Spoločný účet, keď žena zarába viac
Ahojte. S manželom máme 3 účty, môj,jeho a spoločný. S kamarátkou sme sa o tom rozprávali a naznačila mi, že takto by nedokázala fungovať, veď v manželstve má byť všetko spoločné, oni majú jeden účet. Pomyslela som si, že jej sa to ľahko hovorí, keď jej manžel zarobí niekoľkonásobne viac. Pre ňu tým pádom jeden účet znamená zvýšenie životnej úrovne. Pre mňa by ale jeden účet znamenal, že by som tých peňazí mala menej, aspoň teda zdanlivo. Nechcem aby ste mi písali, že v manželstve majú byť financie spoločné atď. skor ma zaujíma, či som pokrytec len ja, alebo to má takto viacero žien. Ide o to, že ak by zarábal manžel viac ako ja, jeden spoločný účet by mi nevadil, znamenalo by to, že by som mala viac peňazí k dispozícii v podstate zadarmo, ak by som ich nezarobila ja. Manžel avšak zarobí podstatne menej (je šikovný, ale ja som na tom kariérne lepšie).Dostávam sa teda k pointe. Som za jeden poločný účet ak by manžel zarábal viac, ale kým zarábam viac ja, tak som za oddelené účty vďačná. Na spoločný účet ( z 3 účtov čo máme) prispievam teraz viac ja, ak by som išla na rodičák, na spoločný účet by prispieval viac manžel. Ale teoreticky by mi nevadil ani jeden účet, ak by to znamenalo, že sa mám zrazu "lepšie" vďaka manželovi. A tak ma milé ženy zaujíma, čo si myslíte. Som pokrytec a vypočítavá žena? Alebo ste za jeden účet preto, lebo to pre vás znamená, že sa máte lepšie, ale keby ste zarábali podstatne viac, oddelené účty by Vám nevadili? Dakujem za odpovede.
@pupavka234 Ja si nemyslim, ze si sebecka, pretoze si to vysvetlila. Panko by rad zil nad pomery, kupoval si zo spolocnych penazi veci vylucne pre seba, ako pises drahe veci na sport alebo “prezere” v restauracii. Pokial by tieto vydavky mali mat benefit pre oboch manzelov, bola by si s tym ok, ale on chce z tvojich penazi profitovat len na osobne vydavky. Toto si treba s nim vydiskutovat. A ak sa neda, neumoznit mu pristup. Ak ty sestris, tak on nemusi mat Mizuno tenisky za 200 eur (priklad).
@pupavka234 ak vies viac usetrit, obaja ste s tým ako to máte nastavené v pohode tak nie je čo riesit.
@pupavka234 u nás má každý svoj účet ale nemáme to tak že to je tvoje a to tvoje. Ako ja môžem ísť do manželovho úctu môže aj on do môjho. Tak či tak keď ste manželia a nemáte bsm tak je všetko spoločne…
Haha. Ked bude zarabat on viac tak ano ale naopak nie... :D
Zarábam viac ako manžel. Všetko ide na spoločný "prevádzkový " účet z ktorého sa hradia bežné mesačné výdavky. Odtiaľ dalej delíme na šetrenia a investície na iné účty. Neviem čo iné by som mala robiť so svojou väčšou časťou peňazí, ako dávať ju do spolocnej rodinnej kasy. Tvoje zmýšľanie je podla mba prinajmenšom zvláštne.
@pupavka234 najdôležitejšie je, aby ste s tým, ako to máte, súhlasili vy dvaja, manželia. Ak vám to vyhovuje obom, môže ti byť úplne jedno, ako je to u iných alebo čo si kto o tom myslí. My máme každý svoj, žiadny spoločný, mame zadelené, kto čo platí. Netuším, koľko manžel zarába a myslím, že ani on nevie, koľko zarábam ja. A nemienime to meniť. Vždy sme sa dohodli aj na väčších výdavkoch, aj počas mojej rodičovskej. Je to len a len na vás dvoch.
