icon

Rodinné financie a účty po svadbe

10. sep 2023

Hello konikárky. Rada by som rozvinula nedeľnú diskusiu ohľadom rodinného hospodárenia peňazí.

Ako ste riešili vaše spoločné financie a účty nielen po svadbe? Máte jeden spoločný účet, dve, tri, štyri alebo každý svoj? Čo sa vám osvedčilo a funguje to tak? Potrebovali by sme prehľad v našich financiách - čo ide na byt, na stravu, sporiaci účet, vreckové pre mňa i pre neho (aby som nemusela prosíkať o novú kabelku) atď.
Premýšľame o viacerých účtoch - kde by sa delili peniaze.

Hľadám nejaké inšpirácie v praxi, sme mladí pár čerstvo po svadbe, pracujúci a očakávame prírastok. Zatial fungujeme tak, ze ma kazdy svoj (osobný + sporiaci) , ale v tom sa stráca prehľad kto čo kedy platil. Máme hypo a auto - s bytom ideme napoli. Nerada by som riešila hotovosť a obalkovanie peňazí a ani jeden spoločný účet.

Ďakujem za rady.

Strana
z2
sima234
10. sep 2023

Máme spoločný účet z ktorého odchádzajú všetky platby, chodia nám tam výplaty, každý máme kartu k tomu účtu, robia sa nákupy a chod domácnosti. Ale máme aj každý svoj účet, máme nastavený trvalý príkaz a odchádza nám tam to "vreckové" v prípade, že si chceme kúpit nejaký darček na nejaký sviatok a podobne. Ale aj zo spoločného účtu si kľudne kúpime ak potrebujeme.

mima1608
10. sep 2023

Máme 2 účty - jeden môj, jeden mužov. Muž je nepraktický čo sa účtov a takých veci týka, takže všetko ide z môjho účtu. Keď som robila išlo to 50/50. Odkedy som na materskej, tak mi posiela prakticky 90% výplaty. Ten zvyšok si necháva ako vreckové. Ale prístup k môjmu účtu má aj on. Keď na niečo potrebuje,tak si vyberie alebo pošle na svoj a hotovo. K môjmu účtu máme aj sporenie s rezervou.

lentilka46
10. sep 2023

My sice mame kazdy svoj ucet, ale peniaze na nich su nase spolocne...ja si neviem predstavit v manzelstve fungovat na nejakom dohadovani, teraz platis ty, lebo ja som minule platila viac 🤷‍♀️ proste fungujeme ako rodina moje=tvoje=nase, vyhovuje nam to.

majulino
10. sep 2023

Jeden účet a dve karty. Ja som po rodičovskej, momentálne nepracujem, nedovolí mi to adaptačny proces škôlky, nakoľko tento rok si zmysleli, že celý september budeme musieť deti vyberať o 14:00. Všetko platí manžel. Keď som bola na MD alebo RD platila som net, tv, poistku a sipo

betulinka1
10. sep 2023

Kazdy svoj ucet, kde nam chodi mzda a jeden spolocny, kde posielame rovnaku sumu a z toho sa plati vsetko okolo domu a domacnosti. Obaja mame karty a v pohode to funguje. Takto mam prehlad, co z prijmu mi ide na domacnost a ostatne si kupujem co chcem. Aspon nevidi 🤣🤣 co na co míňam a ja tiez aspon nevidim, kolko stoja jeho ryby.

memma
10. sep 2023

Máme spoločný účet. Hneď ako som sa vtedy ešte k priateľovi nasťahovala sme mali spoločný účet Potom keď som otehotnela som zostala doma 12 rokov, tak nás živil len manzel

betulinka1
10. sep 2023

@sima234 inak toto obdivujem, ze sa viete zhodnúť a neriešite co kto kupuje. Lebo u nas by to neslo. Ja som viac šetrná a ten moj kym ma peniaze, tak nakupuje blbosti (podla mna blbosti). Cize u nas jeden spolocny na domacnost, posleme rovnaku sumu ale mzdy nam chodia na kazdeho ucet. Lebo mne by strasne vadilo nemať rezervu.

