icon

To naozaj dávajú 250 000 eur pôžičky?

26. sep 2022

Ahojte veľmi tuzime po vlastnom domčeku ale ceny sú hrôzostrašne či za pozemok alebo aj za dom 🙈 prosím ako ste to riešili vy ? To naozaj dávajú 250000€ eur pôžičky ? Veď to kto má platiť 🤦🏼‍♀️ Strašná doba

katuskamala1
27. sep 2022

@zmrzlinka2021 a smutne je, ze hlasy dostane lebo ludia co mu veria su a mam ich i v okoli.. No co narobis, treba len rešpektovať nazor inych lebo oni su o tom svojom presvedčení tak ako ty o svojom...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
vevesh
27. sep 2022

@hopsadobrandejsa teoreticky, ak niekto teraz preda byt a kupi dom a len malu ciastku dofinancuje, tak to az tak velmi nepociti. Ale ak niekto ide z nuly rovno na dom, tak to je dost (a duplom, ak nemaju nic nasetrene a idu cele financovat uvermi). Je pravda, ze ked je prijem, tak nie je problem hypo dostat, ale uz aj ochota ludi klesa. Ja tiez ocakavam pad cien, v mojom okoli to uz zacalo, tak uvidime aky velky pad bude...🤔🤔🤔

belllinka
27. sep 2022

@zmrzlinka2021 tak ale sakra, naco az 5 deti? 😀

matabb73
27. sep 2022

@daja07 ja sa nerozčuľujem, len konštatujem. Tebe sa to zdá v poriadku, že v takej ri.. ako je BB je cena rovnaká ako vo veľkom meste v Škótsku? Porovnala som cenu porovnateľného domu. Môj otec žije na ulici, kde sú vyše 40-ročné domy a sused predáva zrekonštruovaný nezateplený starý dom za 500 000 Eur. Je väčší ako ten v Edinburgu, ale aj tak sa mi to zdá neskutočná cena na to aké sú v BB mizerné platy.

matabb73
27. sep 2022

@simca06022011 súhlasím s tebou. BB je diera, kde je problém nájsť slušnú prácu a ceny ako vo vyspelej Európe. Môj byt stúpol za 5 rokov na vyše dvojnásobok. Za posledný rok o 40 000. Skoro som odpadla keď som videla tie ceny na reality.sk. Bude to asi aj tým, že sa tu roky nič nestavalo a bytov je stále málo. Ceny pozemkov sú tiež neskutočné asi aj preto, že aj tých je málo keďže Bystrica je kopcovitá. Ja som šťastná,že mám vlastný byt bez hypotéky a aj z toho môjho biedneho príjmu vďaka tomu slušne žijeme. Neviem si predstaviť žeby som si tu teraz mala riešiť bývanie.

zmrzlinka2021
27. sep 2022

@belllinka tuzba, poslanie... su proste zeny, ktore sa v tom najdu, su skvele matky a je to fajn

matabb73
27. sep 2022

@zmrzlinka2021 to všetko je pravda, ale aj tak majú vyššiu žitovnú úroveň ako my.

zmrzlinka2021
27. sep 2022

@katuskamala1
Lenze to je potom taky zacarovany kruh. Volim debila / populistu, kraj upada, volim debila...
Tej bystrice je mi fakt luto, bodaj by som sa mylila

@matabb73 Ako kto 😉 Napr. v anglicku je dlhodoby trend "eat or heat" ... Este pred rokmi som bola u rodiny tyzden v januari. Prislo sa z prace - zakurilo sa a kurenie sa po hodine-dvoch normalne vyplo, že je to drahe... Ludia v svetroch, absolutne nikto to tam neriesil....
Takze pozor na toto... my sme tu na slovensku zvyknuti na veci, ktore nie su samozrejmostou ani v mnohych vysleych krajinach.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
matabb73
27. sep 2022

