Sporenie pre dieťa - banka verzus sporenie doma
Prosim o radu.
Sporit alebo nesporit dietatu?
Ak ano kde, v banke alebo do obalky? A aka suma by bola primerana aby malo dieta v dospelosti?
sporim. minimalne je tam urok
@zuzkaa1991
@babushkaem prosim viete mi o tych fondoch povedat viac? Neviem preco ale mam pred tym respekt.
@anonym_autor aj ja som mala 😇
Mame cez spolocnost eic ale finančný poradca vie viac poradit😇
Investovať a toľko, koľko môžeš komfortne odložiť. Podla mna toto treba robiť ako dieťaťu tak aj sebe hneď ako to finančná situácia dovoľuje. A koľko by malo mať dieťa vo výsledku na konci sporenia? Opäť je to na tom, koľko plánuješ a koľko si môžeš dovoliť. Niekto dá dieťaťu na štart 0 a niekto byt. Ja osobne plánujem ho podporovať v odkladaní si peňazí a spolu s našim investičným sporením asi cca toľko, aby bolo na vlastné zdroje pri kúpe menšieho bytu čo najskôr po vysokej škole.
@anonym_autor začali sme sporiť synovi, má 4.r. Investujeme do ETF fondov cez XTB 30€ mesačne.
Investovať a toľko, koľko môžeš komfortne odložiť. Podla mna toto treba robiť ako dieťaťu tak aj sebe hneď ako to finančná situácia dovoľuje. A koľko by malo mať dieťa vo výsledku na konci sporenia? Opäť je to na tom, koľko plánuješ a koľko si môžeš dovoliť. Niekto dá dieťaťu na štart 0 a niekto byt. Ja osobne plánujem ho podporovať v odkladaní si peňazí a spolu s našim investičným sporením asi cca toľko, aby bolo na vlastné zdroje pri kúpe menšieho bytu čo najskôr po vysokej škole.
@anonym_c4d907 ako ja neratam ze nasetrim na byt. No bola by som rada keby nieco dostala.. no kolko. To je to. Ze neviem..
@anonym_c4d907 ako ja neratam ze nasetrim na byt. No bola by som rada keby nieco dostala.. no kolko. To je to. Ze neviem..
@anonym_autor V detstve naši sporili nám, deťom. Do revulúcie nasporili každému cca 100 tisíc SKK, čo za starého režimu bola veľká suma - za to by si vtedy človek kúpil aj byt. Školu som končil v roku 1991, po škole mi naši dali tie peniaze. A ja som si za to kúpil motorku za 60 tisíc SKK. No vieš si predstaviť, ako z toho boli nadšení.... 😠
Následne som si založil rodinu a motorku som vymenil za auto, To ich trochu ukľudnilo.
Chcem tým povedať, že je jedno, koľko nasporíš. Teraz nikto nevie, akú hodnotu bude mať suma, ktorú dokážeš nasporiť. Nasporíš 30 tisíc - teraz je to na auto, možno o 15 rokov to bude len na menšiu svadbu. Aj keby si jej dala len 10 tisíc €, aj to je niečo. Vždy lepšie ako nič. Pomôže každá suma. Takže netreba si lámať hlavu, koľko nasporiť. Proste odkladaj mesačne nejakú sumu a za chvíľu sa to nazbiera. Ja dcére dávam bokom detské prídavky, čo dostávam na ňu. Je to len 60 € mesačne, ale už je to celkom pekná suma.
Názorný príklad, vyklikala som na finax kalkulačke výnos po 15 rokoch pravidelného investovania 20€ mesačne. Vidíš ten rozdiel medzi investovaním a obyčajným sporením/ponožkou. Je super, že chceš dať dcére niečo na začiatok do života, len treba myslieť aj na infláciu, lebo teraz máš pocit, že bude super, ak jej dáš v 18tich 3000€, ale keď k tomu príde, tak tá suma už bude v tej dobe vlastne nič... Áno, investovanie sa spája s rizikom, ale myslím, že stojí za to, aj keď len tých 20€ mesačne 😊
@anonym_autor ani jedno ani druhé. ETF
@anonym_autor sporím a investujem. Určite nie doma do obálky. Sporím im (obom deťom) každý mesiac na viacero smerov a keď tam zazbieram vyššiu sumu investujem - cca raz za rok. Takto mi to vyhovuje.
