Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
Peniaze bokom,... Ide o to, že túžiš po bábätku a bojíš sa, či sa o vás bude vedieť muž postarať bez toho, aby si musela minúť svoje úspory, ktoré pre teba očividne veľa znamenajú? A nebodaj musela od neho pýtať peniaze? Ak hej, aj ja som to tak mala. Pri prvom dieťati sme to nejak mesiac od mesiaca dali. Teraz to máme ale lepšie. Každý má svoj účet a okrem toho máme jeden spoločný s dvomi kartami-on tam posiela výplatu a ja časť rodičaku a prídavkov. Z toho sa všetko platí. A mne ostávajú peniaze, ktoré si šetrím (ale beriem to tak, že ich šetrím vlastne pre nás, len mi robí dobre, že mám rezervu a pribúda tam) a ak niečo chcem, tak si to kúpim. A inak, zamysli sa nad tým, ako by to bolo, ak by to bolo naopak,? Vyčítal by to muž, že máš málo našetrené alebo by mu to bolo šuma fuk?
@hankab a ked ta zajtra prejde auto a budes rok PN, tak co alebo tvojho chlapa? A deti zrejme nemate, lebo to je tiez dalsia zodpovednost navyse.
@hankab nie, to nie je o tom, že by niekto nemohol mať hypotéku či úver. Sami máme v podstate 3 hypotéky (minimálne hypo), ale teda našetreného máme vcelku dosť. Čo mi rozum nedáva je to, že nechápem ako môže niekto minúť celú výplatu a neodložiť nič a nemať na účte absolútne nič navyše. My máme našetrené aj kvôli tomu, keby mi chlapa zajtra auto prešlo, aby som nemusela nič predávať a aby som vyžila bez problémov. Rovnako keby mňa prešlo auto.
S mojim muzom som sa dala dokopy,ked mal 29.Nemal nasetrene nic a to uz pracoval 9 rokov!Zivot si uzival,kazdu vyplatu minul do haliera.Setrit som ho naucila az ja.Ucet mame spolocny a aj setrime spolocne.Takze z mojho pohladu je tych 9000 v pohode 🙂.
@milanemila deti nemame, a ked ma prejde auto, tak moj chlap ma podrzi, rovnako ako by som podrzala ja jeho, keby sa mu nieco stalo, aj bez toho aby mal na ucte 20 tisic. Od toho sme spolu a zarabame obaja. Navyse dom sa da predat vzdy, byt tiez, keby to bolo nevyhnutne a ist do mojho/do prenajmu. Rovnako to robia rozvedene zeny s detmi, a silno pochybujem, ze maju nasetrene haldy penazi.
@sasa1310
Normalne, mam odlozenu malu rezervu, ktora mi pokryje vypadok 2-3 mesacnych platov. Ked z nej uberiem, na dalsiu vyplatu vratim. Nikde netrvdim, ze nemam na ucte ani cent. Pisem iba o tom, ze nepotrebujem ku stastiu mat 20.000 na ucte.
Ako urcite ma kazda z Vas svoju pravdu a viete preco? Kazda mate ine ciele, ine prijmy a ine veci kupitelne za peniaze su pre Vas dolezite, niektore ste lenivé a musi sa o Vas chlap starat ( take neznasame, ale radi vyuzijeme ), ine si zijete spokojny zivot, i s partnermi, nehrotite to a sem tam daco odlozite a dalsie si chcete zobrat co najviac do hrobu ( joke ), ste proste samostatne az tak velmi, ze Vam z toho sibe 😁
Teraz ale vazne k diskusii, rad by som pridal prispevok z chlapovho pohladu, presnejsie z pohladu chlapa ktory nema nasetrene v 35 a jeho peniaze maju 💸
K autorke - je to jednoduche, tvoj chlap ma "nutnu" rezervu, vela z nas ju nema tak mas toho "lepsieho", ale hlavne asi spravnejsieho, co nepocita kazdu korunu zjavne, ved zije len raz tak sa nebude pozerat kolko stoji sladkost na ktoru ma chut 😁 A o kolko menej da hotovosti pri kupe nehnutelnosti, najskor o minimalne niekolkokrat tolko viac to dobehne v dalsich rokoch na Vase vydaje. Na kupu necakajte, nakolko chcete byt je to dost aby ste brali bez spotrebaku a vyssia hypo nevadi, refinancuje sa po case, lebo za cas co budete setrit by Vas inflacia dobehla, vid moj kolega, co je strasne setrivy, silou mocou chcel stavat za vlastne nech neplati uroky banke a teraz, po rokoch, ked konecne na komplet stavia len z vlastnych, tak ma to sice bez hypo, ale keby staval pred par rokmi na hypo, mal by to komplet skoro o polovicu lacnejsie, hypo splatenu, kopu penazi nazvys a nemusel si roky "odtrhovat od huby", ale zit si pekne vo svojom vysnivanou domceku.
