Rozdelenie financíi v domácnosti

karin_94
15. nov 2023

Dobry den, zaujimalo by ma ako riesite rozdelenie financii v domacnosti, ked ste doma na rodicovskej. Hradi Vasu domacnost manzel, alebo prispievate z rodicovskeho prispevku ? Ja z rodicovskeho hradim 200e na domacnost a 100e prispievam na najomne, zvysok manzel. Ak si zaplatim este moje vydavky, vela mi toho neostane 😏, riesite to pracou popri?

anjelicek26
15. nov 2023

Treba napisat, kolko zaraba manzel a ake mate vydavky celkovo... v case, ked som bola na materskej som neplatila vobec nic, vsetko hradil manzel, ja len pre seba a babatko... tym myslim oblecenie, vacsie vydavky a plienky a jedlo tiez hradil manzel... ale mne to prijde cudne podelene u vas :( Ze prispievat na najomne z rodicaku som fakt este v kombinacii nepocula.

viestta
15. nov 2023

Mame spolocne peniaze a o nich rozhodujeme spolocne. Tak to bolo aj ked som bola na rodicaku

petronellla87
15. nov 2023

@karin_94 mame spolocny ucet, odkedy mame hypo. Tam sa posiela vyplata aj rodicak a vsetko sa z neho plati.

elisebah91
15. nov 2023

Máme spoločné peniaze, jednej účet a z neho hradime a platíme všetko, keď niekto niečo potrebuje napr.muz stroj do dielne, ja kurz tak si sadneme a preberieme či nám to teraz vyda či počkáme mesiac ....

karin_94
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
suzitok
15. nov 2023

Nikdy sme sa neskladali, ani neprispievali do niecoho kazdy svojim dielom. Vsetky peniaze su spolocne. Nie som nijako obmedzena, kupujem si co chcem, aj manzel tak isto, v tomto smere sme obaja zodpovedni a vieme kde je hranica. Mali sme to tak aj ked som zarabala viac, aj ked som zarabala menej, aj ked som bola na RP. Jedine, co spolu riesime su vacsie vydaje, kupa spotrebicov atd...

sapetka
15. nov 2023

@karin_94 my mame spolocne peniaze. Fakt som sa nezamyslala nadtym ze toto platim zo svojho a toto z jeho.. u nas su nase

tamta
15. nov 2023

My mame separátne účty. Počas materskej, kedy viacmenej dostavam klasickú výšku svojho platu, tak fungujeme ako predtým, ked klesnem na rodičovský príspevok, bude gro hradiť manzel. Ja operatívne veci pre malú, mozno drobné nákupy a tak..

matkahelka
15. nov 2023

@karin_94 mame spolocny ucet, spolocne peniaze, vsetko sa plati zo spolocneho. od teba ked chce muz, aby si z rodicaku prispievala na najom a domacnost, ty od neho pytaj prispevok za to, ze sa staras aj o jeho dieta.

zuzana76
15. nov 2023

@karin_94 mali sme vsetko spolocne, niekto ma len hypoteku 800 eur, tak ked zena by mala prispievat polovicou, ked sa vlastne stara doma o dieta, tak cely rodicak da na polovicu hypoteky a zivit dieta a seba bude z coho? a mimochodom tie peniaze su na starostlivost o dieta. Manzelku ma v tom case zivit manzel.

hefo
15. nov 2023

Keď je to "manžel", de iure neexistujú "jeho" a "jej" peniaze (v bežnom prípade, že sa domácnosť financuje z príjmu zo zamestnania/živnosti; prípady latifundistov, ktorí svoj majetok nadobudli ešte pred manželstvom, ignorujem).

Je mi smutno, že takéto otázky tu čítam opakovane - žiaľ, zjavne veľa mužov ekonomicky znásilňuje svoje manželky...

