icon

Sme nezodpovední?

12. sep 2022

Ahojte baby. S partnerom sme mali debatu, že či sa vrhneme do hypotéky teraz, alebo radšej počkáme. Máme v našom okolí dosť párov, ktorí povedzme dokopy zarobia 1800 €, hypotéka a poplatky okolo 900, do toho dieťa, jedno alebo dve. My nezarobíme dokopy o moc viac, možno o 100€. Usúdili sme, že teraz nás vychádza nájom v super štvrti o moc lepšie, nejako sa nám ešte nezdá správne platiť hypotéku 650€ (tak to cca vychádza) plus elektrinu, vodu, plyn, benzín, naše záľuby a už vôbec nie vrhnúť sa do dieťaťa. Lenže tu nastal kameň úrazu, naše okolie sa na nás pozerá cez prsty, že prečo čakáme, lepšie to už nebude, či chceme platiť cudzie a podobne reči. 😀 Chceli sme si vytvoriť ešte nejakú finančnú rezervu (koľko dokážeme odložiť, toľko odložíme nemáme nejakú pevnú sumu lebo však sú lepšie aj horšie mesiace) , nájsť si ešte nejakú brigádu popri zamestnaní atď. Ja teraz neviem, sme ozaj takí šľahnutí že veríme, že sa neskôr táto situácia čo sa deje zlepší, alebo fakt odbila naša posledná hodina? Sme fakt takí nezodpovední že sa ešte nechceme vrhnúť do hypotéky? Podotýkam že väčšinou tieto reči majú ľudia, ktorí stihli kúpiť byt o možno 20 tisíc lacnejší, so super úrokom , alebo takí čo brali hypo iba na rekonštrukciu zdedeného bytu, prípadne žijú s rodičmi a majú svoje poschodie a podobne. Akože nič proti tomu nemám, je mi to viac menej jedno, ale keď im povieme reálne sumy a výšku splátky za hypo, tak už ostanú ticho že aha, no to je celkom dosť. 🤔

Strana
z2
anjelicek26
12. sep 2022

Momentalne ak ste mlady par bez deti, tak by som pockala... uz s dovodu, ze ti naklady teraz exploduju a energie su nekalkulovatelne, kolko to na konci zimy bude... plus hypoteka na krku, kde kazde omeskanie robi zapis v registri dlznikov a toho sa zbavujes roky, ak vobec... nevies, ako to na Slovensku bude hospodarsky a politicky vyzerat, mozno sa aj rozhodnete odijst... lebo ja mam pocit, ze u nas v okoli su domy rovnako drahe ako na Slovensku (sme v Nemecku), len teda nepomerne iny plat k tomu...

haley7897
12. sep 2022

Nevyžiadana rada, pokojne je môžeš ignorovať, ale bez ohľadu na momentálnu situáciu na trhu s nehnuteľnosťami by som sa minimálne rovnako sústredila na to, že si použila slovo "partner", čo predpokladám neznamená manžel. Pre mňa by to bol prvý a veľký signal pre riziko. A niečo čo by som prehodnotila prv než sa zaviazem najväčšou finančnou investíciou v živote. Len rada zo skúsenosti. 🤞🏼

janickacrazy
12. sep 2022

no majú pravdu v tom, že lepšie už to nebude, ale je to na vás, ako sa rozhodnete, moj známy platil podnájom 9 rokov, tiež sme mu vraveli, že radšej mohol splácať hypo, potom sa nejak uvedomil a kúpil dom a hypo začal splácať, neskor nám povedal, že sme mali pravdu, ked si prerátal koľko penazí vyhodil von oknom, kedže keby zobral hypo skor, tak už mohol mať 9 rokov splatených

wade
12. sep 2022

Pozri, je turbulentna doba. Nikto nevie, ako bude vyzerat trh o rok / dva. Kedze je ale pravdepodobnost, ze sa ceny nehnutelnosti trosku ukludnia, tak by som sa nehnal uplne blaznivo do kupy. Na druhej strane - ceny urcite dole nepojdu a ak by som nasiel nieco, co by mi vyhovovalo - mozno by som to riskol. Ale jedno, alebo druhe rozhodnutie je uplne v poriadku. Druha vec je dat si plan, kolko ste takto ochotni cakat. Aby sa to nenatiahlo na 5-7 rokov. Ak planujete rodinu a deti, dlhsie ako 12-18 mesiacov by som to neodkladal.

