Ročné vyúčtovanie nákladov bytu 2022
Ahojte,
minulý týždeň sme obdržali ročné vyúčtovanie nákladov na byt-3 izbový, zateplený na začiatku Petržalky. Boli sme šokovaní, keď sme videli nedoplatok 526e. Doteraz sme mávali vždy iba preplatok. Mesačný zálohový predpis nám tiež zvýšili o cca 90e na 301e. Chcem sa spýtať, či máte aj vy nedoplatky? Náš dom spravuje S-Byt a zrovna v Petržalke pod nich nepatrí veľa bytových domov. Ale kľudne píšte aj z ostatných častí Bratislavy, Uvítam všetky info, V byte sme traja. Nepríde Vám to veľa?
a v našom baráku sú 2 skupiny ľudí. Tí, ktorí mali preplatok a potom, tí, ktorí mali nedoplatok
Tak keď všetko je také drahé, tak ako sa to vlastne rozrátalo?
@vevericka1310 ja síce bývam v dome, ale keď si to tak zratam je to asi v pohode cena nie? Nam kúrenie túto zimu vyšlo 900€ minulý rok sme mali 500€ (november-april) stočné šlo z 10 na 25 mesačne elektrika ešte neviem ale predtým stále 45 teraz platím dobrovolne 80 ale keď manžel pozeral spotrebu tak možno nám ani nič nevrátia. Viem, že sa to nedá porovnávať,
Vieš, len keď počuješ z každej strany, že každý platí oveľa menej tak mi to proste nevychádza
a do kotolne sme vlastne išli, aby sme platili menej, ale zatiaľ sme platili vždy viac ako ostatní, ktorých poznám
@vevericka1310 a nedá sa to dat nejako prešetriť ci neurobili chybu vo vyúčtovaní?
@vevericka1310 toto su tak strasne tazke veci na riesenie. moze byt zle odcitany stav na meračoch, vadne merače, mozte vela kurit aj ked si to vy nemyslite.
@zojazoja tak to určite nie v izbách v ktorých sa nenachádzame skoro vôbec nekúrime
Podľa mňa platíme asi namiesto niekoho, kto neuhrádza
zálohových platieb bolo o 15000e menej ako minulý rok
možo niektorí nahlásili povedzme 3 ľudí a býva ich tam 7
potom to matematicky nevychádza
@vevericka1310 ale ved vy mate svoje merače kazdy v byte nie? merace na teplu a studenu vodu. sumy sa vyratavaju na zaklade spotreby uvedenej na vasich meračoch.
@vevericka1310 ako mate rozpcitavane naklady na kurenie? Pomer podla vymery a spotreby. Za vodu plati kazdy podla meracov, jedine rozdiel v suctoch meracov v bytoch a na meraci na pate domu sa rozpocitava na byty ako spotreba za spolocne priestory.
Na pocet osob sa moze,/nemusi rozpocitavat akurat tak pouzivanie vytahu. Na vsetko ostatne su merace.
nezmenili vam sposob vypoctu za teplo a teplu vodu ? nepocita sa vam tepla voda do wc pracky umyvacky ?
@vevericka1310 nemôžeš porovnávať jednotlivé bytové domy navzájom, vôbec nevieš od koho oni odoberajú plyn a za aké ceny, napríklad náš bytový dom odoberá od jedného dodávateľa plyn 40€ za MWh komplet zazmluvnenú do konca roka 2023, t.j. dodávka, DPH aj distribučné poplatky, bytový dom vedľa nás, ktorý je úplne taký istý, len o cca 1 rok mladší má cenu plynu komplet za 210€ za MWh, proste oni majú správcu, ktorý kašle na vyjednávanie a hľadanie lepší cien u iných dodávateľov, vlastníci bytov sa nevedia dohodnúť a zmeniť správcu ... a to je len plyn...
@vevericka1310 máš nárok ako vlastník bytu nahliadať do všetkých dokladov týkajúcich sa bytového domu, tak choď za správcom a nechaj si od neho všetko vysvetliť
@belllinka mas pravdu...nie je to najom...su to mesacne zalohove platby za energie spojene s uzivanim bytu...neviem preco tak posmesne, jednoducho je to tak...nie je to najom
@veronika33 dobry den Veronika ja doplacam 993 eur 😪 za 2 izb byt v NR. Zalohovu platbu mi od jula zvysuju na 300 eur mesacne. Mohol by mi to vas manzel pozriet? Uplne som nestastna z toho 😭
@balenka1988 áno
@vevericka1310 ahoj, akurát včera sme obdržali vyúčtovanie aj my a tiež rovnaká suma … celé zle .
