icon

Som zhrozená z drahého prenájmu

nikaleo17
23. feb 2023

Ahojte ľudia,

Chcela by som vedieť hlavne od tých, ktorí sú v prenájme a maju detičky ako to vnímajú.
Stíhate platiť účty a byt k tomu ? V Humennom co je stale diera a vychode slovenska stojí 3 izbový byt 500eur niekoho celá výplata za mesiac.
Nechápem prečo tak dvíhajú nájmy. Viem ze energie išli hore ale toto ? Som z toho naozaj zhrozená.

zefyra
23. feb 2023

@nikaleo17 Moja dcéra je s priateľom v prenájme u nás v Skalici v dvojizbovom byte a platia 640 euro, katastrofa toto, potom ze sa nerobia deti, ved takto už žijú na hrane, nie ešte keby išla na materskú.

maranta_leuconeura
23. feb 2023

@lienka.7 zober na hypo aj ty a daj najom taky, aby si este doplacala, ked mas take dobre srdiecko a chces pomahat 😉

tinka_1807
23. feb 2023

@nikaleo17 Chápem, že ťa to rozčuľuje. No veľa s tým nenarobis. :/ My platíme 500€ za dvojizbak v LM. Ono išlo hore energie, fondy opráv aj hypotéky ... Takže je to proste tak.

matkahelka
23. feb 2023

@nikaleo17 tak si zober hypo a za tych 500€ si splacaj svoje byvanie. co ti na to povedat? ved ak zijes v realite, tak hadam registrujes inflaciu, zvysovanie cien energii, zvysovanie splatok do fondu. my tiez prenajimame byty a zvysili sme najomne o 70€, pretoze presne o tolko sa nam dvihli naklady. a mimochodom, nam v KE za male 2i platia viac ako ty platis za 3i, takze este neplatis az tak vela.

lenkasarka
23. feb 2023

@lienka.7 nemáme na byte hypo. Byt prenajímame komplet prerobený a zariadený. Od uterákov, posteľnej bielizne , hrncov , príborov po kuchynské roboty má komplet všetko. Nájomca si doniesol iba svoje osobne veci. Podľa teba by bolo adekvátne ak by platil nájomne iba toľko čo mame na ten byt výdavky my? Alebo 50 eur navyše by bolo podľa teba v fér?

akvi
23. feb 2023

@nikaleo17 poviem ti tak, že ja som napríklad skončila s dlhodobými prenajmami práve preto, lebo sa to vôbec neoplatí. Nič som nezarobila, všetko šlo na náklady a nevyhnutnú údržbu, čo nájomníci zničili. Plus k tomu daň, no môžem sa na to rovno vy.. t. Tento štát totiž ešte stále nepochopil, že ak chce podporiť nájomné bývanie, mal by dať prenajímateľom normálne podmienky. Nie, tu ťa považujú za zlodeja a nenazranca. Akosi im nedochádza, že prenajímajú sa aj byty mimo BA, v chudobnejších regiónoch a bohužiaľ poplatky sú rovnaké.

melanta
23. feb 2023

@lienka.7 wtf? ak prenajímam byt, na ktorom nemám hypo, tak ho mám prenajímať lacnejšie? Prečo? Ja som na to musela zarobiť, kúpiť, zariadiť, nie je tam žiadny nábytok z Kondely, komplet vybavená kuchyňa čo sa týka riadov a techniky, skvelý štandard. Prečo by som mala prenajímať lacnejšie ako je trhová cena? Nekúpila som ten byt aby som niekomu cudziemu zabezpečila bývanie bez zisku, len za náklady. Nie som charita. Keď sa niekomu nepáči, že majitelia bytov zarábajú na prenájmoch, môžu si dotyční kúpiť vlastné bývanie a nemusia potom platiť cudzím.

sardinka32
23. feb 2023

Je to vela, ale kým ludia budú ochotní platiť...mnohí nemajú na výber (hypo nedostanú), len íst do podnájmu...tak tie ceny také budú. Taká je realita, bohužial. Známy u nás prenajíma byt 80 m2, 2 státia za 650 eur a to len čisto nájom...k tomu ešte plus všetko ostatné...a to sme dedina v hornej dolnej.

simca06022011
23. feb 2023

@barbora19911 ani sa cudziemu neoplatí splácať, radšej dávať tých 400eur hypotekovych bokom každý mesiac ako niekomu byť splatiť.

