icon

Rok 2012 - rok snažiliek a tehuliek z pohľadu platenia DNP

veronka
30. dec 2011

Podeľme sa o svoje skúsenosti so snažením, tehuľkovaním a neskôr aj materstvom 🙂

sendynka01
6. jan 2012

@lilyen2011 No tak potom staci ked si nove zalozis do 31.1.2012. Z maxima je teraz okolo 50,73 eura. A za to Ti bude vychadzat materska okolo 730-740 eur.

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 takto som to aj ja pochopila. Ak sa prihlásiš ešte v januári 2012 na nové DNP, otehotnieš do 270dní, tak si v ochrannej lehote a jasné, že porodíš až v roku 2013, no ak by si sa ako tehu zamestnala, tak zamestnávateľ za teba bude odvádzať odvody a berie sa to akoby si začala nanovo DNP (iný vymeriavací základ) - tak ti ostáva jediné, po skončení 270dní DNP do pôrodu ísť PN a potom pokračovať na MD - takto som to pochopila ja

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 a to maximum je aká čiastka prosím ťa, lebo u nás na pobočke sú veľmi "ochotné" takéto info povedať - vraj si to mám naštudovať sama (toto mi povedala, keď som plánovala dcérku - nechcela mi udať max VZ)

- no potom by to bolo super. Ten článok som čítala už včera, no je tam trošku iná situácia

- tiež neplatiteľ DNP a ako to stihnúť ešte po starom, len mi robia obavy tie dni od januára do mája 2011

- no ak si už 9mes neplatím DNP, tak som nový člen, veď to staré je už dávno ukončené nie?

sendynka01
6. jan 2012

@lilyen2011 ano tak.

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 môžeš mi napísať tú max výšku VZ - lebo som našla 2rôzne a som z toho jeleň mooc ďakujem!!

lilyen2011
6. jan 2012
lilyen2011
6. jan 2012

@lilyen2011 ja som totiž pri malej platila 47,02e takže sa to menilo ak je teraz tých 50,73e 😀 som to poslala sama sebe chi 😀

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 ja som totiž pri malej platila 47,02e takže sa to menilo ak je teraz tých 50,73e som to poslala sama sebe chi - už mi fakt ťuk ťuk

sendynka01
6. jan 2012

@lilyen2011 Vymeriavaci zaklad od 1.januara 2012 je 1 153,50 - 4,4% = 50,75 eur mesacne

http://www.socpoist.sk/tabulky-platenia-poistne...

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 si zlatá ďakujem! Dúfam, že si potom popíšeme ešte ako tehu kolegyne 😀 😎 moc moc ďakujem!! Si zlatáááá!!!

sendynka01
6. jan 2012

@lilyen2011 ono sa to zvykne menit. Ked som platila ja este v roku 2009 tak som platila okolo 33eur. Je to dost rozdiel, ale radsej poklial je mozne si priplatim, lebo je rozdiel dostavat matersku 730 a 190 eur.

natalinda88
6. jan 2012

Ahojte, vidím, že sa vtom vyznáte a chela by som aj ja vás poprosiť o radu, DNP mi začalo plynúť od 4.11, vtedy som sa totiž prihlásila a čo mám robiť, mám pokračovať v platení alebo ho mám zrušiť k 30-temu januáru , tiež sa totiž po neúspešnom tehotenstve znova o bábenko snažíme a uvítali by sme viac peniažkov...
Diki za rady vopred 🙂

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 tak tomu ver, pri malom som dostávala 180e (už s detskými prídavkami) a to bolo dosť ťažké... teraz mám na malú 659 + 2x 21e a omnoho ľahšie sa nám dýcha 😀 tak ešte jedno mimi - síce som chcela až v septembri, no čo už. Potom by sme si mohli ďalšie bábo dovoliť možno najskôr o 5r a to by bol medzi deťmi veľký vek. rozdiel - tak ideme snažilkovať 😀 😀 😀

lilyen2011
6. jan 2012

@natalinda88 našla som len tento odsek, no pozriem ešte niečo momentík 😀

Ods. 2 - Dobrovoľne nemocensky poistená osoba, ktorej vzniklo dobrovoľné nemocenské poistenie pred 1. februárom 2012, toto poistenie trvalo k 31. januáru 2012 a k tomuto dňu nezískala 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia, je dobrovoľne nemocensky poistená podľa zákona účinného do 31. januára 2012 aj po 31. januári 2012 do dňa podania odhlášky z dobrovoľného nemocenského poistenia, najdlhšie do dňa, v ktorom získa 270 dní nemocenského poistenia.

