icon

Rozdelenie financií v partnerskom živote

matrin1980
16. sep 2016

ahojte
mal by som otazku ako to riesite ked byvate s partnerkou/partnerom vjednej domacnosti?partnerka ma vlastny byt po dlhsom case sme sa zhodli ze sa nastahujem k nej,a jej dcere. hypo si chce sama platit, ako riesite ostatne fiancie,najom,nakupy a veci podobne,,,sama to mala ltt to jest hypo platila sama ale najom jej platila mamina,ostatne vydaja zvladala + dost sa prestravovala u maminy, pytal som sa jej ako to chce riesit ale nedospeli sme k ziadnemu zaveru,,tak ako by ste to riesili. Dakujem za radu

liaka
17. sep 2016

@jamika27 my tiez nemame spolocny ucet, ale ked pride vyplata mne materska a vyzivne peniaze dame dokopy a ako prve poplatime seky a vsetko co treba, zvysok odlozime na stravu, vylety.. na ucte si kazdy nieco necha a podla potreby vyuziva... vecsinou si muz berie peniaze co mame doma podla toho co akurat potrebuje kupit. Napriklad sa skladaju niekomu na narideniny tak si vezme 10€, z toho mu ostane aj na pivo. Ked si chce kupit jest tak tiez 10€, ked nic nepotrebuhe tak ma 5€ na dva dni len na kofolu. A v pripade nudze ma na ucte vzdy nieco.

liaka
17. sep 2016

A este nieco. Spolocny ucet by sme my dvaja s muzom nechceli. Tiez nie sme teda zobraty. Zijeme spolu a vychovava dve deti z mojho vztahu a plus jedno spolocne. Keby ste sa rozisli automaticky mate svoj ucet. Ale pokym s niekym zijem a lubime sa peniaze davame dokopy... som staromodna, ale u nas to bolo tak odjakziva. Chlapy boli ti, co sa starali financne a zeny o domacnost, rodinu... To neznamena, ze moj otec alebo dedko nepohli prstom. Brali deti na prechadzky, v nedelu varili oni, pomahali.

anatalia77
17. sep 2016

No keďže som sama a drem 30dni do mesiaca aby som všetko poplatila 250€-to je len čisto bývanie s hypo-pripadny partner by len na bývanie musel dať 150€. Alebo si môže prenajať byt podomnou za 310€-jednoizbak.

jamika27
17. sep 2016

@liaka však jasné - každému ako vyhovuje. My máme každý svoj účet, poplatky ale platíme narovnako cca - ako kedy a ako komu vychádza. Určite to nie je tak že ja zaplatím všetko a som na holičkách a podobne. A určite vieme o svojich výdavkoch a príjmoch.

Keď napríklad ja si miniem všetko, poviem manželovi, že potrebujem peniaze ... chytí sa za hlavu, ale dá mi ;) má komenty že ho privediem na mizinu - samozrejme v rámci srandy. A samozrejme, že teraz som na RD, tak manžel platí všetko a tých 200 ee mám so synátorom ako vreckové na bežné nákupy a na ,,kávu,,.

Zase manžel si je vedomý, že nemíňam hlava nehlava, a že sa na mňa môže spoľahnúť.

Všetko je o dôvere a aby to páru vyhovovalo

marisha1982
17. sep 2016

@matrin1980 na tvojom mieste by som to ratala takto. nakupy za stravu a veci pre domacnost, poplatky za byt, energie, by som platila 50:50. najlepsie hned z vyplaty date rovnaku ciastku do spolocnej obalky a z toho budete cerpat. Chlap zje porovnatelne ako zena s jednym dietatom. energie sa minaju rovnako pre oboch, aj cistiace prostriedky a tak. Hypo nech si plati stale sama, ale ty by si jej mal dat polovicu potencialneho najomneho, keby ste si prenajimali. napr. ak ma 2izbak, zisti si cez inzeraty, za ake ceny (bez energii) sa prenajimaju v tom meste a z toho jej daj polovicu. napr. u nas za trojizbak bezne platia 400 - 500, takze by si jej dal 200 ako najom za seba. ona ti nemoze vycitat, ze byvas zadarmo, ty sa zase nemusis bat, ze platis jej hypo alebo ine/nespolocne vydavky. Ked chodi na nechty, nech si plati sama. Chapem, ze pokial nie ste rodina aj na papiery, nechces platit vydavky na jej dceru (skola, oblecenie...). Ale ak sa raz rozhodnes, ze si ju zoberies, tak si zoberies aj jej dieta, takze v manzelstve uz su prijmy spolocne, aj ked sa budu minat na dieta, ktoremu nie si otcom.
A este jedna vec, nemozes jej v ziadnom pripade vyhadzovat na oci, ze si nechal pracu kvoli nej. Urobil si to kvoli sebe, lebo si chces byt s nou, bolo to tvoje rozhodnutie! Alebo ta nutila so zbranou pri hlave?

