Rozdelenie financií v partnerskom živote
ahojte
mal by som otazku ako to riesite ked byvate s partnerkou/partnerom vjednej domacnosti?partnerka ma vlastny byt po dlhsom case sme sa zhodli ze sa nastahujem k nej,a jej dcere. hypo si chce sama platit, ako riesite ostatne fiancie,najom,nakupy a veci podobne,,,sama to mala ltt to jest hypo platila sama ale najom jej platila mamina,ostatne vydaja zvladala + dost sa prestravovala u maminy, pytal som sa jej ako to chce riesit ale nedospeli sme k ziadnemu zaveru,,tak ako by ste to riesili. Dakujem za radu
@sissy27
no pre neho moze byt financny plus v tom, ze ak niekde mal prenajatu garzonku za 300 eur a teraz bude sharovat naklady za byt frajerky, co moze byt dajme tomu 180 EUR so vsetkym, takze vyjde ho to na 90 EUR... jednoznanca vyhoda pre neho..
a pre nu, niekto jej pomoze platit naklady za byt
@mima4 pomôže platiť náklady za byt? ale no tak, jej v prvom rade tie náklady stúpnu - elektrina, voda, odpad, strava, opotrebovanie spotrebičov... keby si zobrala k sebe podnájomníka, tak sa jej to oplatí viac - lebo by platil nie len polovicu nákladov a stravoval sa sám, ale ešte jej bude platiť aj nejakú sumu za to, že tam vôbec môže byť... a samozrejme podnájomník ju nebude zaťažovať domácimi prácami navyše...
@matrin1980 silne mi pripominate situaciu mojej sestry. On aj jej frajer samostatne byvanie, teraz sa prednedavnom zbyvali a uz je problem na svete.
system vsetko na 1/2 sa ukazal v konecnom dosledku velmi vyhodny pre chlapa lebo prezerie 3x tolko ako ona. Zize po 2m skoncili na systeme najom a energie na 1/2 a vsetko ostatne kazdi po svojom... ( dlhe trvanie tomu vztahu nedavame, a to su spolu 2roky ) lebo je ine sa s niekym stretavat a ine zit a handrkovat sa o sracak...
k tvojmu pripadu.. vy nie ste partneri, ty budes spolubyvajuci.
Zena ma dieta, je rada ze poplati hypo,nejake poplatky a babka im pomoze prestravovat sa a na konci mesiaca ma holu rit. Teraz sa pribyvas, bez urazky chlap prezere a pre...ere cely majland, nehovoriac o servise. Ty by si mal platit cely najom a celu stravu za vsetkych 3, inak by si cez dvere ani nepresiel. resp nepredpokladam ze si varit, prat a zehlit budes sam.
Kym neplanujete spolocnu buducnost a neviete sa na tomto zhodnut tak este spolu nebyvajte
Cize ty budes platit len naklady na byt na polovicu a polovicu stravy..?
A to najom nic?
A domace prace si uz prevzal na svoje plecia..na polovicu..tiez?
Ved daj jej precitat tuto diskusiu..nech aj ona porozmysla...ze ako
@matrin1980 jednoznacne, jej musis prispievat, energie a potraviny. SAM PISES, ZE TO NEZVLADALA , PLATILA LEN HYPO A ZIVILA ICH MAMA. PRIDES AKO DALSI CLEN, A DOSPELY, PREDPOKLADAM FINANČNE ZAROBKOVO ČINNÝ A NEPRIDES AKO DALSI HLADNY KRK, KTORÝ SA BUDE STRAVOVAT U MOZNO BUDUCEJ SVOKRY. Si chlap, tak sa s tym popasuj a bud chlap!
Ja som mala podobnu situaciu, obaja byty, on nevladal platil hypo, tak sa pristahoval ku mne a platil pol energii a pol jedlo a drogeria..4izb. byt si prenajal a z toho mal cca 350€ v cistom. A ako tu niekto pisal, prezral toho o dost viac ako ja, a ked som chcela, nech nieco z toho, co mu platia najomnici odklada a setri (na nasu buducnost), tak sa ohradil, preco by mal, ze su to jeho prachy. Tak som ho upozornila, ze kludne ja mozem ist byvat k nemu a platit polku energii a polku stravy, resp len stravu, co zjem ja a peniaze z najmu mojho bytu budem mat ako plus..no skoncilo to po par mesiacoch, lebo som zistila, ze je, okrem toho, ze je lakomy, aj strasne lenivy, co sa tyka domacich prac.