sendynka01
6. jan 2012

@lilyen2011 Nie je za co 🙂 Vzdy je lepsie ked Ti ma kto poradit, lebo damy v soc. poistovni su "strasne ochotne", cest vynimkam. Ja som v tom mala tiez este pred nedavnom chaos. Je ale smutne, ze ak chces mat v dnesnej dobe babo musis kalkulovat a prisposobovat sa zakonom. Uz to nie je tak, ze no dobre teda chceme babo tak ideme na to. Kazdy zodpovedny clovek si v dnesnej dobe dobre rozmysli kedy co urobit. Tak nech nam to skoro vyde s tymi babatkami. Myslim, ze rok 2012 a 2013 budu vdaka panom z vlady dost plodne :D :D :D

natalinda88
6. jan 2012

@lilyen2011 Diki moc 🙂 a mám to chápať aj tak, že sa mi nezvýši výška platby a ak otehotniem budem mať aj potom nárok na vyššiu materskú ?

lilyen2011
6. jan 2012

@natalinda88 našla som ti tento článok: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

- sú tam rôzne situácie, no tvoju som tam nenašla. - ak by som to mala riešiť ja osobne, ja by som sa teraz odhlásila a nanovo prihlásila ak teda ešte nie si tehotná - máš podstatne rovnakú situáciu ako ja, len s tým rozdielom, že ja si DNP neplatím od mája, ale v tomto roku mám uhradených 5mesiacov DNP

- po novom ti totiž DNP zanikne ak dosiahneš 270dní nepretržite, tak ak ešte nie si tehu a začneš si to platiť teraz od januára nanovo, máš potom dosť času otehotnieť, lebo ak by si otehotnela dajme tomu až v júni, tak stále môžeš čerpať tú 8mes ochrannú lehotu a budeš dostávať MD - ak sa mýlim a niekto tomu rozumie viac PROSÍM OPRAVTE MA!!! -

sendynka01
6. jan 2012

natalinda88 @lilyen2011 presne tak ako si napisala 🙂

natalinda88
6. jan 2012

@lilyen2011 pozerala som tam a naozaj som tam nenašla moju modelovú situáciu.... budem sa musieť zájsť informovať na sociálku....snáď mi dobre poradia...🙂

lilyen2011
6. jan 2012

@sendynka01 jasné, asi každý kto doteraz uvažoval nad bábätkom si ho naplánuje rýchlo a teraz, aby sa mladým rodinám dalo trošku dýchať finančne... ešte nás určite prekvapia v januári, keď spoplatnia všetky gyn vyšetrenia a pobyty na novorodeneckom odd (aby sme si to moc neužili grátis) 😀 veď "hotelové služby" chi chi strava al dente! 😝

- oni to nevysvetľujú, veď prečo by pracovníčky mali pomôcť niekomu k lepšej MD?

- mňa takto napálila jedna nemenovaná pracovníčka pri prvom tehu a nakoniec som platila zbytočne a ešte som musela ísť na RP od narodenia, lebo tá MD mi vychádzala z minima 😖

- presne sa mi osvedčilo ako si mamičky vedia všetko vysvetliť lepšie takto medzi sebou, než niekde na úrade, keby aspoň tie zákony a novely písali v ľudskej reči, bolo by fajn. Oni to však napíšu ešte tak, aby tomu nikto nerozumel a podľa mňa ani niektorí úradníci nevedia, čo niektoré vety znamenajú... 😅 😕

natalinda88
6. jan 2012

@lilyen2011 sendynka01 ďakujem , ste zlaté 🙂

sendynka01
6. jan 2012

@natalinda88
Dobrý deň,
ak sa zamestnanec v TPP prihlási ako dobrovoľne nemocensky poistená osoba do systému pred 31.12.2011. Akú percentuálnu výšku poistného bude platiť od 1.1.2012? Bude môcť čerpať aj z dobrovoľného poistenia alebo iba z poistenia z pracovného pomeru?

