Sporiť cez poistku sa neoplatí
Sporit dietatu, ci sebe cez poistku je cista strata. Ak vam niekto hovori opak a slubuje uzasne vynosy, tak klame. Bud nevie o com hovori, alebo sa na vas snazi zarobit. Z mojej skusenosti odlisit tieto dva motivy je prakticky nemozne 😀 Pred tym, nez uzavriete akukolvek poistku, skuste si najprv vyhladat informacie. pre zaciatok, mozte zacat tu:
http://cmorej.blog.sme.sk/c/288988/Poistenie-de...
http://ako-investovat.sk/index.php/financna-gra...
http://ako-investovat.sk/clanok/217/zivotne-poi...
http://infip.cz/clanek/290/zivotni-pojisteni-co...
http://ako-investovat.sk/index.php/fondy/53-pod...
http://cmorej.blog.sme.sk/c/287931/Kapitalove-z...
http://cmorej.blog.sme.sk/c/278174/Vsetko-o-IZP...
@munu ked idu peniaze do fondov, vzdy je tam riziko, ze dojde poklesu ich hodnoty - nech su akokolvek konzervativne... Navyse, ked ide cast do fondov a cast na poistenie, tak tu cast na poistenie klient neuvidi, lebo je to vlastne cena sluzby, ktoru mi poistovna poskytuje... Teda, ak nechcem byt "v minuse", tak mi to musia vykryt tie fondy... A to nikdy nie je iste, kde budu ich hodnoty o x rokov, ked ich budem chciet alebo potrebovat vyplatit... Akonahle ide clovek do nejakych fondov, ci uz priamo alebo cez poistky, podpisuje aj to, ze si je vedomy, ze doterajsie vynosy nie su zarukou buducich vynosov, cize ze si je vedomy, ze nemusi dostat tolko, co vlozil... Nejde o spravne nastavenie, ide o to, ako sa budu spravat trhy a fondy... A to nevie nikto... Pre dnesnu situaciu to moze byt nastavene dobre, ale nikto nevie, co sa stane o rok a teda uz to bude nastavene naprd... Navyse, prestupy z fondov do fondov urcite poistovna nerobi len pre pekne modre oci, ale chce za to poplatky...
@zuzulica ale ty si pisala ze ti platia plnenie asi v tehu? tak ako to je ved je vylukacela doba tehotnosti ..ak si pocas tehu na PN tak nic neplnia....
je jedno ake mas problemy ci rizikova ci mas potrat ci si v nemocnici.. proste neplatia..a ak tak si to spatne daju vydokladovat
ako neprajem ti nic take ale ako pisem oni zo svojho neradi davaju a tak ak ti daju priniest zdrv.dokumentaciu ku Pn a lekar pochybil ci nepochybil ale tak peniaze budu chciet vratit..
Neviem preco mi neodoslalo spravu.. Len v nej bolo, ze kazdy sa zariadi podla vlastneho zvazenia, naozaj nema vyznam sa tu natahovat zeny.. Vsetko aj v beznom zivote ma svoje plusy aj minusy, tak to jednoducho chodi
@jarhal Ja som tam presne napísala,že sa neplní pri:citujem z poistných podmienok: "rizikovom tehu,ak nebolo dôsledkom závažných zdravotných dôvodom" koniec citátu. Takže ak máš závažné zdravotné dôvody pre ktoré si na rizik.tak ti platia a navyše ja som k tomu všetku zdravotnú dokumentáciu musela priložiť pre ich posudkového lekára.
no mne praveze neplatili nic ..ani som to nemusela davat vypisovat lekarke..hned ma schladila ze ziadna poistovna neplni PN v case tehotnost....a v banke to iste... a tak som sa rozlucila z poistkami a tie co mame si len dokoncim a to su do 18 r.nasich deti..nic ine poistene nemam...
poistky su len na jedno....
