Tvrdá realita pre mladé rodiny na Slovensku
Ahojte. Po niekoľkých rokoch sme sa s manzelom vrátili na SK. Dlhšie sa mi nedarí otehotnieť, tak sme sa dohodli že potrebujem stabilitu, domov a kľudnejsiu prácu. No prišla tvrdá realita Slovenska. 2, 3 mesiace sme si nemohli nájsť aspoň ako tak dobre platenú prácu, tak už sme vzali čo bolo. Manžel minimalka na zmluve (plus pár stovák navyše na ruku), ja len dohoda.. o zmluve nechce zamestnávateľ ani pocut, lebo sak tak sa to robí, snad nebude platiť odvody. Povedzte mi, mladé rodiny, ako to zvládate? Naozaj budem musieť v budúcnosti ak by prišli deti žiť bez manžela lebo by musel pracovať v zahraničí, alebo pracovať na nejaké turnusy? Ja bez nároku na materskú, manžel s mizerným platom.. vďaka zahraničiu sme mali na hypotéku, na prerabku bytu, na zariadenie, nasetrili na rezervu, aj znížili hypoteku.. to je všetko super, ale je čas sa vrátiť a usadiť, nemáme už 25. Ale ako tu začať? Nemáme vyštudovaných Ing, no naozaj aj na bežných pozíciách nemôžu ľudia aspoň ako tak dôstojnejšie zarábať? A aby mali celý príjem na páske? Ved čo v prípade choroby, dôchodku.. Veľmi som túžila po pokojnom, kľudnom živote aby sa manzel vracal každý deň z prace domov, k rodine, deťom. No zrazu mi príde všetko tak vzdialene. Tvrdá realita Slovenska nás prefackala. A potom že mladí odchádzajú, alebo nechcú mať v tejto dobe deti…… prečo asi.
Žiaľ, treba si uvedomiť, že sme na chvoste celej Eú, ...všetko tu ide z kopca, nemocnice, mosty, školy...všetko v dezolatnom stave,peniaze utekajú za hranice. Životná úroveň nestúpa, ale klesá a podľa toho sú žiaľ aj tie platy. Možno sa nájde pár šťastlivcov, čo zarábajú dobre, no po splatení hypotéky a iných veci im pri tejto drazobe aj tak moc neostane. Ja si tiež trieskam hlavu o stenu, že som sa tu vrátila, bola to veľká chyba...no dcérka je tu už zabehnutá a snažím sa o to, aby jej nič nechýbalo, no je to boj. Slovensko bude vždy 100 rokov pozadu...je to aj mentalitou ľudí...prosím bez urážky, no je to tak
@7miriam77 hlavne, ze to frci napr. v Spanielsku, polka ludi do 30.r.nezamestnana😅
To je realita slovenských podnikateľov, len ako oje**ť, oje**ť a zas oje**ť.
@alica110 @autor podnikaj a rob to inak... zmena od seba... pozitívny prístup... ja nepoznám šikovných ľudí, ktorí by nemali prijateľný príjem... čím väčší bude pomer šikovných k nešikovným, tým silnejšia bude ekonomika aj príjmy.... v tom je rozdiel medzi krajinami (okrem rozkrádania vybraných daní), preto šikovní smerujú za silnejšími ekonomikami... treba si položiť otázku, koľko podnikateľovi zarobím, keď pre neho pracujem? Ak je to 2x toľko, ako mi platí, je to motivácia začať v danej oblasti podnikať.....
Tieto podmienku su rovnake tak pre mladu ako aj "staru rodinu", pre kazdeho. Je to proste fakt, je tu draho v porovnani so mzdami atd... zle sa tu podnika = zle sa tu pracuje, vsade su nervy a stres.. cize ja neviem ci ste si polepsili tymto "pokojom". Ale tak zvyknete si casom, ono nikdy to tu nie je med lizat co sa tyka prace, odbornici si pracu najdu rychlejsie, ale inak... ludi sa hlasi dost a mzdy.. su take ake su trzby napriklad. Chyba tu produktivita prace velmi. My sme tento rok preriedovali stavy a prisli sme na to, ze 3ja ludia sporavia rovnako prace ako 5ti.. tak si vezmite, tych co sme opravnene prepustili = tu boli proste totalne neproduktivni, iba do "poctu". A to sme sukromna firma, ako to vyzera v statnej sprave ani nechcite vediet :DDD
Moj chlap tu chcel ostat, ostali sme, a po 20rokoch uz vidno ze cim dalej tym vaic to lutuje :D a bohuzial nikdy si neodpustim veticku, ja som ti to hovorila.. :DD lebo nenazranost aj beznych ludi, v beznych veciach je taka, ze tu nikdy nebude dobre. A je jedno ci maju platit za nieco, alebo serioznu cenu pytat, bud je nieco ledva predajne, alebo prehnane ceny...
