Sen o väčšom bývaní: keď je úver nedosiahnuteľný
Ahojte. Asi sa potrebujem len vysťažovať. Mame 2i byt, polovicu splatený, auto bez úveru, snažím sa šetriť, 2 malé deti, ja som na RD. A jednoducho znova nam nedali úver na väčší byt. Manžel zarába dobre, ale problem bol v tom, že nám nestačil výmer skrz súčasnej hypo. Nakoľko tie byty išli neskutočne hore. Som z toho sklamaná. Fakt sa snažím. Šetrím. Rozmýšľam. A keď počujem od druhých - kedy plánujete ísť do väčšieho?! Tak mám husiu kozu na chrbte, lebo my sa fakt snažíme odtiaľto dostať. Ale ja neviem. Nedarí sa. Utešujem sa, že to tak ma byt. Že neviem, prečo nás tu tak niečo drží.. ale chyba mi vlastný priestor. Chyba mi priestor pre moje deti. Áno, všade čítame, ze dá sa žiť aj na malom, no dá, keď tam človek ide len spať. Ale ja tam s deťmi plnohodnotne žijem a je to na facku….🙈
@anonym_74ba74 Ked budes zit v zhnitom state, tam sa dari iba spekulantom . Bezni ludia su ako tato pani, ze cely zivot nema na lepsie byvanie. Preco vsetci odchadzaju do CR, do nemecka,... lebo tu je to lepsie a padaju pecene holuby do huby?
Kolko ludi musi pracovat na zapade, aby splatilo tie hypoteky? A vlastne byvanie je absolutna nevyhnutnost na Slovensku, lebo z dochodku 700 eur v komercnom najme 900 eur neprezijes. Tie druhe staty nemaju taku korupciu, maju najomne byty a vyssie dochodky.
@anonym_671fc0 zijem tu a velmi spokojne.A budem aj pri novej vlade,ale vy si vsetci myslite,ze sa to tu vo velkom zmeni,nie nic sa nezmeni,len budete este viac plakat a nadavat na Fica.
@anonym_671fc0 zijem tu a velmi spokojne.A budem aj pri novej vlade,ale vy si vsetci myslite,ze sa to tu vo velkom zmeni,nie nic sa nezmeni,len budete este viac plakat a nadavat na Fica.
@anonym_74ba74 klasicke slovenske, ja sa mam dobre a vy, co sa nemate, ma mozte bozat v r... Slusni ludia v normalnom state chcu mat za susedov slusnych ludi, co sa maju tiez dobre. Tu sa zavru v gete v luxusnom dome, vysoky plot a ... potom sa cuduju, ked ich potom chudaci vykradnu ako v krajinach tretieho sveta .
@anonym_74ba74 klasicke slovenske, ja sa mam dobre a vy, co sa nemate, ma mozte bozat v r... Slusni ludia v normalnom state chcu mat za susedov slusnych ludi, co sa maju tiez dobre. Tu sa zavru v gete v luxusnom dome, vysoky plot a ... potom sa cuduju, ked ich potom chudaci vykradnu ako v krajinach tretieho sveta .
@anonym_671fc0 lebo politici za to nemozu ako si clovek zariadi zivot,to je take tipicke slovenske svoje neuspechy hadzat na druhych,nie na seba
@anonym_665b4b Takze ak je dnes po 4 vladach Fica na sr.ku, co nevidei iba pips, pretoze platime tie ich konsolidacne balicky a oni sa hore smeju v haciendach a vilach. Ale nechajme mafiu a neschopakov vladnut, ved chlieb za inej vlady nebude lacnejsi ... Chlieb nebude mozno lacnejsi, ale platy nan mozu byt vyssie, to ti nedochadza? Ale vsetko je coraz drahsie, pokuty vyssie a platy coraz nizsie, ale pre niektorych ludi sa nic nedeje ... Vypytaju si dalsiu socialnu davku ... Ked nebude o 10 rokov na tvoj dchodok, co bude dosledok 20rocneho rozkradania, aku vyhovorku si najdes potom? Zaplati ti ta vyhovorka potom ten chlieb v Lidli ako dochodkyni?
@anonym_671fc0 a ako chces zvýšiť platy? Príkazom vlády? Čítanie s porozumením ti asi nič nehovorí. Ved kľudne môžu aj teraz podnikatelia zvýšiť platy ľuďom, lenže by mali oni sami menej pre seba. A ak sa nezmení tento postoj zamestnávateľov k zamestnancom, že by ich mali snahu odmeňovať viac, tak sa môže aj vláda zmeniť a na platoch sa to neodrazí.
