Rozdelenie peňazí v partnerstve
ahojte. Potrebovala by som radu ohladne managovanie penazi v partnerstve. Mam byt a priatel sa pristahoval ku mne nakolko ja mam vacsi byt a on mensi. Prispieva mi polovicku na najomne bytu a polovicnou sumou na stravu. Svoj byt si prenajal a aj si nechava peiaze z prenajmu. Medzitym si kupil dalsi byt,kt. prenajima a prijem si nechava. Co s atyka nasho spolocneho zivota, tak svadba sa neplanuje,alebo aspon z jeho strany nie je ochota. Vedeli by ste mi poradit co robit v takomto pripade, kde jemu sa navysuje stale prijem aj ked su byty jeho a ja z mojich penazi musim platit vsetky rekonstrukcie na mojom byte, technicke veci - opravy a nabytok... napriek tomu ,ze aj on tam byva ,ale nechce ich platit?
Fakt si viete predstavit, ze by ste v partnerstve ziadali sud o vyzivne? Ja nie, pre mna by to znamenalo jasny rozchod.
@margareta02 keďže nie ste zosobášení, tak ste z právneho hľadiska dvaja cudzí ľudia, bez spoločného majetku, každý z vás má svoj vlastný majetok/byt/. Takže sa tvojmu priateľovi vôbec nečudujem, že ti nechce dať peniaze na rekonštrukciu bytu, lebo to by prakticky investoval svoje peniaze do cudzieho majetku. Predstav si, že by tvoj priateľ investoval do tvojho bytu svoje peniaze a vy by ste sa o pár mesiacov rozišli. Kde má tvoj priateľ istotu, že by si mu potom tie peniaze vrátila? Takže ak priateľ nechce dávať peniaze na rekonštrukciu tvojho bytu, tak máš niekoľko možností: buď sa zachová status quo a ty sa s tým zmieriš, alebo ak ti to vadí, tak požiadaš priateľa, aby sa od teba odsťahoval, alebo ďalšia možnosť je, že mu navrhneš, že budete spolu bývať v jeho jednom byte a tvoj byt môžeš prenajímať - ale v tomto prípade sa znovu môže zopakovať to, čo riešiš teraz, len si s priateľom "vymeníte strany" a on od teba môže požadovať aby si "vrážala" peniaze do jeho bytu......a ešte ma predsa napadla jedna možnosť - navrhni priateľovi, aby svoje peniaze investoval do tvojho bytu s tým, že pôjdete za právnikom a spíše sa to vo forme nejakej zmluvy, kde bude stanovené, že investované peniaze musíš priateľovi vrátiť, ak sa pred uzavretím manželstva rozídete. Ale túto možnosť by bolo treba prekonzultovať s právnikom.
@ukulela to co opisujes funguje v normalnych vztahoch kde su muz a zena rovnocennymi partnermi a uplne s tebou suhlasim. Nikto do zakladatelkinho vztahu nevidi ale z napisaneho mam pocit ze jej partnerovi na nom az tak nezalezi. Fakt ze spolu byvaju nie je vobec podstatny ved nie je nic jednoduchsie ako sa nastahovat k niekomu kto uz byt ma. Obaja sa rozhodli pre jej byt lebo je vacsi. Keby sa odhodlali napriklad poriesit spolocne byvanie, on by ukazal ze mu na vztahu zalezi to by mu dodalo uplne inu vahu. Ak s muzom (zenou) ktoreho mas pocitas do buducnosti neriesis kto co kupi ci kam investuje.
Ak niekomu na vztahu zalezi viac a inemu menej niekde sa to prejavit musi.