terina25
23. feb 2023

@nikaleo17 svokra plati 400€/1izbovy v kosiciach. Podotykam z dochodku. Plati jej to snubenec,kedze dochodok ma 400eur😔

deti95060810
23. feb 2023

@barborachors bývajú v záhr. chatkách? v lete Ok, ale v zime?

hellwant
23. feb 2023

Nuz ja prenajimam v Ziline za 345 eur 1 i. byt ( 1 izbovy po starom, samostatna izba na spanie a obyvacia spojena s kuchynou samostatne, lebo teraz sa to berie ako 2 i- pre mňa divne)
Konci zmluva 31.5. tiez budem navyšovat, o kolko, uvidim, ked pride elektrina, spravcovsky poplatok sa zvysil iba o 7 eur. Ale asi zvysim o cca 30 eur. Ked poplatim dane vo vyuctovani, som v pluse nejakych ak 45 eur za mesiac tak je dobre😅. A to este nebola v ňom veľka oprava, kedze je 13 rocny. Ale hypo splatene. Byt mam na rozbeh pre syna.

jaroe
23. feb 2023

@lienka.7 za akú sumu by si ty dovolila bývať cudzím ľuďom vo svojom byte? Fakt by ma to zaujimalo.

simonahra
23. feb 2023

@jaroe heh tiez dobra otazka. ono, clovek ktory este neprenajimla takto byt nema ani len tusenia o tom, co vsetko to vlastne obnasa a ze to vobec nie je len o zisku. su okolo toho starosti, behacky a cuduj sa svete aj vydavky

matkahelka
23. feb 2023

@lienka.7 a co? aj keby som si do toho zaratala kadernicku, ktora ma vyfuka, ked idem najomnikom kontrolovat byt, tak je to hadam moja vec nie? MOJ majetok, tak si tam zaratam co chcem a dam cenu aku chcem. komu sa nepaci, adios, na jeho miesto cakaju dalsi. a este len teraz budu stat na podnajom v radoch, lebo hypo budu cim dalej nedostupnejsie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lelluska
23. feb 2023

Možno keď sa na to pozries z pohladu prenajímateľa trosku to zhrozenie opadne. Prenajímam byt v BA a cenu mám nastavenú tak, že nájom mi kryje iba výdavky. Ľudovo povedane, neryzujem. Posledných nájomníkov som tam mala 3r. Stav bytu si vyžadoval úpravy stalo ma to 1000€, cize ak by som mala nájom aspoň o 30€ vyšší nemusela by som vytiahnuť z vacku😊

nepic
23. feb 2023

@nikaleo17
A skúsiť nejakú alternatívu? Mi bývame síce na dedine v skoro novej obecnej bytovke v okrese PB a za 3i platíme cca 280€ + elektrina a obec tiež platí splátky a vychádza jej to a to každý rok máme ešte aj preplatok,síce nie moc, ale vždy bol.

hellwant
23. feb 2023

@matkahelka Tvrdé slová , ale pravdivé. Nenadarmo sa hovorí, ze po dlhej dobe prichadza- pri vyssich urokoch na hypo + aj cenach bytov- doba prenajimateľov.

martinq54
Odpoveď bola odstránená
hankab
23. feb 2023

@lienka.7 treba si kupit byt na hypoteku, nastahovat si donho cudzich ludi a skusit si na vlastnej kozi, ake to je. Mam byt 4 roky v lokalite, kde uz nebyvam a preto je v prenajme. Za ten cas s v nom vystriedalo 7 roznych podnajomnikov, niektori odisli po 2 mesiacoch. Po kazdom malujem, lebo musim, lebo ludia robia v prenajatych bytoch svincik. Cez leto bol byt 3 mesiace prazdny, lebo som ho komplet prerabala “pre cudzich”, ktori nedostanu hypo a budu tam byvat. Naklady na prerabku 5000 + za tie roky komplet vymena nabytku +3000€. Kazdu chvilu mi najomnici volaju, ze tecie wc, hento huci, toto nejde poriadne. A nie, ti ludia sa ani len nepokusia vziat srobovak do ruky a opravit si to sami, vsetko robim ja po vikendoch. Vyhodila som uz zniceny kuchynsky stol so stolickami, vstavanu skrinu, ocuranu vydutu podlahu od psa, 100x plavak na wc, lebo ich ludia znicili. A napriek tomu by som sa mala este hrat na charitu a nebyt nenazrana za tych 100€, co mi moj vlastny byt “zaraba”? Ach jaj 🤦🏽‍♀️ Tak nech sa mi potom cudzu ludia poskladaju na byt, ked tam chcu byvat zadarmo.

