Som zhrozená z drahého prenájmu
Ahojte ľudia,
Chcela by som vedieť hlavne od tých, ktorí sú v prenájme a maju detičky ako to vnímajú.
Stíhate platiť účty a byt k tomu ? V Humennom co je stale diera a vychode slovenska stojí 3 izbový byt 500eur niekoho celá výplata za mesiac.
Nechápem prečo tak dvíhajú nájmy. Viem ze energie išli hore ale toto ? Som z toho naozaj zhrozená.
@maranta_leuconeura myslím, že už teraz si zaslúži polku o 10 rokov kľudne nech na ňu prepise cely.
@maranta_leuconeura aka si mudra👍 napisem ho rovno na teba, ci ty na to? 😉
Baby zbytočne sa obúvate do
@lienka.7
Ak si to zoberiete z druhej strany, ak by boli ceny prenájmu nižšie, tak si to skôr budú môcť tie rodiny dovoliť a nebudú sa toľko zadlžovať, nebudú brať rôzne pôžičky a tak ďalej. Jednoducho tá rodina bude vedieť plnohodnotne žiť celý mesiac.
To je len môj názor. Nemusíte s tým súhlasiť.
Tým nehovorím, že máte vy znižovať, lebo realita je taká, že kde je dopyt, vždy bude ponuka. A každá môžete mať iné náklady , takže samozrejme nikto od vás nechce, aby ste doplácali na niekoho iného , alebo robiť cudziemu dobročinnosť.
@katka700 a to máš odkiaľ takúto cenotvorbu? :D lebo mam obchodnú firmu a toto praktizovať... :D neviem kto by nakupoval, ale dobre by mi.mohlo byť keby áno:F
@lienka.7 práveže rozumiem veľmi dobre a očividne všetci okrem teba. Druhým vyčítaš, že berú stovku-dve navrch od prevádzkových nákladov od cudzích ľudí, pričom z toho hradia všetky opravy, renovácie, malovky, nábytok, spotrebiče...do prenajimaneho bytu, ale zo seba robíš Matku Terezu, lebo berieš navrch iba 46 eur, ale popritom ti "kamarátka" vrazila do bytu zrejme viac než "zarobila" väčšina ostatných, čo tu prispeli.
@melanta zase vravím čo aj inde. Bez vlastného bývania deti nie. Vyhnem sa tak zbytočným problémom, aké ma autorka. Ty niesi charita, aby si iným ľuďom dávala byt za náklady. Žiaľ realita. Nemáš na bývanie, nerob si deti. A držím sa toho. Mimochodom u nás 2izbak 550€ tiež už. A tu to je tiež bieda/
@kittykat22 šikovným patri svet moja drahá. Nech majú aj 10 bytov. Nato to robia, aby niečo zarobili.
@kittykat22
Co znamena, zeby "stat mal niekomu skakat po krku"?
Hlavne ak chceme zit v slobodnej krajine.
Ved nikto nema pistol pri hlave aby zobral konkretny najom.
Cena najmu je vecou DOHODY a vzajomneho suhlasu.
Ak niekto najde najomnika, kde sa dohodnu na 700 za mesiac, prečo by mal jednať s niekym o sume 500 EUR za mesiac?
Vsetci na slovensku basnia o "nenazrancoch" ale NIKTO nechce ist "pod cenu" a velmi rad preda / prenajme nehnutenost za trhovu cenu.
A tak je to aj v zahranici... napr. v anglicku. Statne najmy su fakt pre total socky, aj to je vacsina z nich plesniva a daaaaaaleko od centra diania a nieco "slusnejsie" je proste drahe.
Bolo tu x diskusii, kde si zeny potlapkavali po pleci, ze "zit v najma je uplne OK a je to bezna vec v zahranici, a len slovaci chcu vlastnit"..