@alica110 @autor podnikaj a rob to inak... zmena od seba... pozitívny prístup... ja nepoznám šikovných ľudí, ktorí by nemali prijateľný príjem... čím väčší bude pomer šikovných k nešikovným, tým silnejšia bude ekonomika aj príjmy.... v tom je rozdiel medzi krajinami (okrem rozkrádania vybraných daní), preto šikovní smerujú za silnejšími ekonomikami... treba si položiť otázku, koľko podnikateľovi zarobím, keď pre neho pracujem? Ak je to 2x toľko, ako mi platí, je to motivácia začať v danej oblasti podnikať.....
@pako24 presne ako pises, sikovni ludia zarobia a maju. Praca akakolvek sa da robit perfektne a efektivne a cloveka ma bavit. A potom sa treba ale pozriet na to aj objektivne, ze proste napr za upratovanie nebudem dostavat 1000+eur mesacne, aj teda nebudem zaroven robit na 2-3 miestach... atd...
A ak zarobim podnikatelovi 2x tolko co mne plati, je velmi malo na to, aby sa v tom oplatilo podnikat. Bohuzial takto sa teraz valcuju eshopy navzajom, lebo dementi niektori si myslia, ze odlepia sa od firmy, a hura podnikat... vsak 3 kontakty ziskali, dodrbu ceny celym radom produktov a o rok dva zavru, alebo zvysuju ceny skokovo... ale zakaznici to uz neberu, lebo su nauceny. Proste zamestnanec ma malinku predstavu o nakladoch. Ak firma ide, naopak nevidim dovod neplatit sikovnym ludom viac. Takemu co si pride odsediet 8hodin a neurobi ziadne plus tu nie... ale sikovnym iste.
Šikovní? Takže ľudia čo upratujú, predavačky, pekári, smetiari asi nie sú šikovní podľa vašich slov. Alebo takí hasiči, policajti či strážna služba. No tak snáď ich nebudete nikdy potrebovať, pomôžte si sami 😎
@pako24 Máš skutočne výstižnú prezývku.
Treba si uvedomit, ze zamestnavatela stoji zamestnanec v SR len na daniach a odvodoch cca dvojnasobok toho, aky ma plat. Plus kopu dalsich "litanii" (byrokracie a nakladov), ktore zakonodarcovia vymyslia. Myslim, ze aj toto dusi male a stredne (slusne) podnikanie a dovolit si to mozu len velki hraci, korporaty, kde sa clovek casto stava lahko nahraditelnym human resource (osobnym cislom).
Buducnost vidim v SILNOM zjednoduseni dani, odvodov, vsakovakych nezmyselnych povinnosti a byrokracie zamestnavatelov aj zamestnancov, aby tym nebola zväzovana/dusena ich ochota podnikat, zamestnavat, tvorit (hmotne ci nehmotne) hodnoty.
Ale kedze velke percento prijmov statu skonci v korupcii (rozkradne sa), stat stale zvysuje a zvysuje zmykanie danami, poplatkami, odvodmi...
To sa nedá čítať niektoré tie odpovede. Zvýšiť vzdelanie, zvýšiť kvalifikáciu, a čo ešte všetko dnes treba na dôstojný život? Pomaly už musíme byť nadľudia, s iq 200 a skillmi ako zo sci-fi filmu? A keď tieto skilly budeme mať všetci tak kto nám bude akože variť obedy? Kto nám zapojí vodu, vymuruje priečku, položí podlahu?
