icon

Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?

3. jan 2024

Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR

Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?

valeria_h
4. jan 2024

Ja v prvom rade neriešim kto má aké majetky a či býva vo svojom alebo v nájme alebo niekde v záhradnej chatke. Nech si každý žije tak, aby bol spokojný.

mircalla
4. jan 2024

@valeria_h Ale tak vies, to je stale o tom istom. Velky plat si musis zasluzit....neni to zadarmo. Preto predavac mat vacsi plat nebude, je totiz kazdym nahraditelny.
Hovorit o stasti? Ja tiez nezvladam medicinu ci robit developera. Nemam na to mozog.
Je to o predpokladoch, talente a nasledne o tvrdej drine.

sasa1310
4. jan 2024

@tttbb áno, maly 1izbacik. Na viac mu hypo nevyšlo v Ba. Ale časom po 5 rokoch môže menit

valeria_h
4. jan 2024

@mircalla Tomu ja rozumiem, že skvelý plat nespadne len tak z neba. Ale aj ten predavač musí niekde bývať a čo má on robiť, keď nedostane hypo? Stále sa točíme v kruhu.
O šťastí som písala v súvislosti tým, že mladý si mohol šetriť bez toho, aby musel prispievať do domácnosti. Rodičia ho podporovali, áno to je šťastie..šťastie, že má takých rodičov.

sasa1310
4. jan 2024

A tvoj muž bol vyhodený z domu v 18ke? Či ako býval odkedy pracuje?

autor
4. jan 2024

@sasa1310 moj muz je praveze z tych co mali stastie, len je zvyknuty na vyssi standard a nechce si velmi odtrhat od ust. Nejde to do extremov, ale skratka je skor z tych co chcu zit a nie len prezivat, cestovat, nieco zazit a spolieha sa na to, ze v buducnosti viac zarobi a dozenie to potom. ked studoval byval s rodicmi, od 25 v podnajme so mnou.

sasa1310
4. jan 2024

A kedy chce doháňať?

mircalla
4. jan 2024

@valeria_h Vsak my danovi poplatnici mu ju zafinancujeme - Ficko zariadil. Ak nemam na hypo, tak si ju neberiem alebo si zvysim prijem.

sasa1310
4. jan 2024

@mircalla ak nemáš na hypo, tak ti ju banka nedá

yvanielka
4. jan 2024

@ruzovakrava prosím ťa a toto si ako dokázala, úprimne sa pýtam. Z tak nízkeho platu si ušetriť za dva roky 9000 eur. Čiže z tých 650 si každý mesiac odložila 375. A z 275 eur mesačne si žila slušný život, to sa dá ako? Kde sú energie, nájom, potraviny, paušál, kozmetika, oblečenie, atď

u2jana
4. jan 2024

Su dva typy ludi: ti, co setria, dokazu si odopriet, byvat v otrasnych podmienkach, a potom su tu ti, ktori, si radi dopraju, a nechcu si odtrhat od ust.

Je zbytocne diskutovat, ktori su ti “zli”, mna len fascinuje, preco sa taketo odlisne typy zoberu a potom sa cely zivot budu zozierat, preco je partner iny

kati301
4. jan 2024

@mircalla ty si tusim minimálne naj kamoska autorky 🧐 myslela som že vzťah dvoch ľudí je hlavne z lásky, ale z autorky mám pocit že len kalkuluje.. navyše nevieme kde bývajú, koľko tam byty stoja, ak dajú dokopy čo majú odložené majú už možno 40% z ceny nehnuteľnosti.. áno ona bola možno šikovnejšia, sporovlivejsia, nazvime to akokoľvek, každopádne prehliadame fakt že má nasporené z práci vonku, ktovie koľko by mala keby žije tu a priemerný plat.. ako som sa Dočítala od 25 boli spolu v podnájme čiže žiadny mamahotel ale nárast výdavkov.. keby som jej muz a toto si tu prečítam, tak od nej na supu odchádzam. Čo takto riešiť aký to je partner? Či sa zapája v domácnosti? Či jej pomôže a podporí ju keď potrebuje? A posledná vec, mám ročne dieťa, viem aké sú výdavky ja dieťa.. neverím žeby sa nevedel postarať keď ho raz budú mat, po prvé sa po narodeni dietata zmenia priority a po druhé mesačne 200€ na dieťa si myslim že budú mat aj keby muz zostal v tak “podpriemernej a obyčajnej” práci ako má teraz..