autor
12. sep 2022

@anjelicek26 sme mladí, bez deti to ano. Ako hovorím naozaj sa teraz do ničoho neženieme, nechcem potom obracať každú korunu len aby bolo na rožky 😔 to radšej počkám, rok dva, trochu pošetríme, privyrobime a potom sa do toho vrhneme.
@haley7897 aj to je dôvod prečo sa neženieme, chceme sa najskôr vziať. Len na to tiež treba väčší obnos peňazí , takže peniaze odkladáme aj na to 🙂
@wade máme v pláne počkať tak rok dva ešte. Nech aj čosi nasetrime, keby bolo treba niečo prerobiť, kúpiť a podobne

mirkaz156
12. sep 2022

Ak máte nízky nájom/ respektíve ste spokojní s výškou nájmu a nemusíte teraz riešiť sťahovanie tak by som počkala.
My sme si to napríklad posrali sami... Máme dve hypotéky plus platíme nájom takže to vychádza 520e spolu máme dieťa nemáme dozariaďovaný byt a momentálne ešte nepracujem aj keď sa už chystám.
Keby sme vedeli skôr tak máme hypotéku o cca 160e menej čo by nám teraz dosť finančne pomohlo...
Ak nemáte záväzky tak ešteže pošetríte trochu. Ja verím tiež že bude o pár rokov kríza a veľké sumy za nehnuteľnosti padnú...
Uvidíme 🤷😁

wade
12. sep 2022

Len ti dam este jedno moju skusenost. Kupovali sme s manzelkou uz viacero nehnutelnosti na byvanie (zacinali sme garzonkou). Kazdu jednu, ked sme kupovali sme boli na uplnom limite - a stale sme to bez problemov zvladli. Lebo nikdy nebudes pri kupe nehnutelnosti v uplnom komforte. Ak by si v nom bola - tak proste kupis drahsiu nehnutelnost.

podmostom
12. sep 2022

ja by som skusila aj financneho poradcu. rok dva posetrit sa mi zda ako dobry napad, dlhsie cakat asi nie. a mozno zlavit z narokov ak sa da, naspriklad na zaciatok kupit mensi byt/dom ako ste si naplanovali a neskor vymenit za vacsi. my sme tak sli s 1apol izboveho s 1 dietatom do 4izb s dvoma. Apropo svadba - nam to vyslo zhruba tak, ze co sme investovali, to sa vratilo na daroch. Ano, ked sa nas pytali, ci chceme peniaze, tak sme sa nebranili. Aurat zopar kamosov nam dali take tie osobnejsie dary, s nimi sme to dopredu nejako neriesili ani oni s nami.

haley7897
12. sep 2022

Určite sa nenechajte vtlačiť do akejkoľvek situácie, či už unáhlené manželstvo alebo kúpa nehnuteľnosti. Choďte vlastným tempom. Odpovedať na dotierave otázky rodiny a známych je oveľa jednoduchšie ako potom riešiť vzniknutú situáciu v ktorej ste sa ani jeden nechceli nájsť. Nech už to znamená čokoľvek. Ľudia vás vždy budú riešiť. Hneď za tým príde "kedy budú deti", potom ci kojis a tak. To kúpou nehnuteľnosti nezastavis. Len prídu iné dotierave otázky. Vlastným tempom, v správnom poradí, to co chcete vy.