@jarhal To máš smolu,ale treba to vždy overiť u viacerých a to kto ti povedal dr.že ti to ani nemusí vypisovať?Ja som sa hneď toho nášho poradcu pýtala ako to je a on mi to v poisťovni zisťoval,či mám nárok a presné podmienky.Inak ono sa niekedy stane,že aj na pobočkách poisťovní sú mantáci a sami nevedia,alebo ti aj naschvál povedia,že to nejde,my sme si tak kedysi dávno museli plnenie pri havrijnej na auto vybavovať samy,lebo pani v poisťovni nevedela ani aké tlačivo...A aj môjmu sa stalo,že sme nevedeli,že mohol dostať peniaze s poistky pri úraze,lebo dr.mu povedal,že to by dostal až keď by bol dlhšie PN a nebola to pravda dostal by hneď,neviem,prečo k tomu majú komenty,keď sa do toho nerozumejú.Našťastie teraz máme toho chalaniska a keď náhodou niečo,tak hneď volám čo treba a kedy to treba,on všetko vybaví a okrem toho si všade presne čítam,čo je tam napísané.
@zuzulica ale ja neviem citas to co pisem,?
ved som jasne pisala ze doky ma schladila ani to nevypisovala...
a ty mi napises ze kto mi povedal ze lakar nemusi?
neviem asi nema to zmysel ti nieco pisat ako kby si nechcela pochopit..maj sa...
tak poistovaci su mantlacia ako pises ale aj sikovni poniektori sa vyznaju a tak mozu najst vhodnu poistku... sebe a znamym...
ale myslim si svoje po tych skusenostiach..a neverim teda poistkam... ani nikomu kto ich nuka sa neda verit...
@munu v profile máš napísané miesto pobytu Gloucester - UK - tak ako mi chceš poradiť?
@tatrankamoja uz niesom v uk, uz od oktobra sme sa vratili zit na svk, ale este som nezmenila profil, kedze som na to zabudla, ze to tam mam uvedene..
@tatrankamoja uz som si opravila miesto pobytu.. Chcela som opravit aj email, kedze som si vsimla, ze aj ten mam uvedeny starsi, ktory sice stale mam, ale uz ho neuzivam, no nepustilo ma, vraj pod tymto emailom sa uz prihlasovalo ine meno, tak ho nemozem zmenit.. To ine meno bolo tiez kedysi moje, ale uz ho tiez nemam.. Admini by mali urobit nejake upravy v takychto veciach, lebo je v tom dost chaos
takze:
poistna udalost v zivotne je smrt, uraz, choroba, PN, hospitalizacia a DOZITIE konca poistnej doby. Preto ludia na konci poistenia dostavaju peniaze, ktore vlozili, ktore sa im pri kapitalovom poisteni zhodnocuju o GARANTOVANU technicku urokovu mieru stanovenu NBS, vo vyska 2,8% a preto dostavaju o nieco viac, nez tam vlozili. Poistenie sa sklada vacsinou z dvoch zloziek a to rizikove a sporiace, rizika sa vyplacaju ak nastane poistna udalost a to, co sa spori je len cast a vyhoda k tomu, co clovek dostane pri doziti. to, ze klienti maju pocit, ze nedostanu nic od poistovne, je to aj ich zodpovednost, kazdy, kto ma obciansky preukaz je sposobily na pravne ukony, tzn. ze sa oboznami so vseobecnymi poistnymi podmienkami. navyse sa okrem poistnej zmluvy podpisuje protokol zo stretnutia s klientom, kde klient este raz podpise, ze mu bolo uzavrete to a to, vysvetlene tak a tak, ze suhlasil s tym atd, cize take reci, ze niekto niekoho obabral, to je na zodpovednosti klienta. ak niekto ma zaujem a chce mat poistene rizika a dozitie, tak sa ma aj sam aktivne zaoberat tym, co podpisuje. a ma si vyberat poistneho poradcu na zaklade odporucani spokojnych klientov. keby poistovne nevyplacali nic a keby to bolo take nevyhodne, tak nasi klienti pri dozitiach znovu netocia peniaze na vyhodnejsi urok ako v banke na dva roky. asi tak.
@jarhal nesúhlasím, plnia len si treba zistiť ktoré, plní sa pri rizikovom tehotenstve ak sú naň zdravotné riziká, stačí priniesť potvrdenie PN. Len pozor na ochranné doby, minimálne prvé 3 mesiace od podpisu zmluvy, a doba od ktorej poisťovňa začína plniť, dokonca ak je dlhodobá PN, môže žiadať o preddavkové plnenie.