@anonym_74ba74 Cenu a dostupnost bytov urcuje vyska platov a cena prace a stavebnych materialov. Ak zvysis DPH, zavedies nezmyselnu a zlodejsku transakcnu dan, ktora zdani kazdy obrat na stavbe az po kantinu, kam sa pojdu robotnici najest, zaroven znisis platy cez vyssie dane a vyssie odvody, zvysia sa ceny materialov aj plat remeselnikov, tak sa noznice medzi cenou byvania a tym, na co ludia maju, bude otvarat. Stare byty potom iba nasleduju s odstupom ceny novych. Vysledok je, ze splacas jednu hypoteku cely zivot ... Statistika hovori jasne, Slovensko je na poslednom mieste v eu v zivotnej urovni. Tam nas dotiahol Smer s Ficom a nikto iny.
Mesacne naklady na byvanie su uz brutalne. Pred par rokmi, stal byt v priemere 120 eur mesacne, dnes je to o 100% viac, 250 eur.
@anonym_671fc0 a ešte si skús zistiť, kolko sú mesačne náklady na bývanie napríklad v Nemecku.
@anonym_671fc0 a ešte si skús zistiť, kolko sú mesačne náklady na bývanie napríklad v Nemecku.
@anonym_665b4b zisti si, ake su ciste platy a dochodky v nemecku. Ceny v supermarketoch su nizsie ako u nas, naklady na prenajom aj na energie porovnatelne s nasimi a urcite adekvatne k domacim platom. Pridavky u nas donedavna 21 eur a tam 260 eur. Pridavky na jedno dieta ti pokryje naklady na energie na byt.
Preco vsetci imigranti idu do nemecka a nezostanu v tejto zaostalej bananovej republike?
Kdo umí, ten umí a nevyhovára sa na vládu.
Ja žijem celkom slušne uz viac ako 30 rokov produktívneho života nezávisle od vlády.
Ked nič poriadne nevieš a nevieš sa v práci presadiť, budeš mať problémy za každej vlády. Radšej investuj energiu do vzdelávania.
Ja žijem celkom slušne uz viac ako 30 rokov produktívneho života nezávisle od vlády.
Ked nič poriadne nevieš a nevieš sa v práci presadiť, budeš mať problémy za každej vlády. Radšej investuj energiu do vzdelávania.
@anonym_665b4b Pockaj na starobu, ked jediny prijem, na ktory budes odkazana, bude 600 eur dochodok (ak ho nezozerie inflacia) a naklady budes mat 1000-1500 eur. A uspory sa rychle rozkotulaju prave kvoli vysokym nakladom a nizkemu prijmu. Ale na konci budes musiet vyzit z tych 600 eur, lebo nic viac nedostanes.
@anonym_665b4b Tieto dristy, ved toho druheho nepoznas. Mam vs vzdelanie a 25rocnu skusenost v IT v najvacsich a najlepsich zapadnych firmach. Mozem nat majetok 1-2 miliony eur a napriek tomu budem vyjadrovat nespokojnost s tymto statom a tymi zlodejmi, co tu vladnu. Lebo to co mam, to mi ziaden stat nedal, su poctivo zarobene v sukromnom sektore. A mafiansky stat jedine co, chce, je kazdeho osklbat co najviac, aby si to zlodeji potom rozdelili. To co tu je, su obycajni vypalnici a keby to nebola eu a si normalny slusny clovek, tak mas prd a nie zivotnu uroven.
@anonym_671fc0 a ako chces zvýšiť platy? Príkazom vlády? Čítanie s porozumením ti asi nič nehovorí. Ved kľudne môžu aj teraz podnikatelia zvýšiť platy ľuďom, lenže by mali oni sami menej pre seba. A ak sa nezmení tento postoj zamestnávateľov k zamestnancom, že by ich mali snahu odmeňovať viac, tak sa môže aj vláda zmeniť a na platoch sa to neodrazí.
@anonym_665b4b mas ekonomicke vzdelanie a vies, o com hovoris? Tak zamestnaj ludi a daj robotnikom platy 10 tis v cistom, ved si zamestnavatel. Kedy mas vyssi plat? Ked mas celkove zdanenie 25% alebo 50% z brutto platu? Dnes mame zdanenie 65%. Zaplatis dane, odvody. Potom zamestnavatel zaplati za teba dalsie dane a odvody. Zamestnavatel zapladi dan z prijmu pravnickych osob 24%. Ides do obchodu, zaplatis dalsich 24% DPH. Zaplatis inkaso, smeti, tam je zase 24% DPH. Ides k zubarovi, zaplatis 100 eur z uz zdanenych 200 eur, zase je tam DPH. Dalsie spotrebne dane z benzinu, dane z nehnutelnosti, pausalne platby lekarom,...