belllinka
12. sep 2022

@haley7897 preco riziko, ze nie su manzelia? Co im to manzelstvo akoze zaruci?

lea202
12. sep 2022

@belllinka heh tiež akože tak nejak nechápem. Nemusia byť manželmi, aby si mohli kúpiť byt alebo dom. Veď to sa dá v celku v pohode ošetriť právne tak, aby v nejakom prípade, ak by šli od seba, na tom nebol ani jeden z nich nejak škodní

konikkon
12. sep 2022

Lepšie to už nebude, to je fakt. Avšak, ak vás netlačí čas, na čo sa hrnúť do hypotéky? Navyše, ak chcete len byt. Ak by ste uvažovali napr.nad stavbou domu svojpomocne, to trochu aj trvá. Ale kúpiť nový byt, prípadne prerobiť starší je otázkou pár mesiacov.

terezka1947
12. sep 2022

Manželstvo im nezaručí nič. No keď niekto váha,či vziať na seba "bremeno" manželstva,tak mi vždy príde na um otázka prečo?
Keď je to iba papier.
Lenže to nie je iba papier,to je niečo,čo sa nedá presne špecifikovať.
A nejde o to,koľko rozvodov je,šťastných a neštátnych manželstiev a vzťahov.
Čo vedie človeka k tomu odmietať manželstvo,keď ma toho svojho partnera rád,pozná ho a plánuje s ním zostarnúť,atď?

amelia89
12. sep 2022

Ja ti dam len moju skusenost. V roku 2017 sme si chceli kupit byt za 150 000€ s 1.8% urokom a ze to je vela,este dosetrime,este sa vezmeme- ok. Nasetrili sme, vzali sme sa. V roku 2019 sme byt kupovali za 290 000€ s urokom 2.2% a to sme boli stastni ze sme ho naslo za taku sumu. Teraz stoji nas byt 400 000€. (byvame v Prahe ale okrem tej urokovej sadzby si myslim ze je cena nehnutelnosti fakt porovnatelna s Bratislavou)
Iba tym chcem povedat ze to co nasetrite medzitym aj tak “stratite” lebo ceny pojdu hore.
Tym ale nechcem povedat ze sa mate do toho hrnut, urobte ako vy najlepsie viete, len bohvie ako pojde urokova sadzba este hore. Cena bytov sa mozno prinajlepsom zastavi, ale dole nepojde urcite.

lucilaines
12. sep 2022

No ja ti poviem tak, je to samozrejme na vas a ponahlat nemusite. ALE popravde tymto pristupom mas dost dobru sancu dostat sa do situacie, ako tu bol tusim aj prispevok nedavno, ze baba s dietatom a muzom v podnajme, ceny vzrastli a zrazu je pre nich neralne kupit nehnutelnost, pretoze proste male byty su im uz s dietatom male a na vacsie nemaju dostatok nasetreny. Setrenie je pekna vec, ale inflacia momentalne raketova, takze mozes setrit do aleluja a ani po par rokoch nebudes mat dost. Naopak, peniaze ulozene v hypoteke v case vysokej inflacie su tvoja vyhoda. Takze rob co chcesas cim sa citis komfortne. Z mojich skusenosti ale je ovela vyhodnejsi postup kupit ako bezdetny pacujuci par maly byt s pomerne nizkou hypo (ano, som si vedoma ze momentalne je vsetko drahe, ale vzdy sa da najst
Kompromis) , pracovat, odkladat, splacat. Nasledne ked pride dieta tento byt predat, co priraste cien nehnutelnosti zabezpeci kapital na kupu niecoho vacsieho vo vyske,’ktoru proste nie ste schopni inak nasetrit.

wheel
12. sep 2022

Ano ste nezodpovedni, a toto rozhodnutie budete casom velmi lutovat. V najme sa byva tak max 1 rok kym sa clovek rozkuka, potom okamzite kupit vlastny byt. Takze sup na inzerciu a hladat a kupovat. Ani nahodou nenasetrite tolko ako ceny stupnu. A ano stale budu stupat.

