icon

Ste tu niektorá žena v domácnosti?

hanaju
26. feb 2021

Baby, je tu nejaká z vás čo funguje ako žena v domácnosti? Nie nechcene (nezamestnaná hľadajúca prácu), ale vyslovene dobrovoľne starajúca sa "iba" o decká a domácnosť. Ako fungujete? Muž vás podporuje v koníčkoch a iných záujmoch? Financie máte spoločné (nemusíte žobrať o každé Euro) a podobne.. Kľudne napíšte aj správu. Vďaka

jana_eyre_2
2. mar 2021

@nafka0483 možno mala depresiu, keď nemala ani záujem sa prezliecť z pyžama.. neviem si predstaviť, že zdravý človek by dokázal nič nerobiť celé dni.. aspoň ja si to neviem predstaviť ako sa to dá..

nafka0483
2. mar 2021

@jana_eyre_2 Mozno. Ale zas domace prace robila stale, dom mala vyblyskany, zahradu upravenu, deti vzdy upravene, ciste. Len o seba akoby nemala zaujem a cez den akoby sa nudila. Nebolo ju nikdy vidno ze by si citala, alebo nieco take. Na pohlad bola presne ako taka "putka" co sedi doma, kysne, nestara sa o seba, za to domacnost a deti ma tip top.
Ale ako pisem - ktovie co za tym bolo, ale na pohlad ju mohli sudit presne rovnako, ze je leniva, ze nerobi... a nikto netusi ake za tym boli dovody.

jana_eyre_2
2. mar 2021

@nafka0483 tak potom robila niečo, ja som to najprv pochopila tak, že celé dni sedela v pyžame na terase, ale zle som čítala uznávam..

Ktovie prečo niekto o seba stratí zaujem, takto z vonka sa do toho nedá nikdy vidieť, čo je v pozadí.. preto nemám rada keď sa v diskusiách tak jednostranne posudzujú ľudia keď nevidíme pozadie.. každý má na svoje konanie v živote nejaký dôvod a my ho nemusíme chápať (nepíšem o tvojich príspevkoch, ale všeobecne.. len aby nevzniklo nedorozumenie)

maciatkolulu
2. mar 2021

Ja som momentálne, rozumej celú zimu v tiež pofidernim outfite😂😂😂, dcéra sa ma včera zľakla, sme volali cez videohovor. Boh vie co by si ti zvonku o mne mysleli, muž chodí na ihrisko, muž vozí malého do a zo skoly😂😂😂, akurát som sa hecla a išla s malým na husle,ale nedávala som si dole bundu😂😂😂, vydržala som polhodinu na chodbe. Nevidím nejako dôvod sa cancat, keď to je momentálne úplne aj mužovi a malému fuk a aj psovi a kocurovi

nafka0483
2. mar 2021

No to je teda gol :D telefonovala som akurat s rodicmi a prisla tema aj na to ako sa maju susedia teraz v tomto obdobi a opytala som sa na aj na tu pani. Tak predstavte si, po tom co deti vyrastli a osamostatnili sa, tak pani fungovala stale rovnako, v zupane, akurat ze uz mala na starosti len domacnost a nakoniec sa vraj rozviedli, ona ostala este par rokov v tom dome (takze pri majetkovom vyrovnani asi pripadol jej) a nakoniec ho predala. Uz tam byva niekto iny.

annamalaga
2. mar 2021

@nafka0483 tak máš aj také príklady aj také. Niekde to môže fingovať a niekde ak aj v jej prípade nefunguje. 😔 Ale samozrejme pani nepoznám , takže ju nemôžem súdiť.

nafka0483
2. mar 2021

@annamalaga Hej, preto som to napisala, lebo som tu najprv davala ten idealny priklad ako to funguje u tej kamosky a u inych co som pocula sprostredkovane pribehy. Ale vlastne som si uvedomila, ze poznam aj opacny priklad... a este som sa teda aj dozvedela, ze sa rozviedli nakoniec, ale nepoznam tam cely pribeh.