Pointa je v tom, že každý by mal mať pri akejkoľvek práci aspoň základné živobytie postačujúce na dôstojný život. Nie každý môže mať tri vysoké školy, 20 kurzov z oblastí od opatrovateľky až po manazment a it, ovládať japončinu, čínštinu, svahilčinu. Keby sme všetci mali také vzdelanie vysoké a také schopnosti ktorými sa dnes ohurujú zamestnávatelia, naozaj neviem, kto by pracoval v iných odvetviach ako je napríklad to gastro. A o tom to celé je, že aj obyčajný človek chce a mal by mať právo zo svojej práce slušne žiť
@dorizzz bo to gastro je prave problem v poslednych rokoch, ze uz aj domaci Slovaci tam nie velmi chcu robit. Preto tie ceny v tych sluzbach aj vyraznejsie isli hore ako inde, musia tam zamestnavatelia lepsie platit ako v minulosti.
A aj tak je to sektor, kde v poslednom case uz vo velkom robia cudzinci, hlavne ukrajinci
Len treba zohladnit aj 2-3 a viacnasobne platy v AT, priblizne rovnake ceny a tym padom ovela vyssie najazdy beznych ludkov v AT oproti SK. A tlakom na elektromobilitu si pozriet ceny (a parametre, vseobecnu pouzitelnost ako jedineho auta pre beznu rodinu, plus jeho zivotnost (bateria) = extremna strata pri dalsom predaji) elektromobilov.
@madeincssr no ja pamatam casy, ked boli tie platy aj 5x v rakusku. Tym padom aj ceny.
Dat si kavu alebo pivo, bol vysloveny luxus.
Tie casy su uz minulostou.
Mozno Rakusania stale najazdia viac km. Ale to predsa aj Slovaci, extremne viac oproti minulosti. Sa budovali garaze na okraji sidlisk, lebo ved clovek auto casto vytahoval len na vikend, na zahradku alebo na chatu.
Dnes aj ti co maju garaze, vidim ze parkuju radsej niekde blizsie ...a vidim ze auto odide aj denne min. 2x-3x.
Ved to pozname ...rano ...a neskor poobede, zapchy uz aj v mensich okr. mestach. Nutnost zavadzat parkovaciu politiku aby sa odlahcili rozne lokality, co sa tyka parkovania.
V celosvetovom meradle - masovy rozmach automobilizmu v krajinach ako cina, india, indonezia ...krajiny co boli typicke motorkami, riksami, bicyklami...
Porovnajme 30 rokov stary dokument z tych miest so sucastnostou.
Auta sa stali dostupne sirokym masam.
@kaca222 presne tak, ako píšeš. Na zapade si doma max.pol roka a potom staraj sa ako vieš. Tu by niektoré boli najradšej doma snáď až do 18tky lebo majú predsa dieta. čerešničkou na torte je ešte aj to, za platene sedenie 3 a viac rokov doma ti tento stat este dá aj podporu v nezamestnanosti, často krát účelovo navýšenu. A este tu budu poniektore nadávať, ako ich tento stat NEPODPORUJE👌
@lienka.7 ale no....na západe si doma pol roka....no áno, len na západe je všetkým dávno jasné, že nakoľko si týmito podmienkami žiadnu mega pôrodnosť nezabezpečia, musia byť otvorení migrantom a že teda aj sú. Na SVK sa rodí čim ďalej menej detí, teda aj vyplácanie všetkých dávok viažucich sa na pôrodnosť klesá. Dokonca v súčasnosti je pôrodnosť taká nízka, že ešte nikdy v histórii sa nerodilo tak málo slovákov ako dnes. Zato opačný pól populácie berie dôchodky podstatne dlhšie ako nejaké 3 roky a množstvo dôchodcov v systéme je stále vyššie a vyššie. Kto bude na tie dôchodky zarábať? Migranti?, ktorých tu nechceme?
@lienka.7 ale no....na západe si doma pol roka....no áno, len na západe je všetkým dávno jasné, že nakoľko si týmito podmienkami žiadnu mega pôrodnosť nezabezpečia, musia byť otvorení migrantom a že teda aj sú. Na SVK sa rodí čim ďalej menej detí, teda aj vyplácanie všetkých dávok viažucich sa na pôrodnosť klesá. Dokonca v súčasnosti je pôrodnosť taká nízka, že ešte nikdy v histórii sa nerodilo tak málo slovákov ako dnes. Zato opačný pól populácie berie dôchodky podstatne dlhšie ako nejaké 3 roky a množstvo dôchodcov v systéme je stále vyššie a vyššie. Kto bude na tie dôchodky zarábať? Migranti?, ktorých tu nechceme?
