icon

Sme nezodpovední?

12. sep 2022

Ahojte baby. S partnerom sme mali debatu, že či sa vrhneme do hypotéky teraz, alebo radšej počkáme. Máme v našom okolí dosť párov, ktorí povedzme dokopy zarobia 1800 €, hypotéka a poplatky okolo 900, do toho dieťa, jedno alebo dve. My nezarobíme dokopy o moc viac, možno o 100€. Usúdili sme, že teraz nás vychádza nájom v super štvrti o moc lepšie, nejako sa nám ešte nezdá správne platiť hypotéku 650€ (tak to cca vychádza) plus elektrinu, vodu, plyn, benzín, naše záľuby a už vôbec nie vrhnúť sa do dieťaťa. Lenže tu nastal kameň úrazu, naše okolie sa na nás pozerá cez prsty, že prečo čakáme, lepšie to už nebude, či chceme platiť cudzie a podobne reči. 😀 Chceli sme si vytvoriť ešte nejakú finančnú rezervu (koľko dokážeme odložiť, toľko odložíme nemáme nejakú pevnú sumu lebo však sú lepšie aj horšie mesiace) , nájsť si ešte nejakú brigádu popri zamestnaní atď. Ja teraz neviem, sme ozaj takí šľahnutí že veríme, že sa neskôr táto situácia čo sa deje zlepší, alebo fakt odbila naša posledná hodina? Sme fakt takí nezodpovední že sa ešte nechceme vrhnúť do hypotéky? Podotýkam že väčšinou tieto reči majú ľudia, ktorí stihli kúpiť byt o možno 20 tisíc lacnejší, so super úrokom , alebo takí čo brali hypo iba na rekonštrukciu zdedeného bytu, prípadne žijú s rodičmi a majú svoje poschodie a podobne. Akože nič proti tomu nemám, je mi to viac menej jedno, ale keď im povieme reálne sumy a výšku splátky za hypo, tak už ostanú ticho že aha, no to je celkom dosť. 🤔

Strana
z2
wheel
12. sep 2022

@liv1 Do ziadnych sraciek sa nerutime, skonci vojna, skonci panika uroky zas pojdu dole a ceny zas budu stupat. A aj ak vojna neskonci a uroky budu okolo 3 percent tak ceny budu max stagnovat. Takcitak mat vlastne byvanie je nutnost pre kazdeho normalneho cloveka, takze nie je nad cim premyslat. Kupit a makat dalej. Z dlhodobeho hladiska sa na tom neda prerobit.

liv1
12. sep 2022

@wheel povedzme, ze z dlhodobeho nie, to je pravda. Ale nikde nie je napisane, ze ceny este nepojdu dole. Ale nikde ani, ze pojdu..

katka700
12. sep 2022

"Milujem" ako radi na Slovensku riešime problémy druhých miesto toho aby sme sa starali sami o seba. Ži a nechaj žiť. Ja som sa zasa od rodiny dopočula že v dnešnej dobe by si hypotéku bral len blázon a kupoval predražené nehnuteľnosti. Nechcela som sa s 2 skoro tínedžermi tlačiť v garsónke tak som hlúpa 😂 Sprav čo sa ti zdá najlepšie, možno ešte nie si rozhodnutá či chceš byt alebo dom, v ktorej časti Slovenska v ktorom meste chceš sa chceš usadiť. Radšej dobre premyslieť ako ľutovať.

anotatorka
12. sep 2022

Ceny nehnuteľností pôjdu stále hore, o 10 rokov si budete búchať hlavu, prečo ste niečo nekúpili vtedy. Lacný nájom je lacný nájom, ibaže je to ako keby ste tie peniaze vyhodili von oknom a už ich nikdy neuvidíte. Finančná rezerva je ok, len na účte sa vám tie peniaze trebárs za 10 rokov kvôli inflácii budú strácať hodnotu. Kúpou vlastnej nehnuteľnosti síce budete platiť drahšiu hypo, ale tie peniaze si vkladáte do vlastného majetku, ktorý sa časom navyše zhodnocuje, nestráca na hodnote. Tých 650 eur je len začiatok, zvyčajne pri výročí fixácie alebo raz do roka môžete vkladať mimoriadne splátky, čím vám klesne mesačná splátka. Keďže vám klesne splátka, môžte ušetriť viac a nakoniec viac vložiť na mimoriadnu splátku. Môžete sa týmto spôsobom po pár rokoch dostať kľudne napr. na 2 stovky. S tým sa už dá rátať aj s dieťaťom, dovolenkami, normálnym životom bez obmedzovania. Mimoriadnymi splátkami si viete skrátiť dobu splácania z 30 rokov napr. na 10...

nepic
13. sep 2022

Ťažko radiť v takejto veci, musíte vedieť čo vlastne chcete. Napr mi bývame s dvomi deťmi v obecnom byte v bytovke a veru sa nehodláme zatiaľ sťahovať. Býva tu napr aj taký radový policajt, rušňovodič,vedúca pošty a podobne. Pokiaľ sa vám tam dobre býva a ste spokojný tak nevidím dôvod brat si hypotéku na X rokov. Ono nie je povinnosť mať v živote vlastné bývanie a splácať do konca života hypotéku. Keby som mal na to,tak áno, samozrejme že by som chcel vlastný domček,ale nie preto že to majú všetci okolo. Už len keď vidím švagrovcov,on autobusár ona zdrav.sestra,ale splnili si sen o domčeku. Až na to,že majú starú Felíciu na ktorej sa boja ísť do okresného mesta,deti nič iné nepoznajú len ako teraz nemôžu lebo to je drahé a nemusia mať všetko a ešte aj topánky nosia čo druhý vyradia. Žiadny výlet, nič. Ale majú vlastné bývanie.. Ešte aj od nás požičané 10tis. Mi napr máme skoro nové auto,aj k moru chodíme skoro každý rok,pravidelne na výlety a radšej to čo máme venujeme deťom. Treba si určiť priority a na čom človeku záleží,či na deťoch alebo materiálnych veciach. A také reči že to ostane deťom ani nepočúvaj,deťom je absolútne jedno kde vyrastajú,im ide o to aké majú detstvo a ako sa im venuješ,nie o to či si rodičia plnia sny o vlastnom bývaní.

jakoma
13. sep 2022

Kamoska isla do podnajmu s manzelom, mali tam byt rok a potom mali ist do domu. Teraz su v podnajme siedmy rok, zaplatila na tom uz cez 30 000, co minule ratala. Za mna je lepsie co najskor ist do svojho.

Strana
z2