ysseba
10. sep 2023

My máme každý svoj účet a potom jeden spoločný. Na spoločný posielame rovným dielom na stravu/výlety/reštiky. Platby za byt a ostatné fixné poplatky si delíme cca pol na pol. S tým, že muž zarába viac ako ja a tak aj platí viac ako ja. Ale nie je to samozrejme viac na cent presne od toho koľko ja zarobím. Proste plus/mínus. A potom máme spoločný sporiaci účet, kde posielame každý tiež rovným dielom (alebo v prípade odmien ten odmenený aj viac 🙂 ) Mne sa vízia jedného účtu manželov proste nepáči. Ako vtedy fungujú napríklad darčeky pre toho druhého? To kúpim darček a mužovi hneď pípne notifikácia kde som to kúpila a za koľko? Alebo by akože hneď vedel, že mi nie je blbo kúpiť si napr. make-up za 60€? No táto predstava sa mi nepáči 😀 Síce sme manželia, ale stále sme samostatné bytosti a dýchať za seba a zdieľať spolu všetko zas nemusíme.

mikadooo
10. sep 2023

Máme spoločné účty. Je jedno v akej životnej situácii sme (mám 3 materské/rodičáky za sebou, rok nezamestnanosti, teraz robím len na 5h denne, aby sme vykryli starostlivosť o deti). Muž? Jeho plat za tú dobu v podstate stále rástol. Neviem si predstaviť neustále naťahovačky za peniaze a zmena pravidiel, čo kto a prečo. A či je to fér alebo to nie je fér. To, čo sa nastaví na začiatku hlavne u ženy po čase nemusí byť pre ňu úplne ok... Som rada, že sme obaja spokojní so spoločným účtom. V živote sme sa pre peniaze nenaťahovali. Každopádne, veľmi dôležitý faktor je aj ten, že čo sa míňania týka, takisto sme rovnako nastavení.

sissi2183
10. sep 2023

Mame spolocny ucet. Ja som
muzovi povedala, ze ak sa mame kazdy hrabat na vlastnom piesocku, tak sa mozeme rovno rozviest, lebo podla mna ak kazdy takto vypocitava, co kto plati, pripada mi to akoby mal nejake postranne plany. A neviem si napriklad teraz predstavit, ze coskoro pojdem na matersku a uz 8 tyzdnov po porode nedostanem ani Euro, pretoze podla vlady v krajine, kde zijeme vela zarabame a mame si dieta financovat sami a ja by som mala prosikat muza, aby mi daval peniaze alebo co. Alebo mu vysvetlovat na co vsetko potrebujem mesacne peniaze.

sima234
10. sep 2023

@betulinka1 neviem, my taký problém nemáme. Tie samostatné účty sú fakt len v prípade darčekov a podobne. Vieme, čo si ten druhý kupi a nekupujeme ani jeden zbytočnosti. Ja zase nechápem a obdivujem manželov čo majú svoje účty 🤷‍♀️

maranco
10. sep 2023

Pre tých čo majú iba jeden účet v banke a myslia si, že je spoločný.
Spoločný účet pre viacerých majiteľov ponúka iba mBank, kde môžu byť viacerý majitelia, ostatné banky majú účet kde je majiteľom iba jedna osoba.

V prípade smrti majiteľa účtu banka zablokuje všetky vydané karty, disponentov a zablokuje manipuláciu s peniazmi na účte, zostatok na účte ide to do dedičského. Smrť majiteľa účtu oznámi banke štát a pokojne to môže byť už na druhý deň bloknuté.

Treba počítať s tým, ak by sa niečo stalo aby prežijúci partner neostal úplne bez peňazí. Takže mať rezervu aj na účte, kde je každý majiteľom.

Na spoločnom účte mBank v prípade smrti jedného majiteľa zablokuje polovicu zostatku.

lienka.7
10. sep 2023

@autorka muz mi posiela peniaze na úhradu nákladov, platím ich ja z môjho uctu. Ma prehľad co koľko sa platí (je to predsa stále dookola to iste). Nepotrebujem(e) kvoli tomu zriaďovať zvlášť účet, aby sme tam obaja posielali peniaze a z toho sa to platilo. To je úplná blbosť.
Zvyšok ako si nastavite medzi sebou. Odporucam vsak počítať s tým, ze ak po období MD nenastupis do prace a skončíš na RP, aby to nebral tak, že máš "zit a platit" vsetko tak ako doteraz a to z rodicaku.... A este si z toho odložiť aj na tu tvoju spomínanú kabelku 😉

