Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
@pumpkinpie už ti to píšem druhý krát v druhej diskusii. Sú rodiny, čo nemajú hypotéku. A niekedy aj tri nehnuteľnosti a bez dedenia, výhry, kradnutia apod. My sme jednou z nich. A je to fakt, žiadny výmysel. Ale nemáme 20 ani 30 rokov. Prvé byty sme kupovali ešte keď stáli pod milion korún (Bratislava).
@tilly prepáč ale kde si mi písala? Nevidím ten komentár. Veď tomu verím čo píšeš, ani moji rodičia nemajú hypotéku, ale ako mladý človek po škole alebo 31 ročný našetrí min 100 000 na byt v dnešnej dobe je mi záhada
@tilly s niekým si ma mýliš alebo mi osviež pamäť, ja som tu prispela do pár diskusií, len táto ma včera vážne zaujala. Že ako je na SK vraj všeobecne zle a hľa tu samý milionár. Čiže tie byty mal tvoj manžel
@autorka nečítala som celých 14 strán diskusie, tak sa ospravedlňujem, ak už ti to tu niekto písal, ale ono je to vlastne celé strašne jednoduché. Ak si nebola stotožnená so "šetriacimi návykmi" tvojho manžela, nemala si si ho brať. Ale vzala si si ho, tak akceptuj, že má našetrených tých 9000 eur. Zbytočne mu to vyčítaš a teraz na MK riešiš, či mal/mohol mať viac, nezmeníš to. Ak sa ti to zdá málo, a do budúcna si to predstavuješ inak, sadnite si spolu za stôl, pozrite sa na vaše výdavky a určite prídete na to, či ste schopní ušetriť do budúcna viac, a na akých položkách.
@tilly v roku 2000 stal 3i byt v BA milion korun (33 tis €), pri lepsom plate 20 tis korun to je 50-nasobok. Dnes rozhodne nestoji taky byt 100 tisic pri lepsom plate 2000€ v cistom, ale raz tolko 😉 dostupnost byvania je teda o dost horsia.
@tilly p.s. a to sa bavime o tom istom konkretnom komunistickom byte kupovanom v roku 2000 a predanom v roku 2023. Nie o novostavbach, tam su 3i za 300tis (a ani to nie je 3i, kedze kuchyna je v obyvacke) a kupyschopnost je este nizsia
@pumpkinpie Tak tieto ženy si brali hypotéky, keď sa doslova rozdávali každému kto pracoval. Navyše väčšina z nich dostala pomoc od rodiny, zdedili alebo dostali pozemky, vydali sa za podnikateľov... proste iné podmienky. Alebo bývali u rodičov a šetrili. Ja keby som zostala bývať u rodičov a nič nemusela platiť, tiež mám dnes okrem jednej nehnuteľnosti ešte jeden byt. A teraz tu vykrikujú ako sú všetci ostatní čo to nemajú socky. A samozrejme internet znesie veľa.
@valeria_h a moja kolegyna si z doktorandskeho stipendia (ci platu ci co vtedy bolo) zobrala hypo napriklad na 2i byt 15 rokov dozadu. Ja som 5 rokov dozadu z doktorandskeho stipka bola rada, ze som rada, hypo by som vedela mat max 90 %, ale ani to by mi nepokrylo sumu za byt, no mozno garzonku. Nehovoriac o tom, ze som rozhodne nemala nic nesetrene, nie to 10 % na zvysku bytu 😂
@maranta_leuconeura Vtedy bola úplne iná doba, nedá sa to porovnávať s dneškom. Lenže v tej dobe som ja ešte drala školské lavice, takže bohužiaľ nemôžem nič prenajímať 😁 Ale na to dámy asi zabudli. Ale čo iné čakať od niekoho kto tvrdí, že našetriť si, keď bývam u rodičov a nič nemusím platiť je šikovnosť 🤣
@valeria_h a každý má inú štartovaciu čiaru, iné je keď sa zoberú napr. dvaja doktori tesne po škole a bývajú v nájomnom byte a iné je keď si vyučená kozmetička vezme podnikateľa ktorý maká od 17 rokov a je šikovný a v 30.tke už veľmi dobre zabezpečený. Ja obdivujem každého jedného šikovného človeka, len niektorí tu udávajú že štandard je proste mať v 30.tke milióny. Bez dedenia, bez darov, bez pomoci - obdivujem. Ak je to zásluha iného tak by som bola vďačná a nevychvalovala sa.
