icon

Stredná vrstva spoločnosti

23. jún 2021

Dnes som mala zaujimavy rozhovor...podla Vas kto je stredna vrstva co sa tyka majetku, mesacneho prijmu co si mozu dovolit taki ludia dovolenka a pod..len ci som taka naivna, alebo fakt sme chudaci🙂

zuzanka.zuzu
23. jún 2021

@number19 vsak som pisala, ze nie sme... su oooovela lepsie na tom od nas a ich povazujem za strednu triedu - byt/dom bez hypo, nie suzuki ale audi, nie chorvatsko s pastikami ale zanzibar allinc., nie whirlpool ale miele - chapes? vyssi standard ale stale nie ucty vo svajciarsku 😉 to je pre mna stredna trieda. to je pre rakusana stredna trieda, slovaci su asi prilis skromni alebo ja uz ozaj neviem

autor
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu to, co ty pises opisala svagrina ako strednu vrstvu🙂

zuzanka.zuzu
23. jún 2021

@buberova a pozerala si niekedy obycajne nehnutelnosti.sk ci v DK ta stranka nefunguje? napr.daj si bory v lamaci/devinskej (okrajove stvrte v BA) kde 3izb stoji 260t, za 85t nemas ani garzonku, max tak office kuticu co niekde v priemyselnej stvrti prerobili na "industrialne startovacie byty" ty haciendo 😎

masinka
23. jún 2021

@panelacikova statistika je taka sranda, ze ked si vezmes ze do zoo ide 80 rocny dedko s vnucatami 4 + 6 , tak v priemere tam chodia 30 rocni ludia..... moja mama pracovala v banke, plat v tej dobe mala 13000 SK, generalny mal 2 melony mesacne.... primerny plat v tej banke bol 50 tisic....

autor
23. jún 2021

@mpg ake naklady maju nizsie?ved potraviny tam stoja rovnako, energie tiez a mozno este viac prekuria, mozno sa menej nakladne obliekaju, nedaju tolko na kulturu, bowling, ci wellnes, masaz...
@hettinka ako pises 3 poschodove domiska a k tomu chalupa po babke, ktora sa prenajima.Ja som bola v Zuberci na masazi a pani mi povedala, ze masiruje len vynimocne mala som to vybavene od recepcnej a nebude si ruky namahat, ze ona zije z prenajmu izieb.Ved tam kazdy ma polia, pozemky, domy v prenajmoch.

hettinka
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu až na to, že Zanzibar AI môže byt lacnejší, ako dobrý hotel s polpenziou v Chorvátsku. Ale inak jasne, viem, ako to myslíš. Stredná vrstva nemusí pozerať na ceny bežných veci. Vo väčšina pracujúcich ľudí s bežným zárobkom musí. Ja tiež musím pozerať na ceny a nekúpiť hocičo od kraja, na druhej strane nám nič nechýba.

yvanielka
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu v akej oblasti prosím pracuješ? Len tak pre nakopnutie a inšpiráciu, ďakujem 😊

number19
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu Byt, dom bez hypo, auta, Dubai dovolenky kazdy 2. mesiac, ktore spominas, to nie je stredna vrstva to je tych 5% (dobre mozno 10%) vyvolenych, z ktorych 1% ma ucty vo Svajciarsku.
Ak ty si dovolis platit hypoteku 2600EUR/mes, tak si podla mna na podmienky SK vyssia vrstva.
Dufam, ze som ti teraz dostatocne pohladkala ego a teraz mozes ist spokojne spinkat.
Tema bol stredna vrstva.

buberova
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu haciendo má 10x vyššiu splátku, čiže asi aj 10x vyššiu sumu a mať 850 000€ nehnuteľnosť je asi viac ako stredná trieda 🙂

number19
23. jún 2021

@yvanielka Nemyslim, ze sa nam s takym typom profesie bude zdoverovat.

zuzanka.zuzu
23. jún 2021

@number19 😂😂😂 5% je napr.moj byvaly sef, ktory po mna chcel poslat lietadlo ked som na sluzobke nestihla spoj - nie svoje, proste "taxi" ako ked cibulkova isla s malym a kamosmi do chorvatska... ci aj ona je pre vas 5%? pretoze ak ano tak baby vy ozaj nemate sajn aky prachaci skutocni prachaci ziju v SR (neupieram jej bohatstvo, ale su vacsi a rozhodne sa este nerozpravame o tych 10-20-50 ci kolkych co si o nich precitate vo forbes, este aj medzi nimi je tam priepastny rozdiel v milionoch)

number19
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu Zuzka pochvalila si sa nam. Moj prispevok si bud prehliadla, alebo nepochopila a teraz navrhujem vratit sa k povodnej teme...