@veronika33 ahoj , včera mi akurát prišlo vyúčtovanie od začiatku augusta do konca decembra 2022 za len týchto pár mesiacov nedoplatok že 500 eur čo mi nejako nejde ani do hlavy že prečo toľko veľa za kúrenie nedoplatok keď kúrenie v tedy ešte nebolo ani zapnuté , spustili ho až v novembri . Byt sme kúpili v auguste 2022 a som šokovaná koľko mame nedoplatok , predtým sme bývali v Petržalke tiež v 3-izbaku a nikdy som nemala takýto vysoký nedoplatok. Vedel by sa mi na to vás manžel pozrieť pls ?? Ďakujem , neviem si rady :(
@dunya na zimné mesiace sa vlastne skladáme odkedy sa na jar vypne kúrenie, čiže od cca apríla, vám tie mesiace chýbajú, keďže ste byt kúpili až v auguste, niekedy sa začína kúriť už v októbri, záleží aké je počasie a v ktorom meste máte byt, tiež neviem aké vysoké zálohy ste mali, možno príliš nízke, zálohy sa nastavujú podľa predošlého roka a keďže ste tam minulý rok nebývali, možno vám dali nízke zálohy + mnohým išli náklady na teplo a energie niekoľkonásobne hore, ak im práve v tom najhoršom termíne skončila viazanosť zmlúv, ťažko sa to posudzuje paušálne, ak vám nie je vo vyúčtovaní niečo jasné, máte nárok, aby vám to ten kto vyúčtovanie robil vysvetlil, tiež je tam reklamačná doba, treba podať reklamáciu, aj pomýliť sa mohli...
@vevericka1310 to mate úplne vpohode ak v tom mate aj odpady.
My v KE mame 290€ + odpady. Takže vpodstate narovnako. + elektrina + plyn + internet + dane.
My sme mali tiež nedoplatok vyše 160 eur.V byte už nebývame. Minulý rok sme sa sťahovali do domu.Tiež som sa rehotala že čo nám to sem došlo ked sme mávali aj my vždy iba preplatky.Platili sme mesačne tak 160 eur a vždy to stačilo.Tiež sme mali trojizbák.No som rada že v byte už nie sme.Ktovie kolko by sme platili na další rok po tom zdvihnutí a zdražovaní.Toto je ešte také že dá sa.Ale nasralo to aj mňa jasné.Radšej keby je to preplatok.Ja som aj zabudla že ešte nejaké vyučtovanie z bytu má vôbec dojsť a svine jak si nás našli aj na novej adrese😀
@veronika33 kazdy mesiac sme platili 210 cca a ako je inflácia a platby išli hore tak nám to zvýšili na 230 cca za mesiac takze nechápem ako za 5mesiacov nám mohli naúčtovať 500 eur ? Dnes som volala do Petržalky na bytove družstvo kde sme predtým bývalý v trojizbovom byte a tam mám preplatok 200 eur a tu vo Vrakuni za 5 mesiacov nedoplatok 500?
@vevericka1310 nám došiel nedoplátok 930€ 🙈
@balenka1988 sme na Tom podobne 😬
@vevericka1310 nemôžeš bytové domy takto porovnávať. My máme svoju kotolňu ale ceny plynu ešte pred krízou.
Platím za 4 izbový byt 130 eur a nahlásených 5 ľudí. Kurime celú zimu,kupeme sa. A preplatok sme mali.
Lenže bytový dom nemá ani 10 rokov čiže žiaden úver nemáme.
Hneď oproti bytovka a platia oveľa viac keďže starší bytový dom. Brali úver na zateplenie a podobne.
@vevericka1310 , aj my máme správcu S-Byt, sme doma 2, máme merače aj na radiátoroch, dom zateplený, mali sme preplatok vyše 200 €, mesačné platby za byt dvihli o 5€ na 177. Kúrenie máme centrálne v Ružinove.
@veronika33 dakujem, uz vieme kde bol problem. Mala som nizke zalohove platby v roku 2022 😪 zial. A teraz sa to ukazalo. Zdvihli mi na 300 eur mesacne. A v roku 2022 som mala 147 eur pol roka a potom 170 eur a to zial bolo malo. Dakujem za ochotu 🙂

@vevericka1310 lenze ty nevies porovnavat rozne bytove domy/spravcov... kazdy mate ine napr. fondy oprav, sluzby,... a uvidia kolko budu platit po vyuctovani. Plus mozno su rozdiely v oberoch a cenach, kto vie ako maju ceny zazmluvnene a pod. Zase do toho sa detailne nevyznam. Ked tak ich oslov, nehc ti daju detailnejsie informacie.. (spravcov, nie ine rodiny)