marsmykkok
17. sep 2016

Energie, iné šeky, strava, drogéria do domácnosti na polovicu. Nájom je diskutabilný, lebo nikomu by sa nepáčilo dávať roky niekomu peniaze na hypo (akože nájom) a potom skončiť na ulici ak sa rozídete.
Nájom niekoľko sto eur mesačne je pre teba nevýhodný, to si potom kúpte byt spolu a budeš mať aj ty z toho niečo, dávala by som navyše maximálne do nejakých 100 eur aj s tou polkou čo dáš do fondu opráv ak bývate v byte, lebo tie peniaze pôjdú/išli tiež len na zhodnotenie jej bytu. Potom reštaurácie, výlet a také by si mohol platiť ty, priateľke ak to nevychádza na nevyhnutné výdavky (strava, šeky atd), tak pokým chce ostať v tom byte kde je, jediná šanca je aby si zvýšila príjem (napríklad brigádou), nájdením lepšie platenej práce atd

ukulela
17. sep 2016

@matrin1980 pre inspiraciu: u nas to bolo od zaciatku:najom /rezia na polovice, a so stravou moj chlap hned v uvode spolocneho byvania povedal, ze on zje o dost viac ako ja, tak stravu na jeho podnet sme delili dve tretiny on a tretinu ja. opakujem - bol to jeho nazor a iniciativa. robili sme to tak, ze sme bud mali osobitnu penazenkuna stravu, ja som do nej dala stovku on dve a ked sa prachy minuli, tak sme doplnili, alebo ze som kupovala len jaz mojho uctu a na konci mesiaca poratala blocky a on mi vykasiroval dve tretiny .... ak sa aj nadalej casto naje u mamy, ak jej dieta jedava v skolke, tak ty u vas domanaozaj mozno zjes viac, ako oni dve - hm? moj drahyzje krupicovu kasu zo 6 deci mlieka ako jednu porciu, hemendex z 5 vajec (mne stacia dva deci krupice, aj dve vajcia )
jedna vec, ze si zmenil pracu a kvoli nej aj prisiel o cast prijmu, druha je, zeusetris na podnajme okrem toho vztah nieco stoji ... na nejake vytky, ze budes byvat "zadarmo aj s obsluhou" pises, ze si vies navarit, upratat, oprat - ale budes to ajrealne robit? 🙂
na vasom mieste / resp na mieste tvojej priatelky, by som sa snazila siporatat prijmy a vydavky - ak teraz nezvlada financovanie svojho zivota (mama jej dava na najom) bude ho zvladat teraz?
nech si tvoja od svojho prijmu odrata hypo, pol najmu, prachy na starostlivost o dieta a seba aj s rezervou (lekar a pod) a nejake prachy pre seba ako vreckove a ked bude vediet kolko jej ostane, tak to by akoze mohlo ist na vasu spolocnu stravu. podla pomeru, na akom sa pri financovani stravy dohodnete, daj urcenu cistku aj ty a skuste z toho mesiac vyzit - a uvidite, ci to ide. rozdelelnie velke/male nakupy je bbost, lebo ja kupujem za 50, co uz je velky nakup, ale aj za 200 pred vianocami ...

marsmykkok
17. sep 2016

@ukulela no len nevieme vek dieťaťa, dieťa potrebuje pestrejšiu stravu, deti sú aj často vyberavé, že im chutí napríklad jogurt za 50 centov iba, ten za 20 nezjedia, potrebujú aj ovocie a možno im chutí iba to drahé atd a zase veľa chlapov zje dosť, ale nie sú náročný a môže stáť ich strava v konečnom dôsledku aj menej ako strava ženy, hoci zjedia viac, takže toto je podľa mňa individuálne.
Tu by si mala aj partnerka uvedomiť, že do budúcna, nedá sa aby chlap skoro všetko financoval , lebo jej príjem nestačí a ona všetko vlastnila a v prípade rozchodu jemu neostalo nič a ona mala všetko... bud si to tak zariadí, že svoje výdavky pokryje zvýšením príjmu alebo treba časom ísť znova do vzťahu, kde bude majetok spoločný a bude sa to lepšie ťahať dvom-hlavne výdavky s bývaním. Ja by som tiež nešla niekde bývať k niekomu na niekoľko rokov s tým, že by som mu dávala napríklad nájom 200 eur a plus ostatné na polovicu, on by za tie roky splatil značnú časť hypotéky a ja by som po rozchode nemala nič, to potom ísť do spoločného, zobrať si spoločnú hypo a spolu všetko platiť a v prípade rozchodu mať aspoň niečo z toho.

