Sú úspory vo výške 9 000 EUR nedostatočné?
Ma moj manzel malo nasetrene? Ma 9.000 EUR
Dnes sme sa pohadali s manzelom na tom, ze ma malo nasetrene. Ma 31 rokov, pracuje na oddeleni marketingu v krajskom meste, pracuje 6 rokov. Plat ma o trochu nizsi ako priemer. Ide o to, ze odkedy sme spolu, platime vsetko napolovicu, nie som zena, ktoru treba financovat, a zatial nemame deti, aj ked by sme velmi chceli ale nedari sa nam. Nekupuje mi ziadne darceky ani ma nerozmaznava, skor kupim ja jemu nieco drahsie, lebo mam viac penazi. Setrime obaja, lebo si chceme vziat hypoteku a chceme mat co najviac nasetrene, zatial hladame byt ktory by nam vyhovoval. Odkedy sme spolu, mali sme velky vydavok len svadbu, aj ked dost velka, 70 hosti. Ja mam nasetrene okolo 25.000 EUR. Dnes som mu ale povedala, ze vzhladom na to, ako dlho je uz zamestnany a nema zenu ktoru by musel zivit, ani deti, ze financuje len seba, ma nasetrene velmi malo. On sa urazil, ze ved 9.000 EUR je kraaasna suma, ze väčšina ludi by sa za tym isla potrhat, keby mohli mat take uspory obrovske kolko ma on. Podla mna nie väčšina 31 rocnych, na to aky ma vek a vzdelanie, je muz, a tiez nikoho nezivi, je to podla mna velmi malinko. Nerieste prosim ze ja mam nasetrene, pracovala som v zahranici a setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt, keby mal aspon tolko co ja, ale 9000 je podla mna dost malo. Je to malo alebo som len ja narocna?
@kati301 Nesnaz sa prekrucat temu a robit tu obet z manzela a pisat tu daco o smutnej dobe. Su ludia sikovnejsi a menej sikovni. Su ludia, co myslia na buducnost a taki, co nie. To je cela pointa. Ja som sa vzdala po rokoch velmi dobre platenej pracej, aby som mala viac casu, na rodinu. Nesnaz sa tu fabulovat a prekrucat a mat teatralne reci o smutnej dobe
Ci sa tu snazit podsuvat nieco v zmysle, ti, co maju uspory su chamtivi? Prosim ta, su len sikovnejsi.
9000€ na 31r je podľa mňa celkom dosť
Strasne neznasam toto slovenske zavistlive malomestiacke myslenie. Mozne len tu. Nikde inde to nie je
@autorka zjavne mate ine priority a ine ''cesty'' ako dojst k spolocnemu byvaniu a tiez asi ine nazeranie na svet.
Pises - ''setrila som kazde euro, byvala som v otrasnych podmienkach len aby som co najviac usetrila, ale teraz mi to je luto, ze nemam manzela ktory by mi akoby pomohol so svojimi usporami ked ideme kupovat byt,....'' - nejdem ti pisat ako zdravy je takyto zivotny styl, lebo je to tvoja volba a tvoja zodpovednost, no nenasla si teda toho spravneho manzela, ktory by mal nastavenia rovnake, zjavne chce aj zit aj si uzit. Aj napriek tomu nie je na nule, nezil asi v otrasnych podmienkach a ma polku toho co mas ty. Teda ako na vsetko da sa na to pozriet tak, ze ti nestiha a teda pohar je poloprazdny ale aj tak, ze on si aj uzil a mnohe otrasne co ty, nezazil a pohar je furt poloplny.
Ak ti nevyhovuje, mala si uz tam hladat nejakeho podobne zmyslajuceho zijuceho v rovnako otrasnych podmienkach a setriaceho. Inak neviem ako dlho si to setrila ale vies, ze ak to bolo viac ako 5 rokov, unho je to dokonca aj 6 tak tie prachy co ste usetrili nezurocujete ale strasne znehodnocujete? Aj to je jeden pohlad na vec, teda ty nasetris a ceny ti medzitym stupnu....nikdy nekonciaci pribeh.
