Šetríte deťom peniažky?
ahojte . setrite vasim detom peniazky ? ak ano kde a kolko? poradte mi
@cukroska Ja nikomu nič nevnucujem a ani nie som arogantná - napísala som normálne svoj názor a to je všetko - ak sa to zdá tebe arogantné a podobne tak to je len tvoj problém....A vôbec zatiaľ netuším na čo tu rýpeš, keď nemáš ani len názor a odpoveď k diskusii - ale asi sa evidentne nudíš. A ďakujem aj tebe pekný podvečer. 😉
@worker_falcon však ten rodič vidí ako sa dieťa správa.To čo mohol rodič odložiť,nemusí ešte dieťati dať.Keď má dieťa v rodičoch dobrý vzor,nemusí sa chodiť flákajúci.Úspory,ktoré malo dostať jeho dieťa,môže dostať možno vnúča,veď si to rodič vie dobre porozmýšľať.
@jajka257 Súhlasím,že sa to dá takto využiť na prenájom,ale nie každý si to mohol takto dovoliť poskupovať pozemky.Možno preto,že má aj viac detí a každému to nemohol dať,alebo druhá strana mince,že mali postavenie,kde skôr mali prístup k pozemkom a poskupovali.Aj my sme synovi dali pozemok,lebo chcel stavať a dcéram peniaze,lebo oni mali mužov,ktorý už postavené mali a potrebovali skôr tie peniaze.Ale budte vďačná aj za tých 600€,ktoré našetrili manželovi.
@natalym Nás naučili šetriť rodičia...brali sme sa mladí, do roka sme mali dcérku, ale hneď sme vedeli, že chceme dom 🙂 Síce sme sa na ňom namakali poriadne...ja som robila fakt skoro všetku chlapskú prácu 🙂 Ale teraz po 30tke máme kľud, dorobený dom...ešte treba trošku investovať do záhrady, ale to už nič nie je oproti hrubej stavbe.
@frapper nuz, skupoval to dedo a ten mal 6 deti. Kazdemu dal pozemky, postavil dom a este stihol zabezpecit aj vnucata. Druhy dedo rovnako, a ten mal 9 deti. Nie je to o pocte deti. A ja som jedinacik a mam z oboch stran....nasa je tiez jedinacik a bude mat hlavne z mojej strany. Za tych 600€ nemozem byt vdacna, lebo som ich nedostala, manzelovi za ne kupili trumpetu, teda som z ich strany nedosyala okrem uzasneho muza nic. A aj toho som naucila ako predat svoj talent ja.
@brcka23 necitam cele, tak mozno uz bolo povedane. Preco nie poistka so setrenim? Ja ju pre seba a dieta vidim ako jedinu moznost. Je mi jasne, ze preplatim... a dost. Ale nejake ine riesenie pre slobodnu matku bez akehokolvek majetku, zabezpecit dieta? Ja ho nevidim. A teda som pozerala celkom dost. Inak na poistke sa da aj zarobit, celkom pekne sa mi podarilo😊
@frapper No ale treba rozlisovat rodinnu rezervu a sporenie. Jasne, ze treba mat nejake peniaze v banke pre pripad krizy - choroba, strata zamestnania, aby clovek prezil, kym sa trochu otrasie. Ale teraz zalozit dietatu ucet/vkladnu knizku, ze ked bude dospely, tak mu to ulahci zivot je o niecom inom a podla mna nema vyznam. Napr. ak je teraz moznost, tak radsej rychlejsie splatit terajsiu hypo a ked budu deti starsie, tak im setrit mesacne vacsiu sumu, ked to rozpocet dovoli ...
@dominika6 Ani ja nemám doma zlatníctvo, ani nepchám peniaze do ponožky - ale ani ich nepchám do nejakých pofidérnych akciových spoločností typu poisťovne a banky a spol. to je všetko..... 😉
A áno stagnuje -ale furt lepšie mať pozemok a nehnuteľnosť ako peniaze v nejakej z tých poisťovní....
@jajka257 No to je super,teraz sa to už len dedí.A ako hovoríte najväčšie máte bohatstvo úžasného muža,dieťatko,porozumenie.Tiež máte šťastie,že ste jedináčik,už len toho máte viac,ako keby vás bolo 6,určite by to podelili medzi všetkých tie pozemky.Keď dedovia mali vtedy iné možnosti,teraz už ľudia nevedia čo za pozemky pýtať,je to iné ako kedysi sa nadobúdalo,ale však je to jedno,hlavne aby sa to v zdraví užilo.
@dasenka1203 Neplatená reklama?! 😀 😉 😎
@frapper Nemyslim si, ze je to o nevdacnosti, ale o realnom vnimani vyvoja hodnoty penazi. Ono posudit, ci 3tis € je vela alebo malo je velmi subjektivne. Zijeme v BA a tu tych 3tis na osamostatnenie nie je naozaj ziadne terno. Bola som v situaciach, kedy som ratala takmer centy a aj napriek tomu si dovolim tvrdit, ze mat nasetrenych 3 tis na start do zivota je kvapka v mori. Len jedno prirovnanie. 10tis SK pred 20 rokmi bola sialene draha dovolenka. Teraz je to cca 330€ a to je tak predlzeny vikend. A co bude tych 330€ znamenat o dalsich 20 rokov? Pozitivne to nevidim.