@mawka technická úroková miera je 2,5%
@matulinuska mas pravdu, som sa sekla 😉
@matulinuska dakujem,
..za info..ale uz je neskoro... v banke som nepochodila..lebo moja PN je vo vyluke .. nevztahuje sa na tehotenstvo.. ☹
cely uver som si prefinancovala a tym som urobila hrubu ciaru... a som vemi rada lebo uz mam aj vyhodnejsie uroky asom bez blbeho poistenia... a fakt sa mi lepsie zije ....
v konecnom dosledku ved som nepotrebovala vyhodne poistenie ale vyhodny uver.. a neratala som stym ze budem tehu a ani ze ostanem dlhodobo na PN ale stalo sa ak ked som potrebovala pomoc ttak sa poistka na mna nevztahuje... 😀 😀 😀
uz to neriesim len som dala info pre ludi aby nenaleteli 😝
@mawka Zaujalo ma, co si napisala, ze paniaze v kapitalovom zivotnom poisteni sa zhodnocuju o TUM- co je v sucanosti 2,5%. Rovnake zhodnotenie je mozne dosiahnut i na terminovanom vklade, dokonca vklade bez viazanosti. A dokonca bez poplatkov. Kym v kapitalovom poisteni mi zo sumy, ktoru vlozim odrataju X poplatkov, teda v skutocnosti investujem menej. Myslim si, ze zhodnoteni v KZP sa v tomto pripade vobec neda hovorit. Peniaze sa tam neopak znehodnocuju.
Nie je potom rozumnejsie- ak sa chcem poistit- uzavriet ciste urazove poistenie? bez "bonusu" sporenia?
Vies nie je ani problem, ze ludia necitaju vseobecne podmienky. Mozno by stacilo, keby poistovaci pouzivali presne terminy. V tomto pripade miesto peniaze sa tam ZHODNOCUJU povedia peniaze sa tam ZNEHODNOCUJU. A bolo by 😉
@sibare pouzivas silne slova, prilis silne slova. kopa ludi nerozumie mechanizmu positenia a vytvarania si rezerv a ani tomu rozumiet nechcu, ano, je 2,5 % ale v bankach nikto tym ludom nehovori, ze sa zdanuje stale, ze aj v banke su skryte poplatky, toto ludia nevidia a necitaju? poistovna ti zdani peniaze iba raz, iba vynosy a vtedy, ked ti ich vyplaca. banka ti ich zdani zakazdy, tak si vyrataj potom cisty urok v banke. na to, aby sa ti to oplatilo, musela by si do banky davat veeelmi velke vklady.
a ked si uz taka ostra vo svojich vyjadreniach, bez s tym von a ti garantujem, ze nepochodis. su klienti uvedomeli, ktori si svoje peniaze uzivaju a su klienti, ktorych nejake VPP absolutne nezaujimali a mali tu smolu a narazili na nejakeho blba akoze poradcu. bohuzial.
ale takto vystupovat a tvrdit, ze poistovne peniaze znehodnocuju, ine kafe. myslim, ze by si nemala gule to so svojou tvarou, menom a priezviskom povedat priamo pred celym narodom. neviem totoiz, ci by si sa po dokazovani z toho vymotala.
ale jasne, blogy su najlepsie pre tych, ktori maju zlu skusenost s tym, ze podpisali, ani nevedeli co. ale chvalabohu su tu aj ludia, ktori bloguju z opacnej strany veci.
@jarhal klient nie je povinny k uveru uzatvarat v banke poistenie. poistit sa moze priamo v poistovni s tym, ze positna suma bude klesajuca cize umerne ako sa splaca uver, poistna suma klesa. poistenie je hlavne variabilne a ludia maju moznost si ho prisposobobvat v akejkolvek zivotnej ci financnej situacii. a suhlasim s tebou, poistenie v bankach je robene na kolene. v skutocnosti ti najlepsie poradi clovek, ktory je poradca kvalitny, ktory ma za sebou spokojnych klientov a nizku alebo nulovu stornovanost zmluv plus uspesne plnenia z poistenia. a netreba sa hanbit sa na to pytat. referencie su o.i. velmi doleziite.
