Šetríte deťom peniažky?
ahojte . setrite vasim detom peniazky ? ak ano kde a kolko? poradte mi
@janjochmann neboj o nas😉 poisteny je muz ako zivitel rodiny na viac menej vsetko - tam sa aj plati relativne velka suma, detto vysledny produkt je vysoka suma...
Pre deti su to cisto len poistenia, ako som pisala - ja nevidim zmysel v sporeni pre deti - chcem ich naucit chytat ryby , nie im ich podat v 18tich...
Do ich vzdelavania sme investovali uz xez 50 000 euro a najmenej tolko tam este pojde, s vysledkami som spokojna... keby sa nieco stalo tak su tu poistky, ked sa nestane tak verim ze si zivot zariadia sami...
Hodnota penazi dnes moze byt diametralne odlisna od jej hodnoty za 10 rokov, chaprm este investovanie fo nehnutelnosti ale sporenia?🙂
@janjochmann áno viem ako je podmienený ten sporiaci účet a keďže mám teraz účet inde za 3,50€+ každý pohyb 0,20€ tak aj tých 3,90 za všetko vychádza celkom priaznivo. A to nehovorím o tomto,ze tiež ponúkajú sporí účet za asi 1% ak nie menej. Takže mesačne dám za účet cca 5€ a úspory sa mi znehodnocujú.
@dai vyborne, tak to má byť že zivitelia sú poistení predovšetkým.
Hodnota peňazí určite bude v budúcnosti nižšia "vďaka" inflácii. Preto má zmysel hovoriť skôr o investovaní než o sporení. Ale často sa tieto dva termíny zamienaju. Je jedno ako to voláme, hlavným cieľom je "poraziť" infláciu.
Nehnuteľnosti sú jednou možnosťou, spomínal som to pred tým v príspevkoch. Ale nezabudat na riziká. Napr. málo ľudí vie že ceny nehnuteľností ešte pred 2 mesiacmi boli stále nižšie než pred krízou v 2008. Aktuálne idú hore vďaka hypotekovemu boomu. Ale zároveň "ubúda" kvalitných nehnuteľností.
@dai áno treba investovať do vzdelávania detí,ale kým to nastane tak sa treba pripraviť aj menším sporením. Dajme tomu že začnem jeho základnou školou-takze kým nastúpi do školy ubehne 60 mesiacov a pokiaľ budem odkladať aspoň 30€mesacne=1800€ ktoré budú ihneď k dispozícii pre jeho kvalitné vzdelávanie. Je to vždy lepšie ako nemať nič a ľutovať.
@sazumak
" Potom sa nečudujem, že tu tak veľa mladých ľudí spláca hypotéku do dôchodku, keď nevie šetriť a všetko minie. "
Normálne tlieskam tvojmu argumentu.
Neviem do akej miery ti šli počty, ale za aký časový horizont by si dokázala z bežného slovenského platu (po zaplatení nevyhnutných výdavkov) nasporiť na stotisícovú nehnuteľnosť? Rada sa nechám poučiť.
Hľadať súvislosť nevyhnutnosti brania hypotékarných úverov a neschoposti šetriť je snáď už trochu pritiahnuté za vlasy...
Tak moji rodicia nam sice sporili do mojej 18-ky tusim to bolo 20 tisic korun vtedy.Nakolko moj mladsi brat take sporenie nemal,tak som z tych 20 tisic musela dat 10 jemu.Mojich 10 si mama vypitala,lebo ich potrebovala a nikdy v zivote som tie peniaze uz nevidela.Nasu svadbu sme si platili sami a moja mama mi za tych 10 rokov co som vydata a mam deti mi jediny raz dala 500 eur ako dar.Nakolko ja som v zahranici,tak u nas je to tak,ze ja som ten financny zdroj pre moju mamu a ja sa staram o rodicovsky dom ak je potrebne nieco opravit.Moj otec uz 5 rokov nezije,nikdy nevedeli hospodarit a vzdy si poziciavali od starych rodicov.Mojim detom nesporim,maju to co potrebuju v danej chvilke,ked to potrebuju. Usporene peniaze na ucte su,ale nie su vyslovene urcene pre buducu skolu deti ci na ich start.Toto ani neuznavam.Ak budu mat v hlave,tak pojdu na skolu.Nakolko mam 4 deti pomerne kratko za sebou a zijem v realite,tak nikdy si nebudem moct dovolit mat ich vsetkych 4 na nejakych prestiznych skolach.Lokalna VS im bude musiet stacit a ja nevyzadujem,aby kazde moje dieta malo VS.Kludne nech sa vyucia aj remeslu...remeslo tiez zivi cloveka a hlavne v zahranici je po nom velky dopyt. Zozeniete 100 Iteckarov za hodinu ale na vodara cakate 2 mesiace.Mam znamych co maju 1 dieta,ktore je uz ako 7 rocne zabezpecene.Ma kupeny byt bez hypoteky ,25 tisic eur na ucte ktore po 18-ke su jeho ( sice nie z uspor ale sudnou vyhrou nad skolkou,kde si dieta zlomilo ruku ) S 1 dietatom sa lepsie financne dycha a lahsie zabezpecuje.My mnohodetni sa musime spolahnut na to,ze tie deti to zvladnu aj bez financneho startu velmi dobre.Pomoc od rodicov nemusi prist vzdy vo forme financii.