dori2
12. sep 2022

ja som podobne zmyslala par rokov dozadu. situacia na trhu bola ina, ale myslim ze aj olaty priamoumerne nizsie… nastastie sme tu hypo vtedy zobrali (co sme najskor tazko niesli lebo nik v nasom okoli ju nemal), ale za cca 10rokov sa platy vyrazne zdvihli, aj ceny nehnutelnosti, sice aj naklady ale stale si hovorime ze chvalabohu. solatili sme skor, byt sme predali niekolkonasobne vyssie ako kupili, a teraz byvame v dome. kebyze cakame, teraz sa zmahame na byt…

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
evica17
12. sep 2022

@lucilaines túto s tebou súhlasím. Šetriť sa ti neoplatí, v rádiu hovorili že každých 5000 eur čo máš na účte každý deň stratí ,hodnotu 2 eura, vďaka inflácii.
Mali ste kúpiť dačo ešte pred vojnou,keď boli úroky nízke, to by bolo najvýhodnejšie. Ale aj teraz ak kúpiš, ešte tie úroky sú na 3% a stále je to ok,môžu vystreliť aj vyššie. Navyše ak máte do 35 rokov, tak sa na vás vzťahuje hypotéka pre mladých, prvých 5 rokov vám štát vráti cca 800 eur zaplatené uroky

deti95060810
12. sep 2022

doba je ako na hojdačke... podobne to "buchlo" v roku 2009. Začala nezamest. a my sme sa pustili stavať. a aby toho nebolo málo, bola som ešte aj 4 tehu Asi je to v povahách - my sme si s mm ťažkú hlavu zo situácie nerobili. Vždy sme si povedali dáko bolo - dáko bude...
Kým bola kríza my sme si stavali dom - svojpomocne ....
Byť na tvojom mieste idem do toho a nečakám na lepšiu dobu... Tá môže prísť až po x rokoch

simca06022011
12. sep 2022

Je Inflácia a peniaze stracaju hodnotu, setrit sa neoplatí pod vankúšom. U vas ale nejde o 10tisice v usporach, cize kludne by som ostala v oodnajme a žila ako do teraz, niečo odkladala. S tymito cenami a stavom ekonomiky by som ja osobne nekupovala nic. K nehnuteľnosti nerataj iba tu kúpu ale aj rekonstrukcie, zariadenie - toto islo tak hore, priam by som povedala prehnane, ze hned by ste boli cez rozpocet.

gab
12. sep 2022

a ktovie ci ti znami, ktori vam hovoria, ze naco platit cudzie, neboli mozno v podobnej situacii a zistili, ze ejha.. uz sme to mohli mat davno splatene.

ivana.natasha
12. sep 2022

Najskôr by som sa vydala,stačí malá svadba.
Potom by som kúpila byt, radšej menší, aby ste mali rezervu väčšiu medzi platmi a výdavkami. Predať byt a kúpiť väčší sa dá vždy, keď by ste mali deti.
My sme sa zobrali s mužom, rezervačná zmluva na byt sa podpísala na moje rodné meno, kúpna zmluva už za vydata. Bol to 1 izbový byt, bolo to v roku 2009,kedy bola kríza a úrok na hypotéke bol skoro 6%.Narodila sa nám dcéra, ešte sme tam vydržali a pár rokov dozadu sme si kúpili ďalší byt. Ten 1izbák sa teraz prenajíma,hypo sa platí sama. A máme aj ďalšie dieťa.
A žijeme slušný život. Žiadny luxus, ale my a aj deti máme všetko čo potrebujeme.

