Tvrdá realita pre mladé rodiny na Slovensku
Ahojte. Po niekoľkých rokoch sme sa s manzelom vrátili na SK. Dlhšie sa mi nedarí otehotnieť, tak sme sa dohodli že potrebujem stabilitu, domov a kľudnejsiu prácu. No prišla tvrdá realita Slovenska. 2, 3 mesiace sme si nemohli nájsť aspoň ako tak dobre platenú prácu, tak už sme vzali čo bolo. Manžel minimalka na zmluve (plus pár stovák navyše na ruku), ja len dohoda.. o zmluve nechce zamestnávateľ ani pocut, lebo sak tak sa to robí, snad nebude platiť odvody. Povedzte mi, mladé rodiny, ako to zvládate? Naozaj budem musieť v budúcnosti ak by prišli deti žiť bez manžela lebo by musel pracovať v zahraničí, alebo pracovať na nejaké turnusy? Ja bez nároku na materskú, manžel s mizerným platom.. vďaka zahraničiu sme mali na hypotéku, na prerabku bytu, na zariadenie, nasetrili na rezervu, aj znížili hypoteku.. to je všetko super, ale je čas sa vrátiť a usadiť, nemáme už 25. Ale ako tu začať? Nemáme vyštudovaných Ing, no naozaj aj na bežných pozíciách nemôžu ľudia aspoň ako tak dôstojnejšie zarábať? A aby mali celý príjem na páske? Ved čo v prípade choroby, dôchodku.. Veľmi som túžila po pokojnom, kľudnom živote aby sa manzel vracal každý deň z prace domov, k rodine, deťom. No zrazu mi príde všetko tak vzdialene. Tvrdá realita Slovenska nás prefackala. A potom že mladí odchádzajú, alebo nechcú mať v tejto dobe deti…… prečo asi.
Nemali ste brat hned prvu pracu po 2-3 mesiacoch hladania. Z toho sa len tazko vyhrabes. Zvyknete si na svoju pracu. Ludia vo vseobecnosti neradi menia svoje zvyky. Rozbiehat opat pohovory sa im nechce a ani na to nemaju cas.
Podla mna ste si v zahranici zivot na SK prilis zidealizovali. A teraz prisla realita. Ja som v AT a na SK sa nevratim ani za nic. Mam tu dobru pracu, ale ak by som o nu prisla, budem kludne aj riady v restike umyvat a pod. Ale chapem, nie kazdy chce ostat "vonku". Ja tymto sentimentom o krasnom a pokojnom Slovensku netrpim.
Vieš, autorka, prepáč, ale nemáte vzdelanie a v podstate na Slovensku ani žiadnu prax. To sa potom ťažko začína od nuly, ak už nie ste najmladší a máte nejaké očakávania. A nič na tom nemení fakt, že "lebo Slovensko". My s mužom sme nikdy v zahraničí nepracovali a máme dobrú prácu obaja.
Autorka- aj keby si si našla prácu kde budeš mať zlegalizovany celý príjem, nečakaj zázrak. Slovensko je montážna dielna a aktuálna situácia je taká, že vláda ani nerobí žiadne opatrenia, aby sa táto situácia zmenila, ale ☝️presne naopak. Na východe sa riešia opät nejaké zahr investície ale stále stále len v štýle montážna dielna. Takze nejaké zázraky aj po zlegalizovani celého príjmu, nečakaj.
Ja sa cudujem ze ste prisli na Slovensko bez toho aby aspon jeden z vas mal dopredu vybavene zamestnanie
@alica110 nuž, keď si uvedomíme čo táto mafiánska vláda robí pre podnikateľské prostredie, tak ja sa tým podnikateľom vlastne už ani nečudujem, že chcú len oje**ť, oje**ť a zas oje**ť. Robil by som to isté.
@sevrin je absolútne jedno čo za garnitúru sedelo v Ba švarc systém, práce na dohodu či cash tu boli v určitých oblastiach aj predtým a mám dojem že ešte dlho budú
Vieš, autorka, prepáč, ale nemáte vzdelanie a v podstate na Slovensku ani žiadnu prax. To sa potom ťažko začína od nuly, ak už nie ste najmladší a máte nejaké očakávania. A nič na tom nemení fakt, že "lebo Slovensko". My s mužom sme nikdy v zahraničí nepracovali a máme dobrú prácu obaja.
@ha_ha ja si myslim tak podobne.
