Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
Šetrí 6 rokov, takže začal sestrit asi po výške, keď mal 25 rokov. Ja si skôr myslím ze mladí 25 roční muži nešetria a užívajú život aspoň do tej 28cky. Tých 9 tis je možno suma za posledné 3 roky.
Plus platil asi aj tu svadbu. Je to veľmi ťažká a náročná doba pre mladých ľudí, moja rada založte si spoločný účet a hospodár ty keď ti to tak dobre ide. Aj my to takto máme, lebo môj muž by minul aj 3 tis mesačne keby som nedohliadala na všetko ja.
Tak dúfam,že ťa tá túžba veľmi rýchlo prejde....toto je len začiatok spadnutých ružových okuliarikov
autorka - kolko rokov ste manzelia? to ste si nesadli k financiam a neriesili, kto kolko bude odkladat? vsetko riesis ze platite na poly, ale investicie / setrenie / si uz neskotrolovala, aby setril rovnako ako ty? nuz, tak to je tvoj problem.
ano, ma usetrenych zalostne malo penazi. no evidentne on je spokojny a to ty si ta, ktora robi z toho vedu a ktoru to rozculuje --- ak nenajdete spolu v tomto cestu, rovno sa mozete rozviest, toto neustojite.
aha, takze az teraz to riesis.... nuz moja zlata, toto bolo treba riesit hned - nie az teraz. To teraz on nerozumie, preco si na neho nasrata ze ma nasetrene malo -- pretoze doteraz si s tym bola OK a on bol OK s jeho rozhadzovanim penazi....
neviem ako moze niekto bez presnych cisiel pisat o nejakom rozhadzovani... ved ak ma nizsi prijem ako priemer, co nik nevie kolko vlastne je, ci to ma tak celych 6r, alebo ako isli jeho prijmy, ake ma naklady na bezny zivot... v dnesnej dobe je faaaak tolko ludi co neodlozi z minimalky, alebo trochu vyssej vyplaty NIC. Aj ked su bezdetni, slobodni.. neviem co je na tom nepochopiptelne. Presne cisla by tu museli byt... niekto plati byvanie, jedlo, dopravu, a kopu inych veci.. aj ked nekupuje darceky a nefinancuje zenu, co by ju urcite potesilo, cize keby jej kupil sem tam darcek, teraz by nemala depku z toho ze nema desattisice na ucte (pri dnesnej inflacii a zdrazovani.. haha..).
Bohuzial ak je niekto na peniazky, ma si najst bohateho chlapa, ti maju zase ine "vady" ako nedostatok penazi... a nie po rokoch robit hadky. Viac by pomohlo riadne prekopat rodinny rozpocet, ake su prijmy vydavky a mozno zriadit spolocny ucet na uspory, kde kazdy mesiac povinne pridu z jednej aj druhej strany peniaze. A tym padom sa neminu na bezny zivot.
Dievča, zle si si vybrala a zbytočne Ťa tu urážajú. Niektoré ženy tu síce žijú z mesiaca na mesiac, z pôžičiek, často s mužským odpadom, ktorý je po uši v dlhoch, nezamestnaný, v exekúciách, po osobných bankrotoch... a 9 000 im príde ako veľká suma, ale toto nie je normálne, ani na Slovensku. Ani tu nemusí človek pracovať za menej ako priemernú mzdu, najmä, ak je mladý a bez záväzkov. Tento Tvoj je očividne lenivý a neschopný jedinec bez ambícií. Málo zarobí a pritom chce veľa míňať. Kto ma pozná, vie, že nie som zástancom toho, že muž má živiť a zabezpečovať lenivú ženu, ale rovnako tvrdím, že ani žena nemá dôvod živiť zdravého muža. Buď si vstúpi do svedomia, alebo to nevidím ružovo. Život s takýmto chlapom bude pre Teba peklom. Pre Teba, nie pre neho.
Nesúlad v otázke peňazí (zarábanie, investovanie, míňanie) má na vzťah rovnako zhubný vplyv ako nesúlad v sexe.
Napis presne kolko zaraba a ake ma fixne vydavky. Mozno zistime, ze problem nie je v rozhadzovani, ale vo vyske platu.
