Starým ľuďom peniaze cinknú, mamičkám nie
Je to vážne chorá táto doba. Starým ľuďom peniaze cinknu už tento mesiac a mamickam nie. Choré.
@cacianka nás toto čaká pri svokre, celý život robí za minimálnu mzdu, lebo sa bojí zmanit pracu
@majka35 si netlieskam....ti mávam..🤪
@ropucha6 aha, mne sa zdalo, ze som niekde zachytila, ze chceli až od augusta zvyšovať (čiže cinknem až v septembri), ale nakoniec od jula(čiže cinknem v auguste), ale samozrejme sa nehadam a určite prežijeme aj bez tých peňazí navyše, ani neviem o koľko to majú zvyšovať 😁
@ropucha6 idem pogooglit a uvidím, co ujo Google povie 🙃
@lonely66 dnesni dochodcovia mali zadarmo byty, skoly, zdravotnictvo. Mali si z coho odkladat. Je naozaj kratkozrake ocakavat, ze dochodok ti ma nahradit plnohodnotny plat. Na starobu treba mysliet uz v mladosti a zdravi.
Chore je, ze starím ludom sa zavidi par eur čo dostavaju za roky co robili cely zivot a ledva z nich vyziju.
@stanulienkat ja to este pri sucasnych dochodcoch chapem. Co nechapem je, ze taketo zmyslanie maju aj mnohi mladi. Ti este zaplacu.
Ja k tejto téme len toľko, že keby som babke zo svojho/nášho s mužom nedoplácala, tak nemôže byť ani v obyčajnom štátnom domove dôchodcov, lebo by jej nevychadzalo. Celý život pracovala ako obrábačka pri stroji, manuálne ťažká práca. Aj po tom “cinknutí” budeme musieť doplácať naďalej, ale aspoň má dôstojnú starobu. Dnes by mnohí chceli aj ísť do domova, ale žiaľ, keď im rodina nedoplatí, nevychadza…
@miskakyska aha a prečo? 😀
Dôchodky sú tak nízke, že často nestačia ani na úhradu nákladov na bývanie, lieky, stravu. Rodičom a svokrovcom každý mesiac finančne pomáhame, kupujeme lieky, robíme nákupy,inak by nevyžili. Dôchodky majú 380, 420, 320 a 270 eur. Všetci celý život pracovali a teraz nemajú z čoho vyžiť.
Dúfam že keď budeš v dôchodkovom veku, všetko od štátu odmietnes a budes trvať na tom ze treba dat mamičkám...
@lonely66 tak moja babka zomrela 2 roky dozadu (mala vyse 80) a predstav si, ze si na dochodok pocas zivota setrila aj bez ETFiek a inych sucasnych moznosti 🤷🏼♀️ neviem ako v inych mestach, ale tu kopec dochodcov napriklad byva v centre vo velkych bytoch a tam zivoria namiesto toho, aby to predali a isli do niecoho mensieho byvat. Moja mama ide do dochodku za cca 5 rokov a rovnako ma nasetrene.
Napriklad ten druhy pilier, kt spominas funguje uz skoro 20 rokov.
Takze vsetci co nadavaju na sucasne nizke dochodky svojich rodicov/starych rodicov by sa mali snazit nedopadnut rovnako.
nejak nechapem cely prispevok.
@lonely66 bola predavacka v bufete a popritom mala 2 dalsie brigady (chodila upratovat po veceroch 2 prevadzky), nemala vysoku skolu, preto robila vsetko preto aby jej deti studovali. S dedkom sa rozviedli, ked este deti neboli dospele.
Preto ja vacsinu “neda sa” beriem iba ako vyhovorku, lebo skoro vzdy sa da, len ludia maju vela vyhovoriek a su pohodlni.
chory je tento nazov, velmi chory!!!
@zuzanockamt jedina kto tu “vykrikuje blidy” si ty a hlavne tvoj obmedzeny nazor, ze u vas doma to bola takto a to znamena, ze to nikde nemoze byt inak 🤦🏼♀️
@milanemila koľko máš rokov?

Tak zas ja aj dochodok vnimam ako formu prispevku, nie nieco z coho budem zit. Treba mysliet uz v mladosti aj na starobu, odkladat si peniaze alebo sa nejako inak zabezpecit a nespoliehat sa zas na stat.