Právna úprava režimu dobrovoľného sociálneho poistenia sa mení s účinnosťou od 1. februára 2012 (nie od 1. januára 2012). Ak sa prihlásite na dobrovoľné nemocenské poistenie pred 1. februárom 2012 a toto dobrovoľné nemocenské poistenie Vám bude trvať k 31. januáru 2012, ste dobrovoľne nemocensky poistený podľa zákona účinného do 31. januára 2012, pretože k tomuto dňu nezískate 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia. Toto dobrovoľné nemocenské poistenie Vám bude trvať do dňa podania odhlášky, najdlhšie do dňa, v ktorom získate 270 dní nemocenského poistenia. Získaním 270 dní dobrovoľného nemocneského poistenia Vám toto poistenie zanikne zo zákona. Počas trvania dobrovoľného nemocenského poistenia platíte poistné na nemocenské poistenie v percentuálnej sadzbe 4,4 % z vymeriavacieho základu.Pri splnení zákonom stanovených podmienok Vám nárok na nemocenskú dávku vznikne aj z dobrovoľného nemocenského poistenia.

lenka777
9. jan 2012

ahojte kočky. chcem sa opýtať či by ste mi nevedeli poradiť ako je to s mamičkami na materskej, mne končí 11.2. a chcela by som využiť DNP aj potom ak by sa podarilo. začala som si platiť DNP asi v marci 2010 z maxima a potom minulý rok dva mesiace z minima predtým než som išla na PN. neviete ako to je v mojom prípade? ďakujem za odpovede.

reiva
10. jan 2012

Ahojte. My sa tiež už dlhší čas snažíme o ďalšie bábo. Žiaľ nedarí sa 😒
Tiež ma zaujíma DNP. Nevie mi tu niekto, prosím poradiť? Ja si to platím už tri roky, od marca 2010 som si platila max.vymer.základ - vtedy to bolo 47,70 eur, od novembra 2010 som nastúpila na materskú, ktorá trvala do júna 2011, ale max.vym.základ si stále platím - tých 47,70eur. Zaujímalo by ma, že ak by sa nám podarilo konečne ďalšie bábo, či vôbec budem mať šancu využiť to čo som do SP vložila 😕

poisonblu
10. jan 2012

@reiva ak z DNP nebudes poberat PN alebo OCR, tak to zrus a zaloz nove, ziskas tak opat 270 dni....alebo sa hod teraz na PN a vycerpaj si z toho DNP nejake peniazky naspat...

reiva
10. jan 2012

@poisonblu Ďakujem 🙂

sunny381
12. jan 2012

ahojte chcem sa spýtať ked ziskam 270 dni k 01.03. 2012 a pracujeme som v ochrannej lehote 8 mesiacov ak som teraz v 5 týždni. Lebo sa už v tom fakt neviem vyznať. Ďakujem

zasha
12. jan 2012

@elise @oskvarka @poisonblu, ahojte, tak chcela som to potvrdenie o platbach na DNP k rocnemu zuctovaniu dane, pekne som pisomne poslala ziadost a pani zo socialky mi vola ze oni nic take neposkytuju, ze co by to uz len bolo, keby vsetkym poskytovali taketo potvrdenia... ???? nema niekto moznost mi naskenovat nejake potvrdenie co dostal, nech jej ho otrieskam o hlavu?

oskvarka
12. jan 2012

@zasha ja ani neviem co to je ?.. naco je to dobre k comu to treba ?

zasha
12. jan 2012

k rocnemu zuctovaniu dane, co ti robi zamestnavatel, teda aspon mne, a tu niekde som sa dozvedela od @elise, ze ked das mzdarke k tomu doklad o plateni dnp, tak sa ti vratia peniazky.. asi 20% zo zaplatenych za cely rok, ale to neviem isto... ale barskolko by ich bolo, kazde euro naspat dobre, nie?