Tvoja tema krasne ukazala realitu, ake je fajn pre manzelov mat vlastne byvanie este pred zalozenim si rodiny a ake su dost znacne negative zivota v najmoch
@hankab byvam vo vlastnom, ale i tak nesuhlasim s nazormi, ze prenajimatel straca, nic nezaraba... Ziadny prenajimatel nerobi charitu a v sucasnosti je moda, ze naklady a celu hypoteku plus dan znasa podnajomnik. Cize byt sa splaca podnajomnikom. Ano, premajimatel ide do rizika a moze si stanovit cenu. Podnajomnik bud suhlasi s cenou, alebo hlada. Takze, ano mas pravo si stanovit cenu podla seba.
Ale tiez mi pridu vtipne tie reci, ako natom premajimatelia stracaju, nic nezarabaju, zarabaju minimum... a to nemyslim, ze maju robit charitu. Len je dobre si uvedomit, ze aj ked teraz maju navyse len stovku/stovky, tak v sumare po rokoch je to vlastne splateny byt podnajomnikom.
@kittykat22 A niekto niekomu brani ist do zahranicia zarobit tazke prachy a kupit si byt, aby nemusel byvat za tazke prachy u nejakeho nenazranca?
Rozum mi stoji, ked citam taketo prispevky.
Dufam, ze zijes v drevenicke na lazoch, aby si chranila tento svet od eko katastrify. A snad si na internete cisto nahodne, lebo sa satelit vynimocne naklonil tak, ze internet chytas na drevenu palicku v zahone na zemuaky doma pestovane.
Keď čítam tie komentáre, tak už vidím ako by ste prenajímali vlastný byt len výšku energii napríklad😅🤦♀️😅
My máme 2r dcérku a ďalšie na ceste a sťahujeme sa do 3i v Malackách za 800€ aj s garážovým státim , je to drahé ale niekde musíme bývať. Príjem máme spolu s rodicakom cez 2000€ takže keď si všetko odrátame zostane nám 100-200€ keby sa náhodou niečo stalo. Čiže na šetrenie v tejto dobe asi môžme zabudnúť. Sú to prestrelené nájmy ale ľudia musia niekde bývať , možno to časom klesne..
@vlastnynazor Tak keby sa im to neoplatilo tak to nerobia 🙂 To je jasné. Ale keďže to robia tak im to musí stat za všetky peripetie, ktoré sa s tým spájajú 🙂
@vlastnynazor tak uprimne, ja ten byt drzim len a len kvoli vlastnej istote, ze ak mi to raz nahodou v buducnosti s partnerom nevyjde, nebudem musiet zivorit a byvat v podbajme s dietatom. Ako som ale uz pisala v predoslych prispevkoch, kedze mam hypo, byt mi mesacne “zaraba” 100€ naviac. Ked odide najomnik, byt je aj 2 mesiace prazdny, vtedy vsetko taham z vyplaty + svoj podnajom tiez. Mam ho 4 roky, z toho nech bol dokopy prenajaty 40 mesiacov = 4000€ vo vrecku. Prerabka a nabytok = 8000€ investicia. Takze asi tak strasne sa to oplati 🙂 a to neratam prvych najomnikov, ktori mi na energiach vyrubili takmer 1000€ sekeru a odmietli ju zaplatit. Je to fakt radost s tymi ludmi, to si len ti co nikdy neprenajimali myslia, ze niekto mesacne zaraba z najmu tolko, ze snad ani nemusi chodit do prace 😅
@kittykat22 ty si niekedy bola zarábať v zahraničí? Ja ano tak viem o čom to je, odchádzaš do cudzej krajiny, preč od rodiny , od kamarátov , bývaš v podnájme vascinou s inými ľuďmi a robíš 10-12 h aj viac a snazis sa robiť aj cez víkendy aby si si niečo doniesol domov. Bola som takto von 5 rokov aby som si zarobila na byt a nemusela bývať v podnájme. Potom som si s priateľom kúpila väčší a starý byt začala prenajímať a není to vôbec sranda. Nájomníci zostávajú cca rok, potom ten byt musíš trocha skulturnit, omalovat , renovovať nábytok, opraviť pokazené veci, posledná nájomnícka nám pokazila práčku, rúru, znehodnotila gauč, matrace.... Vrazili sme do opravy cca 1500eur . Pocitaj že aj mesia- dva máš ten byt voľný kým to všetko urobíš a nájdeš nových ľudí .Prenajímam za trhovú cenu ale keď k tomu prirátas dane a mieru opotrebenia tak zisk je žalostne malý. Neverím že sa na tom dajú zarobiť ťažké prachy, skôr máš starosti so zháňaním ľudí, nedoplatkami, pokazenymi vecami....A nazvať niekoho nenazrancom zato že si kúpil byt a prenajíma ho za trhovú cenu🙈🙉🙊no divný názor. Ty vidíš len tie peniaze za nájom a nič okolo toho. Vieš že nepoznám ani jedného človeka čo vlastní viac ako 2 byty? Keby to bolo tak brutálne výhodné tak ľudia berú úvery a kupujú byty a prenajímajú ale výhodné to vôbec nie je.
