icon

Šetrenie alebo štúdium v zahraničí?

kofa77
5. jan 2024

Nie je to moja dilema, ani nikoho konkretneho v mojom okoli, len som si vypocula nejake rozhovory a zaujalo ma to, ako to vnimaju ini ludia, kedze moja bublina velka nie je a cudzich sa pytat mozem jedine v online svete.
takze- mate volnych nejakych 150 tisic, byvanie mate bez hypo, zijete si fajn, mate bystreho, ambiciozneho potomka, ktoy by siel studovat do zahranicia, ale aj tu na Slovensku by mohol ist, kde by chcel.
Date mu tie peniaze na dobru univerzitu, pripadne este aj SS v zahranici s tym, ze uz vlastne nejaky zaklad na byvanie mat nebude, alebo ho budete viest k tomu, aby studoval doma a tie peniaze mu date ako zaklad na byvanie tu?

Strana
z2
vroni
5. jan 2024

@guudy, ďakujem, zatiaľ ticho trpneme a držíme si palce 😁

guudy
5. jan 2024

@vroni 🤞🤞🤞

namornicka
5. jan 2024

@vroni to si vybrala dobrý a perspektívny odbor, s tým určite získa dobrú prácu, kdekoľvek to vyštuduje. Hoci z mamahotela ich na nejaký čas vyšachovať treba, pre ich vlastne dobro 😀

sablinka
5. jan 2024

@heleninamama Chápem no i tak chcem veriť, že nie všetci rodičia riešia len budúci zárobok a je pre nich dôležité aj aby ich dieťa videlo zmysel svojej práce (hoci napr. spomenuté pomáhajúce profesie) a robilo to čo chce.

anita6666
6. jan 2024

@janinah prosím ťa,to o čom točis? Ak sa bavíme o EU,tak na financovanie študenta ti postačí mat normálny priemerný plat. Väčšina je aj tak v Čechách, kde mesačné náklady sa hýbu od 500-700€ a žiadne školné. Úplná pohoda.

anita6666
6. jan 2024

@sablinka dnešná mládež nie je nastavená na to,čo ťa baví,ale kde zarobia a čo možno najrýchlejšie. Teda aj ti,čo k nejakému odboru vôbec nemajú vzťah,ale majú mentálnu výbavu na zvládnutie štúdia to budú absolvovať. Pomahajuce profesie budú do pár rokov mŕtve. Pochopiteľne.

rebrambora
6. jan 2024

Budem ho vychovavat tak, aby bol samostatny natolko, aby mal vlastny nazor a vedel sa rozhodnut sam. Vedieme deti k tomu, aby si stanovili ciele, drzali sa planu a mali aj nejaky dalsi, ak ten prvy nevyjde. Ak sa nevedia rozhodnut, dat si pauzu a premysliet si vsetko poriadne.
Dalsia vec je, ze nikdy by som dietatu 100% nefinancovala studium. Mne osobne pride chore dospeleho cloveka stopercentne sponzorovat. Podporit? Samozrejme, vybavit vsetko za neho? Nie. Este v dnesnej dobe, kde sa da zarabat v podstate kdekolvek.
Robime tak, aby sme my s muzom boli spokojny. Pretoze deti potrebuju psychicku podporu a vyrovnaneho rodica, nie to materialne.
Inymi slovami sa snazime, aby vsetky nase deti boli bystre a ambiciozne, aby to, na co sa pytas vedeli vyriesit same, s nasou minimalnou podporou. Nie, zeby sme ju nechceli dat, ale aby ju nepotrebovali.

kaktusik007
6. jan 2024

no ja detom setrim od narodenia, aby som v ich 15-16tich mala pre kazdeho z nich 12-13 tisic na rok na strednej skole.... Univerzitu budu musiet dat s pomocou stipendii a verim, ze daju.... Treba si vybrat perspektivny jazyk na bilingvalne studium, a potom je fajn ak im matematika nie je cudzia ;) a verim ze sa v zivote nestratia.

autorka - mat volnych 150 tisic, kupim byt, (sebe, nie dietatu!!!!), prenajmem a z toho financujem vreckove dietatu.

sablinka
7. jan 2024

@anita6666 Dovolím si nesúhlasiť.

Strana
z2