Ahoj. Ozvi sa mi do spravy 🙂
Investujeme im do zlata, aktuálne sa im za 3 roky zdvojnásobila hodnota účtu, keďže zlato rástlo. Dali sme najskôr jednorazový vklad 1500€ a postupne 20€/mes. plus všetko čo dostanú na narodeniny, Vianoce...
@anonym_autor ja premýšľam že v slsp spravím sporiaci účet, a tam pravidelne budeme posielať nejakú sumu mesačne, bavili sme sa že 50€ mesačne. Keď dieťa dostane peniaze tak sa vložia na sporiaci účet. Ja si to asi takto predstavujem. Partner rozmýšľal že urobiť sporenie v prvej stavebnej sporiteľni. Ale mne by stačilo ten sporiaci účet v slsp keby urobime
@anonym_413e20 to mu akože zoberiete narodeninove peniaze ktoré dostane to nieje pekne keď to dostane na sviatok je to jeho
@anonym_autor určite nie do obalky, preboha dnes je tolko možnosti
@anonym_autor vobec neries, ze kolko, kolko mozes a chces, ako pise @chrobak7 akakolvek ciastka sa ti podari bude fajn 🙂 odkladaj tolko, aby to neuberalo z kvality vasho zivota dnes a zaroven si odkladala, ja napr. mu odkladam 100€ mesacne a dalsich 100€ odklada moj muz, obcas sa podari aj viac, obcas nic, mohli by sme aj viac ale zasa aj dnesok si chceme uzit.
Doma peniaze? Žiadna poisťovňa vám hotovosť nepreplatí do plnej sumy a ani krádež,sú na to limity.. v banke , je to tiež problematické . Ak to nemáte v fondoch tak tam nie je opravnená osoba . Tým pádom , ak sa vám niečo stane tak sa ten účet zablokuje.. in vestovanie v rôznych portáloch väčšinou nie sú riadené Národnou bankou slovenska. Treba si dávať pozor aj na poplatky a či nemajú sídlo niekdena parkovisku a či to nie je pyramída . K tým peniazom sa iný človek ale nedostane ak zomrie ten čo si to založil . Áno , do fondov ale rozumne . Cez inštitúciu -nepríklad poisťovňu ale priame investovanie . Nie také ako boli kedysi , kde boli vysoké poplatky .
Áno , robím v poisťovni ale keby som nebola o tom presvedčená zo skúseností , tak už robím v banke .
Prečo si neinvestovať peniaze cez napr. Celosvetovu poisťovňu ,krorá má zaisťovňu , je tam poplatok len 2,5 % ( keď si tam vložím mimo tak 0,5% ) , zhodnotenie je tam super a ešte keby som ja zomrela tak tam mám určenú oprávnenú osobu . Tej vyplatia aj hodnotu účtu +1000€ navyše.
Na zamyslenie . 🙃
Ja davam vsetko co dostane na narodky, krst atd momentalne do plechovej pokladnicky a ked sa tam nazbiera niekolko 100€, dam na sporiaci.