mima1608
4. jan 2024

@yvanielka ja mám taký pocit, že 90% prispievateliek v tejto diskusii buď to žije v mamahoteli, alebo úplne mimo realitu 😂

mircalla
4. jan 2024

@kati301 Autorka je len rozumna, pracovita a pragmaticka. Podla mna kalkuluju skor zeny, co tahaju retazove materske, takmer nepracovali a cely zivot sa nechaju zivot manzelom. Momentalne riesime financie, nie ci sa niekto zapaja a pomoze v domacnosti, to je uplne ina tema a neviem, preco to miesame dokopy.

mircalla
4. jan 2024

@mima1608 Ano, zijem v mama hotely, presne si na to kapla. Moji rodicia su davno mrtvi, rodicia partnera tiez, vacsiu cast vydavkov u nas taham ja. Pracujem a odvadzam dane 31 rokov.
Rodicia darovali ich byt mojej sestre, pretoze ho potrebovala surnejsie ako ja, mna nijako nekompenzovali. Totalny mama hotel.

hankab
4. jan 2024

@milanemila ja uz svoj byt davno mam, na hypoteku, splaca sa tym, ze su v nom najomnici a este mi aj zaraba. Takze o financiach viem viac nez len ich minat, to sa nemusis bat.
Dali nam 80% hypo, zvysok isiel z uspor a ano aj dofinancovanie spotrebakom. Ale nemala som potrebu 9r, odkedy som skoncila vysku odkladat z kazdej vyplaty polovicu. Ludia ziju rozne zivoty, nie kazdy sa berie v 23r a setriii o dusu. Mala som aj predosle vztahy, s jednym partnerom spolocny dom, aj tam isli uspory a bolo treba investovat. Tak ako treba aj do prenajimaneho bytu - neprenajmem 1-izbak za 900€ s nulovymi investiciami za 10 rokov. Byvala som dlho v podnajme a zarabala 650€ s VS a jazykmi, lebo ina lepsie platena praca v okoli nebola. 350€ islo len na najom.
Nie kazdy byva do 30tky u rodicov, zaraba 2000€ v cistom hned po vyske a polovicu z toho odklada. Ludia aj ziju, aj auta sa im kazia, musia tankovat a dochadzat denne do prace 50km, co za mesiac kludne spravi 250€ za pohonne hmoty.
To lentu na MK ma kazda za manzela managera s platom 5000€, aj zena zarobi 3000, nehnutelnosti kupuju bez hypotek a deti su najsikovnejsie na svete - nepotrebuju ani jest, ani chodit na kruzky, vylety. Dovolenku pre 5 osob kupia za 350€ a odlozia bokom 3/4 prijmu.
Realita je niekde inde.

lelelienka
4. jan 2024

@sasa1310 tak s tymto by som tak uplne nesuhlasila. Hypoteky zial podostavali aj ludia, ktori by na ne inak nemali, lebo neboli schopni nasetrit ani len tych 20% ale si to vykryli “vyhodnymi” spotrebakmi a vselijakym spekulovanim a obchadzanim pravidiel. A teraz nie ze by si vyzrali svoju vlastnu hlupost a poucili sa, ale my vsetci sa im na tie hypoteky poskladame po schvaleni najnovsej statnej “pomoci”…

cafelatte
4. jan 2024

Zisti si aké máte šance získať hypo so sumou ktoru mate a s vyskou prijmu, na začiatok zvoľte radšej menšie bývanie, 1 izbový byt. Otázka je ak ty zarabas viac ako on, bud pôjdeš ma MD a po pol roku sa vystriedate s muzom a potom jasle, alebo si muž musí nájsť lepšie platenú prácu, lebo hypoteka veľa zozere.
Podľa mňa ste to mali riešiť skôr, 6 rokov platiť nájom, peniaze do luftu.

