icon

Rok 2012 - rok snažiliek a tehuliek z pohľadu platenia DNP

veronka
30. dec 2011

Podeľme sa o svoje skúsenosti so snažením, tehuľkovaním a neskôr aj materstvom 🙂

tyli
4. jan 2012

@ivuss01 my sme založili už teraz, pretože môj mm tvrdí, že ak platbu za január nestihnem uhradiť do nejakého konkrétneho dátumu (tuším do 4 - 8 ferbruára), tak sa to už možno nebude dať za január uhradiť. ale neviem či to tak je. taktiež od podania žiadosti o nové DNP trvá asi niekoľko dní, kým to spracujú? ja to nemám priamo u nás v meste, tak som posielala poštou. ale zase ja si myslím, že ak by mi nič neprišlo a už by bol vysoký dátum, tak hádam sa to dá vybaviť telefonicky. či?

ivuss01
4. jan 2012

@tyli plati datum na podanej ziadosti, preco by sa to nemalo dat uhradit? na soc,p je piane, ze sa plati do 8 dna nasledujuceho mesiaca

ivuss01
4. jan 2012

@tyli a uz sa snazite?

martika32
4. jan 2012

ahojte dievčatá,chcela by som vas poprosiť o radu,ako to bude s DNP,kedže si to platim už od r. 2010 a zatial sa nam nepodarilo otehotniet,že či musim stihnuť otehotniet v r. 2012 alebo už by som mala nastupiť na MD alebo ako to vlastne je,či sa mi aspon niečo vrati, ako mi potom matersku vyrataju?..dakujem

tyli
4. jan 2012

@ivuss01 snažíme a práve dva mesiace sa nejak nedarí, tak preto som to takto spravila. uvidím ako tento mesiac 🙂
áno do 8.2. sa dá zaplatiť za január. len neviem ako to je, ak so SP komunikujem písomne a dokedy mi príde odpoveď s novým id.č., tak manžel ma nahnal, že už aj poslať 😀 no ja si tiež myslím, že stačilo tak o týždeň... ale šak ono je to už jedno. týždeň by ma aj tak už nespasil... 🙂

vejula
4. jan 2012

baby a dokedy vlastne treba otehotnieť aby sme si toto pripoistenie mohli uplatniť?

annieb
4. jan 2012

@vejula podla toho kedy si sa poistila, aj teraz v januari npr. tak do ukoncenia poistenia, tj. kym ti uplynie tych 270 dnil platenia je cas na otehotnenie

vejula
4. jan 2012

takto, platila som si to tri mesiace a prerušila som to. Teraz začiname snažilkovať. Tak dokedy musim otehotnieť aby som mala narok na zvyšenu matersku?

ivuss01
4. jan 2012

@tyli ja sa obavam, ze mojho uz na nove poistenie nenahovorim, mala som co robit, aby sme sa vobec dali na toto, lebo druhe dieta sme vobec neplanovali.....my sa snazime uz od augusta ale ako nic, mam nizku sliznicu z hak sa to este nespamatalo....tak si pravdepodobne na konci marca hodim pn na mesiac, ak sa podari, aby sa aspon peniaze vratili, lebo s tehu to nadejne nevyzera

annieb
4. jan 2012

@vejula sa mi vidi, ze by sa malo pocitat aj tie tri mesiace co si mala zaplatene,...takze aj tak, od prihlasenia kym ti neskonci je najlepsie ked uz budes tehotna(potom by si mala automaticky tu ochrannu dobu 8mesiacov), hlavne je ak chces maximum. aby si mala 26tyzdnov nepretrzite

vejula
4. jan 2012

@annieb ale teraz su tam tušim nejake zmeny. To už by som musela platiť tych vyše 200 ečiek? či stale tych 50?