@mawka Väčšinou je OK čo píšeš, ale s tým úročením v banke a v kapitálovke s Tebou nesúhlasím. Ak máš totiž v banke termínovaný účet - s týmto účtom nie sú spojené žiadne poplatky (takže hovoriť tu o skrytých poplatkoch je veľmi nesprávne a zavádzajúce). Áno, je pravda, že daň sa strháva vždy pri pripísaní úroku automatickou zrážkou a áno, je pravda, že v kapitálovke iba raz a až pri výplate vloženej sumy. Ale vieš prečo to tak je? Vôbec to nie je preto, že by banka zdaňovala stále tie isté peniaze, ako to vyznieva z Tvojho príspevku. Banka taktiež ako poisťovňa zdaňuje iba úrok (výnos), takže je to presne to isté. Rozdiel iba v tom, že banka zdaní mesačne sumu napr. 2 eurá 19% sadzbou dane a urobí to vždy, keď má dôjsť k pripísaniu úroku, akurát, že vždy zdaňuje vyššiu sumu, čo ale je spojené s tým, že aj úročí vždy vyššiu sumu, ktorá sa navyšuje vždy o už pripísané úroky. Poisťovňa to urobí raz, napr. po 20 rokoch a zdaní celkovo trebárs 300 eur aktuálnou sadzbou dane v danom roku výberu peňazí z poistky, čím ale daná sadzba môže byť nižšia, alebo vyššia, akú máme dnes. A ak náhodou došlo k poklesu hodnoty kapitálového účtu (lebo napr. výnos bol nula, lebo technická sadzba bola nula, ale poplatky poisťovni plynuli naďalej, apod.) tak k zdaneniu nedôjde, pretože nedošlo k výnosu....
Čiže princíp je ten istý a zdaní sa vždy rovnaká suma a je jedno či sa jedná o banku alebo o poisťovňu.....
@mawka Nikde som nepisala, ze poistovne peniaze znehodnocuju /aj ked... 😀 / Pisala som, ze v produkte "kapitalove zivotne poistenie" sa ciastka urcena na sporenie znehodnocuje. Bavime sa o produkte, kde nie je mozne oddelit poistenie od sporenia. Ak sa dam poistit, budem i sporit. Ako si spravne napisala poistenie sa tu sklada z casti urcenej na kritie rizika a z casti na sporenie. Sporiaca cast sa zhodnocuje- lepsie povedane uroci 2,5 %. Toto ty povazujes za vyhodu, akysi bonus k poistke. O tomto ja hovorim, ze je to cista strata a znehodnotenie penazi.
Peniaze sa zhodnocujú v momente, ked vynos prekroci mieru inflacie. Co v tomto pripade je uz na zaciatku blud, pretoze sucasna miera inflacie je vyssia ako 2.5%.
V skutocnosti je vsak zhodnotenie sporiacej sumy v KZP omnoho nizsie ako 2.5%, nakolko je nutne odcitat este naklady- teda poplatky. A toto je omnoho horsie, ako keby som si sporila na sporiacom ucte, ci terminovanom vklade.
Preto som pisala, ze podla mna je vyhodnejsie uzavriet cisto rizikove poistenie a zvysnu sumu, ktoru usetrim ukladat trebars aj na terminak. Budem na tom omnoho lepsie. Ludia sice dostanu akoby vyssiu sumu, ale len nominalne. nakolko inflacia urobi svoje a po rokoch si za tuto sumu realne kupia omnoho menej. Nehovoriac o tom, ze su ludia, ktori si platia KZP vo viere, ze si setria na dochodok.
Na margo blogov, ktore som linkovala. Pridala som, tie, ktore sa mi zdaju k veci, je mozne tam najst relevantne informacie a podnety na premyslanie. Pisu ich ludia, ktori sa dlhodobo pohybuju vo sfere financii a poistovnictva. Poniektori su sprostredkovatelia poistenia. Pisu pod vlastnym menom, vystupuju na verejnych odbornych forach, aktivne sa vystavuju kritike ako laickej, tak i odbornej verejnosti. Je mozne ich na nete vystopovat priamo k ich firmam a aktivitam. Argumentuju prostrednictvom faktov, nie typu /postav sa so svojim nazorom....maj na to gule/, informacie, ktore zverejnuju, je mozne lahko overit. Netvrdim, ze sa nemozu mylit. Ja nie som financna poradkyna, nemam dokonca ani ekonomicke vzdelanie. A tudis nepotrebujem mat gule na to, aby som tu zverejnovala svoje meno.