Autorka, nam nic z neba nepadlo, nic sme nedostali ani nezdedili, a normalne si prezijeme na Slovensku. Dokonca sme nemali ani to stastie nasetrit si zo zahranicia a zabezpecit sa na zaciatok. Ale samozrejme ze ak clovek nema ziadnu kvalifikaciu tak je tazko cakat vybornu pracu. Ja kvalifikaciu mam (a napriek nej priemerny, hoc dostacujuci zarobok) a muz sice nemal, ale doslova vydrel si to na dobru pracu, od 18tky ako odisiel z domu a makal...
Ja inak nemusim velmi ked sa ludia ponosuju ako tu je strasne zle na Slovensku - preco potom ti ludia prisli, ak sa "tam" mali lepsie?
A cize: nie, nie ste nuteni iba prezivat. Ale co tak zapracovat na kvalifikacii a vzdelani, ze mozete zamestnavatelovi a trhu prace aj ponuknut nieco viac? Potom nebudete odkazani na minimalky.
Dalej: co je to gastro? Boli ste len na pozicii casnikov stale? Ci ste sa vypracovali vyssie? Pripadne nejake lepsie kucharske miesto po tych rokoch? O takych ludi byva zaujem aj ked doteraz pracovali v zahranici, ak mas dostatok praxe a skusenosti a zrucnosti...
PS: v blizkej rodine mame 3 velke gastro podniky - vsetci su plateni riadne. Do akeho regionu ste sa vratili, resp v akom meste hladate?
Vláda nerobí nič pre zlepšenie podnikateľského prostredia, nerobí nič na podporu mladých rodín, rozvoj miest a obcí. Táto mafiánska zberba drancuje na všetkých frontoch. Vrátili ste sa v zlom čase. Treba zotrvať, nebudú tu večne, alebo sa odsťahovať do väčšieho mesta, kde bude viac možností.
Ja si myslím že aj na Slovensku sa dá nájsť dobre platená práca ale treba mať na to dostatočnú kvalifikáciu alebo špecifické zručnosti.
mali ste zostat vonku tu sa naozaj zit nedq
Predpokladám že v zahraničí ste pracovali ako nekvalifikovaný pracovníci a peniaze ste investovali do nehnuteľnosti na Slovensku v regióne kde je vyššia nezamestnanosť.
No úprimne čo ste čakali keď sa vrátite? Neber to v zlom ale pravdepodobne nemáte čo ponúknuť aby ste mali vyšší plat.
Lebo áno sú ľudia na Slovensku ktorý pekne zarábajú, majú benefity, mzdu na papieri ale niečo pre to museli urobiť.
Niektorý sa presťahovali, vedia jazyky, majú školu či skúsenosti v odbore.
A teda ja som na Slovensku spokojná áno nie všetko tu funguje ako má ale to nikde. Vždy sa niečo nájde.
Podľa mňa je chyba, že ste sa vrátili.. táto krajina žiaľ nemá vyhliadky na svetlú budúcnosť...
Neviem kde sa hľadali prácu ale ja som sa za celý svoj pracovný život, čo je cca 20 rokov nestretla s tým, že by mi niekto vnucoval prácu bez zmluvy alebo len časť zárobku na papier...
@nikpa a ja ti poviem,ze mojmu
muzovi sa toto stalo minuly tyzden tri krat.Uz nasiel pracu ale stale mu niekto vola,a vies ake ponuky?Minimum na pasku,zvysok do ruky pn,očr,pécka dovolenka neplatene ze to neuznava.Druhy plat 2400,1000 na papier zvysok bokom pn,očr neuzna,dovolenku sviatky neplati.Muz ma 23rocnu prax a toto je ubohost slovenskych zamestnavatelov.A mohla by som pokracovat v podobnom duchu.Kazdy chce seriozneho zamestnanca ale seriozne sa sprava jeden z 15tich zamestnavatelov.
@alica110 nuž, keď si uvedomíme čo táto mafiánska vláda robí pre podnikateľské prostredie, tak ja sa tým podnikateľom vlastne už ani nečudujem, že chcú len oje**ť, oje**ť a zas oje**ť. Robil by som to isté.
@sevrin len toto v gastre sa dialo vždy a za každej vlády. Týmto nechcem povedať že táto vláda je super.
Ale prioritne v gastre to bolo vždy. Už keď som strednú školu končila a to bol rok 1996.
mali ste zostat vonku tu sa naozaj zit nedq
@renesance80 ty tu žiješ? 🤔
@sevrin ale takto to bolo aj za Dzurindu, Matoviča a iných. Proste typická nenažranosť podnikateľov, len ako odrbať a mať viac, lebo jedno BMW nestačí, treba mať dve.