Mne ani mojmu muzovi rodicia nesetrili.Ani na VS sme nechodili a predsa sme si postavili dom s hypo "len 20.000 €" Od mojich rodivov sme nedostali nic,od svokrovcov 3000€ na okna)
Deti treba ucit zodpovednosti a snahe postarat sa o seba a svoju rodinu.Nic nam nechyba a chodime aj na dovolenky...to len pre info,keby niekto chcel hovorit,ze na ukor deti sme stavali dom.Deti sa nam narodili az sme sa nastahovali
@p_z Tak my sme to dokázali pomerne rýchlo, aj keď sme obaja z viacpočetných rodín a nemali sme nič, keď sme sa brali. Sú rôzne možnosti, manžel mi chodieva na turnusy, nie je každý deň doma. Veľa chlapov odchádza do zahraničia, kde sa dá zarobiť celkom rýchlo na nehnuteľnosti. Aspoň u nás, na Orave, na dedinách má skoro každý nové domy, lenže chce to aj obetu a nie vyplakávať, že sa to nedá 🙂
@sazumak tak ono sa to nedá uplne zovšeobecniť. predpokladám, že cena pozemku a domu na orave je diametrálne odlišná ako v BA. a nemôžu všetci bývať na Orave a všetci jazdiť na turnusy, to by tu nikto nepracoval😀 takže tvrdenie, že ludia berú dlhodobú hypo lebo nevedia šetriť a všetko minú je naozaj cez🙂
@sazumak
Samozrejme, že sú aj iné cesty. Obdivujem všetkých, ktorí su dostatočne šikovní a dokážu si poradiť.
Avšak nie každý túži robiť niekde roky gastarbeitera, mimo domova, bez rodiny a priateľov. My obaja máme pomerne dobrú prácu, a to v odbore ktorý sme študovali. Ja osobne netúžim mať v životopise napísané, že som 10 rokov robila čašníčku niekde v Anglicku (so všetkým rešpektom).
Rozhodne som ale nechcela vyplakávať, len som chcela poukázať na to, že hypotéka je žiaľ úplne bežný štandard pre väčšinu pracujúcich ľudí. Tvrdiť, že je to preto, lebo si týto ľudia nedokážu nič ušetriť, je však smiešne.
Avšak ako podotkla ynett, niekto musí aj u nás zvyšovať HDP.
@sazumak presne tak.Ja dom sice zo zapadneho Slovenska,na skok od BA,no terz som chodila 5 rokov na turnusy,aby som zarobila tak,ze by sme dokazali bez uveru postavit dom (co na Slovensku nie je mozne,no tu moznost ma kazdy) No ale ked niekto nechce mat v zivotopise udane to,ci ono...ja napr.som pracovala v kancelarii v Rakusku.Tiez sa mi vzdy nechcelo,no teraz si uzivam zasluzene ovocie a citam komenty hrdych Slovakov,ktori na turnus nepojdu,no su ochotni cely zivot platit banke.Neviem si predstavit,ze by sme si mohli uzivat,tak ako si uzivame,keby sme museli mesacne poslat 500€ do banky a byt cely zivot v dlhu
Nesetrim pre deti ziadny zmysel v tom nevidim. Ak si decko bude chciet nieco kupit nech si na to zarobi, nasetri. A co uznam za vhodne ja to mu kupim za VLASTNE.