V normalnej krajine sa tie dane osekaju. Lebo najhorsie je vybrat co najviac a potom ty z toho nic nemas, lebo sa tie peniaze stratia a skoncia u tych, co sa tu dnes nafukuju, ze kdo umi, ten umi ....
@anonym_665b4b mas ekonomicke vzdelanie a vies, o com hovoris? Tak zamestnaj ludi a daj robotnikom platy 10 tis v cistom, ved si zamestnavatel. Kedy mas vyssi plat? Ked mas celkove zdanenie 25% alebo 50% z brutto platu? Dnes mame zdanenie 65%. Zaplatis dane, odvody. Potom zamestnavatel zaplati za teba dalsie dane a odvody. Zamestnavatel zapladi dan z prijmu pravnickych osob 24%. Ides do obchodu, zaplatis dalsich 24% DPH. Zaplatis inkaso, smeti, tam je zase 24% DPH. Ides k zubarovi, zaplatis 100 eur z uz zdanenych 200 eur, zase je tam DPH. Dalsie spotrebne dane z benzinu, dane z nehnutelnosti, pausalne platby lekarom,...
V normalnej krajine sa tie dane osekaju. Lebo najhorsie je vybrat co najviac a potom ty z toho nic nemas, lebo sa tie peniaze stratia a skoncia u tych, co sa tu dnes nafukuju, ze kdo umi, ten umi ....
@anonym_671fc0 a ak by ,,,nahodou,,tie odvody aj znizili aj tak zamestnavatelia si ten vyssi zisk nechaju a nezvysia ludom mzdy,ale tu slovac si mysli,ze ako sa im zvysia mzdy riadnym skokom.
@anonym_671fc0 a ak by ,,,nahodou,,tie odvody aj znizili aj tak zamestnavatelia si ten vyssi zisk nechaju a nezvysia ludom mzdy,ale tu slovac si mysli,ze ako sa im zvysia mzdy riadnym skokom.
@anonym_74ba74 ak zamestnavatel na to ma a hrozi, ze mu zamestnanec odide niekam do eu, tak si to dvakrat rozmysli, ci nesplni zakazku, ale slusne zaplati.
1.Ked nemas z coho (vysoke dane), nemozes cloveka zaplatit, je jedna vec 2. ak mas z coho, ale spekulujes, odrbavas svojich zamestnancov a tvoji ludia maju, kam odist (eu), tak taky zamestnavatel nedoda a neurobi biznis.
Je rozdiel medzi nemozes (pokrivene podnikatelske prostredie, prilis vysoke dane) a nechces zaplatit viac (spekulant).
@anonym_74ba74 ak zamestnavatel na to ma a hrozi, ze mu zamestnanec odide niekam do eu, tak si to dvakrat rozmysli, ci nesplni zakazku, ale slusne zaplati.
1.Ked nemas z coho (vysoke dane), nemozes cloveka zaplatit, je jedna vec 2. ak mas z coho, ale spekulujes, odrbavas svojich zamestnancov a tvoji ludia maju, kam odist (eu), tak taky zamestnavatel nedoda a neurobi biznis.
Je rozdiel medzi nemozes (pokrivene podnikatelske prostredie, prilis vysoke dane) a nechces zaplatit viac (spekulant).
@anonym_671fc0 a vzdy povedia neni z coho.Lebo investuju napr.viac do niecoho,co im prinesie zisk.A zamestnanec je len cislo a vzdy bolo a bude.
@anonym_671fc0 netahaj politiku do vsetkeho. za matovica stali byty polovicu alebo co? za simecku budu stat štvrtinu, ze?
@anonym_665b4b nie, v piatom alebo šiestom období Fica budú stáť tretinu. Všetci, čo budú mať IQ nad 70 a aspoň niečo budú vedieť robiť, zdrhnu, čiže tie byty nebude mať kto kupovať
Niektorý ľudia sú extremne sprostý , dokonca až nebetyčne sprostý . Ako si vôbec niekto môže myslieť že iná vláda niekomu zabezpečí lepšie mzdy???😂Vláda dokáže garantovať maximálne minimálnu mzdu a tam jej dosah konči. Všetky ostatné mzdy na trhu prace sú odrazom toho ako veľmi je ten človek potrebný a hlavne s akým vzdelaním a praxov . Vy chcete iba zameniť postavy v politike ale systém zostava. Nikto nerozumie tomu že tych ktorý sú tam dnes nahradia iný ale nik im nezabráni robiť to čo iný predtým? Tento systém potrebuje byt chránený aby nebol zneužiteľný a aby nanom nemohol nik parazitovať . Nemôže to predsa stať iba natom že vkladám plnú dôveru do politika a verím mu že on to mysli úprimne a bude sa správať čestne.
