icon

Tvrdá realita pre mladé rodiny na Slovensku

30. jún 2025

Ahojte. Po niekoľkých rokoch sme sa s manzelom vrátili na SK. Dlhšie sa mi nedarí otehotnieť, tak sme sa dohodli že potrebujem stabilitu, domov a kľudnejsiu prácu. No prišla tvrdá realita Slovenska. 2, 3 mesiace sme si nemohli nájsť aspoň ako tak dobre platenú prácu, tak už sme vzali čo bolo. Manžel minimalka na zmluve (plus pár stovák navyše na ruku), ja len dohoda.. o zmluve nechce zamestnávateľ ani pocut, lebo sak tak sa to robí, snad nebude platiť odvody. Povedzte mi, mladé rodiny, ako to zvládate? Naozaj budem musieť v budúcnosti ak by prišli deti žiť bez manžela lebo by musel pracovať v zahraničí, alebo pracovať na nejaké turnusy? Ja bez nároku na materskú, manžel s mizerným platom.. vďaka zahraničiu sme mali na hypotéku, na prerabku bytu, na zariadenie, nasetrili na rezervu, aj znížili hypoteku.. to je všetko super, ale je čas sa vrátiť a usadiť, nemáme už 25. Ale ako tu začať? Nemáme vyštudovaných Ing, no naozaj aj na bežných pozíciách nemôžu ľudia aspoň ako tak dôstojnejšie zarábať? A aby mali celý príjem na páske? Ved čo v prípade choroby, dôchodku.. Veľmi som túžila po pokojnom, kľudnom živote aby sa manzel vracal každý deň z prace domov, k rodine, deťom. No zrazu mi príde všetko tak vzdialene. Tvrdá realita Slovenska nás prefackala. A potom že mladí odchádzajú, alebo nechcú mať v tejto dobe deti…… prečo asi.

romino
30. jún 2025
@mamaaja82

@nikpa ja som sa vratila na sk po 15tich rokoch,lebo som spoznala mojho muza, budu dva roky co som tu a uz aj moja 8rocna dcera place aby sme sa vratili.Muz menil koli nam pracu inak bol aj 14hodin z domu,teraz ma ako tak seriozneho zamestnavatela.Ale ma dobre meno urobene vela ludi by ho chcelo ale neponuknu mu nic co by za to stalo,naco ti je dobry plat ked na papieri ho nemas..Na sk je to uplne bezne a pokial budu ludia na to pristupovat nezmeni sa nic.

@mamaaja82 "pokial budu ludia na to pristupovat".
Vsak klasicke: ponuka/dopyt.
Ludia pristupuju aj na stare panelakove byty za 200 000.
Tam tiez isto by radsej pristupili keby to bolo za 50 000.

mamina7070
1. júl 2025

nizkokvalifikovana praca, nevhodna lokalita vase zle rozhodnutia
tam by som hladala problem

weleda123
1. júl 2025

Autorka, áno, robila som v gastronómii. Zarobila som síce dobre, ale všetko na ruku. 6 mesiacov mi odmietali dať zmluvu. Keď už som si ju konečne vydupala, zistila som, že som tehotná. Zákon schvalnosti, ako sa vraví. Mala som na začiatku tehu problémy, takže PN a kludovy režim. O 14h poobede som volala šéfke, aby som jej vysvetlila situáciu. Na druhý o 7 ráno som mala v schránke výpoveď. Takže aj toto je realita slovenskej republiky (našťastie ma chytilo 270 dní odrobenych ja materskú o jeden jediný deň, všetci svätí stali pri mne 😅). Pracovať v gastre na SK neodporúčam. Ja aj keď som zmluvu už akože dostala, tak minimálna mzda a zvyšok všetko na ruku. Muž pracuje ako šofér, zarobí dobre a všetko má na papieri. Ale je to obrovská firma s pobočkami aj v Rakúsku a Česku, takže oni si nedovolia takéto manévre. Každopádne si myslím, že ste sa neurobili dobre, keď ste sa vrátili. Ja práve rozmýšľam s mužom, že aj s dieťaťom odtiaľto odídeme. I keď to nebude isto ľahké.