tutu_1
18. sep 2016

Len podotknem že nemusi bývať u nej-ale môže, môže si kúpiť vlastnú nehnuteľnosť. Skúsiť si platiť hypo sám 😉. Bývať v nej nemusí, môže ju prenajať. Tak bude mat istinu v prípade rozchodu, ako tu už bolo viackrát spomenuté. Ale z toho čo tu čítam mu toto nehrozí. Do budúcna by mal ale každý chlap uvedomiť že časom môže finančná záťaž spočinúť na jeho pleciach v prípade že budú mat spolocne deti. Tam už žena z rodičovského príspevku čarovať nemôže. A tiež sa deti nedajú deliť na tie naše a to tvoje.

puklica13
18. sep 2016

@marsmykkok preco je pre teba najom diskutabilny? Ked mas nehnutelnost prenajimas len za energie? Ked prenajmes auto tak len za naftu?

ukulela
18. sep 2016

@marsmykkok vies, model ako som pisala, sme mali na zaciatku, ked sme este neriesili spolocnu buducnost, v momente, ked sme sa na to pozreli tak, ze do buducna spolu, tak sme zriadili jeden spolocny ucet. kazdy sme si zo svojej vyplaty nechali dohodnute "vreckove" a vsetkoostatne islo na spolocny ucet. a teraz vsetko taha chlap, lebo ja som na RD.
v zakladatelovom pripade - on hovori o spolocnej buducnosti, napriek tomu v dalsej veteuvazuje, ze sa moze hocico stat a riesi, aby nespravodlivo nedoplacal na partnerku (a jej dieta, hoci ho ma !"ako za vlastne") tento jeho postoj nie je uprimn& postoj ku vztahu ... co ak ona otehtnie, ako sa chlap postavi k tomu, ze ich bude musiet pocas MD/RD zivit vsetkych 4 on? tiez bude pocitat, len aby nedoplacal?
ano, nepozname vsetky okolnosti, nevieme vsetky vydavky.ja som len pre obraz napisala nasu situaciu a postoj mojho chlapa. len zakladatel si musi uvedomit, ze aj to, ze ma vztah, ho nieco budestat, vztah uz nie je solobyvanie a solop zivot sam za seba. je to aj zodpovednost za druheho, ak sa mu nieco stane ...
mozno aspon teoreticky najspravodlivejsie riesenie by bolo, keby partnerka svoj byt prenajala (prenajom by siel jej) a ak by teda nekupovaôi spolocnu nehnutelnost, tak keby sli do spolocneho podnajmu. a tam sa daju prachy rozdelit cistejsie, ako ked byvaju v jej ... ona by z prenajmu splacala hypo a mozno by na tom bola v konecnom dosledku aj financne lepsie a zvladala by financovat seba aj dieta bez pomoci matky. on by ale potom platil viac za byvanie /nie len po rezii, ale ajpol najmu navyse, tak by si to mal spocitat, co sa mu viac oplati ...

enusamt
18. sep 2016

@martin1980 tak ja, keď som s priateľom začala bývať, tak to tak, že som nechala prácu /nič moc platenú/ a išla bývať k nemu o 50km ďalej a aj pracovať... s tým, že si zobral hypo a išli sme bývať do vlastného a ja som zas kúpila komplet nábytok, spotrebiče a doplnky... nakoľko hypo, poistky, elektrina a plyn úplne zhltli jeho výplatu a ešte koľkokrát do mínusu, tak sme to poriešili tak, že on má svoj účet, kde má úspory, výplatu a výdavky. napríklad aj údržbu auta.. ja svoj účet, odkiaľ platím stravu drogériu, kozmetiku, káblovku, internet, benzín, zubára obom, taktiež aj ošatenie.... a vždy, keď z výplaty ostane, tak to šupnem na šporenie... a takto fungujeme aj ako manželia 🙂 .... najviac som zvedavá na to obdobie, keď sa nám raz narodí dieťa a teda môj príjem sa citeľne zmenší, ako si poradíme 🙂