@anonym_autor Dobrý večer, áno, má zmysel založiť dieťaťu sporenie, keď dospeje, vie si to prevziať sám. Záleží od vašich možností koľko viete odložiť. Akcie, reality, komodity - zlatom nič nepokazíte. Pozor! Nie zlato v zlatníctve, ale také kde máte v zmluvných podmienkach garanciu spätného výkupu, likvidity, rýdzosti, prvodržiteľstva, technológia overenia pravosti atď. atď. Napíšte mi správu
@anonym_autor ani tak ani tak. Všetko vam zožerie inflacia. Deťom treba investovať, najlepšie do širokých akciových ETF (vygooglite si kludne). Naprieč 10-20-25 rokmi to zarobí cca 8-9% p.a. Len musíte vedieť, čo robíte. My takto investujeme sebe na dôchodok, chcem poberať nekonečnú rentu z majetku + obom dcérkam (v dospelosti, po skončení školy, tam budu mat vysoko nad 120 000€ každá)
@anonym_autor sporenie pre dieta ano, doma v obalke nie. My mame pre deti investicne sporenia nastavene od ich narodenia do dospelosti. Kedze je to pomerne dlha doba, tak su to investicne sporenia (etf, fondy, akcie…)
Za tie roky to je pekna suma aj ked budes mesacne posielat relativne malo penazi.
Určite nie doma, to ti peniaze iba zožerie inflácia a nezhodnotia sa. Ja si sama sporím na 2 účty - jeden je len sporiaci podúčet v mojej banke, to sú také peniaze že minimálny výnos ale hocikedy ich viem zobrať, teraz čakám prvé bábo tak si tam odkladám po pár eur, v lete mi skončí materská a podľa mňa to počas rodičáku pomaličky pomíňame keď sa niečo stane v domácnosti, s príjmami a podobne. Potom si odkladám menšiu sumu na finax, ale dlhodobo. To už robím niekoľko rokov, pred rokom som odtiaľ skoro všetko vybrala keď sme kupovali dom a potrebovali sme každú korunu. Odvtedy tam zase zbieram a ideálne odtiaľ nechcem vybrať “nikdy” až kým zas nepríde na veľmi dobrý dôvod - buď vážna rodinná kríza alebo my s manželom uvažujeme, že o takých 5-10 rokov keď sa vrátim do práce a finančne na tom budeme lepšie, tak kúpime deťom byt a ten dáme zatiaľ do podnájmu, tak možno vtedy na hypo zas vytiahnem. A deťom teda plánujeme raz takto kúpiť byt ale bohvie či to vyjde, aký bude život dovtedy, môže sa stať hocičo, možno aj my padneme na dno a potom ten byt predáme aby sme sa z toho sami vyhrabali, takže keď sa bábo narodí tiež mu spravím účet asi vo finaxe. Mesačne tam budem posielať možno 20-50€ + tam dám čokoľvek čo dostane, poviem o účte rodičom, krstným a tam mu to budem odkladať. Neviem koľko sa tam nazbiera ale zase, ak príde na situáciu kedy bude treba, budeme mať. Môže sa stať hocičo - dieťa vážne ochorie a bude potrebovať drahé lieky, dieťa v športe dosiahne dobrú úroveň a bude potrebovať peniaze na cestu a štartovné na preteky (zdá sa nepravdepodobné, ale kamarátove deti to presne riešia teraz, majú na majstrovstvá sveta ale poplatky a doprava nie sú vôbec lacné), bude chcieť začať podnikať, dostane sa na dobrú školu v zahraničí, hocičo sa môže stať a my na to v tom momente nemusíme mať iné zdroje. Tak určite aj keď to bude len menšia nasporená suma, raz sa tie peniaze zídu. A keď taká situácia nenastane, dostane to do vienka pri svadbe alebo pri kúpe vlastného bývania a podobne. Takže uvažuješ dobre, len smelo do toho, aj malú sumu odkladaj, len si vyber inštitúciu ktorá je aj krytá, seriózna a aj má aspoň nejaké výnosy. 😊

@anonym_autor na účte si držíme cca 6 mesačných výplat a ostatné peniaze investujeme do akcií firiem prevažne so sídlom v USA a Švajčiarsku. Ide o firmy zamerané na zelené technológie, inovácie a IT. Také ktoré majú potenciál v budúcnosti rásť. Manžel to veľmi sleduje a darí sa mu investovať rozumne. Všetko je na naše meno a v dospelosti to dostanú deti. Kto sa v tomto nevyzná, vhodné sú konzervatívne fondy, kde je riziko malé. Sporiaci účet alebo šetrenie do ponožky je nezmysel.