@matrin1980 ty ba si mohol platit urcite polku energii a kedze nemusis platit najom inde, by si mohol vacsou ciastkou prispiet na chod domacnosti..netvrdim, ze komplet vsetko, ale vacsie nakupy ty a mensie ona. Alebo jej plat najom a ostatok pol na pol;).
@matrin1980 Ak jej to vychadza LTT, tak asi od teba bude samozrejme, ze zaplatis viac. Ak mate vazny vztah, musis mysliet na oboch (resp. vsetkych 3), nie iba na seba. Ak to tak nie je, radsej sa tam ani nestahuj, taky vztah nema buducnost. Kazdy vztah je risk, ak ti nestoji o to, nema zmysel. My ked sme sli s priatelom byvat do podnajmu , cely podnajom a stravu platil on (co bolo asi 3 mesiace). Sice som brigadovala, ale mala som nejake dlhy, tak som ich mala nakazane splatit, este mi aj pomohol 🙂 Potom som isla pracovat a naklady mame teraz 1/2 na 1/2. Uz mame vlastny byt, tak platime kazdy 1/2 hypo, 1/2 nakladov na byt a 1/2 stravy. Ale !!! to iba preto, lebo sme obaja sebestacni, zarabame priblizne rovnako a kazdemu zostava priblizne rovnako na vlastne potreby. Planujeme dietatko a on ako muz a hlava rodiny preberie zodpovednost a ked budem na materskej, proste cele naklady bude tahat on. Ak ty ako muz sa nechces postavit k tomu zodpovedne, naozaj tam nechod, ublizis najma jej a dietatu, ktore za nic nemoze. A este jedna vec, ktoru som postrehla - nikdy nic nie je na polovicu, to sa proste neda, vzdy nieco vyskoci. Raz jeden potrebuje viac, raz druhy, a partner by mal tomu druhemu pomoct, nehladiet iba na peniaze.
@mima4 presne tak, on si značne polepší. ona pôjde z blata do kaluže... a tak sa pýtam - je toto partnerský vzťah? 🙂 nie som zlatokopka, ale toto by som ja neakceptovala ani ako "partnerka" a ani ako matka dcéry, ktorá je dospelá a potrebuje moju pomoc, nasťahuje si domov chlapa a potrebuje tú pomoc ešte stále, ak nie viac...
Clape chlape... Sa bojis, ze to bude zneuzivat? A co? Ze mozno budes prispievat na stravu viac ako ona? A o kolko, o 50€? Aj to som mozno prehnala... Velmi slabu zlatokopku si si nasiel, slabsia som asi len ja, ja radim, rozid sa s nou a najdi si taku, co ju budes zivit komplet... Boze ludia, toto som ja nikdy neriešila, moj priatel ma hypo, ja platim jedlo, platim mu aj leasing, lebo mi tiez zadok vyvaza, vsak su to aj tak nase peniaze... Kym budem mat matersku, aj to vsetko platit budem, ked budem na rodicaku, postara sa on, on teraz suka peniaze do rekonstrukcie. A ze sa mozeme rozísť to neriesim, niekde by som najom tak ci tak platit musela.
To dnesna doba spravila. Samostatnost zien. Od muza nic nechcu, ved su sebestacne. Potom idu na matersku a odrazu bac! Su na vsetko same. Mala som tri vztahy v zivote a dakujem Bohu, ze ani jeden nebol lakomy, nikdy nepadlo u nas slovo pol na pol. Kedysi boli zeny domace a muzi peacovali a davali zene vsetky peniaze teraz to padlo. Chlap by chcel od zeny navarene(ona navari), nakupene( ona nakupi), riady umyte(po vareni si umyje), sex, toaletak nachystany, pohodu domova a este jej presne polovicku zaplati. Chora doba a pustite sa do mna kolko chcete. Ked raz bude ta priatelka na materskej s tvojim dietatom tak dajme tomu, ze svojmu kupis (pevne verim, ze nepojde vsetko na polovicku) a ta jej dcera sa bude pozerat ako svojmu kupis jogurt alebo keksik?
