Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
Zaujimava tema, asi nemate rovnaky pohlad na setrenie. Ja som tiez bohvieako nesetrila v mladosti, radsej som cestovala. Moje okolie setrilo od nuly po naozaj pekne ciastky, cize je to velmi individualne. Ak nemate ani vlastny byt a ty chces byt s dietatom doma 3 roky, tak daj s manzelom rec, ze ako si to predstavuje. My sme priniesli do manzelstva zhruba rovnake sumy (obaja sme predali svoje byty), teraz prispievam ovela viac ja. Neriesim to, lebo viem, kolko obaja zarabame.
Ci sa tu niekomu paci, alebo nie zial chlap v tejto teme je uplne mimo zo zivota. Staci jedno dieta s vychcanejsou zenou a uz sa z toho nikdy nespamata. Zoderie ho na rozvode a alimenty mu preskrtaju uz teraz zufaly rozpocet. A konieckoncov co robi chlapa chlapom? To ze sa narodi s penisom a tym jeho "chlapske" vlastnosti koncia? Chlap musi mysliet krok dopredu, budovat aj nejake pasivne prijmy pre pripad nejakej katastrofy v zivote (staci spominany rozvod). Toto nie je chlap, to je zena v muzskom tele s nulovymi ambiciami a nulovym "drivom" do zivota. A ako pise tilly polovica Bratislavy ma bocne byty ktore im zabezpecuju prijmy (prave pre pripad tej zivotnej katastrofy). Napriklad, ked uz nic ine. Samo to nikomu nespadlo. To robi chlap, zveladuje rodinny majetok a mysli na buducnost. A robi to prirodzene, na to mame testosteron. Ale tu zakladatelka ma asi viac testosteronu ako on, kedze ona sa zamysla nad tym kde budu byvat a vychovavat deti a chlap si sucha brusko pred telkou s tym, ze usetril 9000 euro.
Mne by teda rozhodne vadilo keby chlap mal menej a zarabal by menej ako ja. Proste je to instinktivne v zene ze muz sa ma postarat o rodinu a byt tym pilierom . Ona proste prirodzene ma strach ,ako buduca matka, ze sa nanho nebude moct spolahnut. Mozte sa domna pustit ale 9tis je extremne malo, je to nic. Ked boli spolu od jeho 25 rokov a vedeli ze chcu hypo a pod mal sa viac "otacat"
@stastnamanzelka obidvaja pred vstupom do politiky roky podnikali 🤦🏼♀️ sulik napriklad predal fax copy okrem ineho 🤷🏼♀️ nehovorim, ze su anjeli, ale skor by som za priklad dala takeho fica, kt okrem politiky (v kt je naozaj uz od 18) nic ine oficialne nerobil a zrazu si moze kupit byt za milion bez hypoteky aj ked jeho oficialny prijem je cca 80 tisic rocne. Moj muz ma rovnaky prijem a teda na byt sme si museli vziat hypoteku a zdaleka nestal milion 🙈
@stastnamanzelka mne ponúkali pred pár rokmi 4,4 a všetci sa čudovali, že som to nezobrala, vraj perfektný úrok 🤣, potom došli úroky pod 1% a to sa už niektorým ani neoplatilo šetriť, jednoduchšie bolo zobrať hypo, aj keď mali hotovosť, tú točili inde. Aj takých mám kamošov a vyšlo im to, darí sa im.