simca06022011
15. nov 2023

tak my nie sme ani manzelia, ale mam pristup k jeho uctu, peniazom, comukolvek. Mame samostatne ucty+plus jeden spolocny kde je hypo (ale teda on tam vobec nechodi), ja hradim vsetko ohladom domacnosti (dovod je lahky, proste zabuda platit ucty a za tie roky mi to prischlo), u mna sa nezmenilo nic pocas md ani rd, nedelime peniaze na moje tvoje, ani pred 10 ani pred 15r sme to nerobili. Klesol mi prijem pocas MD, nevadi. Rovnako som platila svoje investovanie, vsetky svoje veci, a vsetko okolo dietata, domacnosti = a proste som si poslala z jeho uctu viac penazi. Nikdy neriesil, ci som minula ten mesiac 700EUR alebo 1000EUR, nechodim za to na welness, platim domace ucty, mame co jest, atd. K tomu nikdy netusil, kolko zarobim a kolko mam na ucte. Lebo ho to nezaujima. Jedine kedy riesime doma financie, ked sa ma kupit nieco drahe, nieco prerobit, alebo treba riesit hypoteku, refix a pod. Vtedy to preberieme, dohodneme. Pri beznych veciach vobec. A pre mna, pokym zena nerozhadzuje peniaze kade tade (lebo povedzme pravdu, aj take su), pride nepredstavitelne doma vyratavat blocky, kto kolko minul a na co a rozratavat kto ma dat doma do kasicky 100 alebo 500EUR a kto rozhodne o tom na co tie peniaze pojdu, preco prave tolko atd? Mozno keby moj muz zarabal minimalnu mzdu a ja tiez, tak by sme museli fungovat inak, ale v tom pripade si napr. neviem celkom predstavit ako by sme pred rokmi vyzili z toho 200EUR rodicaku :DD

karin_94
autor
15. nov 2023

@hefo mame to trosku zlozitejsie, asi som to mala viacej rozpisat. Nemame spolocny majetok, kazdy z nas nadobudol majetok pred manzelstvoj. Ja mam svoj byt a on svoj - teraz byvame v jeho byte. Preto prispievam na najom. Tiez mame spolocny ucet manzel tam poseliela 200e a ja 200e z toho sa hradi dieta a strava, inac kazdy mame zvlast ucty. Lenze mne ja ked vsetko takto poplatim plus mobil, kozmetika... tak mi ostane z toho Rodicovskeho cca 50e. Preto som chcela vediet ako je to v inych domacnostiach lebo mi pride ze manzelovi poslem skoro cely mesacny prispevok a ja si nemozem kupit nejaku vec pre seba napriklad - teda ani nerobim 😀 lebo na to nezvysia financie po uhradeny vsetkeho.
Manzel zaraba myslim ze dobre cca 2000e v cistom

vler
15. nov 2023

@karin_94 nie je to ferove a nechapem preco si vobec na toto pristupila.
A tiez, vy ste sa s muzom nebavili este pred dietatom, ako budete spolocne financne fungovat?

alex49
15. nov 2023

@karin_94 mali by ste sa dohodnúť na percentách a nie na určitej sume. Tvojich 200 eur je 75 % tvojho príjmu. Jeho 200eur je 10% mužovho príjmu. Si doma, lebo sa staráš aj o spoločné dieťa. Z 2000 eur by mal muž platiť všetko sám a tvoj rodičak by si mala používať na blbosti, čo ťa záujmu v obchode, jogurty, ovocie keď chýbajú.

karin_94
autor
15. nov 2023

@vler ale ano bavili, otvorili sme si spolocny ucet kde kazdy znas posiela 200e, ale ostatok si kazdy riesime po svojom. Nemali sme nikdy problem, len tym ze mne sa znizil prijem teda mam len RP je to teraz zlozite, mam pocit ze mu davam vlastne vsetky peniaze, sice sa z toho hradi dieta, strava veci okolo domacnosti, ale mne uz potom skoro nic neostane

anjelicek26
15. nov 2023

@karin_94 rozpravala si sa s nim o tom, ze takto to proste kym mas taky nizky prijem nejde? Predpokladam, ze jemu ostava mesacne "na volno" podstatne viac ako sto eur...

karin_94
autor
15. nov 2023

@anjelicek26 ano on ma prijem cca 2000e, ale este sme sa o tom nerozpravali, zaujimalo ma ako to funguje v inych domacnostiach, ze co mu mam povedat, lebo nikdy sme s tym problem nemali, vzdy sme vsetko platili 50na50 ( vydavky ) zvysok si kazdy riesil po svojom

anjelicek26
15. nov 2023

@karin_94 tak sa porozpravat fakt budete musiet, bez vycitiek, momentalne sa ti znizil prijem - a zvysili dietatom vydavky, tym padom toto rozdelenie takto nemoze zostat... jeho to mozno ani poriadne nenapadlo.