@zmrzlinka2021 toto u kúrení viem. Kolega mi to vravel pred vyše dvadsiatimi rokmi keď tam bol pár mesiacov pracovať. Myslím, že to je u nich taký zvyk, že kúria málo. My sme v tomto zhýčkaní. Ľudia v zime prekurujú a chodia pomaly v tielku. Susedia nad nami mali skoro dvojnásobnú spotrebu na kúrení ako my. Aj tam si myslím, že s tou životnou úrovňou to majú lepšie. U nás žije veľa ľudí čo pracujú a aj tam majú len na nutné výdavky práve preto, že tie platy sú tak biedne.

matabb73
27. sep 2022

@zmrzlinka2021 s tým volením populistov a debilov to máš celoštátne. Pozri koho máme teraz vo vláde a koho sme mali predtým.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
27. sep 2022

@katuskamala1 ja poznam par ludi, ktori im hlasy daju a nie kvoli tomu ze by im verili, ale bohuzial z trucu alebo sklamania (?) alebo chcu volit ale nikoho z tych "klasickych". Neocakavaju od nich nic. Iba nejaky "prievan".

nelka93
27. sep 2022

@katuskamala1 v bankovníctve pracujem. Sociálne veci sú veľmi slabo ohodnotené, tak ako aj školstvo.

elizabet173
27. sep 2022

@mamula20 ak muž zarobí 800 eur a žena čaká druhé dieťa, nemôžu chcieť dom za 250000eur. Ale ak zarobia obaja okolo tých 3500-4000 eur, nie je problémom ani to, že chcú mať deti. Materská je vo výške platu a po materskej môže ísť žena do práce, tak ako je to v iných štátoch. Jasle zaplatí z rodičáku a príjem rodiny sa nijako nezmení. Vy ste sa rozhodli mať detí päť, ale niekto chce možno dve, nemyslím, že by to nejako narušilo plány mať vlastný dom. Aj keby nešla žena hneď od pol ročného dieťaťa do práce, ale išla od jeden a pol ročného, ten rok sa nejako uskromnia, nebudú mať možno všetko dorobené, ale ako nereálne to vôbec nevidím. Skrátka doba, keď bola žena na reťazových materských roky, zarábal len muž a v pohode utiahli aj hypo na dom, skončila. Treba si vždy určiť priority.

daja07
27. sep 2022

@matabb73 ntvrdim ze prave ty ale kopa ludi sa rozculuje nad niecim co nevedia zmenit. Bohuzial treba pozerat co sa vlastne zmenit da aby sa nam byvalo lepsie. Ak je to v BB ako pises, je to smutne.
My by sme tiez sli radi do vacsieho, teraz uz pracujem aj ja po rodicovskej, prijem dokopy mame dobry, ale tie ceny su tak sialene, ze nevieme zatial ako to riesit a tak ostavame kde sme.

luccija
27. sep 2022

@zmrzlinka2021 60 eur za 4 zaplatis bezne u nas v restauracii v satelite aj bez priplatku za obsluhu

denkatn
27. sep 2022

aj nam dali taku pozicku, ale obidvaja pracujeme a velmi dlho nas preverovali banky, a chceli poistky aa potom ked sme podokladali mozne aj nemozne, za neviem kolko mesiacov, tak potom sa dve banky bili a stale nam volali ..som rada ze to uz nemusim riesit.

denkatn
27. sep 2022

este som chcela povedat ze nezarabame po 3000 eur ako sa pise vyssie, zarabame menej, ale banka si odrata z platu na dieta, pyta sa ake este mame zavazky a ked to vyjde z mensieho platu, ze zostane ti aj nejake minimum, tak vtedy da ten uver. oni maju a vypocet tabulky co odratavaju.

nienna
27. sep 2022

Ono je este v pohode, ze povedzme domy stoja tolko, ok, nemam na to, tak si kupim panelak.....Ale! Ten byt v panelaku stoji tolko co ten dom 🙈 a ked to vezmeme zjednodušene, tak chudobni ludia idu do panelaku, bohati do domu (neberte ma doslovne, jasne ze niekedy moze byt panelak lepsi ako dom). A ak ten panelak stoji 250 tisic, tak kam idu ti chudobni??? Toto je pre mna zahada.....a uz ani neplati to, ze na vychode alebo niekde v zapadakove kupite nehnuteľnost za par supov. Nedavno som bola s kamoskou maklerkou predavat dom v dedine v okrese Sabinov, rozpadnuta chajda za 100 tisic. A predal sa. V Novych Zamkoch stoji 3i byt v panelaku okolo 120-130 tisic. Co je tiez dost pre ludi, ktori zarobia 700 eur v cistom. No napriek tomu sa vsetko preda. Ako je to mozne? 🤷‍♀️