Ja neviem k čomu je celá táto diskusia. Život, nároky,vzdelanie,výchova,očakávania,ciele, koníčky, pracovné možnosti, platové ohodnotenie Bratislave a zvyšku SK je jednoducho rozdielne. BOLO, JE A BUDE. Pri čítaní niektorých vyjadrení si to môžu iní ľudia akurát "tak hodit"... Polovica BA vraj vlastní najmenej 1 byt, niekto ma za X rokov nasetrene toľko,čo iná za pár mesiacov apod. Som rada, že ja so svojím ucitelskym platom zabezpečím svojmu dieťaťu to,čo potrebuje plus niečo navyše. Tak ako kolegyne a kolegovia. A nie je to o našej nesikovnosti...Áno, mohli by sme si dostudovat iný odbor a zmeniť povolanie s vyššou mzdou. Ale keď to naozaj mnohí urobíme, kto tie deti bude učiť? Nie som nesikovna, považujem sa za šikovnú, no z môjho platu nezarobim na 2.byt...a som rada,že som zatiaľ dusevne ok a nebudem trpieť nespavosťou z toho,čo ste tu mnohí napísali. Život je aj o inom ako spať 5hod denne,aby som zarobiť na 3 byty... Je to naozaj o nastavení v hlave a prioritách. Mať takého muža by som nechcela...a ani moja dcéra takého otca.
Ja neviem ....pisat otvorene kolko ma kto na ucte...to su sukromne veci
@gerdusha Presne ako píšeš. Z tejto diskusie si odnášam poznatok, že mať hypotéku je jednoducho nešikovnosť a hanba. Máme vysokoškolské vzdelanie, nie jednoduchý odbor ale rozhodne nie som v 30 rokoch ťažko za vodou. Pracujeme, neflákame sa. Myslím, že ženám ktoré každý mesiac čakajú na rodičovský príspevok musí byť veľmi ťažko po tom čo sa tu dočítali.
@pumpkinpie ak si toto z toho odnášaš, tak je chyba niekde v tebe. Nikto tu nepísal o tom, že mať hypotéku alebo úver je hanba, nikto tu nikoho nenazval sockou. Jediné, čo tu bolo spomenuté, že existujú rodiny, ktoré hypotéku nemajú, to je všetko.
@tilly my máme aj hypotéku (ale aj nadštandardný byt), máme aj dom bez hypotéky, ktorý prenajímame, takže nám hradí hypotéku na byt. Samozrejme, z mladosti sme si doniesli do rodiny úspory (rozumej, kým sa narodili deti, zarobili sme si obaja), ale aj nám pomohli rodičia. A tiež sme aj niečo zažili, videli svet. A aj teraz si doprajeme… Ale tiež mi z tejto diskusie vychádza, že v dnešnej dobe by mal mať človek, ideálne chlap (lebo na ňom stojí to, že sa MUSÍ postarať o rodinu), už v 30 minimálne jeden vlastný byt a kto to nemá, je nešikovný neschopák.
@gab1sol každý má iný životný štýl. Ja úplne chápem mladých ľudí, ktorí cestujú po svete s batohom a nemajú nič, okrem zážitkov, tomu fandím. Chápem, keď niekto užíva život a neviaže sa, čo zarobí, minie na zážitky, čo sa mi tiež páči. Chápem, keď má niekto skoro deti a nemal šancu sa skôr zabezpečiť a ako vieme s deťmi je to náročnejšie a dlhšie to trvá. Sú rôzne životné štýly, keď človek nechce a nemá úspory.
Ale ak chce niekto budovať budúcnosť, ožení sa a má víziu takého toho bežného života, tak mi príde, že by asi už v 30tke mal mať viac ako 9000 a odpracovaných viac, ako 6 rokov... netvrdím, že musí
Brigádu môžeš mať od 15. Aj ja som tak mala, po škole išla na pár hodín brigádovať, tak isto ako moje spolužiačky, potom za frajerom, večer sa niečo naučiť a krásny deň za nami. Popri vš som mala normálnu prácu... možno preto to hodnotím tak, že v 30tke už by mal človek, ktorý zakladá rodinu, niečo mať. Ale asi bola trošku iná doba a my sme sa viac snažili.
@tilly ja som o žiadnych "sockách" nič nepísala, v mojom slovníku také slovo nie je. A kde sme si teda písali, v akej téme?
@pumpkinpie boli tu spomínané socky. Nepamätám si presne tú diskusiu, ale niekedy v decembri to bolo, písalo sa tam o robotníkoch a ich platoch tuším, už som to stratila...