dorizzz
1. júl 2025

To sa nedá čítať niektoré tie odpovede. Zvýšiť vzdelanie, zvýšiť kvalifikáciu, a čo ešte všetko dnes treba na dôstojný život? Pomaly už musíme byť nadľudia, s iq 200 a skillmi ako zo sci-fi filmu? A keď tieto skilly budeme mať všetci tak kto nám bude akože variť obedy? Kto nám zapojí vodu, vymuruje priečku, položí podlahu?
Pointa je v tom, že každý by mal mať pri akejkoľvek práci aspoň základné živobytie postačujúce na dôstojný život. Nie každý môže mať tri vysoké školy, 20 kurzov z oblastí od opatrovateľky až po manazment a it, ovládať japončinu, čínštinu, svahilčinu. Keby sme všetci mali také vzdelanie vysoké a také schopnosti ktorými sa dnes ohurujú zamestnávatelia, naozaj neviem, kto by pracoval v iných odvetviach ako je napríklad to gastro. A o tom to celé je, že aj obyčajný človek chce a mal by mať právo zo svojej práce slušne žiť

lllaila
1. júl 2025
@dorizzz

To sa nedá čítať niektoré tie odpovede. Zvýšiť vzdelanie, zvýšiť kvalifikáciu, a čo ešte všetko dnes treba na dôstojný život? Pomaly už musíme byť nadľudia, s iq 200 a skillmi ako zo sci-fi filmu? A keď tieto skilly budeme mať všetci tak kto nám bude akože variť obedy? Kto nám zapojí vodu, vymuruje priečku, položí podlahu?
Pointa je v tom, že každý by mal mať pri akejkoľvek práci aspoň základné živobytie postačujúce na dôstojný život. Nie každý môže mať tri vysoké školy, 20 kurzov z oblastí od opatrovateľky až po manazment a it, ovládať japončinu, čínštinu, svahilčinu. Keby sme všetci mali také vzdelanie vysoké a také schopnosti ktorými sa dnes ohurujú zamestnávatelia, naozaj neviem, kto by pracoval v iných odvetviach ako je napríklad to gastro. A o tom to celé je, že aj obyčajný človek chce a mal by mať právo zo svojej práce slušne žiť

@dorizzz tak toto je veľmi pekný komentár 👌👏 videla som to na Islande, kde - podľa slov miestnych - sa majú všetci dobre, všetci majú dosť na dôstojný život a je jedno, aké zamestnanie majú.

katica06
1. júl 2025
@dorizzz

@dorizzz píšem to sem už 2x... keby ľudia neboli ochotní pracovať na čierno , zamestnávatelia by sa mohli aj na hlavu postaviť....a nakoniec by museli dať zmluvu. Ale slušný plat dajú napr i železnice stačí kurz a skúšky, nič zvláštne. Alebo keď už bez tak Lidl, kauf a pod dá slušný plat na zmluvu.

dorizzz
1. júl 2025
@katica06

@dorizzz píšem to sem už 2x... keby ľudia neboli ochotní pracovať na čierno , zamestnávatelia by sa mohli aj na hlavu postaviť....a nakoniec by museli dať zmluvu. Ale slušný plat dajú napr i železnice stačí kurz a skúšky, nič zvláštne. Alebo keď už bez tak Lidl, kauf a pod dá slušný plat na zmluvu.