A mozno by stacil obycajny rozhovor na rovinu 😅
@marcelatje niekedy mam pocit ze my od tych chlapov az prilis cakame 🙂
@margareta02 Za mna vsetky tie vyroky o pravnikoch zmluvach, deleni sa atd...jednodućho zije sa vo vztahu alebo v obchodnom partnerstve? coraz viac si vsimam, ze ludia resp. casto chlapi su sebecki hulvati.....uprimne, ja by som ho vyrazila a nech si kseftuje so svojimi bytmi a tlaci si peniaze do ponozky, on si zaraba a ma minimum vydavkou...podla mna casto je tu opominany fakt, ze vy nieste spolubyvajuci na byte, ale partneri, ktori sa rozhodli spolu byvat, zit pripadne mat aj nejaku buducnost, cize podielat sa spolu na vsetkom, emocionalne ci financne, ak nechce do nicoho investovat fajn, zrekonstruj byt, ale ked nevlozi nic do veci dennej potreby, pracka postel atd...nech chodi prat, spat treba aj na wc k sebe...lebo potom ked nevlozil do nicoho peniaze asi muu to netreba...
@vikus17489 to zavisi od uhla pohladu. Ak chcem mat a mam chlapa len na trtkacku som si toho vedoma a dokazem sa odosobnit od takeho necakam absolutne nic. Leda tak perfektny sex. (tento postoj je u zien zriedkavejsi ako u muzov) No ak si najdem partnera s ktorym pocitam do buducnosti od toho ocakavam vsetko len si musim uvedomit ze chlapom treba hovorit veci na rovinu. Vyhnem sa tym sklamaniu ked ocakavam nieco o com on ani len netusi 😀
@margareta02
Ja to vidím takto...je to obyčajný vychytralek, zle mi je uz len ked to čítam takéto veci...on sa proste nakvartiruje do v podstate cudzieho bytu, kde platí 1/2 nákladov a stravy a svoje 2byty si prenajíma za komerčný nájom??? To kde sme uz, to co chodi po tomto svete? On jeby mal chochmes a kozu na tvári tak veľkoryso prispieva minimálne tolko, kolko získa za prenajom svojho 1 bytu kedze ho ma volny len vďaka tomu, ze býva s tebou.
A to by bolo to minimum co by mal robit...ano prenajíma si svoj majetok atd podobne zvasty, ale užíva cudzí majetok za minimálnu sumu a ako bonus este aj ostatne služby v domácnosti - navarené, oprate, upratané atd...
Tvoje príjmy sa navýšia len ked ho vykopnes...a ak aj nie, budes mat menej roboty...
@margareta02 kedze uziva Tvoj byt ,mal by hradit aj naklady s jeho opravou,nielen najom.Urcite ho ziadaj polovicu z kazdej sumy,ak sa nieco v byte opravuje,ved tam byva aj on...a byt sa opotrebuva,stárne,klesa mozno aj na hodnote,ak sa nerekonstruuuje.Nielen brat peniaze od inych za svoje byty,a Tebe davat len na najomne,toto nie je fér z jeho strany.
@katka_mala gratulujem, nech vam to vydrží 😉
@margareta02 Vidím to tak, že on sa pri tebe pekne nabalí na svojich prenájmoch, a ty budeš len platiť a platiť za to, čo u teba v byte "zničíte". Takého partnera by som pekne krásne zbalila a vrátila späť do jeho vlastného bytu.
@margareta02 ahoj,
je úplne normálne keď si prenajmeš byt, že platíš náklady na bývanie a istú sumu spojenú s opotrebovaním bytu majiteľovi. Takže pekne krásne, keď u teba býva, idete s réžiami na polovicu tak ešte trepnem 50€ každý mesiac za opotrebovanie by ti mal zaplatiť a keď sa niečo pokazí a tak....tak to proste budeš vedieť zaplatiť
@ukulela - to som mu navrhla, ze chcem ist byvat do jedneho z jeho bytov. 2 roky som zabezpecial byvanie ja pre neho a teraz nech zapeci on pre mna na 2 roky. Ale samozrejme vyhyba s atejto teme ako sa da a byt prenajima dalej.
@margareta02 z mojho pohladu ma on s tebou skor obchodny vtah a hlavne vyhodny pre neho...na jeho peniaze z prenajmu jeho bytu narok nemas pravny ale ak ocakavate kazdy nieco ine id vztahu a rozhovor neponaha tak by sim vztah ukoncila alebo mu vyrub normalny najom kde bude uz aj zaratane opotrebenie hmotnych veci rekonstrukcie atd ayd
@margareta02 a to už dva roky takto fungujete?? to je straaaašne dlho a treba to ihneď a prísne zaraziť.