kati301
4. jan 2024

@mircalla veď to jej nikto neberie, nech je, ale buď mala vedieť akého muža si berie alebo sa zmieriť s tým, že ona bude viac sporiť a mat ako jej muz.
Áno riesime financie, ale čo len financie sú v manželstve? Brala si ho len pre peniaze či? A navyše ten chudák chlap nie je gambler, ani nestavkuje ani nič take, má odložené “len” 9tis… 🫢🔫

lelelienka
4. jan 2024

@u2jana existuju este aj ti, co si aj dopraju, aj setria 😉 a nie je ich malo

mircalla
4. jan 2024

@kati301 Otazka brala si ho len pre peniaze je dost komicka. Tato otazka by bola namieste, keby nejake mal. Ale asi ocakava viac snahy. Za to ju tu akoze odsudzujete? Co je potom zena, ze neusporila nic, zije z penazi manzela, daco darovali rodicia ci svokrovci? Pranierujete tu pracujucu zenu, co sa vie o seba postarat. To vazne?

mircalla
4. jan 2024

@lelelienka To ani nepochopia. Maju svoje kolajnicky - bud setris a nezijes, alebo si uzivas. Svedci o tom tuto komentar @hankab

@hankab Trosku ta opravim - ludia, co maju aky taky prijem, dopraju detom aj dovolenky, aj aktivity aj kruzky. Pre mna je to napriklad priorita, nie materialne veci, ale prave travenie volneho casu a zazitky. Vylez uz z tej ulity.

kati301
4. jan 2024

@mircalla ja nikoho nepranierujem, je tu pranierovany človek, čo sa ani obhájiť nemôže a je to len kvôli tomu že nespĺňa predpoklady alebo nároky autorky.. minimálne, ak jej to tak vadi, mali sa o tom pobaviť pred svadbou a neriešiť to teraz po svadbe a porovnávať, že ja mám toľko a on len toľko. Good for her že ich má, ale nie je každý ako ona. A ak je to pre nu tak malo a boji sa že sa manžel nepostará, môže sa postarať ona sama alebo nech sa radšej rozvedie, čo už jej na toto povedať 🙈

sasa1310
4. jan 2024

@lelelienka jaj tak myslíš, že si nenašetrili a brali spotrebaky. Lebo si písala, že ak niekto nemá na hypo nemá ju brať. A na schválenie hypotéky musíš mať príjem. Bez príjmu hypo nedostaneš. A áno, toto nepochopím, ako niekto môže spotrebák brať ešte k hypo.

mima1608
4. jan 2024

@mircalla až na to, že ja som komentovala prispievatelku, ktorá zo 650e mesačne našetrila 9 tisíc za 2 roky. Ale prosím 😊

autor
4. jan 2024

Mile zeny, ja respektujem akukolvek konstruktivnu kritiku ale naozaj mi prosim nepiste ze som si muza brala pre peniaze… zena ktora je na peniaze by s muzom ktory ide 50:50 vsetko a zarobi menej ako zena, nesla ani na 1. rande

j_m
4. jan 2024

@kati301 citát:… alebo nech sa radšej rozvedie,.. 😀👍 a on už potom bude mať viac (BSM) 😂

mircalla
4. jan 2024

@mima1608 Ty komentujes, ze 90% prispievateliek zije mimo realitu. Tak som sa dovolila ti oponovat

mircalla
4. jan 2024

@autor Presne tak, to je neskutocne, co tu citam...Som zvedava kolko z tych kritizujucich idu 50:50 a zaraba viac ako manzel.

yvanielka
4. jan 2024

Ideálne riešenie je teda bývať dokopy s @mircalla rozumiete si viac ako s vlastnými manželmi