@katica06 no veď ano, ale prečo človek ktorý pracoval nejaku dobu v gastre, má to rád a je v tom dobrý, musí ísť vypravovať vlaky?
Pointa…

ahhola
1. júl 2025

Coraz viac ludi sa ma coraz lepsie a coraz viac ludi horsie😅takato blbina mi napadla na oslave, ked bratranek hovoril o svokrovi a palke 1800 € za DD a to si ho este na vikendy bravaju na striedacku a teda aby na to mal, predal dom. Ja len zo zvedavosti som tukla do kapora Rusovce 000 a vysiel mi novy majitel. Neviem preco, ma vsetko na jednom LV a je to jeho 4.dom. Tento ich mohli predat za 400-500 000. Takze tak. 🤔

katica06
1. júl 2025
@dorizzz

@katica06 no veď ano, ale prečo človek ktorý pracoval nejaku dobu v gastre, má to rád a je v tom dobrý, musí ísť vypravovať vlaky?
Pointa…

@dorizzz nemusí, aj v rámci gastra sú zamestnávatelia taký aj onaký. Kamarátka pracuje ako pomocná kuchárka 15 rokov a od začiatku má ttp.
Za mňa je pointa prvej časti môjho príspevku

rikarika
1. júl 2025
@katica06

@katica06 je veľmi otázne čo je slušný plat na zmluvu. Spomínaš že Lidl a kauf....tak napr v tom Kauflande, kde chodím nakupovať ja, je fluktuácia zamestnancov obrovská...

madeincssr
1. júl 2025

Zrejme celosvetovo roztvarajuce sa noznice medzi velmi (extremne) bohatymi a "beznym ludom", ktory si uz nebude moct dovolit nielen vlastne byvanie (byt ci dom), ale pomaly ani auto (dolezity prostriedok osobnej slobody - mobility aj za pracou, aj volnocasovej) maju za nasledok "kazenie cien vsetkeho". Bohati zaplatia za nehnutelnost ci dovolenku, auto, sluzby... takmer cokolvek a ceny vsetkeho sialene rastu. Bohuzial, vsemocny trh je definovany nie "poctom obyvatelov", ale ich solventnostou.

ha_ha
1. júl 2025
@dorizzz

@dorizzz Ja som si nevšimla, že by autorka, či jej partner vedeli variť na reštauračnej úrovni, zapojiť vodu, vymurovať priečku, či položiť podlahu. Zvýšenie vzdelania nemusí hneď znamenať vysokú školu. Ale naučiť sa robiť niečo, čo je žiadané na trhu práce.

katica06
1. júl 2025
@rikarika

@katica06 je veľmi otázne čo je slušný plat na zmluvu. Spomínaš že Lidl a kauf....tak napr v tom Kauflande, kde chodím nakupovať ja, je fluktuácia zamestnancov obrovská...

@rikarika ale aspoň to nie je práca na čierno, kamoška má odkrúťených 15 v lidlí, druhá 10 v Tescu, spolužiačka v kaufe, zdvýhať ťažké hrnce v na kuchyni a byť celý deň na nohách tiež nie je med lízať. Komu sa takáto robota nepáči ešte si stále môže zmeniť kvalifikáciu.

alica110
1. júl 2025
@madeincssr

Zrejme celosvetovo roztvarajuce sa noznice medzi velmi (extremne) bohatymi a "beznym ludom", ktory si uz nebude moct dovolit nielen vlastne byvanie (byt ci dom), ale pomaly ani auto (dolezity prostriedok osobnej slobody - mobility aj za pracou, aj volnocasovej) maju za nasledok "kazenie cien vsetkeho". Bohati zaplatia za nehnutelnost ci dovolenku, auto, sluzby... takmer cokolvek a ceny vsetkeho sialene rastu. Bohuzial, vsemocny trh je definovany nie "poctom obyvatelov", ale ich solventnostou.

@madeincssr A to EU chce nariadiť STK pre vozidla staršie 10 rokov na každý rok, nie každé dva ako je tomu teraz. Už nevedia ako tých ľudí okradnúť.

madeincssr
1. júl 2025
@alica110

@madeincssr A to EU chce nariadiť STK pre vozidla staršie 10 rokov na každý rok, nie každé dva ako je tomu teraz. Už nevedia ako tých ľudí okradnúť.

