icon

Rok 2012 - rok snažiliek a tehuliek z pohľadu platenia DNP

veronka
30. dec 2011

Podeľme sa o svoje skúsenosti so snažením, tehuľkovaním a neskôr aj materstvom 🙂

sherny
4. feb 2012

Ja si to platim uz cca 260 dni a ten 270ty uplynie tento mesiac. Docitala som sa ze si pred tymto dnom musim zalozit nove pripoistenie aby bolo povazovane za nepretrzite. Aj tak si musim platit no ve poistenie dalsich 26 tyzdnov?? Citala som ze v mojom pripade staci platit mesiac a keby som otehotnela mozem to zrusit a budem v nejakej ochrannej lehote 8 mesiacov a 6 tyzdnov pred porodom dostanem matersku.Mam pravdu?

poisonblu
4. feb 2012

@sherny ked sa prihlasis na ten balik do konca februara, tak sa to da so spatnym datumom, tak aby to bolo nepretrzite...tym padom nemusis znovu pocitat tych 26 tyzdnov...ked otehu, zrusis a mas ochr.lehotu 8 mesiacov

sherny
5. feb 2012

@poisonblu hmm, ale to sa mi ani moc neoplatí, ved ked neviem, kedy zostanem tehu. aj ked pre to robíme možné aj nemožné... môže to byť otázka aj pol roka, aj viacej a to nemám istotu.... asi by bolo najlepšie to zrušiť, a neplatiť nič, a odkladať si peniažky bokom.... platiť to z min.vz je aj tak veľa, 120eur na dnešnú dobu, hlavne ked neviem na ako dlho,

poisonblu
5. feb 2012

@sherny jj, to uz je na tebe...skoda, ze si to neodhlasila a znovu neprihlasila ☹

sherny
5. feb 2012

no čo už, nebolo kedy zistovať podrobné informácie....teraz darmo ☹

sherny
5. feb 2012

ked mi končí dnp 10.2 mám si ho ísť zrušiť, alebo sa to automaticky zruší?, len aby zas nenabehli nejaké penále, ked to sama papierovo nezruším...

meduela
5. feb 2012

je to otras to zrušenie dnp....len aby daktorí mali aj 10 detí, ale slušní aby platili donekonečna veľké sumy,....

elise
5. feb 2012

@sherny automaticky ti zo zákona zanikne iba ak by si sa chcela prihlásiť po novom čo je už o inej sume. ešte môžeš do 7 dni isť na pN

mimi321
8. feb 2012

@elise ahoj, chcem sa spýtať ohľadne toho dnp a DP. Dávaš to do riadku 35 čiže do §5 ods. 8? myslím teraz B-čkové priznanie. Lebo pýtala som sa dnes ráno v teleráne daňového poradcu a vraj sa to nedá dať nikde. Som prekvapená, lebo minulý rok som si to dávala do DP...

elise
8. feb 2012

@mimi321 dnp mám vyučtovane v ročnomzučtovani v riadku 00a - úhrn povinneho poisteneho - sociálne poistenie tamsa pripočítala suma čo som zaplatila za DNP za rok 2011

mimi321
8. feb 2012

@elise ja si idem robit dp, takze to pripocitam normalne do uhrnu povinneho poistneho dobre som to pochopila?

elise
8. feb 2012

@mimi321 presne🙂

sherny
8. feb 2012

@elise ahoj elise,chcela by som sa ťa teda spýtať, aby som už v tom mala jasno... 11.2 mi končí dnp, ak 10.2 si nedám odhlášku, ale iba na registračnom liste vyznačím zmenu že si ho predlžujem (ako si mi poradila) a na pn by som išla v lehote 7 dní, tak sa mi pn počíta ešte zo starého balíka, že? teda maximum....a ked potom cca po mesiaci pôjdem do práce a zistím po mesiaci - dvoch že som teh. tak ako sa mi to potom bude počítať? budem si platiť 120 eur z minima z toho nového balíčka...

.....ale ak by som ho zrušila, teda nechala zaniknúť, a išla na pn cca o mesiac, tak už by som nedostala nič, že?

dakujem moc za radu a pomoc 🙂

pami2
7. aug 2012

baby, my by sme chceli druhe babo az 2014, teda tehotna by som chcla byt buduci rok. pri prvom dietati som super vyuzila DNP, no pri druhom neviem :( mam to teraz zrusene, kedze som vedela, ze tento rok este nechcem byt tehotna.

co treba robit, aby som mala vyssiu matersku aj v r.2014? kolko sa plati teraz po novom v tom "baliku"- oplati sa to vobec? bez DNP mi vychadza materska na urovni RP, co je fakt malo

lenkadovolenka
1. okt 2012

Dokopy bude celý balík poistenia mesačne stáť 405,45 eur.
TO ČO JE TOTO? ČO TO SPRAVILI S TÝM DNP? KDE TO ŽIJEM????