@katarinka289 Úplne s Tebou súhlasím 🙂
@anatalia77 urcite mas pravdu... ja akurat viem ze ma skola momentalne stoji cca. 1000 euro mesacne - dalo by sa to odkladat samozrejme ale nejak je pre mna to vzdelanie dolezitejsie ako byt v zalohe a podobne - a nastastie rozmyslame v tomtos muzom rovnako - asi preto ze sme tak boli sami vychovani ...
A teda nejake to poistenie maju aj deti - ako som pisala tam ide tych 30 euro mesacne kazdemu, ale vnimam to podobne ako moj 3ti dochodkovy pilier🙂
@p_z Môj manžel nerobí v zahraničí, ale chodieva na stavby po Slovensku, predtým aj CR, Poľsko. My sme tiež mali hypotéku, ale nechceli sme si brať moc veľa a uskromnili sme sa, tak sme ju už splatili. Ani my by sme bez pôžičky nepostavili...ja len poukazujem na to, že poznám veľa mladých ľudí, čo v dnešnej dobe nevedia šetriť. Zoberú si hypotéku na dom, na auto, na dovolenku a potom nestíhajú platiť, následne berú ďalšiu a potom sa sťažujú. Preto je dobré aj niečo si šetriť na horšie časy, ako aj my sme pre naše deti, aj keď po 20-30 eur mesačne, ktovie kedy ich človek bude potrebovať. Ale to je len môj názor, každý si je strojcom svojho šťastia 🙂
@katarinka289 ale ved v dlhu nebudes cely zivot a mozno keby si tych 5 rokov si tu robila karieru tak by si 500 euro hypo vobec nepocitila😉 aj v sr sa da pekne zarobit len sa treba snazit😉
@jajka257
@ynett Dievčatá...možno ceny pozemkov sú tam vysoké, ale aj platy na rozdiel od Oravy 🙂 Preto chodievajú naši manželia po Slovensku, lebo sem by nezarobili ani na chleba 🙂 A ženy majú celkovo problém s prácou...robila som kedysi vo veľkom meste, tie platy sa nedajú porovnať. A celkovo, je tam široký výber potravín, všetkého, akcie...sem na dedinách je veľa surovín predražených, lebo ľudia nepôjdu 100km do mesta, aby si kúpili niečo lacnejšie. Ja som sa napr. rozhodovala zostať v meste, len mám rada prírodu, tak sme zostali na dedine 🙂
@dai nie cely zivot nie.Len 30 rokov 😉
@katarinka289 🙂 brali sme hypo na 30 rokov a za 7 bolo splatene😉
@jajka257 Možno učiteľ áno, ale platy sestier sú tu fakt nízke oproti BA 🙂
@mojkamojka Platy sú také nízke, že keby sa sem môj manžel zamestnal, tak z toho asi domácnosť neutiahneme, sú sem veľké náklady na kúrenie, uhlie a tak. Na Orave sa kúri nonstop, my bývame v jednej z najchladnejších dedín na Slovensku a býva sem aj veľa snehu. Väčšina mužov chodí na turnusy, týždeň, dva, tri...ženy si musia zvyknúť, keďže oni majú problém s prácou a z jedného platu je to ťažko utiahnuť.
@sazumak ale co je to nizky plat ma zaujima co ja viem od do
@sazumak ale, sestricky maju rovnaky plat vsade, tiez maju tabulky, tak nerozpravaj rozpravky. A co je to nizky plat? Tu co viem, nas skolnik ma cca 450 v cistom, casnik o trosku viac, robotnik tiez okolo 660 v cistom. A vy minate na kurenie, my na klimatizaciu, vies si predstavit fungovat 4 mesiace s teplotami 35-40 stupnov denne?
@mojkamojka No napr. 600 eur, z toho 100eur precestuje...keďže najbližšie mesto je 20 km, niečo musí aj jesť...a ja som po dvoch autonehodách, opití vodiči :( Mám doživotné problémy, vážnu diagnózu a problém zamestnať sa...takže manžel bude pravdepodobne celý život chodiť na turnusy...lebo teda mne by cca 400 eur v čistom, čo by sem manžel zarobil, určite nestačilo, keďže len na uhlie ročne dávame 900 eur.

@dai Podobne ako som radil predtým, sporenie cez poistku nemá zmysel. Veľká časť sumy, niekedy aj väčšina ide na poplatky.
Ak chcete aby deti boli poistené a to je zmysel produktu, tak ok. Ale poistit sa dá aj bez sporenia a často lacnejšie. Otázka je predovšetkým, či ste vy rodičia ako zivitelia poistení. To je prvoradé. Až potom treba poistiť deti.