A k otázke, no keby aj nájdete dočasne prácu takto tak hypotéku už riešiť nebudete, v tomto máte výhodu. A iné veci ako PN, invalidita jedine si potom pokryť dobrou životnou poistkou nech môžete pokojne spávať.
A potom na nás denne vyskakujú správy, ako rapídne klesá pôrodnosť na Slovensku. Niet sa čomu čudovať, veď ľudia ledva uživia seba, nieto ešte deti. A keď už sa ako tak usadia a niečo ušetria, 40tka na krku a už to nejde.
Hľadaj ďalej , samozrejme takéto netolerujeme. Keď nájdeš, len sa presuchnite do novej práce. Samozrejme pekne na zmluvu a s odvodami. Nesmieš sa vzdávať , určite nájdete.
A potom na nás denne vyskakujú správy, ako rapídne klesá pôrodnosť na Slovensku. Niet sa čomu čudovať, veď ľudia ledva uživia seba, nieto ešte deti. A keď už sa ako tak usadia a niečo ušetria, 40tka na krku a už to nejde.
@baskustek hlavný problém je bývanie, dnes s normálnym platom nedosiahne dvojica ani na hypotéku na 2 alebo 3 izbový byt v meste kde je aj práca nejaká. Iba ak niekde v Hnúšti alebo Medzilaborciach, ale tam by zase nemali prácu. Kto nemá zazobaných rodičov čo pomôžu alebo niečo nezdedí má smolu. Kedysi ľudia byty dostali za pár tisíc korún, potom bola doba pred zavedením eura kedy išiel mladý človek na 2-3 roky do zahraničia a zarobil si sumu na byt alebo dom, lebo platy tam boli oveľa vyššie a ceny nehnuteľnosti tu nízke. Potom začali stúpať ceny nehnuteľnosti, ale ešte to išlo lebo boli rekordne nízke úrokové sadzby. Teraz sú ceny nehnuteľností veľmi vysoko a úroky priemerné a fakt priemerne zarábajúci človek alebo dvojica nevie získať hypotéku ani na ten dvojizbový byt. A podnájmy nevravím ani, bez detí a bez zvierat a dvojizbáky 800 eur a vyššie a dať jeden plat len na nájom a z druhého žiť nie je tiež bohviečo.
Ked ste sa uz chceli vratit, preco ste nezvolili aspon lepsiu lokalitu? Ved Slovensko je male, za rodinou by to bolo odkialkolvek pomerne blizko....
Velmi zalezi na tom, ake mate vzdelanie a ake mate pracovne skusenosti. Tiez zalezi aj na tom, kde byvate. My sme pomerne mladi ludia, nedostali sme od rodiny nic, ak nepocitam kocik, ktory kupila moja mama 😀 obaja sme sa posnazili a mame byt, aj dobru pracu, nove auto, vysoku skolu, ktoru sme vystudovali popri praci, takze aj tu sa da pekne zit, len treba trosku "zabojovat". Isto tu nie su len zamestnavatelia, ktori zamestnavaju za minimalku a ostatne na ruku. No ak ste pracovali dlhodobo v zahranici na podradnych poziciach, tak sa vam bude tazsie zacinat aj vzhladom k veku a vzdelaniu.
@baskustek hlavný problém je bývanie, dnes s normálnym platom nedosiahne dvojica ani na hypotéku na 2 alebo 3 izbový byt v meste kde je aj práca nejaká. Iba ak niekde v Hnúšti alebo Medzilaborciach, ale tam by zase nemali prácu. Kto nemá zazobaných rodičov čo pomôžu alebo niečo nezdedí má smolu. Kedysi ľudia byty dostali za pár tisíc korún, potom bola doba pred zavedením eura kedy išiel mladý človek na 2-3 roky do zahraničia a zarobil si sumu na byt alebo dom, lebo platy tam boli oveľa vyššie a ceny nehnuteľnosti tu nízke. Potom začali stúpať ceny nehnuteľnosti, ale ešte to išlo lebo boli rekordne nízke úrokové sadzby. Teraz sú ceny nehnuteľností veľmi vysoko a úroky priemerné a fakt priemerne zarábajúci človek alebo dvojica nevie získať hypotéku ani na ten dvojizbový byt. A podnájmy nevravím ani, bez detí a bez zvierat a dvojizbáky 800 eur a vyššie a dať jeden plat len na nájom a z druhého žiť nie je tiež bohviečo.
