Šetríte deťom peniažky?
ahojte . setrite vasim detom peniazky ? ak ano kde a kolko? poradte mi
aj ja setrim a to na 3 miestach. V banke na sporiacom ucte, a potom davam peniazky do fondov IAD (tam to mam dokedy chcem a CONSEQ (tam to mam viazane na 10 rokov, mam tam vypocitanu nejaku cielovu ciastku, ale ak by som tam vkladala viac ako normalne mam, tak to dosiahnem aj skor a nemusim cakat az 10 rokov ale to som dala zamerne na tak dlho aby som odtial nic nevyberala a mam tam vyssi urok)
@worker_falcon a kde teda vlozit peniaze aby sme z toho o par rokov nieco mali?
@evittam z unce zlata sa nenaješ. a ak príde niečo zlé, tak ju vymeníš za vrece ryže... Skôr som za investovanie do niečoho, čo pomôže s prežitím. napr. chata so záhradou, alebo čo ja viem. Sú rôzne možnosti, čo môže prísť. Možno sa o 20 rokov budeme smiať, že sme nechceli dať peniaze do banky. A aké sme mali teraz problémy. Nevieme, čo bude zajtra.
@brcka23 Čiže všetko je len teoretické. Ako sa bude teoreticky vyvíjať trh, ako sa bude teoreticky vyvíjať inflácia - opakujem-všetko je taktiež len teoretické - lebo nikto nevie čo bude zajtra a tak to je vo všetkom. Napísala som svoj názor a odpoveď zakladateľke - to je všetko.
Ja sa tiež venujem ekonomike a účtovníctvu už pomaly 20 rokov a netvrdím, že viem všetko a som expert. Ale žiadnej peňažnej inštitúcii neverím a nevkladám do nej peniaze. 😉
@mb269 a akým spôsobom investuješ do zlata? zlaté mince? alebo niečo iné? máš preštudované, čo budeš musieť absolvovať, keď to budeš chcieť zmeniť za peniaze?
@worker_falcon Ja s tebou súhlasím - mať peniaze na chatku zo záhradkou tak si ju samozrejme kúpim-super investícia ale ak ich nemám tak si ich určite nepôjdem požičať za "zvýhodnený úrok" 😀 😀 😀 . Hovorím o menších investíciách ako je tá chatka so záhradkou - tak ak mám tých cca momentálne okolo 1200,- Eur tak si kúpim uncu zlata a určite lepšie ako ich napchať do napríklad nejakej zahraničnej banky.... 😉 Ale to je môj názor.
My sme kazdemu dietatu pri narodeni kupili pozemok, ktory postupne splacame, teda uz len tie pre mladsich dvoch, pre starsich uz su splatene... lepsie ako akekolvek setrenie... bud si na tych pozemkoch raz dom postavaju, alebo predaju, kazdopadne je to jedna z mala veci, ktorej sa nech sa deje co sa deje budu moct chytit.
my nesporime nejako cielene pre syna, sporime pre seba, nevidim dovod mu setrit akoze na skolu na nejakom osobitnom ucte..proste ked budem mat nasetrene, tak mu z toho skolu zaplatim..samozrejme budeme vediet dat detom tolko kolko uzname za vhodne a kolko si dokazeme nasetrit aj my...
Odznelo tu par prispevkov a kazdy ma iste svoju pravdu..myslim si, ze nikto nemoze vediet co bude, takze ci peniaze v banke stratia hodnotu, ci aka bude hodnota zlata ci striebra, ako sa budu vyvijat ceny nehnutelnosti...ja si myslim, ze najdolezitejsie je diverzifikovat...podelit si to na rozne druhy investicii..cast do zlata, cast do nehnutelnosti ( preferujem pozemok ale pred bytom), cast to inych komodit ak sa da ( ropa, striebro ..) a cast mat k dispozicii aj v tej banke..su este rozne ine veci, ludia co maju viac a su sikovnejsi mozu obchodovat aj s akciami, kto sa vyzna vie slusne vytazit aj na dlhopisoch...zalezi ale samozrejme kto ma kolko penazi k dispozicii, lebo ozaj ak si niekto setri 20 eur mesacne tak niet o com....
Ja sa tiez obavam krizy, pretoze peniaze v bankach ci v ponozkach okamzite stratia hodnotu...v dnesnej nestabilnej situacii to moze prist kedykovelk, velka kriza sa priam pyta...ale zas nedam vsetko na tabulky zlata...ja osobne si neviem predstavit, ze ked pride velka kriza a nebude co jest, tak zo zlata sa nenajem a kto uz bude kupovat zlato ked nebude na chleba -- to skor taky laicky pohlad..aj ked taki Zidia vzdy vedeli kde je hodnota, vzdy mali kopec sperkov, zlatych zubov, zlatych tehli a aj v najvacsej krize z toho tazili...len ozaj ta predajnost v case krizy je pre mna diskutabilna....takze ano, ale nie vsetko na jedno...
@babyangel pravdu povediac neviem. ťažko dať dobrú odpoveď bez toho, aby bol človek prorok. Môže padnúť to, môže padnúť ono. Schyľuje sa k brexitu, je to reálna možnosť. s eurom to môže neuveriteľne zamávať. opakujem, riziko je mať veľké peniaze. je rozdiel, či prídeš o 1000€ alebo o 10k. Menšiu stratu ľahšie preglgneš, lebo ťa nestálo tak veľa, našetriť ich. Je zbytočné riešiť, čo spraviť s 20 či 50e mesačne. Môžeš ich poslať na rôzne účty, v rôznych bankách a menách. Nakúpiť doláre, jeny, ruble, pesá. ideálne ich mať v trezore, nie v banke. Alebo počul som iný názor - univerzálne platidlo budú strieborné prstene a iné cetky 😀 .