trema
23. jún 2021

@yvanielka
@number19 samozrejme, ze to neprezradi.. internet znesie vela

zuzanka.zuzu
23. jún 2021

@number19 inak uprimne ma prekvapuje (nie som nahnevana aj ked viem ze si sa ma ironicky snazila znemoznit) ze byt+auto+dubaj povazujete za 5%... do tejto chvile ma ten prispevok 8 lajkov z toho 4 registrujem ako uzivatelky s "normalnym nazorom na konovi" (teba ani ostatne nepoznam)

Vam naozaj staci k zivotu 1200 ci 2500 ci kolko eur to padalo na predoslych strankach? ak sa citite za strednu triedu tak vam to nechcem brat, ale ja sa nou necitim byt lebo v mojom okoli tu strednu a bohatu triedu vidim a tam su ozaj ine zarobky nez moje 😉 idem spat, tahaju ma tie zuby co mi dnes robili 😀

zuzanka.zuzu
23. jún 2021

@masinka PRESNE o tomto som pisala - mama 13 000 a generalny 2 000 000... ale tak ja sa tu vraj chvalim 🙈🙈🙈 akoze cim??? ze musim splacat sialene vysoku hypoteku pricom niektori by ju vedeli vycashovat? nuz... asi sa musim prestahovat do DK 😝

number19
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu Ja osobne ta nemam potrebu znemoznovat, vyjadrila som svoj nazor. Skor si myslim, ze ty si prave v tejto chvili neprijemne zhodila niekoho z DK (a tym aj zopar inych prispievateliek).

Aj som sa ta pytala ako dlho budes splacat tu 2600eur hypoteku, neodpovedala si...divne.

gladys_07
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu podla mna si vymyslas, v kazdej normalnej firme by sef musel riadne vysvetlovat, preco po teba poslal lietadlo. Ibaze by bol majitel a to by bol debil keby vlastne peniaze tak rozhadzoval, pokial by si mu neniesla kompatibilnu oblicku
Inak mala som taku spoluziacku, Zuzanu, ta si take kovbojky povymyslala ze sme len kukali. Kym nam nedoslo ze su to bludy. Neviem, som si na ju spomenula 🤷‍♀️

oblecenie99
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu Naozaj nie v zlom sa pýtam, ale zvedavosť nepusti.. V akej oblasti robíš?

marseillefan
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu
- Asi by sa to nevolalo "STREDNÁ trieda", keby v sebe zahŕňala len top 5 percent najbohatších ľudí. Top 5 percent je už vyššia trieda alebo vyššia stredná trieda...
- Vôbec nemáš predstavu, koľko top 5 percent zarábajú... v Bratislave je napríklad 10% platov vyšších ako 2694eur (zdroj: shorturl.at/dwIO5). Bohužiaľ, štatistický úrad neposkytuje dáta pre 95. percentil, ale tipujem, že to bude tak 4000eur v hrubom (v čistom je to samozrejme výrazne menej)
- Tí ľudia, o ktorých ti hovoríš, nie sú top 5, ale top 1 percento... a top 1 percento nemá so strednou triedou už nič spoločné. Pamätáš si hnutie 99% v USA? To určite nebolo proti strednej triede...

Takže áno, v tvojom okolí sú určite bohatší ľudia, o tom nepochybujem, ale tu je reč o strednej triede. Len pre informáciu, v USA sa za strednú triedu považuje 52% obyvateľov. V USA sa za strednú triedu považuje trojčlenná rodina s mesačným príjmom celej rodiny od cca 3300usd do 10000usd. U nás to budú určite nižšie čísla.
Tak snáď mi nechceš nahovoriť, že šéf, čo po teba poslal súkromné lietadlo má takýto príjem...

vevesh
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu ale stredna vrstva je "stred spolocnosti"- cize netrie biedu, neobraca kazde euro, ale nema miliony na bezstarostny zivot. A kde sa v tej strednej triede clovek ocitne-ci na zaciatku alebo na konci rebricka, zalezi od jeho zivotnych narokov a poziadaviek a jeho hospodarenia. Ludia zarabajuci 1000e tiez mozu patrit k strednej vrstve, ak si vedia zaplatit poplatky, hypo, dovolenku, usetrit a extra neovakavane vydavky zvladnu s vysokym prehladom. Niekto to neda ani pri prijme 10.000e a "platom" tam tiez patri, ale nespravnym hospodarenim ledva stravu pokryje a o dovolenke al inclusiv tak akurat sniva. Slovaci sa maju az prilis dobre a pocitovo sa sami davaju na pokraj chudoby. Naozaj by uz mali zacat na skolach vyucovat financnu gramotnost....

vevesh
23. jún 2021

@gladys_07 nemusel, tiez som zazila takeho sefa- urcity ludia si to vedia "zmenezovat". Ale tito ludia su 1% spolocnosti, kde "oni nechodia do banky, ale banka a urady pride k nim kdekolvek a kedykolvek"☝☝☝

marseillefan
23. jún 2021

Oprava:
* ...o ktorých TY hovoríš....

hefo
23. jún 2021

@vevesh Právnici zďaleka nie sú vyššia vrstva (myslím právnikov, ktorí robia normálne sami na seba, nie nejaký majiteľ väčšej právnej kancelárie). Vyššia vrstva sú tí, čo majú príjem z majetku, nie z vlastnej práce, akokoľvek dobre platenej.

hefo
23. jún 2021

Inak, kdesi som čítal takúto definíciu strednej triedy: "Rodina patrí do strednej triedy, ak si môžu dovoliť slúžku na plný úväzok".

