Rozmýšľali ste, že v rámci šetrenia prestanete jesť mäso?
Rozmýšľali ste že v rámci šetrenia prestanete jesť mäso?
Ja áno, ale neviem či by to bolo ozaj výhodné, lebo sa bojím aby som nemala nejaké problémy a nechýbali mi živiny a do toho je muž zvyknutý jesť mäso každý deň a neviem čím by som ho nahradila, lebo by bol hladný a zjedol by toho potom možno viac ako by sme dali za mäso.
Je tu nejaká vegetariánska rodina? Platíte za jedlo podľa vás menej ako keby ste jedli aj mäso?
(A áno musíme na strave šetriť, nepijeme, nefajčíme, nejeme sladkosti a polotovary a nepijeme sladké vody, nekupujeme hlúposti a aj tak nám to nevychádza)
My nejeme mäso roky a teda nemám pocit ze by sme ušetrili
@mircalla úprimne? Nesledujem vôbec cenu zeleniny/ovocia. Všetko čo ťa napadne to pestujeme 😂
Ale áno, raz partner cez zimu kúpil rajčiny v obchode, na bločiku bolo tuším 3.89€ za 250g a ešte aj boli hnusné a bez chuti 🤦♀️
Ale keď niečo zahliadnem v letáku tak ma až zo stoličky dvíha keď zbadám tie ceny, a to si myslím že na Slovenské pomery sa máme finančne veľmi dobre.
@mircalla a píšem o kvalitnej strave? 😂 Treba čítať a hlavne rozmýšľať, to čo som popísala NIKDY nebude plnohodnotná strava. Takto sa nedá žiť dlhodobo, treba si zvýšiť príjem a dovtedy jesť to, na čo máte. To čo som napísala bolo najlacnejšie možné zoskupenie potravín, z ktorých sa človek naje a nebude mať každý deň cestoviny s kečupom. Ani ja nejem vyprážané, nepoužívam v domácnosti iný olej ako avokádový alebo olivový. Nejem mrazenú zeleninu, pečiem si čerstvé pečivo, kupujem domáce maslo, margarín som neokúsila už pár rokov, rezne jem na vianoce, zeleninu ani ovocie nekupujem v bežnom supermarkete, pijem iba mandľové a sójové mlieko, nepožívam bežné smotany, jem len kuracie mäso a občas rybu, pstruha, lososa alebo tresku. Nepoužívame v domácnosti kryštálový cukor ani bežné soli a koreniny. Jeme bio pomazánky, vyrábam si nátierky, jeme minimum nezdravých tukov. A mohla by som ďalej pokračovať ale strava nás stojí vyše 400-500 eur a nie 200.
Ja by som sa k tejto kuchyni už dobrovoľne nikdy nevrátila ale žiaľ, prežila som si to živorenie a posledné na čo som mohla hľadieť bolo či je niečo nekvalitné.
Vôbec nie. A nie len kvôli mužovi, ale ani sebe. Robievam občas vegetariánske jedlá (granadír, karfiol na xy spôsobov, cukety a podobne) a nie len muž je potom hneď hladný a ide si slaninu krájať, ale ja tiež. Ak zjem na obed okolo jednej mäso, tak v pohode do šiestej vydržím. Keď jem povedzme zapekaný karfiol o tom čase, tak už o tretej som zasa hladná a chodím, ňúrim, čo by som zobla. Ono zasa to mäso nie je také drahé, oproti zelenine, ovociu a podobne. Nekupujem poľské mäso v Lidli, ale napríklad v Bille mávajú väčšinou Slovenské v akcii, alebo aj miestny mäsiar máva akcie, tak vždy vtedy vezmem viac a dám to mrazáku. Nemyslím, že by som ušetrila, keby mäso nevarím.
Nie.
ja nejem maso, mliecne vyrobky velmi malo, ale nekupujem ani drahu zeleninu a ovocie, jahody a maliny v decembri.. jem vela strukovin, orechov, zeleninu v zime hlavne tu lacnejsiu, ked je akcia, davam do mrazaku..
Ja som vrámci šetrenia obmedzila mäso a rozdiel to je, ale nie som momentálne na Slovensku 😅 ale iné som chcela, však skús, uvidíš a tiež nemusíš ísť z extrému do extrému a prestať úplne..
Preco prave maso,ked zelenina je drahsia? Tej sa u nas zje viac. Aj ovocia. Masa jeme malo. Tym padom neusetrime.
Keď je muž zvyknuty na mäso tak mu bude chýbať takže bude z toho nervózny. Naša lekárka nedoporučuje nejesť vôbec mäso hlavne po operacii, alebo kožných problemoch či chudokrvnosti. Zelenina a ovocie je bohužiaľ drahšia záležitosť a jedlá len z múky niesu veľmi zdravé. Za mna jesť jedla ako voľakedy: mäso 2x za týždeň, strukoviny, zemiaky, vajíčka, cestovinu, mrkvu, jablká.
Nie, nad masom som nerozmyslala. Kedze syn miluje maso, ale sladke vody a malinovky, takysto aj sladkosti sme obmedzili, ale na druhej strane sme pridali ovocie a zeleninu.