Si sebecká a vypočítavá....tvoj chlap si zaslúži inú ženu ....daj mu túto diskusiu prečítať a v momente sa na teba vykašle.....snáď nebude taký hlúpy a neurobí si s tebou dieťa......ty si človek, ktorý len vyciciava čo sa dá......🤮
Z tvojej strany tam láska podľa mňa nebude.
@pupavka234 u nas je to opacne, ja zarabam podstatne viac ako manzel a kazdy mame svoj ucet. Ja uz dlhodobo na neho tlacim, ze by sme mohli mat spolocny ucet a on nechce 🙂. Veci okolo dietata a domacnosti platime napolovicu, dovolenky platim ja. Svojmu manzelovi chcem dopriat tak ako on mne, nepozeram na to tak, ze by sa mi znizila zivotna uroven zavedenim spolocneho uctu.
Máme tri účty, jeho, môj a spoločný, ja mám prístup k všetkým účtom, manžel k svojmu. Každý mesiac presuniem čiastky z jeho a môjho účtu na spoločný a z toho sa financuje domácnosť a deti. Ak sa investujú väčšie peniaze tak idú podľa toho kto má na svojom viac peňazí. Fungujeme takto 20 rokov a manžel je spokojný.
@pupavka234 Boli sme v rôznych finančných situáciách, čo sa príjmov týka - raz mal viac manžel, raz ja, no nikdy sme nemali myšlienku mať spoločný účet. Každý máme svoj účet, fungujeme takto 20 rokov. Každý vie, čo má platiť, nikdy sme nestrádali. Určite stále trvaj na svojom účte, svojich peniazoch.
Tiež si myslím, že takto ako si to napísala, je to nepekné a nedobre a to ti píšem z pozície ženy, ktorá pracuje v manželovej firme - kvôli tomu, aby sme ušetrili výdavky na účtovníčku a manažéra, keď sme začínali, jednoducho to boli "zbytočné výdavky" keď som to vedela urobiť aj ja a teraz a keď nám to už vychádza, tak nám to takto vyhovuje. Čiže si to dovolím napísať takto - môj zárobok sú financie, ktoré sme ušetrili a nemuseli vyplatiť ďalšej osobe.
Teraz by manžel povedal, že počuj, tvoje je iba toľkoto a ja si budem užívať zarobené prachy a ty si ži z čoho chceš? Keď aj vďaka mne zarobí toľko koľko zarobí, lebo mu zefektívňujem prácu, zabezpečujem materiál atď atď. Keby som s tým prestala, tak on zarobí menej,lebo si musí zaplatiť ďalšieho človeka, ktorému samozrejme nebude na100% dôverovať, ja by som tiež zarobila niekde vo firme niečo ale stále keby sme to dali dohromady, bolo by to menej ako si zabezpečíme takouto spoluprácou.
Keby zarobil menej ako ja, rovnako by mal toe peniaze k dispozícii a rovnako by užíval výhody a pohodlie toho, že som zarobila veľa. O tom to predsa je nie? Že sa ľúbime, staráme sa o seba, podelíme sa, snažíme sa urobiť druhému radosť. Či som sa niekde pomýlila?
Je nefér, že ty od neho čakáš, aby sa on podelil o svoj zárobok keď ty nie si ochotná sa podeliť o svoj.
@pupavka234 Tvoj muž je s tým spokojný?
Ja neviem..ale príde mi, že muži sa všeobecne cítia horšie, keď zarábajú menej než ženy. V Tom prípade mu to môže aj vyhovovať, že mesačne nevidí, že máš viac a posielate rovnaký obnos peňazí na spoločný účet. Porozprávajte sa o Tom hlavne vy dvaja. Kamarátka nie je súčasťou vášho manželstva.