Asi sa o tom rozpravajte, aby si nemusela byt sklamana a skor si vyladte predstavy, co je este pre koho prijatelne a co uz nie.
@hankab ak peniaze budem investovat a nie si ich iba uzivat(rozumny kompromis), ma to zmysel aj ked tratia hodnotu(navysujes sumu aspon o polku inflacie rocne a nestratis az tak kupnu silu). Radsej pôjdem s peknou sumou na "vlastny dôchodok" uz v 60- 61(lebo si myslim, ze ten statom dany, bude postupne posunuty na 66 - 67), ako s nicim v zalohe a musiet driet po 60, to este kto vie, ake zdravie bude a iba s tym, co som odvadzal na 1, ci 2 pilier. Potom ked sa dozije clovek staroby a deti sa rozidu pochopi, ze to zmysel malo, ale bude uz neskoro(ak nejake ostane a prerobi napr. vrch a pomaha rodicom, vtedy ok, ale to nevie nik)
A ak ma klepne v 50, aspon zena bude mat ku dôchodku, ci pomôze synovi aby nemal velku hypo ak bude chciet mat rodinu.
Podla mna je nazor kohokolvek z nas pre autorku aj tak zbytovny. Jednak poskytla velmi malo informacii, jednak je to o jej zivotnom nastaveni - co je pre niekoho majland, pre ineho bezna dovolenka. Je to vlastne obdoba opakujucich sa debat - kolko miniete na stravu, kolko mate nasetrene, kolko mate hypoteku a spol.
@minenkak tak nasetril na byt, alebo dostal hypo?🙂
@simca06022011 však si písala ,že si našetril na štartovací byt a platí hypotéku,tak sa pýtam
@mircalla Presne tak. Ked nezarabas priemer alebo podpriemer si chudera, arogantna,s vysokym egom a urcite zly clovek 👍🏻
@hankab no vidim, ze o financiach nevies nic, kedze tvoja predstava vytvarania rezervy a nejakych uspor do buducna je “zhromazdovanie penazi na ucte a prehrabavanie vidlami” 🙈
To co ty opisujes je jeden extrem a to co zijes ty s muzom je zas druhy extrem 🤷🏼♀️
Takze vam dali 100% hypo na dom, ci ste si este zobrali na dofinancovanie spotrebak, za ovela vyssi urok? Kedze pises, ze nic ste nesetrili a ohanas sa tu inflaciou 🙈
Ja by som povedala ze manzel robi dost zo svojho pohladu a je so sebou spokojny, co je ok za mna, to ze jej to nestaci a riesi to teraz je jej vina nie jeho. Zoberie si cloveka co je podla nej lenivy, malo zaraba a malo ma nasetrene a potom ide vyplakavat na mk a pytat sa kolko maju ostatni nasetrene, nvm naco je to dobre
Viete, musia existovat aj pani predavacky, pani upratovacky, smetiari a podobne menej platene prace, nemozu byt vsetci podnikatelia a pod a ani nato nie kazdy ma, a nemoze mat kazdy nasetrene tisice€.
Nechapem naco tu pletiete ludi co do 30 byvaju u mami a nic neplatia a z platu mozu setrit 🤷♀️ to su dve odlisne veci ako ked niekto odide v 20tke z domu a maka sam, plati si podnajom, jedlo, vydavky, vylety alebo odisiel do zahranicia.
@minenkak nic take som nepisala, ale uz vidim a chapem, to co si pisala bola reakcia na iny prispevok. Som si myslela ze tvoj 21r si nasetril na byt aj hypo :D
Nenazývajme šikovnosťou niečo, čo je vlastne len šťastie. Pekný deň 🙂

@kati301 Nadradenosť je len nezvládnuté ego. Ale všetkého do času.