@alica110 presne. Pritom by ma zaujimala statistika, kolko % nehod je REALNE sposobenych technickou poruchou. Podla mna naopak - TK a EK kazde 2 roky je sialene casto a interval by sa mal predlzovat umerne nizkemu poctu najazdenych km (starsie auta starsich ludi, autokaravany...) na 3 az 4 roky.

alica110
1. júl 2025
@madeincssr

@alica110 presne. Pritom by ma zaujimala statistika, kolko % nehod je REALNE sposobenych technickou poruchou. Podla mna naopak - TK a EK kazde 2 roky je sialene casto a interval by sa mal predlzovat umerne nizkemu poctu najazdenych km (starsie auta starsich ludi, autokaravany...) na 3 az 4 roky.

@madeincssr Načo brať jednou rukou, keď sa dá dvomi - ich heslo zrejme. Len ako okrádať ľudí.

maminkadeticiek
1. júl 2025

O akom regione sa bavime?To asi nebude nejake krajske mesto ze?No na Slovensku je strasne tazko teraz zit.Bez VS vzdelania,bez praxe,bez pracovneho zazemia,velmi tazko.Ale v dnesnej dobe ked hladaju firmy ludi aj na HO by som sa nevzdavala.Aky plat si si predstavovala?

bosorkabb
1. júl 2025
@alica110

@alica110 a presne takýmito blbostami nasieraju ľudí. A potom sa divíme že z EÚ chcú odísť.
Ono ľahko sa vymýšľajú blbosti ak máš 10 000 mesačne + diéty a asistentov.

madeincssr
1. júl 2025

EU moze "zahynut" na prekomplikovanost/preregulovanost legislativneho/podnikatelskeho prostredia. Len hadzme ludom/podnikom polena pod nohy, budeme sa mat dobre (teda aspon EU uradnici a statne aparaty) 🥴.
Len nas prevalcuje USA, Cina a casom aj ostatne regiony/krajiny.

luccys
1. júl 2025
@madeincssr

@madeincssr Co karavany su nieco viac ako ostatne auta a nekazia sa? A mimochodom, to, ze nejake stare auto stoji na dvore a nejazdi, neznamena, ze je to dobre a autu to prospieva. Hrdza pride tak ci tak...atd.

luccys
1. júl 2025
@madeincssr

@madeincssr a btw, v Rakusku sa robi technicka kontrola kazdy rok a nie kazde 2. Takze plakat na Sk, ze kazde 2, je trochu od veci...

romino
1. júl 2025
@madeincssr

@madeincssr ale ved tie auta (a veci okolo), aj po nedavnom zdrazeni, su vlastne stale dost lacne. Vsak pred nejakymi 20 rokmi ludia kupovali obycajne fabie za 300 000korun. Podla mna ekvivalent dnesnych cca 30 000 eur.
Benzin stoji plus minus rovnako ako pred 15 rokmi. Ale platy uz 2nasobne odvtedy.
To mi nepride ako trend,.. ze si nebudu moct ludia dovolit . Zvlast ked pozriem aj na premavku, ci kazdu moznu volnu plochu na sidliskach.

madeincssr
1. júl 2025

Len treba zohladnit aj 2-3 a viacnasobne platy v AT, priblizne rovnake ceny a tym padom ovela vyssie najazdy beznych ludkov v AT oproti SK. A tlakom na elektromobilitu si pozriet ceny (a parametre, vseobecnu pouzitelnost ako jedineho auta pre beznu rodinu, plus jeho zivotnost (bateria) = extremna strata pri dalsom predaji) elektromobilov.

natalka13
1. júl 2025

klikla som na profesiu - casnik 1200-1600€.
prestahujte sa z 2platov utiahnete aj v BA najom.

alica110
1. júl 2025
@luccys

@madeincssr a btw, v Rakusku sa robi technicka kontrola kazdy rok a nie kazde 2. Takze plakat na Sk, ze kazde 2, je trochu od veci...