mrkvicka060
2. mar 2021

Inak mozno odveci, ale ja nepoznam chlapa, ktory nechce mat pri sebe zenu, na ktoru moze byt hrdy, ze nieco dokazala, aj pred ostatnymi. Teraz nezatracujem starostlivost o deti, to tiez da zabrat, rodicovska dovolenka plus mozno nieco navyse, ale dlhodobo, zena v domacnosti, deti v puberte, cize viac vonku ako doma... na co ma byt ten chlap dlhodobo hrdy? Na to ze doma sa mu leskne sporak? Ja myslim, ze casom toho muza bude pritahovat nejaka ambiciozna kamoska, kolegyna, ktora aj vie, co je to zarabat peniaze, je rozhladena a pohybuje sa v realite. Lebo nech hovori kto co chce, ked je zena roky v domacnosti, straca kontakt, straca prehlad, je jedno ze cita, ze sa stara o deti a pise s nimi ulohy a doma pozera spravy... ale ta pracujuca spolocnost ludi a nejake to verejne dianie tam chyba... spomente si o par rokov pri hadke s muzom, ze vam to chrstne do oci, ze on vas zivi cely zivot. A som o tom presvedcena, ze to tak je/bude minimalne v 8 pripadoch z 10. Horsi pripad je este nejaka milenka v kostyme k tomu. Ale co oko nevidi, srdce neboli. A o samoziviteloch manualne pracujucich, muraroch, stavbaroch, tesaroch a podobnych, ani nehovorim. Ten sa moze zodrat, to sa len cidujem e nejakej zene to nevadi, ze chlap robi jak otrok cely den a ona vychysta deti do skoly....

nafka0483
2. mar 2021

@mrkvicka060 Nie kazdy chlap potrebuje byt hrdy na zenu, ktora pracuje. Moze byt hrdy na to, ako ho zena lubi, ze ju vidi rovnako krasnu ako ked sa spoznali, ze maju doma uzasnu atmosferu a rodinnu pohodu, ze ma krasnu zdravu rodinu, sikovne deti.
A nie, zena rokmi v domacnosti vobec nemusi stratit kontakt, ani prehlad, ani jej nechyba verejne dianie. Ano, su aj take. Ale to nie je pravidlo.
Poznam jednu zenu - z odbornych konferencii, je uzasne scitana, neustale na sebe pracuje, vzdelava sa, ma spolocensky prehlad. Po niekolkych rokoch pracovneho stretavania som sa dozvedela vies co? Ze nema zamestnanie, ze je zenou v domacnosti. Vo svojom odbore je stale ako doma, kedykolvek keby si zmyslela by mala na druhy den pracu, pravidelne ju oslovuju s pracovnymi ponukami. Nechce, pretoze ju naplna byt doma a starat sa o domacnost a deti a - venovat sa sebe, svojmu rozvoju. Vsetky vedomosti a skusenosti neuplatuje v zamestnani ale zhruba raz-dvakrat za tyzden sa venuje dobrovolnickej cinnosti. Tak ostava stale v ramci odboru, kvoli sebe sa neustale vzdelava dalej.
A samozrejme, ze sa streava s ludmi, ma velku rodinu, plno znamych, kamaratov, v ramci doborovlnictva sa stretava aj s neznamymi ludmi. Neviem preco si myslis, ze by taka zena mala stracat prehlad. To neznamena, ze taka zena nevychadza z domacnosti, alebo ze sa v spolocnosti nema s ludmi o com rozpravat. Aj ked chapem, plno zien na materskej alebo rodicovskej robi presne t, ze su ako odstrihnute od reality.

mrkvicka060
2. mar 2021

@nafka0483 prepac ale to co popisujes, to je mozno ten 1 pripad z 10, ak vobec. Kolko z tych zien v domacnosti funguje takto? :D prepac, naozaj smiesny argument

jana_eyre_2
2. mar 2021

@mrkvicka060 bože to sú také kecy, prepáč... Neverím, fakt neverím že takto uvažujú dospelí ľudia...

mrkvicka060
2. mar 2021

@jana_eyre_2 preco? Ako uvazujem? Co je na tom zle, ze mam svoj nazor a skusenosti? Ci to nemozem? Nerozumiem co ta tak udivuje? Ze ty mas nazor iny?

jana_eyre_2
2. mar 2021

@mrkvicka060 pretože sú to hlúpe, zovseobecnujuce predsudky..