@anonym_671fc0 hovorim o zo., ze zamestnávatelia sú tak nenažraní a nevážia si ľudí, čo pre nich robia, že aj keby bolo ich daňové a odvodové a neviem aké zaťaženie rovno nulové, aj tak nedajú tomu človeku zarobiť viac, radšej si oni kúpia nové autá, dovolenky atď. Tento prístup ak sa nezmení, môžu byť dane aj 0 a aj tak budeme zarábať málo.
@anonym_665b4b zisti si, ake su ciste platy a dochodky v nemecku. Ceny v supermarketoch su nizsie ako u nas, naklady na prenajom aj na energie porovnatelne s nasimi a urcite adekvatne k domacim platom. Pridavky u nas donedavna 21 eur a tam 260 eur. Pridavky na jedno dieta ti pokryje naklady na energie na byt.
Preco vsetci imigranti idu do nemecka a nezostanu v tejto zaostalej bananovej republike?
@anonym_671fc0 lebo v Nemecku maju imigranti este lepsie sociálne dávky ako tu
Spomen si pri volbach, preco su drahe byty, vysoke dane a nizke ciste platy. aby smeraci uz stvrte volebne obdobie zili v eurohaciendach za nakradnute miliony a smiali sa takym, co poctivo robia a platia dane ako ty a tvoja rodina.
@anonym_671fc0 ano, samozrejme, že keď bude pri moci Simecka, tak ceny bytov zrazu zázračné padnu dole. No jasne. Ja milujem takúto demagogiu.
@anonym_autor jednoducho nemáš na vacsi byt príjem, tak ho mat nebudeš. Co je na tom nepochopiteľné. Začni normalne pracovať, lebo mas pravdepodobne iba pol uvazok a skúste potom. Nie je povinnosťou mat vlastný byt. Sú ľudia, ktorí celý život žijú po podnajmoch.
@anonym_712eb6 čiastočne áno, aj nie. Lebo 3 decká v jednej izbe, to ti je láska. Každé druhému zavadzia, nemá priestor na učenie, odpočinok, vlastnú hru. Za mňa určite nie. Kvalitu života v priestore si predstavujem ináč. A nebudem sa tu hrať na prehnane skromnú v 2 izbáku s 3 deťmi.
@anonym_01857c tak si neurobím 3 deti, keď na to nemám podmienky. Jednoduché.
@anonym_0c1a1a ceny sú ako všade, platy sú nízke. Prečo? Reguluje snáď štát platy? Nie, iba u štátnych zamestnancov. Podnikatelia sú nenažraní a zamestnancovi viac nechcú dať, aby oni mali zisky. Za to štát nemôže, aj keby bola neviem aká vláda.
@anonym_665b4b - na margo tých "štátnych zamestnancov" - tak to sú okrem zamestnancov priamo ministerstiev aj lekári, policajti, učitelia, nepedagogickí zamestnanci škôl, zamestnanci kultúrnych inštitúcií, divadiel, knižníc, galérií, múzeí atď. Jedná sa o cca 450 000 ľudí, čo je 20% zamestnaných. To je celkom vysoké číslo ľudí, ktorých príjem je závislý od verejných zdrojov, a tým pádom aj od toho, kto nám tu vládne.
@anonym_712eb6 čiastočne áno, aj nie. Lebo 3 decká v jednej izbe, to ti je láska. Každé druhému zavadzia, nemá priestor na učenie, odpočinok, vlastnú hru. Za mňa určite nie. Kvalitu života v priestore si predstavujem ináč. A nebudem sa tu hrať na prehnane skromnú v 2 izbáku s 3 deťmi.
@anonym_01857c my sme boli 3 deti v jednej izbe. Ako dieťa som to brala ako niečo normálne, bratranci/sestrenice tak tiež boli. Jasné, občas mi chýbalo viac súkromia, ale naučilo ma to aj trpezlivosti... Čo mali kamaráti súrodencov a každý svoju izbu, to som považovala vtedy za bohaté rodiny. Ale naši majú 3-izbový dom, cca 80m², a celkom veľký dvor aj záhradu, tak sa to v tom zrovnalo...