@tilly tak to si si ma s niekým splietla, toto je prvá diskusia o financiách v ktorej diskutujem
@pumpkinpie ok, tak to sa ospravedlňujem, bol to zrejme podobný nick a podobné vyjadrenia
@tilly počas školy som nebrigadovala, venovala som sa štúdiu. Pracovala som len cez leto. Po škole som nenastúpila na nejak extra šetriaci režim, môj nástupný plat v BA bol vtedy (2011) 600e v čistom. Dokonca som istý čas celú domácnosť ťahala sama, nakoľko manžel si rozbiehal firmu a všetko, čo zarobil, vrazil späť do biznisu. V tom roku sme sa aj vzali (2014). Prvé dieťa sme mali, keď som mala 29, 2 roky po svadbe. Doniesli sme si ho do nášho domu. Pretože, ako to tu niekto písal, bola som šikovná a moji rodičia nám pomohli, aby sme si ten dom mohli dovoliť bez hypotéky. Na rodičovskej, resp. doma som bola 5 rokov - najskôr 2 deti po sebe, potom skrz Covid. Potom som si našla prácu, kde som doteraz a kde na sebe pracujem. Príchodom rodiny sa nám zmenili priority, cestovanie sme na čas odložili a tak ušetrené peniaze sme dali do rodiny. Ono, podľa mňa nie je dôležité mať nehnuteľnosti, či škrečkovať peniaze vo vankúši. Dôležité je vedieť hospodáriť s financiami. Ja napríklad tu spomínaných 9000e neberiem tak tragicky, nakoľko vieme len približný príjem, ale nevieme, aké tam sú výdavky. A tiež, keď sa už autorka obúva do manžela, zatiaľ neodpísala, koľko sa jej podarilo ušetriť za to isté obdobie, kým boli spolu (teda po odrátaní toho zárobku zo zahraničia).
@gab1sol ja som brigádovala, mala samé jednotky a aj frajera 😆. Pracovala som aj počas vš, aj keď tam som mala obdobie, že som si nevedela nájsť pracu a nevedela som sa dať dokopy jeden čas a potom ešte počas vš som sa aj vydala a rodila. Možno aj preto to tak beriem a situácia, v ktorej je autorka, resp jej muž, mi nejde dokopy. Keď chcem založiť rodinu, musím byť pripravená. Keby neplánovali dieťa, nech si užívajú, cestujú, bavia sa...
@zobaka Tak ale vsade su tí , co sa maju lepsie aj horsie. Akou bublinou je clovek obklopeny a z akej rodiny pochadza, taka formuje jeho nahľad a nazor. Svet ci ludsky, ci zvieraci funguje tak, ze ten co sa adaptuje a je najsilnejsi preziva, ci ma sa lepsie. Je to aj v nas, i ked, kedze sme ludia, snazime sa o nieco lepsie, ci spravodlivejsie, ale casto zas aj robime horsie veci. 🤷
Mňa by zaujímalo, koľko si usporila ty na Slovensku zo svojho platu? Píšeš ze si usetrila zo zárobku v zahraničí. A tu na slovensku koľko?
@ivik4
@ivik4 Ahoj ..všetko sa dá ak sa chce síce som ostal sam lebo žena zomrela ale pracovali sme od ja 18 ona po maturite a Mam veľký dom aj chatu aj pozemok ešte a všetko sme sami aj keď mam hypo ktorá mi ostala 120000 ale majetok mam hodnote cez 400000 a obyčajný pracujúci človek len dom sa kúpil pred 10 rokmi a ceny boli iné treba rozmýšľať troska za mlada
@angelous1991 tak ale zrejme pracujete na uplne inej pozicii.. ved ked vy dokazete za 3 mesiace tolko nasetrit, tak Vas plat je logicky uplne inde, ako ma manzel autorky.. A zasa nie vsetci mozu pracovat na takych poziciach..
Ty si iné tupelo. Sa čudujem, že vôbec niekoho máš. Na jeho mieste ťa rýchlo vymením.

@kristiii možno by ho mohla motivovať. Ja som tiež neprišla "na hotové", sme spolu skoro od začiatku, skoro 25 rokov.