Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
@sasa1310 Urýchlil to vďaka vám, to je to správne slovo. Inak by mal nehnuteľnosť neskôr. Za izbu 200€ a čo ostatné výdaje? Potraviny, oblečenie, telefón atď...koľko by mu zostalo? Dlho by šetril, že? Bez vašej pomoci. A ktovie ako dlho by mu to trvalo. A nie každý má hneď vysnívaný plat, ľudia bežne pracujú za menej ako je priemerná mzda. Takže má šťastie, že ma rodičov, ktorí mu pomohli..ty sa len robíš alebo nechápeš súvislosti? Alebo chápeš, len nechceš priznať že mal skrátka šťastie a so šikovnosťou to nemá nič.
Vieš čo, keď budeš musieť odísť v 18-19 z domu a budeš si platiť všetko sám - nájom, energie, potraviny, osobnú hygienu, oblečenie atď...bude to oveľa ťažšie ako keď si doma v detskej izbe podporovaný rodičmi. A môžeš byť šikovný aj cieľavedomý, môžeš aj tak šetriť, ale nie tak rýchlo ako keď máš rodičov, ktorí ťa živia.
Autorka 9 tisíc nie je malý peniaz, ale súhlasím s tebou, keď chcete kupovať byt, mať do 2-3 rokov dieťa je to málo. Len je smutné že si to neriešila skôr než si pominala časť svojich úspor na drahu svatbu.
Teraz ti len ostáva spraviť prehľad príjmov a výdavkov a zistiť kde môžete spoločne šetriť.
Keď z mužovej strany nebude ochota priskrtit výdavky a nájsť lepšie platenú prácu, radšej zid z kratšej cesty.
Sú (inak milý) chlapi čo majú radi svoj kľud a pohodlie natoľko že roky kvasia v slabo platenej práci, veď im to stačí. Keď žena chce viac (rozumej potrebuje peniaze pre seba a deti) má ich zarobiť sama. Niektorí sa dokonca okoliu prezentujú ako dobre zarábajúci. Žiť s takým jedincom je utrpenie, makáš, ťahás brigády aby si ušetrila, celý život si pripadas ako socka čo si nemôže skoro nič dopriať. Milosťpan si zatiaľ rozhadzuje s užíva lebo však on si zarobil a nechce zivorit.
@valeria_h od teba pytali rodicia za stravu a “najom” ked si bola studentka? Tipujem, ze nie. A mas nasetrene, ked by teda kazdy nasetril takym sposobom, ako sama pises? (Tipujem, ze nie)
@lelelienka Mne je jedno čo ty tipuješ, tipuj si ďalej 🙂
@valeria_h fandim kazdemu mlademu sikovnemu cloveku ale v tomto suhlasim s @valeria_h. Vela ludi nevie, ze ma stastie, lebo si neskusili, ake je to stastie nemat, a tak si myslia, ze je to LEN ich sikovnost a tazka praca. Ano, je za tym drina a sikovnost a zodpovednost, ale bez toho stastia, bez tej privilegovanej situacie a zazemia to nejde. Niektori ludia ozaj odidu v 18tich z domu, s holym zadkom, u rodicov si nemozu odlozit ani krabice s vecami, lebo si dospely, staraj sa... nemaju nic, kym sa zamestnaju, nasetria, je to narocne aj na psychiku byt odkazany sam na seba, ked necaka mamka doma s teplym gulasom a byvanim zadarmo. Kazdy ma inu startovaciu ciaru, vela ludi to nepochopi, lebo na tej startovacej ciare vidi len pred seba a vidi ludi ktori su ako oni, alebo su na tom lepsie, ale nevidia tych za sebou. Neda sa to vysvetlit ludom, ktori mali stastie a neodchadzali v 18tich od rodicov alkoholikov s nulou na ucte a podlomenym psychickym zdravim ( nie je to moj pripad, ale mam znamu s tymto osudom a oproti nej mam naozaj stastie)
@valeria_h aha, cize som zjavne trafila klinec po hlavicke
@lelelienka Trafila si akurát po tej svojej.
Dostala som miernu depresiu z tejto témy 🙈 😅
Ja nechapem o akom STASTI sa tu bavime. Bavime sa o jednom poondiatom byte. Jednom jedinom. To snad nie je stastie, to je NUTNOST. A kazdy normalny zmyslajuci clovek chape, ze mat vlastnu strechu nad hlavou je NUTNOST (3..2..1 start o tom, ze v nemecku ziju v podnajmoch). A specialne pri chlapovi, ktory ma na svojich pleciach niest rodinny zivot, robit tazke rozhodnutia a byt istota. To ze niekto si kupi tych bytov 2 ci 4 je uz jeho sikovnost. Teraz sa bavime o tom, ze pan manzel nesplnil ani tu nutnost a tesi sa z toho ze ma usetrenych krasnych 9000 v a pred sebou cochvila zenu s dietatom. Vau to mi je teda vykon. Ja byt zenou a expresne rychlo nevidim vyriesenu otazku byvania a vidinu normalneho zivota tak idem z kratsej cesty prec.
A o tom, ze ludia chcu zit a nie prezivat, to je dalsia tema z ktorej sa vzdy smejem. Mozno len ja patrim k ludom, ktori budu radsej do 30tky prezivat a po 30tke uz byt prakticky zabezpecny ako si uzivat a v 30tke sa zobudit ze mi usiel vlak. A specialne pre chlapa je dolezite byt do 30tky co najviac za vodou ako sa da. Zene staci sa dobre vydat. U chlapa to takto nefunguje ;)
Môj nemal tiež skoro nič užíval si cestoval,ale chodil aj do roboty no nemal v plane sa ženiť to som vedela dlhé roky ale zlomila som ho 🤣 ujmu to nemalo teraz mame nasetrene, mame kde bývať atd,,, pre mňa bolo šťastie ze som si po 6 rokoch získala jeho srdce lebo je super chlap

6 rokov 9 tis žalostne málo