Bohužiaľ, dnes je zdanenie práce (kam patria aj všetky odvody, aj "odvody zamestnávateľa") také, že leda tak načierno, a aj to len nejakú Ukrajinku.

vevesh
23. jún 2021

@hefo poznam pravnikov, ktory maju prijem 60.000plus ako firemni pravnici. Cize aj "vlastnou pracou" mozes patrit k vyssej vrstve. Ale samozrejme cerstvy absolvent nedostane taky plat a nepatri automaticky vzdelanim len preto, ze je pravnik medzi vyssiu vrstvu, ale dostane dost nadpriemer a ma moznost sa do tej vrstvy vysvihnut velmi lahko. Taki za kasou ci na linke, aj keby sa "umukluju k smrti" ma sancu velmi mizivu. Takze v sucasnosti je povolanie pravnik velka predispozicia a vela z nich zaraba tak dobre, ze patria medzi top 10% spolocnosti v zarobkoch...

vevesh
23. jún 2021

@hefo to s tou sluzkou je v sucasnosti pre vyssiu vrstvu. Kedysi medzi strednu vtstvu patrili mestania, lekari, pisari a ti dostavali viac penazi, cize mohli si dovolit prenajat/kupit viacizbove domy, kde si aj tu sluzku "prikupili". Ale dnes su "sluzky" prezitok-kvoli spolocnosti a osobnej sfere, zvacsa su zauzivane "panie na upratovanie", "zahradna sluzba na kosenie" a aupairky ci studentky na opatrovanie. A teda, ked si jednu z tychto sluzieb mozes dovolit, patris v sucasnosti medzi strednu vrstvu...

hefo
23. jún 2021

@vevesh Príjem môžu mať veľký, ale ja si myslím, že definičný rozdiel je v tom, že aj ten právnik stále musí niečo robiť, aby ten príjem dosiahol. Zatiaľ čo príjem z majetku znamená, že ten človek môže kľudne aj rok nič nerobiť (kvalitatívny rozdiel voči tomu právnikovi) a iní robia na neho (a jeho vlastná práca často spočíva akurát v tom, dobre vybrať trebárs riaditeľa firmy alebo správcu jeho majetkového portfólia).

Ak by sme delili strednú a vyššiu vrstvu podľa výšky príjmu (kvantitatívny rozdiel), tak sa dostaneme do nikdy nekončiacich sporov o to, kde je hranica, a aké náklady do toho musíme zarátať (keď ten dobre zarábajúci právnik dá 50k z tých 60k na koks a kurvy, tak mu už veľa na ostatné nezostane).

O tej slúžke - prežitok to nie je (kľudne by sme domov jednu prijali), ale málokto si to môže dovoliť (ani ja s manželkou nie). Tu je pekný článok, ktorý ukazuje minimálne čiastočný dôvod, prečo to tak je: http://kubac.jecool.net/petr-kubac.blog.cz/1601...

vevesh
23. jún 2021

@hefo ale ludia si kludne mozu dovolit sluzku- ak zarabaju dobre, v pohode si ju odpisu z dani. Problemom je , ze tie "sluzky" nevidis, kedze uz nie su pod jednou strechou s panom domu. Tych 5% ju zvacsa oficialne ma cez rozne firmy. Ak zarabas vela, snazis sa platit co najmenej dani a praca sluzky/zahradnika/opravara/vodica/bodyguarda a pod. je jeden zo sposobov, ako si tu dan znizit...cize vo vela pripadoch je to pre ludi "zadarmo", kedze tebe je jedno, ci das tu sumu na dane statu alebo na sluzbu, z ktorej mas uzitok .... a takmer vsetci do bodky si vyberu druhu moznost...

euka210
23. jún 2021

@loginexistuje 4000e?stredna vrstva?....my mame prijem 900-1300e na 5cl.rodinu spolu, bez hypo nastastie, ale ja nas povazujem za strednu vrstvu, kedze mame co potrebujeme.

21oktober
24. jún 2021

Ja osobne si myslím že do strednej triedy sa nikdy nikto nedostane ak úspešne nepodniká alebo nie je v zamestnaní v TOP menežmente. Výnimku tvorí dedenie. Mať čo potrebujeme a nič navyše je na prežitie a nie na uvoľnené žitie.