mrkvicka060
2. mar 2021

@jana_eyre_2 preco? Tyka sa ta to nejako? Moj nazor ti moze byt u riti. Nie su to predsudky, asi sa pohybujeme v dost odlisnej spolocnosti.

hederamonstera
2. mar 2021

Mne to skor pride, ze zeny, ktore pracuju, tak vacsina z nich je aj tak na hovno poziciach...a na to maju byt pysne?;) pridu domov a sadnu k telke, o dianie vo svete sa aj tak nezaujimaju, knihu nedrzali v ruke roky (jednoduche zenske romany nepovazujem za zmysluplne knihy), mozog si nijak netrenuju, jedine rozoberanim zivota druhych. ;)
A na to ma byt chlap hrdy? Ze ho zbuzeruje za vsetko, nikam mu nedovoli chodit lebo ona moze, lebo tiez “pracuje”? Toto je podla mna vacsina domacnosti. Nie tych par zien doma, co sa rozhodli prezit zivot zmysluplne (kedze zmysel je pre nich rodina a kvalitny! cas s nou) a vklude.

jana_eyre_2
2. mar 2021

@mrkvicka060 samozrejme, že sa ma to týka - preto som v tejto téme, vieš.. ešte mi ale stále neodpovedal nikto na to, prečo tuto tému riešia ľudia ktorých sa nijako nedotýka a potrebujú riešiť život iných a čo si tým dokazujú..

To že mi môže byť u riti tvoj názor je pravda, ale predstav si, že by som teraz začala hádzať všetky pracujúce a ambicozne ženy do jedného vreca a začala tvrdiť, že stavím sa že 8 z 10 mužov sa pri takých sebavedomych cítia, že sa nevedia postarať o rodinu a pri hádke o pár rokov ti to hodí do očí.. akože určite by ti bolo "u riti" že zovseobecnujem a dehonestujem všetky takéto vzťahy, že?

Ale hej, ja som hlúpa, nerozhladena a môj muž sa zamna môže hanbiť..

S mojím mužom sa poznáme 20rokov.. 16 rokov sme spolu.. zažili sme si vzostupy aj pády.. vzťah sa tiahne cez pracovné roky aj roky s deťmi.. a ani raz sa nestalo že by nemal byť prečo na mňa hrdý, tak ako som aj ja hrdá na neho.. pretože vzťah k partnerovi sa nemeria pracovnými úspechmi..

0silvia0
2. mar 2021

@mrkvicka060 predstavujem si teraz taku kucharku v skolskej jedalni, upratovacku ci predavacku. Ziadne ambiciehodne povolania, ale take obycajne, nic samozrejme proti nim. A teraz si predstavujem hrdost tych manzelov na obycajne zeny... a ved dobre, konik znesie🙄 idem sa mojho muza opytat, ci je na mna hrdy, ked chodim normalne do prace...

maciatkolulu
2. mar 2021

@mrkvicka060 úprimne? Nevuem sú predstaviť ze z, ktorá má malé deti a fakt top pozíciu v kostimceku, nuž sú aj také ženy, poväčšine majú aupair, upratovačku a dom auch deti vidia občas... To hovoríme o vysokých pozíciách, kde môže byt chlap hrdý, kam to žena dotiahla. Realita? 😂😂🐤Chlap žiarli, chlap potrebuje mať pocit alfa samca, je to tak zakorenené a fakt úprimne koľko je takých pozícii, kde má byť hrdý, lebo ak muž miluje svoju ženu, tak ju miluje, či je doma, ci robí upratovačku, či manažérku a je na ňu hrdý. Môj názor. Moje skúsenosti. To, čo si napísala je absolútne krátkozraké.

mrkvicka060
2. mar 2021

@0silvia0 prepac, kucharka, upratovacka a predavacka su zamestnania ako kazde ine. Ci keby ine nebolo, iba predavacka, tak si radsej povies ze to robit nebudes a radsej posedis doma, nech sa muz postara? To ze zena pracuje a prispieva do rozpoctu a necaka, ze muz sa zoderie na stavbe od svitu do mrku je dost na to, aby bol muz hrdy. Ci je to predavacka alebo kucharka...

mrkvicka060
2. mar 2021

@maciatkolulu ano, pohybujeme sa asi vo velmi odlisnej mentalite ludi. Nikomu svoj nazor nevnucujem, pre mna su zas nazory ze "muz robi od rana do 21:30 kazdy den a potom len lahne a spi lebo je unaveny" odveci. Lebo to tiez nie je zivot... ak to zene a muzovi nevadi, ok. Ja by som sa citila hadam az trapne...