Kedze ste uz manzelia, rozumne zeny sa s muzom dohodnu, ze jeden plat sa bude cely setrit a z druheho zit. Tymto sposobom sa pomerne rychli nasetri na pozadovany ucel. Chce sa to trosku uskromnit a zacat viac premyslat, takze obaja sa musia zapojit naplno. Pomoze to aj vztahu, ked sa vie, ze prijem je obmedzeny a moze sa tak utuzit.
Zena prestane kupovat polotovary a chodit hocikedy do restik (ale zacne sa ucit varit a hospodarit), chlap obmedzi pivo/hry a oboch to do buducna pripraví zaroven na tazke casy, ked pride potomok.
@blabla195 prečo si mňa označila?
@heleninamama wow, to su dost silne zavery, ked nevies ani len kolko zaraba, ake ma fixne mesacne vydavky a v akom meste zije - ci je tam vobec prilezitost najst si lepsie platenu pracu.
To si kde nabrala, že sa o nás ,všetky ženy na MK postarajú naši chlapi ?
Trochu neskoro riešiš vašu finančnú gramotnosť, máš /máte na môj vkus veľmi zvláštny prístup k manželstvu a príjmom, či výdavkom, BSM ako takému .
Ak ti nevyhovuje chlap, ktorý nerobil v zahraničí, nežil úboho ako ty, neodtŕhal si od huby ako ty, nemá úspory ako ty, tak si si mala hľadať takého čo postupoval ako ty.
Neriešim či má málo či veľa, lebo výsledná suma nič nevypovedá o jeho vzdelaní, plate, lebo za 6 roko mal asi menší plat v začiatkoch, netušíme aké mal výdavky a prečo, z akých rodinných pomerov pochádza, či nejako pomáhal rodine, niekomu v núdzi.
Keď je taký priepastný rozdiel vo vašich úsporách, niekde je možno chyba, ale či v tebe alebo u ného, ani srnky netušia.
Keď sa tak chvális úsporami, mali ste si obaja sadnúť, urobiť analýzu príjmov a výdavkov a hľadať kde € utekajú, kde je tá dierka v potrubí. Nastaviť nejaké pravidlá, ciele, a hlavne rozpočet.
Moj muž nemal nasetrene nic a predsa sa dnes mame dobre,mame dom,auta,dari sa mu. Podla mna ma dost nasetrene na to,ze pracuje 6 rokov na Slovensku. Trosku sa zamysli nad sebou,co od neho zidas. Nezabudaj aj zit a nie len zgrlosit.
🤔… domnievam sa, že toto nebude “posledné” autorkine téma o vsťahu… 😂
@marca12 moj chlap nema nasetrene nic ani teraz a to uz bude mat 50 :DDD proste on nikdy peniaze nezbieral... na to som bola ja :D a vedela som to dost skoro, tak som sa tak zariadila... cize ja som na "rezervu", on je na priebezne minanie a hlavne, jemu so nenapadko vyrobila rezervu v podobe skladovej haly, domu, bytu... ked bude zle, bude sa predavat.. ale teda nemali sme 30rokov vobec ked sme to nadobudli.. a on uz vobec nie...
Prosim Ta co tu pises za sracky ze sa o vsetky zeny muzi postaraju ? Je xy zien ktore okrem deti zvladaju domacnost a pracu a je to K*revsky tazke v dnesnej dobe !
Ale mimochodom, Ta tvoje veta vyznela presne stylom : to sa Vam povie ked Vasi chlapi su schopny ale ja som si vzala neschopaka 😃. Si to uvedomujes vlastne ?
Vies koľko mal môj muž našetrené keď sme sa brali? Ked odrátam svadbu, tak presne nič. Ja detto. Pracovali sme asi rok v tom čase. Dnes mame aj byt, aj auto, žijeme si fajn. Nechýba nám nič. Ja som na md. Ale cely tvoj spôsob myslenia je pre mna divný. My mame príjem spolocny, výdavky tiež spoločne aj šetríme spoločne. Nie moje, tvoje ale naše.