louise
15. nov 2023

Máme každý svoj účet od začiatku. Neostávala som doma ani raz celé 3 roky, takže je to určite iné, ale aj tak napíšem. My sme ešte pred nástupom na materskú našetrili toľko, aby som vykryla stratu príjmu počas rodičovskej dovolenky.

hefo
15. nov 2023

@karin_94 No práve manželstvo by malo byť o tom, že manželia hospodária spoločne so všetkým, a vlastne celé ich životy sú v istom zmysle "spoločné", nie že sa skladajú na nejakú spoločnú časť, ale žijú si každý svoje životy, do ktorých druhému nič nie je. Bohužiaľ nie všetci sú na takéto niečo nastavení, najmä ak sa brali vo vyššom veku, keď si už každý zvykol na svoj "vlastný spôsob života", má vlastnú nehnuteľnosť, vlastnú kariéru, vlastné všetko.

anna_anicka83
15. nov 2023

@karin_94 Tak my nefungujeme na spoločnom účte, každý má svoj. Som na RD, manžel platí všetko (hypo, energie, veľké nákupy, poistky), ja príspevok využívam na deti (drogéria, oblečenie, škola, škôlka). Keď mám výdavok navyše (teraz zuby) alebo zimné topánky deťom, tak mi prepošle peniaze. Keď pôjdem do roboty ostáva to rovnako, iba komplet oblečenie a výdavky na mňa platím ja. Ale nejak to neriešime, kto má dá. Iba teraz je to viac na ňom. Ja som mala aj peknú rezervu, ale rekonštruujeme dom, tak rezerva padla tam. Platiť nájom vlastnému mužovi je pre mňa úplne mimo. Keď si na RD, tak ti mal tých 200 eur sám zrušiť.

rebrambora
15. nov 2023

Pred detmi, pocas kratkej materskej a po sme mali financie spolocne. Aj pred svadbou sme to tak mali.
Ucty mame sice oddelene, ale pristup mame vsade.
Mne to uz len blbo vyznie prispievat na domacnost. Wtf. Ved dieta bolo spolocne rozhodnutie, domacnost je tiez nasa, jeme rovnake jedlo, spime v rovnakej posteli, mame spolocne ciele atd.
ALE! Ak by ste mali aj oddelene policky v chladnicke a prali si kazdy sam svoje pradlo, ak to funguje a vyhovuje obom je to v najlepsom poriadku.

karin_94
autor
15. nov 2023

@hefo toto ste uplne presne napisali, kazdy je "zvyknuty na to svoje " len to musime teraz nejako rozlusknut

valeriakadarova
15. nov 2023

@karin_94 máme spoločný účet kde chodí mužov plat a môj rodičák a z toho sa platí všetko potrebné, plus chodím aj brigádne do práce popri malej, čiže aj tieto peniaze idú na spoločný účet 🙂

rebrambora
15. nov 2023

A pozri dat 200€ z 2000 je ine ako dat z materskej.

zmrzlinka2021
15. nov 2023

@karin_94
Manzel by mal potiahnuť všetky výdavky. Rodičák je prispevok na dieťa.
Nie je dovod aby si ty prispievala na nejaký nájom.
Treba si uvedomiť, ze ste manzelia a peniaze su spoločné. Cize 2000 eur, co zarobí manzel, je aj tvojich.

manzelstvom si sa s muzom stala rodinou, uz idete vo vsetkom spolocne, nerozlisujte "moje" a "tvoje"

gab1sol
15. nov 2023

@karin_94 ak by si písala o partnerovi, asi by som uvažovala nad financiami, ale ste manželia, peniaze by mali byť spoločné. Je logické, kým on pracuje/zarába a ty si doma s dieťaťom, asi sa tie mesačné príjmy nebudú rovnať.

belllinka
15. nov 2023

@gab1sol takže keby neboli manželia, tak by si súhlasila s tým modelom, aký majú?
@karin_94 Buď sa dohodni s partnerom na spoločných peniazoch. Alebo daj dieťa do škôlky a choď do roboty. Na platení škôlky sa podieľajte pol na pol. Alebo navrhni partnerovi, nech on ostane doma, keďže tebe to z rodičáku nevychádza. Proste výmena rolí, aby sa uvedomil

karin_94
autor
15. nov 2023

@belllinka toto je dobry argument, dakujem