@matrin1980 prepac ale ked jej das o par eur viacek na strabu ta to zrujnuje? ved plat pekne polovicu stravy a ked sa priatelka pojde najest k mame vam viacej ostane v cjladnicke z coho byplyva ze toho ty viacej aj zjes. nepozeraj na centy. takeho frajera by som nechcela.
@lucinka511 ale ze ona mu navari, bude sa potit pri sporaku to nevidi. Ani ja by som takeho nechcela. V akych rodinach taky chlapi vyrastaju? Asi videli, ze zeny vsetko dinancuju a ocinko nic. Inak to nevidim, aby bol chlap lakomy na zene ktoru lubi a stara sa s laskou o jeho, deti, robi teplo domova...
@liaka presne tak.vsetko do centa vyratane.aby nahodou nezaplatil o 1viacej. Pre mna je lakomost.resp takato vypocitavost na poslednom.mieste.
To vazne ? Chlap sa boji ze ho zena bude financne zneuzivat, a on bude toboz kontrolovat kto kolko preje. Tak takeho chlapa by som hnala kade lahsie. Ved to nie je normalne. Tak chod fesak sam do podnajmu nech vies ake to je sam vsetko tahat. Ist do spolocnej domacnosti znamena zdielat naklady, starat sa o partnerku, nie spekulovat.
damy, keby to bolo naopak tak by ste reagovali rovnako???? takze on jej bude platit hypo a jedneho dna ho vyhodi na ulicu bez penazi a bez byvania???? neexistuje? ak by pisala tento clanok zena som si takmer ista, ze vase odpovede by boli uplne ine. Ruku na srdce, kolko existuje na svete mrch, ktore su 100-nasobne horsie jak chlapi?
@monika_k ani jedna tu nenapisala, ze ma platit jej hypoteku..snad by ale mohol viac prispiet na stravu a nie rozdelovat presne pol na pol. On tam bude zadarmo-nebude platit najom, len polovicu energii a polovicu stravy, tak by mohol trochu viac prispiet na chod domacnosti, o ktoru sa bude zvacsa starat asi ona.
@holubicka28 a co ked to ta zena fakt zacne zneuzivat? co potom?
@monika_k tak snad nie je blby..
@holubicka28 vies ale potom he tazko vysvetlovat, ze uz nebude davat tolko penazi.....
@monika_k bez urazky ale Ty kde zijes ? V akych pomeroch ? Co je na tom ked sa chlap stara o zenu, ktora sa stara o neho ? O plateni hypo tu rec vobec nebola, len o plateni beznych vydavkov. A co sa ostatneho tyka ja som sa pozastavila nad tym jeho strachom ze by partnerke dal viac na stravu ? Co ? To fakt ? To je chore. Byt bude uzivat tak ako ona, aj vsetky veci v nom. Aj ich mozno znici. Tak nech tych par ecok navyse berie ako amortizacny poplatok. Moj muz je teda sporivy clovek, miestami podla mna lakomy, ale kebyze mu toto z ust vypadne kopla by som ho do kolena.
ked takto zmyšlaš asi to s nou nemyslíš vážne. Keby si s nou počítal ako s buducou manželkou tak ťa ani nenapadne nejaké rátanie € a automaticky zaplatiš najom, energie a stravu. Ked ona nesuhlasi no tak jej daj par stoviek so slovami že ked bude hocičo treba navyše tak jej dáš.
@monika_k kym obaja pracuju a maju priblizne rovnaky prijem bola by to stale ta ista situacia kebyze kolko chlapov robi pol Na pol domacu prace a ak zavita dieta do rodiny kolki zostanu doma? Ona si chce platit hypo sama a on da boji ze nahodou za plati viac Na strave a inych vydavkov ze ho tym bude vyuzivat? Lenses taky chlap toho she daleko viac ako vacsina zien Tak preco by ho mala ona este dotovat a poskytovat plny servis?

@matrin1980 vieš, ja tak rozmýšľam, aká je pointa vášho spoločného bývania - lebo ty budeš fungovať len za režijné náklady, ktoré reálne spotrebuješ, čiže si velice polepšíš - lebo nemusíš platiť svoju hypo, ani nájom cudzím ľuďom ani nič (čo v praktickom živote je možné len v mamahoteli alebo krabici pod mostom), a ona - tiež bude mať stále tie isté starosti,plus bude 2x toľko prať, žehliť, stáť pri hrncoch, upratovať...
pre teba super, oplatí sa a ona je bude vo väčšom mínuse ako je teraz...