Koľko ste vyhodili za svadbu? Možno šetril a dal dosť na nu a teraz sa mu tu vypočítava, že odložil za celý čas 125 eur mesačne
@janinah dala by som dovetok,že dieťa si môže dať spraviť,ak ten chlap disponuje dobrým genetickým materiálom,ale určite by som si ho nedala na krk...ak si vie toto predstavit,tak ok...v opačnom prípade žiadne dieťa...ešte ani dieťa nie je a kopu problémov má dievča...netreba ďalšie vyrabat
autorka - a čo ti na manželovi imponovalo, keď si si ho brala? A taký už teraz nie je?
Lebo tie ponosy mi prídu, že prechádza zaľúbenosť, a človek začne vyratúvať, že by potreboval od partnera ešte aby bol takýto, hentaký a onaký, ale on je vlastne taký istý, ako bol odjakživa, takže na sťažnosti nie je právo!
Tak ak sa citis ukrivdena, ze on usetril malo, tak sa dohodnite, ze k hypoteke dolozite kazdy rovnaku sumu. Ked ma on nasetrenych 9, tak ty daj tiez 9 a hotovo 🤷🏼♀️ zvysok si nechaj aby si pripadne mala z coho zit pocas materskej/rodicaku, kedze tvoj muz vas zrejme neuzivi a pises ze nechces ist po pol roku do roboty.
@abdn16 Píše, že zarába menej ako priemernú mzdu na Slovensku. Pracuje 6 rokov v kancelárii, je mladý a zdravý, nič mu nebráni hľadať si niečo iné alebo pomimo, aspoň dočasne, najmä, ak plánuje hypotéku a rodinu. Navyše, nikoho neživí, všetko platia na polovicu, čiže aj na bežných výdajoch ušetrí. Nie je ani gavalier, že by míňal na vlastnú ženu a jej rozmary. Míňa akurát na seba a svoje bližšie neurčené vrtochy. Proste je pohodlný a neambiciózny, nevhodný do života so ženou, ktorá uvažuje inak. A ešte je urazený, keď mu to žena povie. Pre ňu je to taký ťahač - ku dnu. A čudujem sa, že sa ho zastávajú ženy, ktoré fakt sedeli roky rokúce doma s deťmi a jediným živiteľom rodiny bol u nich celé roky práve manžel. Neviem, ako by fungovali s mužom, ktorý horko-ťažko uživí sám seba. Veď máloktorá tu išla do práce skôr než málo dieťa 3, 4, niekedy aj 6 rokov.
@heleninamama Nehádž všetkých do jedného vreca. Možno ho práca baví a to je preňho viac ako vyšší plat. Každý má priority inde. Ale je zaujímavé, že autorka to rieši až teraz, to kde mala hlavu doteraz? Veď musela vedieť aký je, poznať jeho hodnoty, názory aj ako je na tom s financiami, skrátka poznať človeka ktorého si beriem za manžela. Čo sa teraz zobudila?
Čítala som len prvú stranu ale 9000 je riadne malo na to ze to je muž... To co do teraz to minal na štetky?
Ja sama toľko na šetrím za 3 mes a to pracujem na svk a som vydatá a mam dieťa. Manžel pracuje tiež a keby mi povedal ze takú sumu na šetril a ze aká krásna suma tak mu uši obtrham.
Mne to príde veľmi malá suma. Bez ohľadu na naše terajšie príjmy a vôbec neriešim to že je muž. Kým som pracovala tak som za 6 rokov mala našetrenú ďaleko vyššiu sumu. (momentálne som doma) Ale áno šetrili sme spolu s manželom na to aby sme v našom veku (31r, 35r) boli bez hypotéky.
@heleninamama to je všetko pravda, ale jej ho nikto nevyzreboval z klobúka, ani nepridel na stanici ako nájdenú batožinu. Poznala ho a vedela, koho si berie. Nie každý muž ma ambície, nie každý je dravý, nie každý je proaktívny a pod. Brala si pokojného chlapíka, ktorý chce sedieť na úrade. Urobila asi zlý vyber, keďže je ina. Ja keď som spoznala muža, nemal nič, ale videla som ako a čo robí. Keď sme sa brali, este stále som zarábala viac ako on, ale stále som videla aký je, čo chce dosiahnuť a že za tým ide. O tomto to je. Ona nie je spokojná so svojim výberom ale zvaľuje to naňho.

@anita6666 nezistila som to teraz ale az teraz mi to zacalo vyrazne vadit nakolko tuzim po dietatku