálohové platby dvihnúť. Autorka si ho nezapla na maximum,ale majiteľka.

@lenkasarka pri prevzatí bytu. Autorka byt prevzala, tak si to mala skontrolovať