dyrberg
4. jan 2012

ahojte chcem sa spytat tento mesiac mam ukkoncene 9mesacne povinne platenie dnp ale zial este nie som tehotna a nakoko to teraz od februara aj rusia aleb menia neviem ak osa to bude tykat nas co sme si to platili.teda moja otazka znie ze ked teraz prestanem platit a otehotniem o par mesiacov ci budemmat narok na rodicovsky ridavo v plnej miere za akych som uzatvorila zmluvu v minulom roku so soc.poistovnou o dnp.alebo bude lepsie si to nadalej platit az kym neotehotniem a neporodim ? platim si maximum takze to nie je az tak malo a radsej by som uz po ukonceni povinneho platenia 279 dni uz dalej neplatila .len mam obavy ze ak otehotniem a porodim uz mi to nevyplatia neviete ako to bezi ? dakujem

annieb
4. jan 2012

@vejula a uz si prihlasena alebo este len chces? lebo ak uz si, mas cas si oplatit tych 270dni, az potom ti to zanikne a ak uz budes tehotna mas ochrannu dobu,...ak nie si prihlasena mozes tak urobit o 31.1 a budes este platit po starom tych 50e a ked ti potom uplynie positenie, zanikne ti samo zo zakona

vejula
4. jan 2012

@annieb ja som bola prihlasena platila som si to tri mesiace a potom som to prerušila. Takže musim začať platiť aj tak do toho 31.1?

annieb
4. jan 2012

@vejula ak chces platit si este po starom tak ano, najlepsie do 31.1 zacat platit, potom mas 270dni na otehotnenie, ak stihnes, mas po zruseni 8mesiacov ochrannu dobu a budes mat narok na matersku...pretoze o 1.2 sa da prihlasit uz len na ten balik positeni

veronka
autor
4. jan 2012

baby všimli ste si ako nám zmenili názov témy?

dyrberg
4. jan 2012

@vejula ahoj prepac ze skacem do rozhovoru ale ako to je ked mne konci tento mesiac 270 dni platenia a tehotna este nie som..mozem prestat platit a vyuzit potom rodicovsky prispevok od soc,poist. az ked otehotniem a porodim ? alebo musim pokracovat aby mi to soc.pois.vyplatila az do otehotnenia a porodu ?

veronka
autor
4. jan 2012

@dyrberg rodicovsky prispevok budes dostavat aj ked nebudes platit, davka z DNP sa nazyva materska
mozes sa v tomto mesiaci odhlasit a nanovo do 31.1. prihlasit a mas narok na 270 dni, v tomto obdobi by si mala zostat tehotna, ak ano, tak mas narok na 8 mesacnu ochrannu lehotu

dyrberg
4. jan 2012

@veronka takze ak to ukoncim tento mesiac a mam zaplatenych plnych 270 dni a otehotniem az o pol roka budem moct cerpat matersku od soc.poist ? myslis ze sa musim znovu registrovat a znovu platit 270 dni ?

veronka
autor
4. jan 2012

@dyrberg kedy ti konci 270 dni?

dyrberg
4. jan 2012

tento mesiac

tyli
5. jan 2012

@ivuss01 tak držím palce, nech sa to podarí s tou PN, nech nie sú peniažky stratené. aj ja som zvažovala ísť na PN, no žiaľ ja nemôžem, nedá sa. tak toto druhé riešenie bude pre mňa lepšie dúfam.

jeny
5. jan 2012

@dyrberg ja som na tom tak ako ty, podmienuk 270dni mam davno splnenu ale otehotniet sa mi nepodarilo, tym padom 1.2 zanikne dnp a narok na matersku z dnp stracame. Jedine ak by sme sa odhlasili a znovu prihlasili do konca januara a podarilo by sa otehotniet nasledujucich 9 mesiacov tak by bola materska z dnp

lilyen2011
5. jan 2012

Ahojte mamičky, nájde sa tu nejaká mamička, ktorá je momentálne na RP, alebo ešte na MD a snaží sa o ďalšie bábo? Ja mám už 2deti, momentálne má malá 6,5mes a končí mi materská, no od júna/septembra, by som sa chcela pokúsiť o ďalšie mimi, len neviem ako je to teraz s materskou, keď to DNP zrušili? Zase na druhej strane, ak by som išla len na RP od narodenia, tak to asi nezvládneme tak ľahko. Vie mi niekto poradiť? Ďakujeeem 😉 😉

sendynka01
6. jan 2012

@lilyen2011 Ahoj ja som ten isty pripad ako ty akurat mame len jedno dietatko, ale chceli by sme druhe. Ak si este do 31.1.2012 zalozis DNP tak mas 270 dni na to aby si otehotnela. Ak pocas tych 270 dni budes tehotna, tak sa na Teba budes mat matersku este po starom, pretoze na tehotne sa vztahuje 8mesacna ochranna lehota.