smiling89
10. sep 2023

Mame 1 spolocny kam kazdy z nas posle urcitu sumu, podla vysky prijmu, pocas md a rd tam posiela len manzel. Z tohto uctu sa platia vsetky ucty, splatka hypo a nakupy potravin a drogerie. Popri nom mame kazdy svoj ucet a pod svojim uctom sporiaci poducet. Oblecenie a vylety platime z tychto uctov, raz jeden, inokedy druhy, nesledujeme to v zmysle ze minule som platila ja tak teraz plat ty, ale nejako to funguje😀 s tymto systemom sme velmi spokojni, dari sa nam kazdemu aj setrit, vieme presne kolko miname na zabezpecenie byvania, chodu domacnosti a zaroven si udrziavame urcitu mieru financnej slobody.

hefo
10. sep 2023

Najpodstatnejšie je, aby ste mali obaja prístup ku všetkým peniazom a aj videli koľko ich kde je a všetky pohyby (teda NIE, že prispievam časťou príjmu na spoločné veci, a čo spravím so zvyškom je moja vec!). Delenie na "moje" a "tvoje" je cestou do pekla.

My máme len jeden účet, kde ja som ako majiteľ a manželka disponent. Má to teda isté riziko v tom, čo spomína maranco, ale ako akú-takú zálohu máme aspoň tisícku či dve v hotovosti - t.j. keby som umrel, manželka má z čoho živiť rodinu určitý čas (a určite by jej čo-to pomohli rodičia i svokrovci, keby to nestačilo), a potom je už nejaká dočasná blokácia účtu ten menší problém...

sissi2183
11. sep 2023

@maranco niektore ucty uzatvorene v minulosti su dodnes spolocne, aj ked to uz banky neponukaju. Vid. Slsp. A nie vsetci komentujuci ziju na SK, kde su tieto moznosti obmedzene.

domkakvet
11. sep 2023

Pocitat kazde euro v manzelstve, ved to by mali byt spolocne peniaze a kazdy vidi, ze raz spravil nakup jeden a potom druhy, ci ked on minul 40 eur tak ty musis presne tolko, uplne o nicom.

bokabuka
25. okt 2025

My sme v rovnakej situácii. Každý máme svoj účet + sporiaci. Ja mám ešte účet na finaxe lebo potrebujem pre psychickú pohodu aspoň pár eur mesačne schovať niekde odkiaľ to nevezmem (vzala som len keď sme kupovali dom inak odtiaľ nič neberiem) nech viem že je rezerva keby to šlo úplne do kytek. Muž platí hypo a internet jeho mame (ona je v zlej situácii, ja jej zas občas robím nákupy drogérie, na Vianoce jej kupujeme väčšie veci aj so súrodencami ako napríklad mobil, televízor - súhlasíme s tým obaja). Ja platím elektrinu, vodu, internet doma. Okrem toho platím nákupy a donášky, lebo proste to riešim ja, muž zas väčšinou rieši a teda aj platí poistky na autá, tankovanie (samozrejme keď sa mi minie benzín proste dotankujem 😁) a nákupy na dom keď sa čosi objednáva, ale to skôr preto, že tranže hypo chodili na jeho účet. No a napríklad peniaze zo svadby sme ai odložili a každé minutie diskutujeme spolu. Drobné výdavky si každý platíme sám, napríklad ja kúpim drogérku, uteráky do kúpelky, obliečky, dekorácie na svadbu keď sme plánovali, proste to čo je “moja téma”. Zas ja som nikdy nekupovala stierače, olej do auta, technický čistič, lišty do kúpelky a tieto “jeho veci” 😁 A keď sa stane že toho za mesiac musí jeden z nás zaplatiť viac (napríklad pred svadbou som kupovala alkohol, veľké nákupy pre návštevy čo mi zobralo pár stovák navyše), tak si vzájomne pár stovák pošleme alebo mám v mobila aj mužovu kartu keby mi trebalo. Proste berieme tie peniaze ako spoločné. No a keď mi cca za rok skončí materská a pôjdem na rodičák, budeme to musieť nejako prehodnotiť, buď mi bude posielať každý mesiac pár stovák alebo začne platiť účty on, uvidíme, nejako sa zabehneme. 😊 Ale všetko sú naše peniaze, aj väčšie nákupy na hobby (napríklad muž nové korčule na hokej) si odsúhlasime obaja.

Strana
z2