@pumpkinpie Mne je to jasné, len tu dámy sa snažia ukázať, že šikovnosť je našetriť, keď ťa živia rodičia. Alebo jedna pani tu každého uráža, ale zabudla, že zdedila pozemky. Presne ako píšeš, úplne iný štart proste. A keď si to teda uvedomia, tak ti napíšu, že závidíš. Lebo iný argument nemajú.
Kočky, neurazajte sa, nikto nikoho neoznačuje za socku, nebuďte vztahovačné. Otázka bola, či je 9000 eur za 6 rokov málo, niektoré odpovede boli, že je to v poriadku, iné, že je to málo a 30 ročný človek už mohol dlhšie pracovať.
@chodec15 nechápem prečo si niektorí z vás myslia, že keď má niekto peniaze, tak je to zaručene z politiky, dedičstva, dobrého vydaja, alebo skrátka nejak k tomu prišli... neradím sa k hornej (ako ty píšeš) 10% vrstve, ale nenapadlo by mi, že niekto, kto má viac, ako ja, to musel nadobudnúť inak, ako prácou... poznám veľa veľa bohatých ľudí, niektorí z nich fakt zarobili na "štáte" a vďaka vzťahom so správnymi ľuďmi (dvaja a bola to hneď prvá ficovlada), ale stále je veľa takých, čo majú ruky zodrate po lakte a myslím, že by mali právo za také tvrdenie sa slušne uraziť.
@tilly ako mohol tvoj muz za 5 rokov zarobit na dom bez hypo? A dovtedy na dva byty? Akoze nespochybnujem to, ale nie, naozaj to nie je bezne a rozhodne to ani nespada do standardu strednej vrstvy. Keby som kazdy mesiac 1000€ odlozila (odlozila, nie zarobila! Takze musim mat 2000 v cistom, t.j. skoro 3000 v hrubom, takze vyssia stredna trieda) tak mam 60tis a to jednoducho nie je ani na garzonku 🤷 porad mi co robim zle
@valeria_h Lenže za to, že niektoré deti nedostanú od rodičov ani poriadnu výchovu, ani vzdelanie, ani peniaze na štart nemôže systém, ale práve tí rodičia. Vďaka ľahostajnosti, náboženským bludom a zle nastavenému sociálnemu systému sa tu rodí veľa detí rodičom, ktorí nemajú schopnosti ani záujem z nich niečo samostatné, užitočné vychovať a zabezpečiť. Tieto deti to často vnímajú ako celoživotnú krivdu, ale túto krivdu im spôsobili rodičia, nik iný. Ak totiž viem, že dokážeme dobre vychovať a po každej stránke zabezpečiť dve deti, neurobím si štyri, päť a potom ich nenechám napospas samovýchove a osudu a pomaly od puberty o ne strácam záujem, veď nech sa živia sami a robia si, či chcú. Potom tu denne píšu mladé matky, ktoré nemajú kam s deckom ísť, sú bez peňazí, bez vzdelania, bez pracovných návykov a rodina - často veľmi početná - im nemá záujem pomôcť, keďže je v podobných sračkách.
@maranta_leuconeura jednoduché to nebolo. Robota od rána, do noci, max 5 hodín spánku. Sobota, nedeľa, sviatok? Neexistovalo...
@tilly nepochopila si, pri dnesnych cenach ani keby som nespala a pracovala nonstop, nie je realne si nasetrit na byvanie 🤷 a to mam nastastie ovela vyssi plat ako je priemer. A kolko ludi este robi za priemer a za menej, ze...
@maranta_leuconeura asi to reálne je. Moji susedia, majú dom aj byt, bez hypo. Sú mladší, ako my, obaja zamestnaní vo veľkých korporátoch na vysokých pozíciách. Majú dve deti. Rodičia im nepomáhajú, nemajú čoho, jedine strážia deti, keď sú choré, alebo rodicia na sluzobke

@lelelienka a k tomu malému bytiku čo so ziskom predáte tiež pridu bez hypotéky? Ja som si po vs robila atestácie nemala som hneď malý bytik bez hypo ale áno nepopieram že dá sa. Keby mi niekto daruje skáčem meter 20 🙂