nelka93
12. sep 2022

Názor iných ti môže byť jedno. My sme kúpili byt, lebo nás to vychádzalo len o niečo viac ako podnájom a neľutujem. Ale je mi úplne jedno či niekto chce ísť do hypo teraz alebo neskôr. Je to vaša vec, neriešte ostatných. Posetrite si, užívajte, cestujte a keď kúpite o dva tri roky neskôr, tak o nič neprídete.

elizabet173
12. sep 2022

ak máte príjem takmer 2000 eur a hypo by bola 650eur, tak by som s hypo neváhala. Pri takejto inflácii je najlepšie sa zadĺžiť, šetriť nemá zmysel. S dieťaťom by som nejaký ten rok počkala.

vlado818
12. sep 2022

Ste uuplne v poriadku. Mytus na SR je ze kazdy musi vlastnit nehnutelnost. Zial ale uz prichadza cas kedy si budu musiet mladi ludia uvedomit ze nebudu mat moznost kupit si v napr BA byt. Zial aj prenajom pojde od noveho roka hore to si tiez treba uvedomit.
A cakat ze byty padnu o 30- 50% ceny je zcesne...
A furt sa odvolavat na rok 2008 ako pride kriza.
Ked mate v dobrej lokalite prenajom zatial za dobru cenu neriesil by som. A ano setrit fakt nema zmysel pri takej inflacii.

zmrzlinka2021
12. sep 2022

@autorka

Mat vlastny byt a hypoteku nie je povinnost. V pohode sa da aj cely zivot prezit v najme. Ale treba si uvedomit jednu vec - v najme obvykle budete tu hypoteku tak ci tak platit, ale niekomu inemu a je dost mozne, ze ked o niekolko rokov budete chciet riesit uz vlastne byvanie, budete mat rapidne znizene sance, ze vobec hypoteku dostanete a budete si moct kupit nieco vlastne.

My mame uz druhu hypo, prvu sme velmi rychlo splatili, cena bytu pri predaji bola + 120 %. Teraz dalsiu hypo chceme tiez cim skor splatit.

Ja napr. nie osm ochotna zit v najme, pre mna su to vyhodene peniaze ale urcite chceme aj my prenajimat a aby nam dalsiu hypoteku uz platili ludia, ktorych vezmeme do najmu. Takto nam pomozu zhodnotit byt, splatit byt.

Tiez odporucam zavazky ako aj hypoteky riesit az v manzelstve

liv1
12. sep 2022

@wheel preco si si taky istym tym, ze budu len stupat? Ved aj pocas poslednej krizy poriadne klesli. Ja si teda nemyslim ze budu najblizsie mesiace klesat, ale kedze sa hrnieme do poriadnych sra🤷‍♀️iek ako ludstvo, ale hlavne Europa, myslim si ze tato bublina s nehnutelnostami raz praskne a zase to pojde na cas dole. S istotou sa v tejto dobe neda hovorit nic.

sasa1310
12. sep 2022

každým jedným mesiacom stráveným v prenájme platíš hypotéku cudzej osobe namiesto toho, aby si ju splácala sebe. Keď aj pôjdu ceny bytov dole potom pôjdu brutálne hore úroky a budeš stále na tom istom. Ale ceny bytov rozhodne dole nepôjdu. Maximálne stagnujú, čo si nemyslím, že bude aj to.
Okrem toho aj keby si odložila mesačne min. 1000 eur, je ti to na nič, lebo taký priemerny byt v BA aktuálne toľko stúpa mesačne na hodnote. Čiže stále si na rovnakom odrazovom mostíku. Do toho ešte stúpajú úroky. Čiže čím neskôr vezmeš, tým menej zaplatíš. A áno všetci naokolo majú pravdu. No nie sú na tom lepšie ako ty? Splácajú svoje

andulka220989
12. sep 2022

Ja veľmi jednoducho. Vy sa musíte v prvom rade rozhodnúť, hypotéka aj dieťa je záväzok na dlhú dobu - dieťa na dlhšiu 😂 Nikto to za vás nemôže rozhodnúť.

Strana
z2