K ostatnym komentom - kazdy sa zariadte podla svojho prijmu, co chcete, co Vam vyhovuje ako partnerom a nesudte druhych, my s priatelkou mame hypo + uver, uspory dosahuju mesacny prijem a zijeme si spokojny zivot v nasom domceku ktory vlastni banka, skoro bez uspor, sice mame velky prijem, to je pravda, ale odkladame neadekvatne k prijmu, doprajeme si totiz ci uz wellness, dobre jedlo, iba kvalitne potraviny alebo kravinu do domceka za nezmyselne peniaze miesto setrenia, vzdy som taky bol a budem, co sa mi paci a co chcem si vezmem ked nato mam, iste, zabezpecil som sa pre vypadok prijmu ako clovek pracujuci rukami silnou urazovou poistkou, lebo len uraz ci choroba ma moze zastavit v zarabani penazi, o svoju rodinu sa ale postaram a keby naozaj nastala situacia, ze sa mi to nepodari tak co uz, predame dom a pojdeme do bytu alebo to proste nejako vyriesime, prisposobime sa situacii. Ja ked budem na smrteľnej posteli budem mysliet nato, ako sme s kamaratmi opity sadli do najbližšieho autobusu a sli na niekolko dni sa zabavat nevedno kam, kde som nechal celu vyplatu, ako som sa prehanal kabrioletom po kykladach, ake uzasne chute a vone nam zivot ponuka, ako velmi priatelke pristane to cierne pradielko a na vsetky krasne spolocne chvile ,urcite ale nebudem mysliet nato, ze kolko mam na ucte uspor, ci je to dost na cierny nahrobny kamen, nech je aj ruzovy pre mna za mna 😁😁😁
Zivot mame len jeden, tak si ho uzite naplno a neberte moc vazne, iste k tomu patri i ten svoj domov a nejake hmotne veci, zodpovednost za svojich blizkych, tak si zoberte co chcete, co si mozete dovolit, na nic necakajte a je normalne, ze dvojica nema rovnaku hodnotu majetku/uspor, rovnake prijmy, nech ta jazda stoji zato, ste stastny a nekukajte jeden na druheho peňaženku 😉
( Teda pokial Vas to neuspokojuje 😃 )
Ja som sa osamostatnila po výške, naši mi dávali doslova vreckové na jedlo, lebo som zarobila v práci vo svojom odbore presne toľko, koľko stál mesačný nájom garzónky (300 eur v čistom v 2014 - bez srandy). Potom sme už bývali s priateľom spolu a mohli sme sa odsťahovať, ja som zmenila prácu, a vedeli sme si odkladať, ale tak ja neviem... Nájom dvojizboveho bytu v Košiciach stal už v tých časoch (2014) 450 eur plus 20 eur internet, preto sme aj išli neskôr do vlastného na hypo. Keď zrátam naše vtedajšie spoločné príjmy a nevyhnutné! výdavky, tak áno, odkladali sme čo sa dalo, najskôr sme tu hotovosť dali k bytu pri kúpe (ale to som už zarábala aj ja viac samozrejme, zďaleka to nebola suma, ktorú má našetrené autorka), potom keď sa podarilo našetriť, tak na svadbu a pod. Vždy sme dávali bokom, ale reálne si neviem predstaviť mať z toho slušne našetrené až tak, ako sa tu prezentuje 🤷 veď pri tých výdavkoch sa ani nedalo a vtedy sme nemali auto, tak sa veľa ušetrilo na tom. Áno, mohli sme sa možno uskromniť, a ísť bývať do polo rozpadnutej garzónky, či pomaly pred tridsiatkou shareovať nejakú izbu s ďalšími X ľuďmi v trojizbovom byte, či sa vrátiť k rodičom a dochádzať do práce vlakom každy deň 2 hodiny tam a 2 spat, a možno tak by sa ušetrilo o niečo viac, ale ani teraz by som to ináč nerobila, robili sme dosť, aby sme si po práci užili súkromie a pohodlie (týmto nemyslím luxusný nájom v predraženej novostavbe samozrejme).
