Stredná vrstva spoločnosti
Dnes som mala zaujimavy rozhovor...podla Vas kto je stredna vrstva co sa tyka majetku, mesacneho prijmu co si mozu dovolit taki ludia dovolenka a pod..len ci som taka naivna, alebo fakt sme chudaci🙂
Akože som stredná trieda, keď mám príjem tisícku na hlavu a byť na hypotéku? Dobrý vtip. V tejto kategórii aj so šesťmesačnou rezervou som prave naknap unikla kategórii pracujúca chudoba. Stredná vrstva je ten, kto má kapitál alebo pasívny príjem. Nie niekto, kto dokáže zaplatiť rodine dovolenku v Chorvátsku.
Tak ja sa teba všetkým ospravedlňujem, a zaraďujem sa tabuľkovo späť medzi chudobinu. Aj keď pocitovo mám všetko čo potrebujem, aj niečo čo čo chcem a som spokojná so svojou finančnou situáciou.. ale keďže nechodím ani do toho Chorvátska lebo to nepovažujem za dôležité a radšej tie peniaze nechám pracovať aby mi zarobili ďalšie peniaze a šéf po mňa nepošle lietadlo, iba kolegu na Dacii tak sa nemôžem radiť nikde vyššie ako do nízkeho podpriemeru. Autorka beriem späť čo som napísala o tom kto je podľa mňa stredná vrstva.
@vroni no a ešte takto.. ak ty sa berieš za pracujúcu chudobu, v akej kategórii je potom niekto kto má 4 deti, nerozumné dlhy, žije ozaj od výplaty do výplaty ale pracuje na 8 hodín na technických službách za minimálnu? Finančne absolútne negramotný, možno v osade. Podľa mňa on je pracujúca chudoba, nie my tu
@verity1 ja som sa tiez zasmiala...som si myslela ze sa mame fajn doteraz...akoze itckar a advokatka ale 1000 eur na clena rodiny ze hahaha...ale je nas pat....myslim si ze sa mame dobre a vdaka Bohu za to...toto su nerealne vypocty...to ze niekto kupuje co cgce a kedy chce to uz nie je stredna trieda...;)
Zuzanka je nasa"influcerka"Ta ma tak akoze vysoke zarobky,len netusim naco pri tych kralovskych zarobkoch ide zarabat za 200 e na biely gauc.
@buberova nič si s toho nerob.. 😃😃...
Dobre som sa pobavila...ani ja sa nesťažujem na naše financie, keď chceme ísť na víkend tak ideme, podporujeme syna v koníčku, za psa (orecha) sme utratili asi môj dva a pol mesačný príjem keď mal úraz, ale bohužiaľ túto tabuľka nás nepusti furt sme spodina😂😂...
Ale hlavne ze sme šťastné a spokojne
zuzanka.zuzu ty si myslim pisala, ze predavate a tocite peniaze z kupy novych bytov snad sa nemylim...ak ano ste sikovni, takze aj hypo nie je na jeden byt, ale viacero?Tvoje nazory som mala aj ja, ked som pracovala medzi ludmi, ktori mali velmi vela a zacala som sa spravat povysenecky ako ty.Na tejto diskusii je krasne vidiet pokora, sebavedomie, ze niekto je spokojni s tym s cim by som ja nebola a druhi by boli vdacni
@vojkri Pracujem v rovnakej oblasti a preto ma tiež prekvapili tieto definície a čísla 🙂 a to som nezačínala včera.. Ale táto práca je typický taka, ze raz si hore, raz je to slabšie ale makať musíš stále.. Nejde iba o prácu samotnú, ale naháňanie klientov, a ich udržanie je tiež makacka. Poznám asi takých, ktorí po rokoch! ale ze veľa a tvrdých rokoch si povedzme môžu povedať, že sú za vodou, ale tych je ozaj malo a určite sa nepovažujú sa štandard v tejto oblasti, ako si to mylne predstavuje väčšina spoločnosti. Ak mas väčšiu kanceláriu, s viacerými zamestnancami vrátane administratívneho personálu, čo je tiež nevyhnutnosť, o ktorých živobytie sa staráš, z rozvodov a pod. jednoducho nevyzijete a už vôbec nie zbohatnete, jednoducho musíš mat niekoľko stabilných, veľkých klientov,matika nepusti.. Povedzme ze väčšina v tejto brandži dokáže slušne vyžiť ale na Dubaj, kedy sa mi zachce, ako sa mi zachce, bez ohľadu na cenu, to veru nie je.. Totálne ma zaskočilo, že 2600 eur za hypo mesačne sa u niekoho považuje za štandard a nie ze stredná vrstva.. Potom sa pohybujem fakt len medzi chudobou, ale veru nepoznám len tak bežne 5 clennu rodinu, kde by tisícka na HLAVU bola samozrejmosť, na Slovensku teda nie.. To málokto si dnes môže udržať takýto štandard.