marsmykkok
18. sep 2016

@puklica13 lebo je nevýhodné dlhodobo bývať v nájme a nemať nič, preto väčšina ľudí na SK v nájme dlhodobo nebýva a kúpi si za hypo radšej vlastné, on by jej roky platiť "nájom" , ona z toho platila hypo a napríklad o 15 rokov keby sa rozišli by ona možno mala splatenú aj hypo alebo splatenú jej veľkú časť a on by nemal nič. Je normálne, že každý človek chce mať vlastné.
@ukulela to by bolo tiež riešenie, že by išiel napríklad na pol roka k nej na skúšku, či im to bude klapať ak budú spolu bývať, môže dávať aj viac a potom nech idú do spoločného a ona nech platí svoju hypo z prenájmu, ak sa nechce bytu vzdať.

puklica13
18. sep 2016

@marsmykkok ale to je jasne ze je to nevyhodne ..ale jeho nikto nenuti nemat vlastu nehnutelnost....ale ratat s tym ze par rokov budem byvat "zadarmo" he tiez vychcanost

marsmykkok
18. sep 2016

@puklica13 no len to môže byť aj on nej vychcanosť, že ho potrebuje hlavne kvôli tomu aby mal kto platiť výdavky na JEJ bývanie a ked sa rozídu, neostane mu nič. preto si myslím že takto treba fungovať len krátkodobo a potom nech kúpia spoločné ak plánujú spoločnú budúcnosť, ona to môže prenajať a z prenájmu platiť hypo, lebo chápem, že možno poučená životom je opatrná, chce mať niečo vlastné.

puklica13
18. sep 2016

@marsmykkok len my nepozname jej vyjadrenie, on akurat spomenul to ze ona si chce hypo platit sama, a ze on hypo nepotrebuje...

marsmykkok
18. sep 2016

@puklica13 no len ak si zaplatí hypo, vyzerá to tak, že jej peniaze na iné výdavky neostanú, dotujú ju rodičia, takže ona sama nemá na to, aby si zaplatila hypotéku za byt, čo patrí len jej a ešte mala na iné nevyhnutné výdavky a tu je problém, lebo partner by bol tiež hlúpy ak by dlhodobo ju dotoval a nakoniec nemal nič...
teda najspravodlivejšie mi príde bývať takto len krátkodobo, potom mať spoločné a jej bývanie platiť z príjmu čo bude mať z prenájmu. lebo on asi tiež nezarába tisíce, aby si sám platil hypo a dával jej ešte nájom, pokým budú žiť v jej byte, ktorý nezvláda platiť.
to je podobné ako keby pracujúca žena išla bývať k chlapovi do jeho domu/bytu, ten by si zobral veľkú pôžičku a financie by mali mať spoločné a zo spoločných financií by sa platila pôžička na jeho dom/byt a ešte by sa z toho zveladoval jeho dom/byt a ona by v prípade rozchodu nemala nič. nepríde mi to spravodlivé, pre toho čo nič nevlastní, preto si nemyslím, že by mali mať spoločné financie, pokým nemajú spoločný majetok alebo že by ju mal dlhodobo dotovať akože nájmom.

tutu_1
18. sep 2016

Už vidím chlapa ako platí polovicu hypotéky na spoločnom bývaní keď už teraz sa strachuje že mu partnerka preje drobne 😀

sashabb
18. sep 2016

Ja si myslím, že zbytočne deriete klávesnice baby, podla mňa nieje tuna napísané úplne všetko resp. podstatné veci.
Na jednu stranu sa tu rieši, že dotyčná pomaly nemá za čo jesť a na druhej strane dotyčný napíše, že si nepotrebuje dávať nechty a iné ženské veci, z čoho mi vyplýva že asi tieto veci jeho partnerka má, keďže to spomína...

