Skadiaľ majú ľudia peniaze na cestovanie a veľké nákupy?
Dobré ránko,tiež nechápete niekedy že odkiaľ majú ľudia peniaze tak že stále niekam cestujú s rodinou ,robia velikanske nákupy,veľa ľudí sa sťažuje že išlo všetko hore a tak ale deň čo deň v obchode stretávam ľudí čo idú s plnými košikami,aj susedia čo sa poznáme,stále niekam cestujú,ja som študentka a brigadujem popri Tom a priateľ pracuje v zahraničí ,no aj tak robí čo môže ,ja tiež stále som v škole alebo brigadujem a keď som doma robím veci ,niekedy som unavená ,že masaker máte aj vy niekedy taký pocit ?
Ja len k tým velikánskym nákupom... My chodíme tak 2x do mesiaca na veľký nákup, ozaj plný plný kôš.. keby si nás videla tak sa opýtaš odkiaľ máme tak veľa peňazí.. ale keby si videla realitu tak by si bola prekvapená, že na stravu míňame relatívne málo.. (tu na koníku by mi dávno povedali že sa to nedá, že máme určite zeleninu a mäso od babky a že určite nejeme vyvážene, ale to je tu taký folklór 😁)
@ibatanecnica organizujem eventy
@basulaak super práca
Ja tiez nechapem...my robime obaja, dve deti k tomu, hypoteky mame a v poslednej dobe ani ja nechapem, ked je vsetko tak drahe, odkial ludia beru peniaze na dovolenky a masaze a kozmetiku. Ja ledva kadernictvo, aj to planujem vzdy na cas po vyplate. Kedysi sme nemali ten problem a chodili ame na dovolenky aj v case, ked som bola na rodicaku... Teraz robime obaja, muz aj navyse este sa snazi a aj tak nam to nevychadza. Najviac minieme na stravu, co je pochopitelne, mame pubertaka 😅 a dcera tiez uz je o dost viac, ako kedysi... Takze.. neviem..myslim, ze ak dvaja robia a normalne, ziadna minimalna mzda, malo by im vyjst aj na dovolenku z odlozenuch prachov... Ale akosi u nas to tak nie je.... Takze ano ..mam to tak....
@siska53 inak ani ja to nechapem. Mame 2 male deti, cize vela sa este nezje. Muz zaraba velmi dobre, ja aktualne rodicak ale inak tiez mam normalny prijem. A teraz som pozerala ze hotel sitno rodinna izba na 3 noci 1150e. Alebo ubytko v londyne barcelone okolo 800e na 3 noci. Ze uz to nie je len tak, ale clovek si to aj trikrat rozmysli. A to si neviem oredstavit "beznu" rodinu, kde rodicia obaja zarabaju neviem, do tych 1000e napriklad.
Autorka, je to uplne jednoduche. Ako studentka som tiez brigadovala, aby som si zarobila na vsetky svoje pomimo vydaje, rodicia financovali studium a internat. Takze je skvele, ze pracujes, dlazdis si cestu k tomu, aby si raz aj ty bola uspesna. Obrovske kosiky maju ludia, ktori zivia velke rodiny, ale samozrejme, aj bezni obcania, ktori nadavaju, aka je bieda na sr, ale zeru akoby s prepacenim neboli ludia, ale prasce.
Dnes sa vela cestuje low cost, anglictina je bezny hovorovy jazyk, ludia sa neboja.
Momentalne odchadzam z Dubaja z dovolenky a teda zaprisahala som sa, ze uz neuverim, ze slovaci su chudobni. Sme v hoteli, kde ma dovolenka s muzom stala 3,5k a je tu samy slovak a cech. Ale akoze brutal, takze nie, slovaci rozhodne niesu chudobny narod.