katuskamala1
27. sep 2022

@nelka93 no školstvo este ako tak.. Kamoska na zš ma cez tisicku v cistom, a pracovna doba do 14h,prazdniny volne, tak nemusí mat vydavky za tabory ci opatrovatelky aby deti niekam dala.. Kdezto v socialnej oblasti velmi malo ludi ma tisicku v cistom, to je uz ozaj rarita, mozno jedine v BA a rizikova praca neskutocne, ked robis s napr romskou komunitou, ci zavislakmi, bezdomovcami... Ale tak to je na inu diskusiu.

sasa1310
27. sep 2022

však neplať, keď sa chytáš za hlavu. Kúp byt za 150 000 eur. Prečo rovno domček, keď sa ti z tej ceny hlava točí

sasa1310
27. sep 2022

@nienna lebo bývať sa musí a po prerátaní im to vyjde vždy lepšie kúpiť ako si prenajať. Hlavne do budúcna

avicii18
27. sep 2022

A ďalších 250k nekrytých papierikov v obehu...Uvedomte si, že pokiaľ sa neustále zadlžujete, tak nafukujete tú inflačnú bublinu. Banky nepožičiavajú z vkladov, oni tie "peniaze" vytvoria z ničoho. Sú kryté len vaším sľubom že to splatíte. A na úroky peniaze vôbec neexistujú, t.z. že ich logicky nebudú môcť splatiť všetci. Už kašlite na tie ilúzie a pozrite sa realite do očí. Slovenské domácnosti majú najväčšie dlhy z celej EU. To fakt chcete aby ten chlieb stál 10 eur? Si ten dom prenajmite, keď vám to nedá spávať. Ale ak nemáte cash, tak snívajte radšej daľej.

hopsadobrandejsa
27. sep 2022

@vevesh v tom pripade ano....

Ja som predal byt a dofinancoval rozdiel, ale brat 80% ceny nehnutelnosti by sa mi teraz veru nechcelo.

Ono pri hype treba zvazovat aj reziu domu. Mnoho ludi islo s hypo na doraz a teraz ked pride zvysenie cien energii a nahodou sa vyskytne cosi co bude treba opravit a zrazu nebudu peniaze.

Ja este nejake rezervy mam z coho mozem ukrojit, ale buduci rok to veru sranda nebude.

viky_21
27. sep 2022

Ak nato mate prijem tak vam daju. Ved preco nie. Pre banku je vyhodne cim viac tym lepsie. Je otazne ci vy budete mat na splacanie lebo pri takej sume na 30r nebude urcite mesacna splatka 300€

wheel
27. sep 2022

Problem je ten, ze podobne nareky o tom ako je vsetko drahe a treba cakat pocuvam uz 10 rokov (odkedy som zacal nehnutelnosti sam riesit). VZDY ked nakupujete tak je to drahe. VZDY. Este som nevidel, zeby niekto kupil lacnu nehnutelnost. A presne ti isti ludia, ktori placu ake je to drahe a inflacia nakoniec nekupia nic, alebo kupia vzdy horsie. Mas na to prijem a potrebujes byvat? OK tak kup to je cele. Nic ine tam riesit netreba..

Mas na to prijem a chces kupovat investicne? Tam sa v aktualnej situacii da zvazovat. Ja som tiez zial prepasol posledne 2 roky cas kedy som mal DAVNO kupit a zial kupoval som az tento rok a draho.Ale neriesim, pretoze o 10 rokov uz bude aj tak jedno ze dnes som kupil draho...Bude este drahsie ;)

wheel
Autor odpoveď zmazal
wheel
27. sep 2022

Madarsko 13 percent. Krasa. Bude veselo najblizsich par rokov.