0silvia0
2. mar 2021

@mrkvicka060 ved to som napisala, ze je to normalne obycajne povolanie ako kazde ine... Myslela som, ze myslis kostymove povolania, ked si tie kostymy u potencionalnych mileniek spomenula... Takze ty myslis hrdost muza nie na povolanie ale na to, ze zena prispieva financne do domacnosti? A myslis, ze zeny v domacnosti neprispievaju inak ako financne a ze ony si hrdost nezasluzia? A co si podla teba zasluzia? Pohrdanie?

mrkvicka060
2. mar 2021

@jana_eyre_2 no, vidim ze som sa ta dotkla. To som nechcela. Ale tak asi s tym nie si az tak ok, ked ta to tak rozohnilo...? Ale to je len recnicka otazka. Na zamyslenie...

nafka0483
2. mar 2021

@mrkvicka060 Prepac, to co ty popisujes je mozno tak 5 zien v domacnosti z 5tich a zvysne 4 sa realizuju normalne a maju aj normalny rozhlad a mozno 1 z 10 je taka ako som opisala ja.
Mne je zas smiesny tvoj argument. Keby som ja sudila vsetky zeny na materskej podla vzorky tu na koniku, tak poviem, ze vsetky su vypatlane, neschopne a mozog im zakrpatel, len papkame, kakame, prdkame.

mrkvicka060
2. mar 2021

@0silvia0 to nie, trosku prekrucas. Napisala som svoj nazor na taketo fungovanie z dlhodobeho hladiska. Vidim to okolo seba, zo skusenosti..

nafka0483
2. mar 2021

Opravujem 5 z 10tich :D :D nie 5 z 5tich.

0silvia0
2. mar 2021

@mrkvicka060 neprekrucam, ja som to z tvojho prispevku tak pochopila, nemam dovod prekrucat.
Keby som sa mala este raz rozhodnut, bola by som s detmi doma, dokedy by neisla dcera do skoly. Lietala som ako handra, skolka, skola, praca, kruzky, bola som frustrovana, unavena, chlap na tyzdnovkach. Mat este raz tento rozum, neponahlam sa do prace.

maciatkolulu
2. mar 2021

@mrkvicka060 ja nechápem, prečo si myslíš, že chlap maka od 5.00 do 23.00 a príde domov a hotovo😂😂😂. Ako písal niekto už vyššie, tak napríklad v AT je velke percento žien s deťmi doma, max robia na polovičný. A rozvodovist je nižšia ako na sk.inak muž príde domov, čaká ho kľudná žena, teplé jedlo, príjemná atmosféra a nie ženská, čo ledva doletela z prace cestou kúpila mrazené polotovary, vrieskal po deťoch nech robia úlohy a zaspí skôr ako muž dozvacha rybie prsty s deťmi v detskej. 😂😂😂😂Tiež by mohol byť aj takýto pohľad nna pracujúcu ženu, matku. 😂😂😂

jana_eyre_2
2. mar 2021

@mrkvicka060 nie uprimne, niesom s tým ok - nemám rada takéto zovseobecnujuce tvrdenia.. a áno, som doma, viem prečo som doma, som dohodnutá s manželom a máme na to dobre dôvody a dokonca to že som teraz doma neznamená že to bude tak navzdy.. od nikoho nič nechceme, snažíme sa o všetko postarať sami a spoločne a naozaj sa ma dotýkajú odsudzujuce reči ľudí ktorých do našeho života nič..

A áno, lahko sa hovorí, že reči druhých nech ma netrápia, ale mňa proste trápia, hoci som so svojím životom vyrovnaná a spokojná..

mrkvicka060
2. mar 2021

@jana_eyre_2 predomnou sa nemusis obhajovat, mne je fakt jedno ako cudzi ludia ziju. Nikoho nenutim pracovat ani zostavat doma. Len som vyjadrila svoj nazor. Aj na niektore prispevky tu.

mrkvicka060
2. mar 2021

@maciatkolulu niekto to tu pisal, ze muz robi denne od rana pomaly do noci