lenkadovolenka
1. okt 2012

@elise ahoj, vidím, že kočky ťa tu kontaktujú ohľadom pomoci, tak aj ja mám dotaz, ak môžem 😉 asi tomu celému nejako nerozumiem, ale chcem sa spýtať, že aj ak som zamestnaná, tak si pri dobrovoľnom poistení musím platiť celý tento nový balík? keďže z môjho pohľadu mi ostatné veci predsa platí zamestnávateľ....ďakujem pekne za odpoveď 🙂

elise
2. okt 2012

@lenkadovolenka bohužial ak sa rozhodneš pre DNP tak si musiš platiť celý balik (ak by si si platila iba napriklad nezamestnanecke tak ostatne nemusiš) ono ti to stači platiť si do výšky maximálneho vymeriavacieho základu to je ak máš napriklad plat v hrubom 500 euro tak 1150 euro je maxi málny vymeriavaci základ čiže rozdiel je 650 euro z toho sa plati určite %

lenkadovolenka
2. okt 2012

@elise ďakujem pekne....🙂

lenkadovolenka
2. okt 2012

@elise no dúfam, že som to pochopila správne, mohlo by to vyzerať takto?
plat v hrubom: 900 €
rozdiel od max. vymeriavacieho základu: 1153,50 - 900 = 253,50 €

čiže som príspevok počítala z 253,50 a vyšlo mi to mesačne 89,104 €.

Alebo to musím počítať z minimálneho, ktorý uvádzajú oni? čiže tých 339,89 € s mesačným poistným 119,45 €?

Ďakujem Ti 😵

elise
2. okt 2012

@lenkadovolenka musiš prispôsobiť stanovenemu ninimálnemu

lenkadovolenka
2. okt 2012

@elise ďakujem, v tom prípade sa mi to neoplatí si myslím :/

elise
2. okt 2012

@lenkadovolenka ak by si otehotnela a šla na pn tak počas pn sa nplati ale to by si musela mať 270dni zaplatených. ja som na pn aj z práce aj aj z dnp takže mám o pár eur viac marodku ako plat. ale ja som si platila aj pred januárom 2012 5 rokov.závisi od toho aku chceš vysoku matersku. máš výhodu že pracuješ a že ti pôjde materská aj z práce ale keby si bola nzamestnaná bola by to výška rodičáku čo je necelých 200 euro. ved uvidiš ako sa to všetko vyvynie🙂

lenkadovolenka
3. okt 2012

@elise veď práve, že mne pôjde materská z práce a to celkom slušná, v práci to je tiež 65% príjmu, ne? 😕 každopádne sa mi to zdá strašne moc, ale pokiaľ by mi dal priateľ polovicu, tak by to šlo 😀 musím ho ukecať

veronicka85
5. okt 2012

ahojte baby..hadam mi vy poradite.. dnes mi prislo ze NEMAM NAROK NA MATERSKU.. a chcela by som sa opytat ked som si platila od 1.12010 do 11.11.2010 ..ako sa pocita ta dvojrocna lehota?? uz tych 11mes.sa pocita do tej lehoty?? naozaj nemam narok ked som si platila este v 2 rocnej lehote?? alenňbo mam este nejaku sancu nieco vybavit a dostavat nejake peniaze?? a co ten prispevok 190e da sa vybavit uz teraz??

veronicka85
5. okt 2012

@elise ahojcek vidim ze sa v tom trosku vyznas preto ti pisem ....hadam mi poradis.. dnes mi prislo ze NEMAM NAROK NA MATERSKU.. a chcela by som sa opytat ked som si platila od 1.12010 do 11.11.2010 ..ako sa pocita ta dvojrocna lehota?? uz tych 11mes.sa pocita do tej lehoty?? naozaj nemam narok ked som si platila este v 2 rocnej lehote?? ale mam este nejaku sancu nieco vybavit a dostavat nejake peniaze?? a co ten prispevok 190e da sa vybavit uz teraz alebo az od pol roka kazdy mi hovori ine a na uradoch ta odbiju.. ☹ alebo ak by som si zacala platit DNP a isla na marodku to by som mala narok a kolko musim platit ..ako dlho myslim..

oliverka
5. okt 2012

@veronicka85 Problém je zrejme v tom, že si v čase zániku poistenia nebola tehotná ☹ Vtedy by si využila ochrannú lehotu, takto nič z toho ☹

veronicka85
5. okt 2012

@oliverka ale dokedy vlastne trva ta lehota??? ved nesmies otehotniet kym nemas zaplatene aspon 270 dni.. ci??

elise
5. okt 2012

@veronicka85 a potom si si platila ešte v tomto roku? stihla si sa znova prihlásiť po starom v januári? ešte prosim napiš aké ti dali odôvodnenie prečo ti nedali matersku aj z DNP, a z práce máš priznanu? ja viem pýtam sa veľa otázok ale aby som ti odpovedala potrebujem doplnenie. ak si si dalej neplatila tak bohužial to zaniklo ak si nevyužila ani pn v ochrannej dobe. ale dopiš mi môžeš aj do IP

elise
5. okt 2012

@veronicka85 je potrebne otehotnieť počas tých 270 dni

veronicka85
5. okt 2012

@oliverka cize ta ochranna lehota znamena..niee v tom case mozes otehotniet ale ze mas otehotniet v tych 270dnoch a potom ti platia dva roky ci ako?? uz tomu vobec nerozumiem ☹