@snowflake07 Jaj influencerka? Tak to potom chapem tie lety od sefov, predpokladam do Dubaja a tak?
@zuzanka.zuzu si ma pobavila.. 🙂 @masinka predsa pise, ze v tom case to bolo 13 000 SK /2 mil SK -cize slovenskych korun! stacilo by ti? za taky plat tak vy-cash-ujes jeden vacsi nakup..
@buberova, takého človeka zaraďujem medzi sociálne odkázaných. Pracujúca chudoba je človek, ktorý napriek tomu, že pracuje a nerobí dlhý nedokáže pokryť základné potreby. To, že sa niekto ma fajn, dokáže svoje výdavky ukocirovat a ešte mu obcas mu zostane na príjemné drobnosti z neho nerobí strednú vrstvu. Len bežný štandard.
@vroni nesuhlasim. Socialne odkazani beru socialne davky a prispevky- to je spodok chudoby. Ti, co robia, sa nachadzaju bud v chudobnej vrstve alebo v strednej podla toho, ako hospodaria s utrzenymi peniazmi. A mat vlastny dom je znak strednej vrstvy- a to je jedno, ci je alebo nie je splateny. Chudoba sa ku hypo nedostane ani okruznym rychlikom a "trci" roky rokuce v prenajme.
@vevesh, toto je na SK inak, tu je podnájom drahší ako hypo a rozhodne mat byt nie je znakom strednej vrstvy. Sociálne odkázaní sú odkázaní na pomoc spoločnosti. Tam finančne negramotny otec štyroch detí patrí. Mimo sk mat dom tiež nie je znak strednej vrstvy. To by k strednej vrstve patril každý s domom na konci sveta, takže ja si zase dovolím nesúhlasiť s tvojim delením.
@ceresna2, mať strechu nad hlavou, stravu, oblečenie, možnosť prístupu ku kultúre a volnocasovym aktivitám a prístup k vzdelávaniu a zdravotníctvu. Zhruba.
@oblecenie99 je to veľmi ťažké posudzovať. my máme byt bez hypotéky (aktuálna hodnota cca 250 tis ale kupovali sme ho za menej ako polovicu v tom čase) máme auto , nemáme pôžičky..ale deťom nakupujem vo výpredaji (ale nemusím v second hande napríklad, vieme si dovoliť kúpiť nové - ale dedia po sebe🙂. majú bicykle, ale nie značkové, ale z decathlonu...t.j. podľa môjho názoru sa máme veľmi dobre, spokojne, viem kúpiť čo potrebujem ale zvažujem čo mi netreba. na nečakané veci máme úspory a sporíme aj na dovolenky a auto ktoré bude treba o 10 rokov. ale viem si predstaviť že niekto s tým istým príjmom bude tvrdiť že sa má zle - ja si napríklad kúpim jedny lodičky a nepotrebujem 10, nakupujem keď sú zľavy a zvažujem čo treba. napriek tomu môže mať byt na hypotéku, takže z tohto pohľadu s takým istým príjmom sa my máme lepšie. všetko je otázka priorít, pohľadu (aj ako tu bolo spomenuté ako kritérium dovolenka - aká dovolenka, kde za akých podmienok na aké obdobie?). veľmi ťažko povedať
@21oktober a kto tolko zaraba? IT? Lekari a pravnici? Vacsina ludi zaraba do 1000e, ucitelia su potom chudaci? Vzdy patrili do strednej vrstvy a ich platy su okolo 1000e. Mat botasky za 100e pre mna nie je stredna vrstva, ale luxus. Radsej odlozim pre deti do buducnosti. V Ba su vyssie platy, ale aj vyssie naklady.