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 tak to by mi potom odľahlo, ak to stíham ešte po starom a nemusím brať ten trojbalík. Takže je jedno kedy otehotniem, či to bude od februára, či od júla napr?

-mám len ešte jednu dilemu:

tak aby sa ti v tom lepšie orientovalo:

- jún 2010 - máj 2011 - platila som DNP (rodila som jún 2011) - malá má momentálne 6,5mes

- 3.5 2011 - dodnes - neplatím DNP (som na MD do 16.1. 2012)

- po 16.1 nastupujem na RP a chcem sa prihlásiť do DNP cca 17.1 - 29.1)

- ak by som otehotnela vo februári 2012, tak od januára do októbra sa mi nazbiera tých 270dní nepretržite.

- z pohľadu poisťovňe mám uhradených za posledné 2roky viac ako 270dní, tým pádom mám nárok na MD

- bojím sa toho, či mi po novom budú počítať len tých nových 270dní od januára nepretržite, alebo mi do toho spočítajú aj dni platené 2roky dozadu. - tým pádom by ma mohli cca v polovici stopnúť a musela by som zobrať ten trojbalík? alebo to bude brané ako nové DNP nepretržite a nestopnú mi to.

- ako som písala, momentálne nie som platcom DNP od mája Ďakujem!!!

sendynka01
6. jan 2012

@lilyen2011 Podla mna by si mala to povodne ukoncit a nanovo si ho zalozit napr. od 17.januara, pretoze oni by Ti ho od januara aj tak zrusili. Lebo podla noveho zakona kto ma do 31.1.2012 splnenych tych 270 dni tak sa mu DNP automaticky rusi a a ak chce tak od 1.2. si musi platit podla noveho ten balik. Jedine, ze uz by si bola do toho 31.1.2012 tehotna, to by sa na Teba vztahovala ochranna lehota.
Ak si do konca januara zalozis nove DNP tak je uz jedno kedy otehotnie, len musis byt tehotna v ramci tych 270 dni. Ak tehotna nebudes tak poistenie sa automaticky ukonci po splneni tych 270dni a prepada v prospech statu.

Aspon tak som to pochopila ja.

V tomto clanku je to pekne vysvetlene.
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

sendynka01
6. jan 2012

@lilyen2011 Dobrý deň, poradte mi, či to dobre chápem. Mohla by som sa v januári poistiť na DNP na max. vymeriavací základ, platiť si ho až kým nedosiahnem 270 dní a v tomto období otehotniem, napríklad v júni, tým pádom by som bola v ochrannej 8 mesačnej lehote. Dostávala by som maximálne materské aj keby som teda porodila až v roku 2013?

Ak sa dobrovoľne nemocensky poistíte v januári 2012 (poistné na nemocenské poistenie budete platiť z maximálneho vymeriavacieho základu), toto poistenie bude trvať naďalej aj po 31.1.2012, až kým nezískate 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia. Ak v júni 2012 otehotniete, t. j. v čase zániku dobrovoľného nemocenského poistenia budete tehotná, začne Vám po zániku dobrovoľného nemocenského poistenia plynúť osemmesačná ochranná lehota. Je však potrebné vedieť, že plynutie ochrannej lehoty sa skončí, ak Vám vznikne nové nemocenské poistenie, napr. ak sa zamestnáte. Pokiaľ si nárok na materské uplatníte počas plynutia ochrannej lehoty (napr. v januári 2013), za predpokladu splnenia podmienky zaplatenia poistného na dobrovoľné nemocenské poistenie riadne a včas Vám nárok na materské vznikne. Pri výpočte materského sa bude vychádzať z Vami určených vymeriavacích základov.

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 ja som DNP ukončila už 3.5. 2011

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 práveže ja som sa odhlásila už toho 3.5. 2011 a doteraz neplatím nič. Ale za kalendárny rok 2011 nespĺňam 270dní (ak počítame od 1.1 2011 do 3.5 2011)

- ak si teda 17.1. 2012 založím nové DNP, tak začínam od začiatku a môžem kedykoľvek otehotnieť?