Tí, čo majú viac, môžu diverzifikovať viac. Rôzne meny (niečo v banke, niečo cash), pozemky, chata, čo ja viem. Možno je rozumná investícia do zbrojného preukazu a zbraní. Nevieme, čo, kedy a či to príde.
Nasa mala ma tiez poistenie a tiez ma zalozene sporenie....na poistenie odchadza 16e mesacne a na sporenie 25e mesacne..plus na sporiaci ucet mozme vkladat neobemdzene peniaze kedykolvek ked napriklad ona nejake dostane alebo my jej nejake dame...
my setrime detom peniaze na ucet, pravidelne kazdy mesiac, rozne sumy, ide nam o to, aby mali nasporene peniaze, keby chceli studovat v zahranici, pre moj klud staci strednodoby plan, nie hned im vydlazdit cely zivot vsetkym, nieco si budu musiet zabezpecit aj sami
a ano, poistky vela ludi zatracuje, kedze je tam vklad do akciovych fondov a su to dlhodobo malo likvidne aktiva, ale niekto inak sporit nevie, tak co
lepsie pre takych ludi tak, ako nijak
@tiumen Ani tou vkladnou knižkou v obchode nezaplatíš. Ale to už je o inom. Ja tu nie som od toho aby som niekoho presviedčala o správnosti môjho názoru. Len som napísala čo si myslím......
A len tak medzi rečou si uvedom - akú hodnotu malo napríklad 10tis. SK pred 10-timi rokmi....A dnes ak máš v ruke 300,- Eur?! To len na zamyslenie.... 😉
Ked sa nam narodil syn,kupili sme byt v novostavbe. Momentalne je v prenajme,takze sa v podstate plati sam. O 20 rokov (alebo kedy si zmysli 😂),ked sa bude chciet osamostatnit,tak dostane byt. Podla mna celkom slusne na zaciatok pre mladeho cloveka,ked nemusi brat hypoteku a rovno byvat vo svojom. Ked sa mu nebude pacit,uz bude na jeho sikovnosti,ci ho preda a kupi nieco podla vlastnych predstav. I ked tazko povedat,co a ako bude o dve-tri desatrocia. Teraz sme to vsak vyhodnotili ako najlepsi sposob "sporenia" pre nase dieta ☺
viete, čo je najlepšie? mnohí mladí, keď dostanú peniaze, s nimi naložia veľmi škaredo. Lebo si nevedia vážiť peniaze, ktoré musel zarobiť niekto iný. Preto popri sporení treba viesť deti k úcte k peniazom. aby, keď "prídu" k väčším peniazom, s nimi nespravili nejakú blbosť (napr. kúpiť si auto, či pre****ť ich na forexe či internetovom pokri) 😀
@lenkacalikova jj, to je jedno z najlepsich rieseni 🙂 pruser je ze ja chcem deti 4 :D :D
@dkethe a čo, nezvládneš prenajímať 4 byty? 😀
@dkethe hehe,tak to hej 😂 toto sme zatial este nedomysleli 😁
@worker_falcon kazdy ma pravo v mladosti robit debiliny
ak nema v hlave nasrate, tak sa z toho zlahka vyhrabe
preto alfa omega dobre vzdelanie a dobra vychova....
@worker_falcon male 100 g tehličky. muž už s tým má skúsenosti takže ničoho sa neobávame.
@mb269 už aj nejaké predával, či iba nakupoval?
@celasapremenim hej, len rodičov to zamrzí, keď decko prefláka ich ťažko našetrené peniaze. Si povedia, že radšej mohli za tie peniaze ísť na dovolenku, nie ich odložiť decku.
@mb269 malé tehličky za 4k? tak to už hej... a koľko ich už má naukladaných pri posteli? 😀
@worker_falcon toto je dobrá tema ked chce niekto niekoho okradnúť a tak si získava info kto čo kde invstuje a sporí 😀
@mb269 si ma odhalila 😎 Tak koľko? 😀
@worker_falcon riziko chovu :D

@evittam Prosim ta evittam, burze a investovaniu do komoditnych akcii som sa venovala a venujem uz niekolko rokov (aj pracovne). Jedna sa o tak nevyspytalny trh, ze neviem ako sem vobec mozes nieco take napisat 🙂 riesite tu inflaciou a cenu penazi v buducnosti, ale vykyvy na akciovych trhoch vam asi nic nehovoria. Pokial tu ziadna z mamiciek nema pod vankusom niekolko desiatok tisic Eur, tak akekolvek investovanie na akciovych trhoch je uplne mimo misu. Neistotu mate vo vsetkom, rovnako nevies aku hodnotu bude mat byt ktory si kupila o 10 rokov.
Setrit urcite ano, idealne tak, aby ste sa v pripade nudze vedeli k tym peniazom dostat. Urcite ziadne sporenia s poistkami ani podobne blbosti. Podstatne je, aby vam urok pokryval rocnu inflaciu, tak by teoreticky, ale opakujem ze len teoreticky, peniaze nemuseli v strednodlhom horizonte stratit na hodnote az tak vela
.