@zuzanaete Ja hovorím,že jasné,že dieťa keď sa osamostatní,musí si tiež zabezpečiť aby mohlo mať svoje bývanie.Ja som len chcela tým povedať,že aj 3000€ pomôže,možno len,že budú chcieť zariadiť napr.kuchyňu na ktorú poprípade nebudú im zostávať peniažky a aj táto pomoc od rodičov im padne vhod.Tak som myslela,nie že im za tie peniaze kúpia bývanie.Jasné,že je to teraz o inom ako kedysi,ale myslím,že príde ešte horšie pre mladých,takže nám aj keď sme menej zarábali sa dalo aspoň toľko odložiť a že sme mysleli už my rodičia v našej mladosti na nejaké šetrenie pre deti.Veď niekto mohol viac,niekto menej,tiež v akom ten rodič bol postavení za totality,nebolo to tiež ľahké.Ak mladý nebudú myslieť na to,že keď sú teraz aktívny,dokážu skôr zarobiť penieze na odloženie do budúcna,tak v ich 40- 50 veku už môže byť neskoro,lebo vtedy sa už objavujú ochorenia a už neodložia.Takže v dôchodkovom veku možno tie úspory,ktoré mysleli,že pomôžu deťom,budú potrebovať sami,pretože štát sa nepostará veľmi ani o ich dôchodky,lebo systém umožňuje hocičo.
1. Má zmysel sporiť?
Podľa mňa jednoznačne áno.
Nesúhlasím s názorom že to zmysel nemá, lebo všetko a všetci sú zlí a o všetko prídeme. Že žijeme v "pohnutých" dobách je fakt, ale zase preháňať to s tým negativizmom netreba.
Čo sa týka toho že či je z čoho šetriť, vo veľa rodinách je ten rozpočet ozaj biedny, ale niekedy je to aj o prioritách. Ak fungujem tak že výplatu míňam a odložím si bokom to čo ostane, často neostane nič na odloženie. Lepšie to funguje naopak,odložím po výplate a potom o niečo hospodárim v rámci mojich možností. Dôležité je viesť si aj evidenciu výdavkov, ja sám vidím koľkokrát sme utratili za zbytočnosti.
2. Na čo šetriť:
Najprv má zmysel vytvoriť si ľahko dostupnú rezervu ideálne aspoň vo výške 6-9 mesačných výdavkov.
Určite sa treba pripravovať na dôchodok, keďže štát sa o nás dôstojne nepostará. Ani druhý a tretí pilier stačiť nebudú na užívanie si dôchodku.
Pre deti - mne osobne to zmysel dáva, je to vec pohľadu. Určite chcem aby moje deti mali niečo na štart do života. Súhlasím s tým že dôležité je aj vzdelanie.
Na dovolenku, auto,... určite lepšie je šetriť než si na to požičiavať...
@janjochmann Na 100% s Tebou súhlasím, úplne skvele zhrnuté.
Ja som tiež za to, že keď sa dá, šetriť treba. Vždy je dobré mať nejakú rezervu.
To, čo tu niektoré dievčatá písali o tom, že treba dať peniaze do pozemkov, tehličiek zlata atď....to je len pre tých, ktorí tie peniaze majú a točia a točia....Ak niektoré šetríme deťom po 20 Eur mesačne, tažko z toho kúpiť nejaký pozemok....a vždy lepšie ich dať pod vankúš alebo na nejakú vkladnú knižku ako ich len tak minúť.
3. Kde (ne)šetriť:
V prvom rade cez čo nešetriť - poistky (kapitálové a investičné, ani tie pre deti). Ďalej cez rôzne pochybné exkluzívne inovativné samozarábajúce a inými privlastkami označené "príležitosti", ako napr. roboty, prenájom miesta na diskoch svojich počítačov, dovolanie bit coilov... Ak vám niekde sľubujú vysoké zhodnotenie za nič, ruky preč. Výnimkou sú domáce pálenky, tam je vyše 50% garantovaných ☺
Taktiež nemá zmysel šetriť IBA na bankových účtoch, s výnimkou spomínanej rezervy a časti svojho portfólia, keďže zhodnotenie je z dlhodobého hľadiska nižšie než inflácia.
Pre dlhodobé šetrenie sú vhodné podielové fondy s prevahou akciových, dôležitý je výber fondov a výška poplatkov.
Pre strednodobé šetrenie kombinácia podielových fondov so zameraním na reality a mix akciových a dlhopisovych. Pripadne stavebné sporenie, ale tu sú výnosy žalostne nízke, čiže skôr ako doplnok. Doplniť sa to tiež dá termínovanými vkladmi.
Krátkodobo sú vhodné najmä sporiace účty na rezervu.
Nehnuteľnosti môžu byť tiež vhodný spôsob, ale je sakra dôležitá lokalita. Podobne pozemky.
Zlato je predovšetkým uchovávatel hodnôt, nie je zlé ak tvorí menšiu časť portfólia. Ale vďaka zlatu nezbohatnete. Ibaže by ste ho na záhrade vykopali...☺
Ok, tak poraďme maminke, ktorá chce šetriť dieťaťu 20 Eur...buďme trošku konkrétnejší. Aký podielový fond? Aký bude z toho reálny výnos po cca 5 rokoch
@janjochmann Áno,ale niekto si to tak nevie sám cez fondy,tak sa radšej obráti na poisťovne alebo banky.Keď tie poplatky sú všade,keby si to človek aj sám investoval.Keď nemá o tom šajn,možno by ešte horšie dopadol ako cez poisťovne alebo banky.

ano ano, pozemky su super podla mna, dlhodoba investicia velmi dobra, oplati sa :D