@fantaghiro21 ved toto presne 😅 ides raz za cas a vezmes proste aj 100ks toaletaku, ked ho mas doma kde mat. Ja mam takto vo velkej zasobe kuch. utierky, to ked sa kupia tie velke rolky, to mi hadam aj pol roka vydrzi
Podnikáme, už dlho. Teda teraz viac manžel než ja. Ja som svoju firmu pred pár rokmi predala, pretože nastala správna chvíľa. Ale v časoch, o ktorých píšeš sme to mali z ruky do huby pomerne dlhú dobu. A presne to ma hnalo vpred. Vedela som, že ak niečo v živote nechcem, neznesiem, je život s finančnými limitmi. Nemyslím tým mať zdroje úplne neobmedzené, ale mať ich dosť na to, aby sme mohli život žiť naplno.
@tiezjedna ja som sa tiež kvôli tomuto - aby človek nemusel rátať každý cent, posunula v pracovnej oblasti, vzdelávala sa, zmenila prácu, hľadala som možnosti a spôsoby ako to dosiahnuť.
Mám okolo seba ľudí, ktorí zarábajú cez 700eur ale aj takých, ktorí majú cez 2tis. mesačne. Možnosti sú, len ich treba vedieť využiť.
@drahomirrra no budem ti oponovat.
Nemozes vziat za vzorku to,ze sa prave v tvojom hoteli vyskytli 2-3 slovaci.Zavisi,odkial a kde si dovolenku zakupila🙂Mozno ini rozmyslali a mali postup ako ty.
Ja som sa uz viackrat vyjadrila.
U nas v dedine 90% rodin zije s rodicmi v jednej chalupe.my sme asi jedna z mala rodin,ktora zije bez rodicov(kupili sme chalupu od svagrov,za normalnu sumu podla znaleckeho)
Zvysok percenta zdedilo pozemky,stavaju...niekto si kupil ale to je malo ( co hlavne muz vie,kedze on pochadza z nasej dediny a kazdy lazdeho tu pozna)
Preco tie rodiny neziju same?....
Potom su tu aj taki,ktori chodia prave na dovolenky do dubaja a podobne,a vykoristiuju rodinu.ziju v starej chalupe s 65r dedkom,nepomahaju,nic neprerobia .A ked dedko ostal bez jednej nohy,kvoli zdr problemom mu amputovali,pratali sa prec a zdrhli....uz s nim nebyvaju....
Potom su tu aj taki,co dostanu len pozemok zadarmo.je to obrovska pomoc a start....
Aj ti ,co par rokov stavaju dom,musia niekde sklonit hlavu.takze hypo +najom malo ludi taha naraz....
A potom su tu aj taki,co nakradli.
A male percento tych,ck svojou zasluhou,silovnostou,vedia sa predat,poctivou pracou,ferovou zbohatli....
Alebo si mala potrebu sa pochvalit,ze si na dovolenke za 3,5 a si v nemom uzase,ze aj ini slovaci na tu dovolenku maju.?
(Prepac)
@fantaghiro21 tak ja poznám aj takých ,ktorí ozaj na to nemajú a nechodia nikam, keďže málo zarábajú, živia deti a keby si zobrali úver na tú dovolenku tak ho nemajú z čoho splácať. Záleží na tom, akých ľudí človek stretne a akých má v okolí, čo onich vôbec vie. PRetože to, čo koľkokrát vidíme, môže byť úplne inak. Ja som pochodila zopár luxusnejších hotelov a to som buď pobyt vyhrala alebo dostala poukážku. Ja osobne by som toľko za pobyt nezaplatila, aj keď na to mám. Radšej menej luxusné ubytko a zvyšok miniem na iné , pre mňa podstatnejšie veci. Ale druhý nemusí vedieť odkiaľ som na to zobrala, prečo som tam bola a už to vytvára obraz, koľko musí zarábať, kde na to berú.
@ibatanecnica no bezny smrtelnik ,ktory nic neziskal,nezdedil ,neukradol sa tazsie pretlka zivotom
Nie kazdy je podnikatel a ma na podnikanie vlohy.
Niekto kupi chalupu,pomaly si ju preraba aj ked na luxusne dovolenky nema.niekto sa tlaci v byte a chodi na luxusne dovolenky.niekto ma jedno aj druhe.