Kym nemusim 2x premyslat ci nieco kupim pre seba, deti, ci do domu a mame aj uspory, dovolenku na SR, tak sa citim na strednu vrstvu. To ze niekto setri, neznamena ze je chudak. To ze ludia potrebuju znackove oblecko aj pre deti je konzum. Davame peniaze tam kde treba, nie tam kde to povazujeme za zle vyuzitie penazi.
@vroni ano hypo je na sk lacnejsia, ale nedostane ju kazdy- nedostanu ju chudobni. Doteraz boli chudobni nejakych 10% naspodu a stredna vrstva bola mohutna, ale prave mizne, kde si ludia nebudu zachvilu moct dovolit ani tu hypo. A mimo sk teda mat dom je nieco, kedze vacsina ten dom nema- nie kazdy dostane hypo a dovolim si tvrdit, ze viac ako polovica ludi tu hypo v sucasnosti nedostane....
Ahojte,
Priemerna nominalna mzda= hruba mzda
Na svk= cca 1100 v hrubom
Socialne odkazani= do 40% priemernej mzdy na jedneho clena
Nizsia prijmova = 40-66% na clena domacnosti
Stredna trieda= 66%-200% na clena
Bohati ludia nad 200% na clena
Cize stredna trieda mesacny prijem v cistom ak ste stvorclenna rodina = od 2280 eur /864 v cistom na jedneho krat 0.66/ do do 6912 eur
@vevesh presne ceny bytov zavratne stupaju platy nie, banky sa uz popalili, takze sa ludia uz tak lahko nedostanu k byvaniu, alebo dostanu, ale k mensiemu
Zial ucitelia v MS, ZS su pomaly platovo na urovni predavacov.Suseda je v MS a plat 690 eur.Sestricky, ucitelia pomahajuce profesie su na tom biedne.
Drvivá väčšina čo tu opisujete, tak to je nižšia stredná vrstva. To, že si niekto dovoli ísť na nejakú lacnú dovolenku, to už si musí dovoliť aj naozaj človek, čo zarába podpriemer. Teraz sú ceny také, že aj chudobnejší človek si viac dopraje a dokáže viac kúpiť, ako to bolo v minulosti.
Pre mna osobne sa stredná vrstva nemeria ani výškou príjmu ani vlastníctvom nehnuteľnosti, či auta (keď niekto auto nepotrebuje naco ho bude mat doma zaparkované? ) Pre mňa je to rodina, ktorá má take príjmu čo pokryjú ich mesačné výdavky, sporenie do budúcnosti, ak sa vyskytne nepredvídateľná udalost yak na ňu majú financie a nemusia si brať pôžičky, môžu si dovoliť ísť na dovolenku ak chcú (a je jedno ci na chatu do slovenského raja alebo na Maurícius), deti maju zabezpečené vzdelanie, základné životné potreby, ale aj zábavu poprípade krúžky. Členovia su finančne gramotni a vedia ako narábať s peniazmi. Niekomu na takýto život stačí 1500e mesačne a niekomu je aj 10tisic málo 🤷🏼♀️

@euka210 4-5000 eur je podľa môjho názoru spodná hranica strednej vrstvy.