Asi mám naozaj slabý okruh známych, ale ak sa tak zamyslím, mám jednu kamošku, ktorá má 2 byty bez hypo, plus kupujú dom, ale peniaze na to dostala od otca. Aj sama povedala, že ich štedro dotuje mesačne, čiže tiež to nie je o tom, ako si oni šikovne samostatne zarobia a odkladaju bokom.. Ale okrem nej fakt neviem o nikom.. Všetci majú úvery, hypotéky, či nájmy alebo bývajú u rodičov. Hypo nemajú napr. Moji rodičia, teda tá generácia, čo zdedili dom a povyplacali súrodencov...ináč neviem. No, asi žijem v inej realite 🤔
tazko povedat ci malo ci vela... lebo nevieme prijem a vydavky povinne a potom take ze pre radost (mobil, fitko, kava, obed, cigarety)
to ze 6 rokov pracuje neznamena asi ze hned zacal setrit...mozno zacal neskor a najskor po skole si uzival ze ma konecne prijem... zivot si treba aj uzivat nielen setrit na vsetkom...
Trochu nizsi plat ako priemer je aky? Ja si predstavujem sumu 1500e ze to je aspon, v tom pripade ma z coho setrit... ale na vychode ti povedia poniektori ze si predstavuju 800e a vtedy sa uz setri tazsie,,,
Svadba 70 ludi... No my ked sme mali taku svadbu pred 10r stala nas 8000e takze ak vas vysla podobne a sli ste pol na pol tak mal vlastne nasetrenych 13000 ale 4000 minul na velku svadbu....
@pumpkinpie byt bez hypoteky moze mat aj normalne zarabajuci clovek, ale treba pre to aj nieco urobit a nie len kuvikat na diskusnych forach…
@tramtatadaaa Iba jedna oprava, vas dom nevlastni banka, keby ano nemôzes ho napr. predat pri problemoch, ci nemohol by si ho prerabať bez jej suhlasu. Zalozne pravo nie je vlastnenie nehnutelnosti. Vlastnici ste VY.
@pumpkinpie Ale samozrejme že sú aj normálne zarábajúce, len tu sa chvália tie nadpriemerne zarábajúce a zhadzujú druhých. Keď na to upozorníš, tak závidíš. Typický kôň 🐎
Keď to tu čítam mne sa chce smiať 🤣🤣 3 roky som mala chlapa co mal nasetrene ze hypo na dom by nebol treba odišla som od neho lebo to bol debil co sa choval ako keby som bola jeho majetok,,,, dala som sa dokopy s chlapom ktorý si užíval nešetril a na účte mal ani nie 1000 no som s nim 11 rokov a nevymenila by som ho za nič na svete,,, keby som si mala vyberať podľa peňazí tak trpím alebo utečiem, vybrala som si bez zisťovania na účte a je mi lepšie ako s takým co ma nasetrene ale je debil
@lelelienka ja napríklad naozaj nie som z tých čo tu kuvikaju celé dni ale teda na dom za 300 tis by sme s manželom bez hypotéky nenašetrili, ale teda tu bežne ľudia toľko majú, ja nezávidím, len internet znesie všeličo 🙈
@zuzulka558 a kombinacia nie je debil a sprava sa financne zodpovedne podla teba neexistuje alebo co? 🙈
@milanemila no ja mam takú skúsenosť môže byť finančne gramotny a nechám sa pomaly doma zamykat,,, môj je finančne gramotny a nie je debil, takže existuje, len si užíval a nezbieral peniaze ako škrečok 🤷♀️ teraz máme aj nasetrene aj byt,, dokážeme ušetriť aj na výlety ísť,, ale v živote by som si nevyberala chlapa podľa účtu ale toho ako sa ku mne chová,, bola som mlada krava ktorá sa poučila
Chudak chlap...mala by si sa radsej rozviest a deptat ho s tvojimi narokmi na peniaze
@judar ja mam takú budúcu švagrinu len dúfam ze brat otvorí oči nekecam mu do toho 🤷♀️ naháňa sa v robote lebo tiež by všetko chcela hneď,,, nožík sa mi otvára keď ju pocuvam
@lelelienka Byt bez hypotéky a normálne zarábajúci človek? Ako áno, v takej Čiernej nad Tisou by som to možno dala aj ja a kedykoľvek, ale Košice a ďalej pri cenách aj 7 rokov dozadu...? Neviem, neviem.