Ber to tak, že sa každý máme prekrývať takou perinou na akú máme. A na druhej strane buď rada, že tu hypo teraz nemáš. Zrejme by ste to neutiahli. Veď ako píšeš robíš kadečo a nestačí to. To nie je len o Tom chcieť taký onaky byt a bez ohľadu, či naň mám alebo nemám. Keď budete platiť splátky na väčší byt a budete úplne nadoraz potom povieš zas čo? To je ako keď boli mini úroky na hypo pred pár rokmi tak sa kopec ľudí ulakomil na veľké a pre nich) drahé byty a teraz majú problém aj s 3-4% úrokom a to môžu byť o 5-10 rokov aj dva krát také. Lebo oni chudáka nepočítali s tým, že sa môžu zmeniť. Holuby za čas hypo sa môže zmeniť z veci. Potom zas bude frflanie a plávanie? Rozmýšľaj a myslí dlhodobo.
@anonym_c52f3e dnes už banka počíta so stres testom - pri posudzovaní hypotéky ráta s úrokom o 2% vyšším ako najvyšší na hypo, ktorý ponúka - práve preto, že úrok po 3-5 rokoch padá...
@anonym_c52f3e co nevies citat? oni maju hypo, splatenu napoly
@anonym_0c1a1a áno, ale zrejme ju brali ešte predtým, ako mali deti. Teraz sa im z platu odráta aj životné minimum za deti, nie len za nich. Navyše, úroky sú vyššie, ako pred pár rokmi, keď brali prvú hypo. Plus stres test - 2% navrch úrokov - aby si banka bola istá, že zvládnu platiť aj o 3 roky, keď padne fixácia...
@anonym_c52f3e co nevies citat? oni maju hypo, splatenu napoly
@anonym_0c1a1a prav že čítam. To je pekn, že majú splatený napoly a chcú ešte ďalšiu alebo väčšiu hypo, na ktorú evidentne nemajú.
@anonym_0c1a1a prav že čítam. To je pekn, že majú splatený napoly a chcú ešte ďalšiu alebo väčšiu hypo, na ktorú evidentne nemajú.
@anonym_c52f3e otázne je, aké majú platy a koľko im reálne zostava ešte splatiť z terajšej hypo... 🤷🏻♀️
@anonym_c52f3e otázne je, aké majú platy a koľko im reálne zostava ešte splatiť z terajšej hypo... 🤷🏻♀️
@123profil321 to áno, ale autorka píše ,zznova nám nedali úver na väčší byt". Čiže keď ho nedostali, evidentne naň nemajú teraz.
@123profil321 to áno, ale autorka píše ,zznova nám nedali úver na väčší byt". Čiže keď ho nedostali, evidentne naň nemajú teraz.
@anonym_c52f3e predpokladám, že žiadali príliš vysokú sumu. Nech si dajú finančným poradcom prerátať, aká suma by im vyšla a do tej sumy hľadať byt... Jedine, že by už mali kupca, a predaj starého bytu a kúpa nového by išli súbežne. Keďže im sa znižuje maximálna suma o zostatok terajšej hypo
@anonym_c52f3e predpokladám, že žiadali príliš vysokú sumu. Nech si dajú finančným poradcom prerátať, aká suma by im vyšla a do tej sumy hľadať byt... Jedine, že by už mali kupca, a predaj starého bytu a kúpa nového by išli súbežne. Keďže im sa znižuje maximálna suma o zostatok terajšej hypo
@123profil321 to by bolo najrozumnejšie. Ak chcú väčší byt, mali by súčasne predávať ten svoj. A potom im aj hypo vyše a aj im možno čo to zostane z predaja. Hlavne ak ten pôvodný byť kupovali aspoň 5-6 rokov dozadu. Len čo sa toto autorke chce...
A co je najhorsie,kazde zamietnutie ide do registra.

@anonym_671fc0 pozri sa kto ako si zariadi tak ma.Mozes sa rozculovat kolko chces,chod volit a zmen to,ale potom neplac,ze to tak neni ako si si predstavovala,ze prutikom zazracnym vsetko zlacnie,mzdy pojdu hore a bude tu radost zit.Takto fungovat nebude.
Mas vela moznosti ako sa mat dobre aj teraz pri Ficovi ako aj pri novej vlade,ale zial.
@anonym_74ba74 Ked budes zit v zhnitom state, tam sa dari iba spekulantom . Bezni ludia su ako tato pani, ze cely zivot nema na lepsie byvanie. Preco vsetci odchadzaju do CR, do nemecka,... lebo tu je to lepsie a padaju pecene holuby do huby?
Kolko ludi musi pracovat na zapade, aby splatilo tie hypoteky? A vlastne byvanie je absolutna nevyhnutnost na Slovensku, lebo z dochodku 700 eur v komercnom najme 900 eur neprezijes. Tie druhe staty nemaju taku korupciu, maju najomne byty a vyssie dochodky.