Splatiť dlh alebo zvoliť osobný bankrot?
Vznikla mi exekúcia z VŠZP , bola som v zahraničí.
Dali by ste si osobný bankrot, alebo by ste si to vyplatili?
Keď to počítam tak ak by som mala nastavenú splátku ktorú si môžem dovoliť momentálne splácať, tak by som to celé dokázala splatiť tak za 10 rokov.
Ak by som si dala osobný bankrot tak by som bola 5 rokov nazvime to “zablokovaná”. Alebo sa mýlim ?
@sissy27 exekutor mi nič nezablokuje keďže nemám účet na svoje meno 😊
@bosorkabb nepamätám si už kto ale niekto z môjho okolia mal skúsenosť takú , že keď vyplatil nejaké percento z tej sumy vopred , tak platil mesačne nejakých 50-70€ (exekuciu mal v podobnej výške ako ja)
Podľa § 61g/ exek. poriadku platí :
"Žiadosť povinného o splátky
(1) Povinný môže exekútora žiadať, aby mu bolo povolené splniť vymáhaný nárok na peňažné plnenie v splátkach.
(2)Exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí vždy, ak
a) povinný je fyzickou osobou,
b) povinný vymáhaný nárok nespochybňuje,
c)nejde o opakovanú žiadosť povinného v exekučnom konaní,
d) vymáhaný nárok presahuje sumu minimálnej mzdy a nepresahuje 2 000 eur,
e) povinný vyhlási, že vymáhaný nárok bude zaplatený najviac v desiatich mesačných splátkach, ktoré s výnimkou prvej a poslednej splátky budú rovnomerne rozvrhnuté,
f)povinný zaplatí prvú splátku najmenej vo výške 50 eur do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie a vyhlási, že ďalšie splátky bude platiť mesačne, a to vždy ku dňu kalendárneho mesiaca, ktorý sa číselne zhoduje s dňom zaplatenia prvej splátky.
(3) So súhlasom oprávneného exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí aj bez splnenia podmienok podľa odseku 2.
(4) Ak sa plnenie v splátkach povolí, exekútor to oznámi povinnému a oprávnenému a upovedomí ich aj o odklade exekúcie. Na návrh na odklad exekúcie podľa § 61h ods. 1 písm. d) sa v takom prípade v exekúcii neprihliada.
(5) Pri nesplnení niektorej zo splátok riadne a včas sa na povolenie splátok a povolenie odkladu exekúcie neprihliada. "
Z tohto vyplýva, že ak máš sumu nad 2000 € tak bude musieť poisťovňa povoliť splácanie dlhu splátkovým kalendárom. Ak nemáš účet na svoje meno, exekútor pošle výzvu zamestnávateľovi a ten je povinný ti zrážku zo mzdy vykonať.
Pozerá sa aj na tvoj príjem, na výdavky nie. 10 rokov ti nedovolí splácať určite. Ja som bratovi riešila nie jedného exekútora.
A upozorním že kým dlh neuhradis nemáš nárok na zdravotnú starostlivosť len na nevyhnutnú čiže urgentnu.
@bosorkabb ja mám už inú poisťovňu takze mám nárok v pohode
@kaajuiaatko Noo nad 2000 tam mám. Už som mu poslala mail , tak uvidím čo odpíše.
Ak dobre viem, osobny bankrot sa nevztahuje na záväzky voci štátu, ani alimenty sa nedajú oddlžiť. Mozno sa niečo zmenilo, zisti priamo v Centre právnej pomoci
@venusa85 bola som tam už na tom “pohovore” vtedy mi aj tá pani sama povedala že pri tej sume čo tam mám sa to neoplatí. Tak som už nepokračovala ďalej. Chcela som si to premyslieť. Ale vtedy mi nič take nepovedali. Nevadí. Nebudem to riešiť bankrotom. Ozvala som sa exekútorovi tak to nejak splatim
@autorka exekútor upovedomí listom tvojho zamestnávateľa, ten ti najskor vykona zrážky zo mzdy a potom zvyšok mzdy zašle na účet. Cize je jedno, na koho máš vedený účet. Tebe zamestnavatel pošle už len ten zvyšok. Ak to neurobí, dostane pokutu. Kedysi to bolo 1660€, neviem, koľko teraz. To len aby si vedela 😉
Držím palce
@lienka.7 nemusí nikoho upovedomovať, keďže som sa mu ozvala sama a riešim to sama😉
Aj tak zamestnávateľa exekútor upovedomí o dlhu. Ak si dohodneš splátky, exekútor pošle zamestnávateľovi upovedomenie o odklade exekúcie. Zamestnávateľ bude o tom vedieť tak či tak.
Nemusis mat ucet v banke na svoje meno, exekutor to bude riesit priamo s tvojim zamestnavatelom. Neboj, nevybabres s tym.
Zmena poisťovne nepomôže. A tak ako píšu ostatný zamestnávateľ sa to dozvie.
Zablokuje ti mzdu a nariadi zrážky zo mzdy.
Žijem dlhodobo za hranicami Slovenska a predtým ako som odišla, tak som sa zo slovenskej poisťovne odhlásila a vrátila kartičku poistenca. S odhlásenim nebol žiaden problém.
veľa vecí tu nesedí...finančná gramotnosť fakt na tých školách chýba.
"že výplata mi chodí na účet, ktorý nie je na moje meno" 🤣 a vybavené 🤣
exekútor sa môže ísť pásť 🙈
Ja neviem či vy nerozumiete že som zamestnávateľovi o mojej exekúcii povedala a že som kontaktovala aj exekútora kvôli splátkovemu kalendáru. Neviem načo sa tu hráte. Za každú cenu len ponižovať , hustiť a vyvišovať sa. To Vám ide najlepšie.
@mondolina máš pravdu , aj čítanie s porozumením by mali učiť intenzívnejšie.
@bosorkabb pomohla mi zmena poisťovne. Pretože chodím normálne k lekárovi kam chcem a kedy chcem na všetky vyšetrenia , keďže v druhej poisťovni som “čistá”
@sissy27 kde som napisala že s tým chcem vybabrať? Povedz mi prosím ťa
Este si to dobre pozistuj. Nechce sa mi verit,ze by ti neuznali poistenie z ineho statu,ked aj sukromne. Dalsia vec,niektore dlhy su premlcane. Mozno trepem,ale aj to si zisti kedy ti vznikla exekucia a za ake obdobie a ci sa na to neda uplatnit premlcacia doba.
Este dodam,ze na tvojom mieste by som poslala exekutorovi kopiu poistenia zo zahranicia+podat namietky voci exekucii. Tam spomenut premlcaciu dobu a to,ze si bola poistena v inom state. Nespoliehaj sa na pani za prepazkou v poistovni,tie castokrat neznalostou zavadzaju klienta. Nevravim,ze uspejes,ale aspon sa bran a ak sa da uplatnit v tvojom pripade premlcacia doba,tak sa ti aspon znizi dlh.
@bosorkabb https://sita.sk/dostanem-uver-po-osobnom-bankrote/ ja sa tiež nehadam ale nezovseobecnuj tvoju skúsenosť prosím.
ty si asi taka jednoduchsia ale ako sa vravi komu niet rady tomu niet pomoci

Funguje to tak že exekútor pošle koľko máš platiť. Ak nesuhlasis pošle exekučný titul tvojmu zamestnávateľovi. A viem to keďže som to riešila bratovi. 50 eur mesačne mu nebude stačiť a nezabúdaj že úroky rastú.