@pupavka234 ahoj autorka, myslim, ze si trosku zvlastne polozila svoju otazku a mozno ani uplne nemyslela tak, ako to vypalilo; lebo takyto dvojity meter urcite nemoze byt ok ani pre teba, ci sa mylim? Ja skor za tym vidim iny problem a to ten, ze ti vadi, ze manzel napriek tomu, ze zaraba menej a prispieva menej, tak nema problem si dopriat z casti “tvojich” penazi luxusnejsie veci. Ak som trafila, tak toto je tema, ktoru si treba vydiskutovat a riesenie urcite ma. Ak uz mate 3 ucty, rozpocitajte si mesacne naklady a na spolocny ucet prispejte z nich kazdy pomerovo podla vysky zarobku. Z toho sa potom uhradia. Ak sporite na dovcu, spravte rovnako. Ostatne peniaze mozte minat podla uvazenia a aj kazdy na seba. Manzel si moze tak na svoj nakladnejsi konicek minat zo svojho a teba to nemusi skriet. No v konecnom dosledku mate aj tak vsetko spolocne 😉.
No ak si on dovolí viac míňať ako ty tak sa ani nečudujem, že je to takto. Keby si prispela za nejaký čas, že muž prehajdakal peniaze hoci situácia bola takáto, zasa by ťa zlincovali, že si bola blbá a naivná😁. Otázka znie či to takto vyhovuje mužovi alebo ani nie.
Trochu to chápem ako dieťa z rodiny, kde práve chlap míňal bez rozmyslu a žena a dieťa si to potom od*rali. Takže ja som za oddelené účty a jeden spoločný.
Osobne mám zážitok s takým, inak tiež mladší, že čakal, že budem väčšinu financovať ja, ale to som ho vyliečila rýchlo, že jeho mamka nie som....
Problém je tu však dôvera asi. Ja nemám dôveru v chlapov a financie, čiže jeden spoločný nehrozí, aj keď pri rozvode by to bolo inak, ale po rozvode nech si on už robí čo chce.
Potom co si doplnila a ako 46r zena, co videla v okolo uz vselico, ti poviem, ze si rozumna.
Pokial ludia nemaju rovnaky vztah k peniazom, myslim k ich minaniu, ma gazdovat kazdy na svoje osobne potreby zo svojho.
@pupavka234 a nie je to jedno kto zarába viac my máme spoločný účet a o všetkom rozhodujeme spolu si pokrytec
@pupavka234 my máme už vyše 40 rokov každý svoj účet. Keď niečo drahšie ideme kupovať tak sa dohodneme z ktorého účtu to zaplatíme. Takto oddelené účty máme i keď som zarábala menej ako muž aj keď oveľa viac. Mám pocit takej slobody. Každý máme prístup aj tomu druhému na účet.
Opäť sa raz ukazuje pretvárka a pokrytectvo v názoroch. Tu nadávajú žene, ktorá je samostatná, so svojimi peniazmi, nechce, aby sa na nej niekto priživoval. No keď je situácia opačná - žena využíva peniaze muža, dá sa x rokov živiť, lebo sa stará o "jeho" deti (áno, takto sa to tu na tomto konskom fóre prezentuje, že jeho deti, lebo ona sa len v domácnosti vyskytla a deti mužovi privliekol bocian a ona - chudinka sa o ne stará), tak ju všetky tľapkajú po pleci, že super, tak to má byť, sedkaj doma, nech ťa živí, nech platí všetko on, ty si nechávaj rodičák pre seba a ešte si ulievaj tajne z jeho peňazí na horšie časy - áno, všetko sú to reálne rady z diskusií. No fuj, hnus.
Nech len má žena pekne svoje, nech dá do domácnosti to, čo treba - ale aj muž, pekne spravodlivo a zvyšok na svojom účte, sú to jej peniaze. Zarobiť si môže aj muž.
@pupavka234 trosku nechapem tej logike,ze ak by muz zarabal viac,nevadil by ti spolocny icet. Z toho mi vyplyva poriadna sebeckost. Ale! Nenechaj si kecat do vasho systemu v manzelstve. Co ma co kamoska naznacovat. Nech si ona robi ako chce,co si dovoluje riesit teba ako to mas ty. Kazdy sa riadi podla seba a neznasam taketo ponosy,ked niekto robi nieco inak,tak musi byt rieseny a dostavat nevyziadane rady a mudrosti. My tiez mame oddelene ucty. Nie preto,ze by sme nechceli mat spolocne peniaze,ale zo zvyky. A vyhovuje nam to takto.