@kubkovamama prepac prosim, ale ty si kde mala rozum pri plodeni druheho dietata ? 😲 na kieho si pocala druhe dieta s papierovo cudzim clovekom, ktory sa nestara o teba ani o svoje deti????????
@margareta02 mal by nasledovat vazny rozhovor s vycislenim sum a predostrenim predstavy o buducnosti, ak bude situacia pretrvavat, zvaz ci ma tento vztah pre teba viac vyhod ako rizik, mne by svietili vsetky kontrolky...a davala by som si sakramentsky pozor na otehotnenie.
@borocka - ten druhy byt kupil min. rok v septembri a zacal ho prenajimat troska neskor.
@kubkovamama teraz neviem ci by si nemala ist do poradne ty, ked si si vedome robila 2 deti s takym clovekom...
Ahoj @margareta02,
podla mna viac ako o najme by ste sa mali porozpravat o tom, ako spolu vidite a ci vobec vidite svoju buducnost. Lebo financne sa ku sebe spravate ako dvaja cudzi ludia. Lebo predpokladam, ze keby si si bola na 100% ista ze spolu zostanete navzdy, tak by si ani ty neriesila ze ake najomne ti dava a uz vobec nie v akej vyske 🙂
@margareta02 tento človek by pre mňa nemal budúcnosť ....... podľa mňa v manželstve by to bolo ešte horšie
@margareta02 no ale dva roky býva u teba....dva roky ho netankuje že niečo opotrebúva, míňa, raz za tie 2-3 roky aj premaľovať ( min. kuchyňu a vstupnú chodbu)....je to na zaplakanie.
ale ako ti dievčatá povedali, možno je to ťažké pripustiť, priznať, možno ho máš rada..........ale on zrejme neráta s tebou do budúcna. nevníma toto bývanie ako vaše spoločné, ale ako tvoje a on tam chodí len prespať a ty mu robíš ešte aj servis.
@margareta02 Ako uz pisali baby vyssie, z pravneho hladiska je to v poriadku. Nie je to vsak v poriadku z partnerskeho hladiska. Keby ste byvali spolu pol roka, jeho postoj chapem - nevie ci vam to vyjde a ja sama by som neinvestovala do cudzieho bytu, z ktoreho ma moze muz kedykolvek vykopnut. Pravne si vymahat naklady na rekonstrukciu by som fakt nemala chut. Ak vsak nemate po 2 rokoch ziadne plany do buducnosti, nic nie je spolocne, je to zle. Treba sa porozpravat ako to bude dalej, preco si odklada vsetky peniaze iba pre seba, na co spori. Ak to nema nic s tebou spolocne, asi sa budes musiet podla toho zariadit.
Ja uplne nesuhlasim s nazorom, ze muz ma byt zivitel rodiny a zena sa stara o domov. Podla mna za financie rodiny su rovnako zodpovedny obaja. Ak napr. muz pride o pracu, potiahnem isty cas ja, som muzovi oporou rovnako ako on mne, samozrejme v ramci moznosti. Poznam jedno take manzelstvo, kde muz je zivitel rodiny doslova a je to mierne na hlavu - muz chodi do prace, zaraba celkom dobre a zena "podnika" - podnika tak, ze je stale v strate alebo 0 zisk. Ale vzhladom na to, ze muz je zivitel rodiny, ona sa tvari, ze je vsetko v poriadku, neprebera ziadnu zodpovednost za financie rodiny.
@petkavka pravne je to pravda, ale takt osa v partnerstve nefunguje ked chces spolocny zivot
@margareta02 vies ale preco ny mal investovat do tvojho bytu ked este nie ste manzelia?ved ti plati polovicu prenajmu a polovicu strarvy a to co on robi zo svojimi bytmi je jeho vec a jeho plus.Resp sa prestahujte do jeho bytu a plat mu potom ty polovicu prerabky.....Skus sa na to tak pozriet,myslim si ze jeho spravanie je ferove,nakolko eate nie ste manzela a neviete co s vami bude.najskor si vyririste to a potom spolocne prerabky.