@marsmykkok Pravda pravdúca. A potom vidím, špeciálne tu na mk, kecy o tom ako ľudia vyhadzujú peniaze za nájom. A kam majú ísť, keď hypotéku nedostanú? Dnes už každý kto pracuje nedostane hypotéku, ako tomu bolo v minulosti.
V akom meste hladáte prácu?
muzovi sa toto stalo minuly tyzden tri krat.Uz nasiel pracu ale stale mu niekto vola,a vies ake ponuky?Minimum na pasku,zvysok do ruky pn,očr,pécka dovolenka neplatene ze to neuznava.Druhy plat 2400,1000 na papier zvysok bokom pn,očr neuzna,dovolenku sviatky neplati.Muz ma 23rocnu prax a toto je ubohost slovenskych zamestnavatelov.A mohla by som pokracovat v podobnom duchu.Kazdy chce seriozneho zamestnanca ale seriozne sa sprava jeden z 15tich zamestnavatelov.
@mamaaja82 tak to ma mrzí, naozaj som sa s tým nestretla. Ale asi sa pohybujem v inej pracovnej sfére.
@mamaaja82 tak to ma mrzí, naozaj som sa s tým nestretla. Ale asi sa pohybujem v inej pracovnej sfére.
@nikpa ja som sa vratila na sk po 15tich rokoch,lebo som spoznala mojho muza, budu dva roky co som tu a uz aj moja 8rocna dcera place aby sme sa vratili.Muz menil koli nam pracu inak bol aj 14hodin z domu,teraz ma ako tak seriozneho zamestnavatela.Ale ma dobre meno urobene vela ludi by ho chcelo ale neponuknu mu nic co by za to stalo,naco ti je dobry plat ked na papieri ho nemas..Na sk je to uplne bezne a pokial budu ludia na to pristupovat nezmeni sa nic.
@mamaaja82 ved ak je zamestnavatel ochotny dat 2400e, z toho 1000e na paske, tak moze dat aj 1700 na paske a vyjde ho to + - rovnako. Druha vec, ci by manzel robil za 1700e na paske. Samozrejme v hrubom. Tipujem, ze vacsina radsej pristupi na prvu variantu. Preto to tu funguje ako funguje.
@mamaaja82 ved ak je zamestnavatel ochotny dat 2400e, z toho 1000e na paske, tak moze dat aj 1700 na paske a vyjde ho to + - rovnako. Druha vec, ci by manzel robil za 1700e na paske. Samozrejme v hrubom. Tipujem, ze vacsina radsej pristupi na prvu variantu. Preto to tu funguje ako funguje.
@nelca84 moj muz nebude robit za 1700 v hrubom,ty by si robila za menej penazi len tak,lebo clovek ta nie je ochotny zaplatit?Tiez budes hladat niekoho kto ti zaplati primerane tvojim skusenostiam a nepojdes za plat zaciatocnika.Teraz to ma fajn zaplatene na papieri a ma cas aj na rodinu,zmenil sice uplne zameranie ale mame male deti,zatial je v novej praci od marca.Toto bolo vyslovene,ze poculi,ze uz nerobi pre byvaleho zamestnavatela tak ho chcu zlanarit ale tak musia byt ferovi.Mame rodinu,deti a co nie je na papieri to neexistuje.
Vratili ste sa na Slovensko, podla opisovaneho do nejakeho ekonomicky slabeho regionu, s nastavenim, ze najdete dobru pracu za 2-3 mesiace ?
To fakt ste nemali pozbierane info od znamych a rodin ? ...fakt necakane prichadza velke prekvapenie ? Sa mi nechce verit.

No povedzme si narovinu. Vláda nič nerobí pre podporu mladých rodín. Plaču, že sa rodí malo deti, ale nepomôžu nič. Hypotéky sú často v nedohladne, chyba ponúka bytov...podnajmy sú extra vysoké, nájom s dieťaťom nájsť je pomaly scifi. Zamestnať sa po rodicovskej, ďalšie poleno hodené pod nohy. Kolotoč chorôb, zavreté skolky, nedostatok škôlok kapitola sama o sebe....cena potravin , oblečenia pre deti, stúpajú každým rokom.....nechcem nariekať, ale človek sa musí riadne obracať, keď si chce zachovať ako taký štandard