@luccys V Rakusku majú aj iné platy, na to si zabudla.

alica110
Autor odpoveď zmazal
kaca222
1. júl 2025
@lasona

No povedzme si narovinu. Vláda nič nerobí pre podporu mladých rodín. Plaču, že sa rodí malo deti, ale nepomôžu nič. Hypotéky sú často v nedohladne, chyba ponúka bytov...podnajmy sú extra vysoké, nájom s dieťaťom nájsť je pomaly scifi. Zamestnať sa po rodicovskej, ďalšie poleno hodené pod nohy. Kolotoč chorôb, zavreté skolky, nedostatok škôlok kapitola sama o sebe....cena potravin , oblečenia pre deti, stúpajú každým rokom.....nechcem nariekať, ale človek sa musí riadne obracať, keď si chce zachovať ako taký štandard

@lasona ja som mladý človek, sme mladá rodina a nikdy som nemala pocit, že by ma mal štát nejako podporovať. Mám vlastnú hlavu, vlastné ruky, nebudem sa spoliehať na vládu a bohvie koho.
Navyše materská + rodičovský príspevok sú na SK priam luxusné, na západe žena ani zďaleka toľko nedostane a navyše musí po pár týždňoch do práce. Treba sa spoliehať sám na seba a nie čakať, kto mi čo dá zadarmo

vroni
1. júl 2025
@madeincssr

Len treba zohladnit aj 2-3 a viacnasobne platy v AT, priblizne rovnake ceny a tym padom ovela vyssie najazdy beznych ludkov v AT oproti SK. A tlakom na elektromobilitu si pozriet ceny (a parametre, vseobecnu pouzitelnost ako jedineho auta pre beznu rodinu, plus jeho zivotnost (bateria) = extremna strata pri dalsom predaji) elektromobilov.

@madeincssr, platy v at sú ani nie dvojnásobne (oproti údajom z mk ani nie polovičné, ale tak, zostávam v realite), náklady na auto asi desaťnásobne (keď si odmyslim idiotsku desatplus percentnú daň "za luxus" už pri obstaraní auta), tak PZP a daň mesačne činí v At asi toľko, koľko na Sk ročne. Vyššia cena práce dvíha ceny autoservisov tiež podstatne vyššie než je bežné na Sk, parkovné a garáže tiež stoja násobok slovenských cien, každoročná STK je už len taká čerešnička na zhnitej torte.
A k autorke: kúpiť dom kdesi panubohu za chrbtom, vrátiť sa bez práce a ešte sa čudovať, že s nízkou kvalifikáciou vám svet nepadol k nohám - to je také slovenské. Dom v hladovej doline sú môžem dovoliť kúpiť, keď mám už zabezpečenu prácu v okolí alebo remote prácu, ktorú možem vykonávať odkiaľkoľvek. Všetko ostatné je naivita, absencia schopnosti uvazovat, rovnako tvrdá realita by vás prikvacila kdekoľvek na svete.

luccys
1. júl 2025
@alica110

@luccys V Rakusku majú aj iné platy, na to si zabudla.

@alica110 To je zas ina tema. Ja som len reagovala na to, ze "zla EU" chce kontroly kazdy rok, pricom v AT uz to tak davno je.

abbey1
1. júl 2025
@vroni

@madeincssr, platy v at sú ani nie dvojnásobne (oproti údajom z mk ani nie polovičné, ale tak, zostávam v realite), náklady na auto asi desaťnásobne (keď si odmyslim idiotsku desatplus percentnú daň "za luxus" už pri obstaraní auta), tak PZP a daň mesačne činí v At asi toľko, koľko na Sk ročne. Vyššia cena práce dvíha ceny autoservisov tiež podstatne vyššie než je bežné na Sk, parkovné a garáže tiež stoja násobok slovenských cien, každoročná STK je už len taká čerešnička na zhnitej torte.
A k autorke: kúpiť dom kdesi panubohu za chrbtom, vrátiť sa bez práce a ešte sa čudovať, že s nízkou kvalifikáciou vám svet nepadol k nohám - to je také slovenské. Dom v hladovej doline sú môžem dovoliť kúpiť, keď mám už zabezpečenu prácu v okolí alebo remote prácu, ktorú možem vykonávať odkiaľkoľvek. Všetko ostatné je naivita, absencia schopnosti uvazovat, rovnako tvrdá realita by vás prikvacila kdekoľvek na svete.

@vroni Do bodky súhlasím