A niekto ma aj takych,co mu pridu porobit a prerpbit chalupu,zatial on si kysne na luxusej dovolenke,ale prerabky cvaka mamka,babka tatko(aj takych poznam zial)...
Povacsine som si vsimla,ze najviac vzdy placu ti,cp najviac kradnu a najviac maju .Ludia,ktori nemaju su nuteni sa uskromnit a su nauceni zit skomne.
Nechcem tu tisnut politiku.ale bolo to dost badatrlne za vlady sialeneho matovica a covidu.
Vela podnikatelov uplakanych,ze doma ziju hladom,nemaju za co platit ucty,doma hladne krky....
Nejak sa tie ich slova potom stratili niekde vo vzduchu,a v lete clovek videl na instagrame podobne fotky z luxusnych dovoleniek....
Preslo leto a potom znova plac ,ze maju hladne krky...hlavne sa navazat a vsetko zhodit na politiku a covid .To im slo.Ale mali zaujimave obdobie skrachovania a chudoby,....to som videla v priamom prenose na instagrame, facebooku a ich fotiek
Pozeraj si do svojho kosika a nemusis potom zavidiet.
@fantaghiro21 V zasade absolutne nechapem tvojmu komentaru. Slovaci tu nie su 2-3, ale stvrtina hotela, mozno 200-300 ludi. Merito temy bolo, ci su slovaci bohati, ked autorka vidi, ako to chodi v obchodoch a po dovolenkach. Za mna, ano, su.
Toto by aj mňa zaujímalo.. A tie autá! Všade počuť, aká je ťažká doba, a keď chcete niečo darovať na internete nikto o to nemá záujem.. Tehotenské veci, veci pre bábätko, topánočky, atď
Pracujeme, nestudujeme už. S veľkým nákupom by si ma však nestretla. Mam radšej nákupy na par dni a častejšie, nevyhadzujem a neplytvam. A áno chodíme na dovolenky a výlety dosť často. Však ale letenka stojí pár supov už v dnešnej dobe. Keď sa riadne zamestnas, tak to pochopis
Jest sa musi. cestovat ja osobne nepotrebujem staci.mi.prechadzka v lese ale minimalne do aquacu do kina na pizzu vybehneme.nechcem.prezit zivot stylom do roboty na nakup a do postele.
Majú dobrú prácu, proste zarobia viac ako tisícku, ja musím ukrojiť zo všetkého ak chcem ísť k moru, ale proste si takmer nič nedoprajem a šetrím, lebo viem, že jedine zážitky má obohacujú, nebudem vyhadzovať 500 e za jedlo, drogériu a neviem čo všetko, ale sústredím sa na svoj ciel
Roky som nemala na nič....teraz konečne nemusím rozmýšľať, čo si kúpim....ale aj tak si to rozmyslím, čiže neboj, príde aj tvoja chvíľa. Najmä študuješ, čiže budeš mať lepšiu budúcnosť, lepšiu prácu...
Ako ľudia píšu, všetko to príde 🙂 Musím priznať, že mňa v rozmýšľaní o financiach posunul až manžel na úplne inú úroven :D Ja som bola typ, že ved dobre je ako je. Nic nám nechyba a raz - dva krat v roku na dovolenku ako všetci. Chvalabohu, je ambicioznejsi ako ja, a keď vidím, čo dokáže aj s nevelkymi peniazmi, tak klobúk dolu. Teraz som už nazoru, že financna gramotnost a naozaj rozumieť peniazom je viac ako dobre platena práca. Aj keď samozrejme, ak vystudujes a budeš pracovať, tak sa časom vypracujes. Ale poznám veľa ľudí, čo majú mnohotisicove mesačné prijmy, a na účte nasetrene zalostne málo. Nie je to len o prijme 🙂 Moja skúsenosť je taká, że popri práci sa edukuj aj vo financiach
Tiež sa nad takýmito vecami zamýšľam. Ale z takého trochu iného pohľadu. Mám známych a dosť veľa. Poznám aj ich cca finančné pomery a odpoviem ti. Môj muž má príjem 1450€ mesačne a ja mám teraz v novej práci cca 650€ po materskej (ale akceptujú mu všetky ocr a prázdniny na voľno). Čiže nás príjem pokryje hypotéku, ktorú máme rozloženú tak že prvých 10rokov splácanie 450€ mesacne, potom to klesne na 210€ na ďalších 10r a potom na 170€ posledných 10rokov. Plánovali sme to tak lebo do tých 10r sme plánovali našetriť, urobit si deti a keď už pôjdu do školy aby sme mali viacej peňazí na dovolenky, krúžky a pod. Aby si aj deti niečo pamätali. Popri materskej som si privirobila ako sa dali na plus malé vyletiky.