@nikaleo17 ja mam 2izbaky a uz len povinne platby co zaplatim mesacne su 410e a chcem na tom aj zarobit samozrejme ked necham cudzich byvat vo svojom,500e je este super😀 Bavime sa o bytoch okres PD
@hankab ja toto vsetko chapem, nech uz je to investicny byt pre deti, na dochodok, istota, keby to nevyslo s partnerom...
Takisto beriem i to, ze mas pravo si stanovit cenu, je to tvoj byt. Ak by sa ludom videla cena vysoka, mas smolu, splacas zo svojho (ale tak v takom pripade je vysoka cena vytvoreny problem samotnym prenajimatelom), hoci Ukrajinci teraz zamavali trhom a Slovaci si moc nenavyberaju, bud zaplatia alebo placu. Ale ak to mas vykryte podnajomnikmi a platia ti, tak ti byt po rokoch splatia - nato ja reagujem, ze mi pridu vtipne tie reci o stratach z prenajimania... ja nepisem, ze kto prenajima byt, nemusi chodit do prace, lebo byt ho zivi.
A k tym vymenam - nuz treba lepsie vyberat, tiez som bola pred vlastnym byvanim na podnajme (sharovanom - pri normalnom by som splacala byt niekomu druhemu a nikdy by som nenasetrila rezervu na vlastne byvanie, tak som sa uskromnila, nasla vzdy podnajom v sharovanom byte, zatala zuby a setrila na vlastny byt) a teda na poslednom byte to boli roky, co som tam byvala a platila vzdy nacas 🙂.
@barbie1981 v robote kolegyne (este pred vojnou v UA) hovorili o ich znamych v BA, kt.maju "vo svojom portfoliu" aj 5 bytov a viac, a ze ked bolo vsetko zavrete, tak mali "bobky", jeden z nich musel dokonca 1 byt predat 😂, lebo vsak byty boli na hypoteku ( v minulosti sa rozdavali hypoteky zevraj i sposobom, ze prijem z podnajmu sa rata do prijmu pre hypoteku, cize vedela sa dostat k dalsiemu bytu i cez taketo prijmy , ale niekedy som sa radsej ani nepytala, ako k tolkym bytom prisli, resp.ci su to manageri alebo maju pribuznych v politike...) a tu im zrazu cez pandemiu nemal kto splacat.
Ale tak nadherne prilepsenie by bolo aj v takychto pripadoch az po uplnom splateni bytu a teda po predaji takto podnajomnikmi splateneho bytu, urcite nie pocas splacania hypoteky.
teraz su tie najmy vysoke. kolko krat by tak vysla samotna splatka uveru, len co ked clovek sa v tejto dobe kolko krat len tak k uveru nema sancu dostat a neostava mu teda nic ineho, ako platit ten predrazeny najom

@lienka.7 no vidis, tak o dalsich 10 rokov mozes pokojne polovicu bytu na kamaratku prepisat, ved uz je tam ako doma aj ti tam dost investovala, tak moralne uz na to bude mat aj narok, ci?
So svojou nehnutelnostou si rob co chces, inych nechaj tiez robit ako uznaju za vhodne 😉