bilancia
23. feb 2023

v BA za 500 ani garzonku nenajdes :/

sonnenshein
23. feb 2023

@lenkakravcova Pravda, ale musis mat minimalne tych 200 - 300euro mesacne, bez ktorych sa vies az do dochodku zaobist.

akvi
23. feb 2023

@nikaleo17 a este mi neda - co tak sa uskromnit a ist do mensieho? Ja napriklad nechapem, preco ludia vyplakavaju, ale zlavit z komfortu, ani nahodou. 3i byt je proste luxus pre niekoho, kto si nemoze dovolit vziat hypo. Je to proste tak. Dnes uz akoby bolo "pod uroven" zacat v 1i. My sme si s muzom kupili prvy byt 1i, byvali sme v nom aj s dietatom a tu sme, neubudlo z nas. Ze to nebolo uplne pohodlne? No nebolo..a? Mali sme taky byt, aky sme si mohli dovolit. Dnes mame dom, postaveny vlastnymi rukami, neboli sme x rokov na dovolenke, v zivote sme nemali nove auto. Zijeme celkovo pomerne skromne. Dnes by kazdy chcel mat hned vsetko.. aj toto je problem..

katka700
23. feb 2023

@hankab Problém sú šialene vysoké náklady a nízke platy. Minimálne ceny väčšiny tovarov sa tvoria tak, že sa náklady nasobia 4. Takže pri nakladoch 300eur by najnižšie "trhové" nájomné bolo 1200, čo je nereálne.

lienka.7
23. feb 2023

@hankab nájomníci ti predsa platia najom, tak neviem, prečo by mali niečo opravovať oni, ci ako to myslíš? Neplatia ti vari dosť?
A vidis, ja prenajimam byt vyše 10 rokov kamaratke, a ano iba za "naklady" ako tu všetci píšete. Teda pardon, mam na tom presne 46€ po zaokrúhlení sumy, co navrhla ona. O byt sa mi stara ako o svoj, maluje si ho, vymenila si podlahy, linku, zariadila si ho podľa seba (mna to nestalo ani euro), teraz si chce urobiť kúpeľňu a WC. Dokonca mi dobrovolne 1/3 sumy prispela ked sa menili 2 roky dozadu okna. Nepýtala som, urobila to uplne automaticky.
Minimálne ďalších 10 rokov tam ešte aj bude. Nemam ziadne starosti.
Ale ano, samozrejme nemám mesacne navyse "par stovák eur", ktoré by mi platili cudzi a po zarátani oprav, maľovania a pod.by som zistila, ze som dokopy nič nezarobila.
A opakujem pre vsetky hejterky tu, nie všetci majú byty na hypotéky. Byty podedili po babkach, ci rodičoch a odvtedy do nich neinvestovali takmer nič, ale pýtajú komercny najom samozrejme, lebo nie sú charita. Staci sa pozrieť na internete na niektoré taketo "ponuky". Na grc. Som zvedava, ci oni sami by v tom vobec byvali, asi tazko.
@matkahelka presne tak, a este si dorataj aj manikúru a pedikuru 👌
Potom sa nedivím, ze ti byt po roku "vybyvaju" a ty si teda pomaly nic nezarobila (aj keď sa mi to nechce verit). Asi tak ako @hankab

kristiii
23. feb 2023

@lienka.7 prepáč, tak ty vyčítaš niekomu, že by snáď nechcel od nájomcu, aby v byte vymenil povedzme pokazený plavák a pritom ty si si nechala od kamarátky v podstate zrekonštruovať svoj byt?

akvi
23. feb 2023

@lienka.7 tiež nechápem tvoje príspevky. Neviem, či si uvedomujes, aké šťastie máš na najomnicku. O všetko sa postará a ty sa cudujes ostatným, ktorým nájomníci "vybyvaju" byt a volajú ešte aj keď treba vymeniť žiarovku?

hankab
23. feb 2023

@lienka.7 veru nezarobila, iba prerobila a vela.
A ano, ocakavam od ludi, ze budu schopni si vymenit aspon ziarovku a odvzdusnit radiator. Zial aj kvoli takym veciam mi vyvolavaju lebo “oni to nikdy nerobili”. Tiez byvam uz roky v podnajme a neotravujem majitela s kazdou blbostou, co ma stoji 2€ a 10 minut casu.