@margareta02 mna by zaujimalo aky je inac k vam. Kupi vam darcek? Pozve do restauracie? Kupi nejake jedlo aj bez toho aby pytal "polku" za nakup? Lebo ak nie tak by som ho urcite opustila. Lebo ked pridu deti tak to bude este horsie. Vid temy o tom ako musi zena pocas rodicovskej platit stale rovnako!- na polovicku...
@margareta02 otazka skor stoji na co Ti je tento muz? Spolocny zivot bok po boku neplanujete, resp. neplanuje on. Mas svoj byt, on ma svoje byty, zmysla solo, kona solo...k comu Ti je? Na sex nemusis niekoho hned rachmat do bytu. Jedine, ze Ti slo o znizenie nakladov za byt delenim medzi vas dvoch.
K meritu veci - samotny fakt, ze on ma prijem z prenajmu svojich vlastnych nehnutelnosti je uplne v poriadku. Nie ste manzelia, len spolu chodite, niet dovod pripisat Ta ako disponenta na ucet k tymto peniazom. Ty prerabas svoj vlastny byt. Byt len frajerkou, tiez nedam ani cent do cudzieho bytu. Podstatne tu je, ze sa deli o naklady za byt. Nabytok ci opravy su v tvojej rezii. Plati polovicu aj za stravu? Inak je k tebe stedry? Pozyva Ta na vecere, je pozorny? Ak ano, nemas co riesit jeho prijmy. Ak nie, prehodnot celkovo vas "vztah". Ujasni si kam chces vo vztahu dospiet Ty a ci ma rovnake ambicie aj on. Podla tvojich vyjadreni velmi ani nie.
Tak co, budes v zivote preslapovat na mrtvom bode, dufajuc, ze raz Ta romanticky poziada o ruku alebo zacnes konat s ohladom na samu seba a zadovazis si taky vztah, aky si predstavujes? Lebo za tychto okolnosti, ako vy fungujete, kludne mozte byvat solo a len sa romanticky schadzat, raz u jedneho, raz u druheho. A nasledne si rano slobodne odkracas do vlastneho, kde si panou domu Ty a podla vlastnych predstav. Nebudu Ta zrat ani jeho extra prijmy z ostavajuceho jedneho bytu. 😉
@margareta02 zaraba na tebe. my nevieme aka je povaha. mozno ta ma naozaj rad, ale je zgrlos a potrebuje mat svoje prachy v ponozke. takze si najprv odpovedz na to, aky mate vztah, ci mas pocit, ze ta lubi minimalne rovnako ako ty jeho ... lebo (aj ked tiez si myslim, ze je to malo pravdepodobne) ta lubi,j len je to bulo zgrlavy vypocitavy.
ked sa ho optyas, ci sa mu zda spravodlive, ze byva a prispieva len na najom a stravu a nie na chod bytu, (malovanie, nabytok, ...) tak co povie? resp ako reaguje, ked mu povies, ze treba do bytu novu sprchu a mohol by ju kupit aj on? ani vtedy mu to nedocvakava? okrem toho, ze odmieta stahovanie a nebavite sa o tom, nebavite sa ani o buducnosti?
@womankc tak tak, ono v manzelstve sa taketo veci vacsinou zvyknu znasobit ☹ co nie je moc dobre
@gastanka32 presne tak, ak raz si lakomec si furt lakomec a čím si starší tým viac sysľuješ ...... obdivujem parterov, ktorí to dokážu znášať ....

@marcelatje takto - ked kandi do toho hajzlika a ten sa pokazi, mal by sa spolupodielat na oprave. rovnako pri pracke, ktora perie aj jeho ponozky, a svojou prdelou tiez derie jej postel a sedacku. nie je podnajomnik, je tohajzlik. ma to vyratane tak, aby dobre zarobil a trt minul.