Napr.ak vidim, vecer, ze je dost vela chleba vonku a toto sa uz jest nebude, tak odlozim do mraznicky, tak isto ako jedlo.
Minule som tam dala plnenu papriku, viac sa podarilo, nez som chcela. A ked dam do mraznicky len 1/4chleba tak len tolko, ale to uz neide do smeti a cez vikend nam to staci na taky chlieb vo vajicku.
Uz si pizzu neobjednavame, bud kupim v akcii mrazene, alebo kupim pizzove cesto a je pripravim.
Samozrejme sa da ked kupujes zakladne potraviny a varis nie polotovarove produkty.
Ak vegetariansky tak sa pozri na indicku kuchyňu. Šošovica, fazuľa a ryža. Ochutené samozrejme. Ale či to u nás vyjde o toľko lacnejsie to neviem. U nás sú vegetariánske veci dosť nezdravé. Nie všetky samozrejme.
@cocolino234 ved uz tak tu vasu zdravu stravu nehrot, nemusis sa tu tak vehementne obhajovat.Prehanas.
@cocolino234 nejes mrazenu zeleninu? Nic doma nemrazis?
Kuracie a bravcove maso nie je drahsie ako zelenina ci ovocie. Ak chces usetrit, kupuj v akcii, namiesto porcovaneho kurata kup cele a naporcuj si doma. Ale zas jest maso kazdy den nie je zdrave, treba to striedat. Strukoviny tiez zasytia a su vyzivne.
@onedaynick bola to normálna odpoveď, ona poukázala na svoje zvyky a ja na svoje v spojitosti s tým, čo som poradila človeku vo finančnej tiesni. Takže radšej nebudem uvažovať nad tým prečo si mala potrebu napísať tento komentár. Veď si kúp aj ty, či? 😂
@natalka13 myslela som to tak, že nejem kupovanú mrazenú zeleninu. Ale v podstate mrazím iba mäso a vývar, varené jedlo vždy zjeme, ovocie a zelenina sa kupuje pravidelne, takže to nemusím mraziť. Iba keď robím smoothie tak si zamrazím ovocie. V mraziaku mám väčšinu času len mäso, vývar a zmrzlinu. 😀 Ale ešte si pripravujem kocky, kde zamrazím olivový olej s chilli, cesnakom alebo rôznymi bylinkami podľa potreby a používam to do varenia.
@cocolino234 mozem, ale nemam tu potrebu, len tak si to opisala, ze si upecies vlastne pecivo - dufam, ze aj muku mas zo zdroja, kde kontrolujes mletie, a psenica, raz, boli nestriekane a bio. Natierky - tiez maslo mas z farmy, kde boli zvierata rucne dojene, a kravicky/kozicky zrali cely den bio nestriekanu stravu mimo od civilizacie, a syry robene vylucne rucne. Kuracie mas len od susedy, aj tu strazis orlim zrakom, ci ta kukurica, ci zvysky z obeda, ktore dava sliepkam/kurencom, su bio. Treska - kontrolujes, kde bola vylovena? Pstruh - zo Stupavy dufam, lebo z tesca je to podradne. Koreniny dufam, ze len Mill and Mortar, nie nejaka Maspoma ci kotanyi..
Jasne, som ironicka, ale tak si opisala vase domace stravovanie, ze musis mat vyrazky, len ked napisem, ze sme mali rezen vyprazany na masti so zemiakmi z tesca s nasou pazitkou.
@onedaynick 😀😀
Bez mäsa nieže nič neušetríš, ale minieš na stravu ešte viac🤷♀️
@onedaynick Ja len k tomu bio...sused ma biofarmu a kupil si prístroj na meranie radioaktivity a musel všetky reďkovky vyhodiť lebo hodnoty boli velmi vysoké. Ten den sme jedli aj my zo záhrady a mysleli sme si ake vitaminy papame až ked sme sa to nedozvedeli. Takže čo je vlastne zdravé? V podstate je to asi jedno.
Autorka,
zdravotne problemy mozes mat skor z jedenia toho masa. Dnes vieme, ze maso je karcinogen a spôsobuje okrem toho vlemi vela civilizacnych ochoreni. Extremne zatazuje travenie a mala by si mat maximalne 2 masove jedla pocas tyzdna. Sunky, parky,.. to dnes uz fakt kupuju len ludia, co bud nie su informovani alebo maju informacie, ale necavka im to v hlavne... To ze si das sunku raz za 3 tyzdne sa nič nestane pravdaze.
Zakladom stravy maju byt cerstve suroviny, zelenina, celozrnne produkty, obilniny atd.... a minimum ultraspracovanych potravin a masa.
@cocolino234 a ako potom to pečivo rozmrazujes ? Pretože ja keď to dám do sáčku tak mne to vôbec nechutí 😑

@cocolino234 Prepac, ale ten tvoj jedalnicek je dost des. Vsetko mrazit, mrazena zelenina...kare x dni po sebe. Vyprazane my nejeme vobec (narazka na rezne). Margarin? Ja stale hovorim, ze z malo penazi sa nikdy nenajes kvalitne.
@autor Podla mna ovela vacsie polozky ako maso su mliecne vyrobky, ovocie a zelenina.