@zuzulka558 no vsak to je jasne, ze vyberat partnera podla stavu uctu je blbost, ale tato tema je skor o tom, ze sa autorke zda dolezite viac odkladat kedze si chcu kupit byvanie a je prekvapena, ze jej muz to zrejme ako prioritu nema 🤷🏼♀️ ja som inac nevedela este ani po svadbe kolko presne moj muz zaraba 😂🙈
@milanemila mne sa to zdá fajn,, my sa riadime nechodíme do roboty len na to aby sme odkladali stále ale aj si užívali aby sme za pár rokov mohli spomínať co sme zažili a nesedeli v obývačke,,, nevedela by som manželovi vyčítať takéto veci
@zuzulka558 vsak to je samozrejme ja mam ani nie 4 rocnu dceru a bola v 8 krajinach mimo SR, takze urcite nesedime doma na zadku, ale to neznamena, ze neodkladame peniaze. Proste existuje aj nieco medzi nie len bud/alebo 🤷🏼♀️ pred detmi sme s muzom cestovali viac, presli sme napr juznu ameriku, filipiny, slovinsko, potapacske vylety na lodi atd. Nevedela by som ale zit bez rezervy. Takze kebyze mam poslednych 5000e, tak radsej si ich necham keby nieco ako by som ich minula na dovolenku a podobne.
Mne to pripada, ze sa autorka mala na tuto temu bavit s muzom skor ako sa zobrali, lebo aj financie su tema v kt by sa partneri mali viac menej zhodnut.
@milanemila len to už je neskoro keď zistila aj ona co očakáva
@pumpkinpie Bezne byva, ze do vztahu si kazdy prinesie svoj maly bytik, tie sa nasledne so ziskom predaju, dolozia pripadne uspory a spolu si kupia nieco vacsie. Nemusi to byt samozrejme hned dom za 300tis 😉
@oblecenie99 ok, never ked nechces, da sa to, dokonca aj v Bratislave 😉 ale ako vravim, treba sa na to pripravovat vopred
@lelelienka Ja verím, ale musia byť na to ideálne podmienky, keď sa bavíme napr. o dvojizbovom byte za 130 000 € v Košiciach a klasickom priemernom plate v Košiciach. 13 000 € za rok, ak odložím mesačne po tisícke. Len to už asi nebude úplne klasický zárobok, najmä teda na východné pomery, kde 900 v čistom je stále bežný štandard, a ja viem odložiť bokom 1000 €. Lebo niekde aj musím bývať, nájom 500 € a vyššie. A to dala len na nájom. Ešte som nejedla. Takže by sa to dalo za 10 rokov, ak počítam od skončenia výšky, tak okolo 35 roku života by som takto mohla mať našetrené. Ale za 10 rokov musí byť ideálne prostredie, ako píšeš - vopred sa pripraviť, teda pri klasickom príjme ideálne nemíňať na samostatné bývanie, nebyť chorý, obmedziť dovolenky, resp. nechodiť na žiadne, kávičky, reštiky, auto, lepšia kozmetika a drogéria, božechráň aby sa niečo väčšie a ťažšie pokazilo a chcelo by opravu či náhradu, telefón, pre istotu žiadne záväzky, najmä deti atď. A dúfať, aby ceny nehnuteľností za ten čas nešli hore. Sú aj iné modely samozrejme, a určite to chce čas, veľa času v každom prípade, ale so záverom, že u nás je bežne možné z bežného platu našetriť na vlastnú nehnuteľnosť bez hypotéky sa neviem stotožniť.

Prosím vás existuje aj modrý koník pre priemerných ľudí čo nezarábajú 10 tisíc mesačne? Lebo tu je každý druhý boháč s tromi nehnuteľnosťami bez hypotéky