Vyberie si len to čo sa mu hodí, a odpovie možno na 10% vecí čo sa ho pýtate. Sám nech sa zariadi ako chce, sám bude žiť ako chce a nám to môže byť srdečne jedno. 😎

puklica13
18. sep 2016

@sashabb no ved toto...

ajana1
19. sep 2016

@marsmykkok a to si kde Na to prisla ze chlapi nejedia ovocie a zeleninu a ze sa lacnejsie prestravuju? Kolko stoji take kilo bananov a kolko kilo masa? A tiez zalezi do ktoreho mesta sa prestahoval. Aby niekde v BA platil 100 eur najom je uplne smiesne takze nic sa pausalizovat neda. Mna skor zaraza ako sa autor vystatuje ze nechal kvoli nej dobre platenu pracu ale asi taka dobra nebola ked si nebol schopny zabezpecit vlastne byvanie. A aby rozmyslal o partnerke ze ho ide vyuzivat este predtym ako sa k nej nastahuje heartbreaker dost odveci a hovori co to o autorovi.

mb269
19. sep 2016

prečítala som to mojmu mužovi a ten sa len chytil za hlavu že kde sa takí "chlapi" rodia že ich vôbec napadne taká otázka. pravý muž predsa žene pomôže a nebude počítať čo koľko stojí , koľko sa minie na stravu atd. Ale dobre, vy nie ste manželia tak ale z princípu povedať aby ta nezneužila je totálne smiešne. Ked chceš konkrétne riešenie tak zaplať polovicu nájmu, polovicu energii a čo ja viem 300e na stravu - neviem kolko preješ a vybavené.

marsmykkok
19. sep 2016

@ajana1 je to individuálne, ale je dosť chlapov, čo sú nenároční a netreba im nič extra kupovať, stačí im urobiť aj na raňajky/večeru niečo zo "zvyškov" čo ostane v chladničke, zjedia aj lacnejšie jedlá ako zemiakové placky, halušky, prívarky a tak, hoci treba robiť občas aj mäso, ale to treba aj kvôli dieťaťu, preto si nemyslím, že je to o množstve, niekto zje málo, ale drahé veci a minie na stravu viac ako niekto čo zje toho oveľa viac

matrin1980
autor
19. sep 2016

@ajana1 veru asi nebola tak dobre platena praca ked ze mi mesacne po zaplateni najmu,stravy ostalo 1500e 😉 tu ked ZAROBIM 700 budem rad
asi dieta a muza nemas ked nevies ake je narocne preberave dieta na stravu a muz. ale to uz je take hlupe prirovnavanie chlap zje viac,chlap viac to,chlap viac to, ideme menovat polozky co zena minie a co chlap? nechaj to radsej tak 😉

@mb269 aha hned ked ste zacali spolu byvat ti dal celu vyplatu a bolo vymalovane 😀

maminkasisa
19. sep 2016

@matrin1980 ja sa len divim, ze si koli nej nechal dobru pracu a prestahoval si sa.... mozno ona sa mala prestahovat.... vacsina to tak riesi.... a prepac, ale mam deti a viem, kolko zje mm a kolko deti a ak Ti ostalo z vyplaty 1 500 EUR, tak naozaj sa divim, ze si si nezabezpecil nejake to vlastne byvanie alebo to potom musis mat dost velke uspory....

anatalia77
19. sep 2016

@matrin1980 tak potom si hlupák ak si nechal robotu za tie prachy kvôli žene čo ťa ide využívať. Dobre ti tak.

puklica13
19. sep 2016

@matrin1980 a teraz tu o cervenej ciapocke...

puklica13
19. sep 2016

@matrin1980 bud trepes dve na tri alebo si fakt natvrdly..lebo ak ti v cistom zostalo 1500e tak ona mohla prenajat byt z toho platit svoju hypo a prestahovat sa za tebou( a rozpravky ze mala,skolka otec a pod....laska hory prenasa jak sa hovori...)alebo radsej zostat tam, zarobit a fungovat ako vikendova rodina..mozno nie idealne ale zije tak mnozstvo rodin...

mb269
19. sep 2016

@matrin1980 na to si ako prišiel ? 😀 ja mám svoju vyplatu a muž svoju tiež s tým súvisiace oddelené účty nikdy v živote by som nechcela spoločný účet je to blbosť. Hadam ho nebudem po 12 rokoch rušiť len preto že som sa vydala :D A nepočítame kto čo zaplatí , ide to automaticky.

ajana1
19. sep 2016

@matrin1980 a preco teda nemas nic vlastne co by si mohol prenajat a mat aj z toho prijem? To vazne ides teraz vycitat partnerke to ze si nechal tvoju uzasnu pracu? Ved nie si nesvojpravny a vies sa sam za seba rozhodnut. A neuveris ale manzela a dieta mam a dalsie na ceste. Deti su len odrazom rodicov a robia len to co im povolia takze u nas ziadne preberave dieta nehrozi. Nikto tu ani nespominal ze mas jej dat celu tvoju vyplatu ale byt realisticky. Zas tiez nemozes od nej ocakavat ze bude krmit dalsi hladny krk.