Ale teraz vidím že podobné v mojom veku majú jedno až tri deti chlapy im toľko isto zarábajú ale 80% mojich známych ešte dotujú rodičia štýlom že platia krúžky, strážia vnúčatá, alebo len tak dajú mladým 100-200€ len tak nech sa majú lepšie. A napr. My to nemáme a viem že keby máme tak to dám na deti na malý vyletik. My žijeme dá sa povedať z výplaty do výplaty. Nikdy sme neboli na dovolenke od kedy sme s mužom spolu. Deti nepoznajú čo to je spať v hoteli ale trochu mi je to aj ľúto ale zas viem že trojročná by si to možno ani nepamätala, 6rocna by z toho mala zážitok. Viem že ja finančné viacej nezarobim lebo dnes je doma kedy matky sú radi keď ich niekto vezme do práce a nevyhodi hneď po prvej ocr.
Takže aby som odpovedala na tvoju otázku mnohým pomáhajú rodičia tam kde sú deti často peniažky prináša aj rodina aby detičky mali ten luxus.
Z môjho okolia sú to najmä rovesníci (ml.rodiny), ktorí bývajú u rodičov,prerobili si polku domu, alebo dostali od rodičov pozemok na stavanie ci nehnuteľnosť po starých rodičoch.Bez hypo sa dá oveľa viac aj keď nie ste práve majitel firmy alebo nerobíte niekde v korporáte. Ja som učiteľka,muz majter v beznej fabrike a keby nemame hypo na dom tak by sme tiež možno úplne inak žili. Ale v nasom pripade budeme radšej splácať a chodiť na par dnove výlety, lebo sme samy vo ,,svojom". Asi je to aj o prioritách.
@alexandra197 smejem sa len z poznámky nerobíte v korporátne🙈😜robím a zarobím podobne akoby som zarobila normálne...ja len uvádzam na pravú mieru
@veronicka88 nedávno tu bolo nejaké fórum o tejto práci a riešili ci 2.5tis je veľa alebo málo.. tak som uviedla preto príklad práve toto zamestatnie...je mi jasné,že nie vždy a všade je to tak.
@alexandra197 hej no možno na manažérskej pozícii....🤷

@zuzuliennka1 ano ano to podla mna super sposob.
Ja vonkoncom nie som nejak zatazena na oblecenie,topanocky,kabelocky,serepeticky,kupujem fakt az ked mam dieru taku,ze za neda zasit...
Takze ani take megalomske stavby aupark,mirage moc nenavstevujem.Ale sem tam si samozrejme urobim turu po obchodoch,ked mam naladu,cas,peniaze,a chcem iny sposob odreagovania sa.ale urcite nie kazdy den.
My este aj ten toaletny paper odoberame v 100ks (myslim ) vo valine.Cenovo je to trosku lacnejsie ako v obchodoch po 10 ks.
Nebavilo ma nosit hajzlak stale na kazdom nakupe.
Tak takto minimalne na pol roka nemusim na ziadny hajzlak mysliet
Aj ked nas vtedy prave vidia taki,ako autorka,mozno si myslia,ci sa zasobime na dalsiu vlnu covidu,ci serieme ako slony alebo s prepacenim aj toaletny zerieme.nie,len mame sposob ako si ulacit veci