My to máme rovnako, ja zarábam cca 5násobne oproti môjmu mužovi, účet máme iba jeden a každý si míňa ako uzná za vhodné, prediskutujeme len veľké položky (aj to nie všetky).
Inak ešte dodám... si rada že máš vlastné úspory na účte? keby ste sa rozvádzali tak mu z "tvojich" úspor musíš dať polovicu 😀
@laurita285 ale ide aj o to, že aspoň nejaké úspory budú, pri jeho hospodárení by nemuseli byť ani to😅 (keď to preženiem v ich prípade)
@laurita285 Nemusí, na rozdelení majetku sa môžu dohodnúť.
@laurita285 polovicu mu musi dat len z toho co bude na jej ucte a su rozne moznosti ako tam v danom case uz nemusia byt, ale to je uz ina tema.
@lenkakravcova áno jemu to vôbec nevadí, že zarábam viac. Viem, že pre veľa úspešných žien by to bola výhra, lebo poznám skôr prípady kde s tým chlap bojuje keď je žena úspešná...môj sa necíti menejcenný ani mi to nedáva pocítiť, skôr ma podporuje. Mne by sa páčilo keby mu to aj vadilo 😀 mne by sa to aj páčilo mať v mužovi finančnú istotu, neviem, asi som zlatokopka 😀
Ďakujem inak za komentáre, asi som sebecká ale ako niektoré píšete, možno je v tom iný problém. Osobne si myslím, že mi skôr vadí, že necítim v manželovi finančnú istotu, ja by som možno aj chcela by tá, čo zarobí menej. A áno asi som sebecká pokrytecká zlatokopka, ale Vám by sa to páčilo? Keby ste zarábali viac, šetrili viac, platili väčšinu veľkých výdavkov a investícií? Dosť ste mi tu vynadali, a áno asi som sebecká. Aj tak si myslím, že nie každej z Vás by sa páčilo by v mojej situácii, vela žien má rado keď ju partner rozmaznáva. A zas až taká hrozná podľa mňa nie som, platím väčšinu výdavkov, dovolenky.... Ak by ste zarábali viac a platili všetky dovolenky a veľké výdavky, tiež by ste si o sebe mysleli že ste výpočítavé, hrozné a sebecké? Väčšina žien a hlavne tu na modrom koníku zarába menej ako manžel, podľa mňa ma súdite bez toho aby ste vedeli aké to je, byť živiteľka rodiny.
Nehnevaj sa, ale hnusíš sa mi. Chudák manžel, tak jeho peniaze chceš, ale Ty mu svoje nedáš 🤮
@pupavka234 keby si napísala, že máte každý svoj účet a jeden spoločný,nikto ti nenapíše urážlivé komentáre lebo tak funguje veľmi veľké % párov, zarážajúce je tvoj dôvod ja zarábam viac a sú to moje peniaze ale keby zarábal viac muž tak by ti nevadilo míňať jeho peniaze a mať spoločný účet. Zana do vzťahu každý prispieva tým čím môže, jeden viac peniazmi, jeden, nápadmi, starostlivosťou o domácnosť a rodinu.
@pupavka234 ber to tak, že keby čosi, vieš sa o seba postarať, ale chápem, že by si cítila asi menšiu zodpovednosť aspoň na chvíľu keby bol muž ťahúň, na druhej strane, človek nikdy nevie čo bude a triasť sa potom strachom, že to finančne nezvládam by mne za to nestálo...
Nuž, všetko má svoje pre a proti, hlavné je aby ste preto nemali konflikty.
@matullienka ale ona práveže nemina na seba ako on... Tu je trošku rozdiel.

@pupavka234 je úplne jedno či máte jeden účet, tri, alebo tridsať a tiež kto koľko zarobí - všetky tie peniaze patria vam obom.