@sibare opakujem, aj dozitie je poistna udalost, doziatie s akonca poistnej doby, kedy klientovi je vyplacana ta poistna suma, ktoru si urcil na dozitie navysena o vynosy. co sa tyka inflacie, existuje take male policko v poistnej zmluve, kedy klient - uvedomely suhlasi s dynamizaciou poistenia. lebo ano, dnes 10 tisic eur ma inu hodnotu aku moze mat tych 10 tisic eur o dvadsat rokov. lenze ked niekto podpise nieco a nevie co, tak sa necudujem, ze je sklamany. v zapadnych krajinach si ludia poistuju dochodky, dozitia, smrt, urazy a uz od narodenia a do vysokeho veku a nikto sa nad tym nepozastavuje. tu to ludia nasmolia do ponozky a cakaju zazraky. a nie, zivot a ochrana zdravia a majetku nie je len o poisteni. je siroka skala moznosti ako si peniaze osetrit v tom ktorom obdobi zivota a podla potrieb, ale treba sa tym aj zaoberat a nie sa odvolavat na to ako poistovne okaslavaju klientov.
vies kto najviac okaslava klientov? banky s ich uzasnymi urokami pri uveroch. mirnix dirnix ludia beru uvery, keby boli gramotni vo vlastnych financiach a hospodareni s nimi, tak by vo vacsej miere neboli zavisli od uverovych produktov,... ale to je uz z ineho sudka, to uz je o tom, ako si vedu ludia deti k financnej gramotnosti a bohuzial, toto absentuje na skolach.
v kazdom pripade by sme sa tu nemali dohadovat, kazdy clovek ma individulane potreby, niekomu vyhovuje poistenie, niekomu terminaky a vkladne knizky a kazdy ma nejaku tu inu potrebu a zivotnu situaciu a hlavne, kazdy robime rozhodnutia z vlastnej vole.
Z temy odchadzam, pretoze nevedie nikam 😉
@mawka hm, tvoj odchod z diskusie je logicky. Respektujem. Ak by predsa....mozno pre niekoho ineho, tu su nejake linky o KZP. Odporucam citat i diskusie. Su tam rozne nazory.
http://cmorej.blog.sme.sk/c/287906/Kapitalove-z...
http://cmorej.blog.sme.sk/c/287931/Kapitalove-z...
http://elbert.blog.sme.sk/c/322645/Preco-Vam-ka...
A uz len na margo toho, ci na nas viac zarabaju banky alebo poistovne. Ja neviem, podla mna je to rovnako. Ale jedno viem, ze zo zakona maju banky a tiez nebankovky povinnost zverejnovat RPMN- rocnu percentualnu mieru nakladov. Poistovne tuto povinnost nemaju a teda to ani nerobia. Keby im to zakon prikazal, inak by sme vsetci cumeli 🙄
Ahoj vsetci napis aj ja moj nazor, platim si poistku na pn a pobyt v nemocnici, vztahuje sa to aj na umele oplodnenie, rizikove tehotenstvo a vsetko s tym spojene, je tak od noveho roku 2013, nechcem na nich nadavat ale su to obyc.vydieraci penazi, bola som na umelom oplodneni tak som si poslala pn nech mi ju teda platia a co,,, samozrejme zamietli lebo som bola uz liecena na neplodnost,, taka bola odpoved,,, ale nech sa trosku zamyslia ktora zena ked pokde na ivf nebude predtym liecena , ani jedna,,potom to nedava ziadny zmysel, poistenie o nicom,, len aby zasa poistovna zarabala a ked ma nieco zaplatit tak vam nedaju nic,,,je to banda klamarov nic viac
@janulienocka Ahoj ...prosim ta v ktorej poistovni ste dostali poistenie deti k vasej poistke zdarma? Dik za info. majka

Nehovorim, ze poistka sluzi na zarabanie penazi.. Jasne, ze na to sluzia sporiace ucty, investovanie.. Ale ak je poistka spravne nastavena do viacerych fondov, tak nehrozi strata penazi..a nasporit na dochodok sa daju pekne peniaze, samozrejme zalezi od veku, v ktorom sa to spusti..