@rikarika a pritom taky osoh z. nich
@rikarika ty máš nebodaj pocit ze v takom Nemecku prispeli migranti k zvýšeniu pôrodnosti a "dodali" tak Nemecku ďalšiu pracovnú silu? Alebo v takom Švédsku, kde sa vo velkom zneužívali dávky a ich štedrý sociálny systém? A svedi len neveriacky otvárali oči? Totižto týmto ekonomickým migrantom su nasa porodnost a naše budúce dochodky ale ze uplne ukradnuté. Tí chcú vo väčšine prípadov len zneužívať sociálny systém. A toto teda rozhodne nepotrebujeme. Uplne nám stačia naši "bieli a cierni" spekulanti
@rikarika Áno tak to mysleli = kvôli pracovným miestami v prvom rade, ze zvysia populaciu uzasnou migracnou politikou. Lenže nevydalo... A nevida. Lebo iba kultúra = iné zvyky = iné pracovné návyky. V západných krajinách je nespokojnosť s týmto "stavom", zvýšená kriminalita atď.. rovnaký stav s dôchodcami a aj pôrodnosti majú aj iné krajiny.
@rikarika ty máš nebodaj pocit ze v takom Nemecku prispeli migranti k zvýšeniu pôrodnosti a "dodali" tak Nemecku ďalšiu pracovnú silu? Alebo v takom Švédsku, kde sa vo velkom zneužívali dávky a ich štedrý sociálny systém? A svedi len neveriacky otvárali oči? Totižto týmto ekonomickým migrantom su nasa porodnost a naše budúce dochodky ale ze uplne ukradnuté. Tí chcú vo väčšine prípadov len zneužívať sociálny systém. A toto teda rozhodne nepotrebujeme. Uplne nám stačia naši "bieli a cierni" spekulanti
@lienka.7 heeej ??? No ale sú blbi všetci v tej západnej Európe.😯....no nacoze si ich tam napustali tých migrantov a stále a stále púšťajú....hmmmm....migrantom je možno Nemecka či francúzska pôrodnosť ukradnutá ale euricka ktoré tam zarobia su im veru ukradnuté není a z drvivej väčšiny sú riadne platené odvody do systému. Podobne ako všetci indovia ktorí pracujú v trnavskom stelantise a nie nikomu stelantise neplatí na ruku cash....no predstav si. Ale tento kolobeh ty ťažko dokážeš pochopiť, lebo drvivá väčšina tvojich príspevkov je o tom ako matky na sk rodia jedine len a len preto aby využívali bohovsky systém. Ty si určite super matka so super zdravými deťmi, ak teda vôbec nejaké máš.🤔
@lienka.7 heeej ??? No ale sú blbi všetci v tej západnej Európe.😯....no nacoze si ich tam napustali tých migrantov a stále a stále púšťajú....hmmmm....migrantom je možno Nemecka či francúzska pôrodnosť ukradnutá ale euricka ktoré tam zarobia su im veru ukradnuté není a z drvivej väčšiny sú riadne platené odvody do systému. Podobne ako všetci indovia ktorí pracujú v trnavskom stelantise a nie nikomu stelantise neplatí na ruku cash....no predstav si. Ale tento kolobeh ty ťažko dokážeš pochopiť, lebo drvivá väčšina tvojich príspevkov je o tom ako matky na sk rodia jedine len a len preto aby využívali bohovsky systém. Ty si určite super matka so super zdravými deťmi, ak teda vôbec nejaké máš.🤔
@rikarika keď nemám argumenty, tam budem urážať, ze? A ešte raz, žiadni migranti ti krajinu nespasia. A prečo? Lebo im je krajina ako taka ukradnutá. Pôjdu ďalej, kde im dajú viac, lepšie davky. Nehovoriac o kriminalite, vsak? A ano, oproti zapadu mame este stále naozaj bohovsky sociálny systém, predstav si.
Situácia na Slovensku je taka, ze v niektorých regiónoch nie je problém nájsť lepšie zaplatenú prácu, v iných regiónoch je to nemožné. Podľa toho sú samozrejme aj ceny nehnuteľnosti. Problém, je že cenami dobiehame západ - potraviny mame už aj drahšie, nehnuteľnosti mame vôbec úplne najdrahšie v celej EU v pomere k priemernemu platu, ceny služieb ako vodar, elektrikár, zubár atd vďaka vysokému dopytu sú už skoro ako na západe. Akurát, ze dosť veľká skupina ľudí tu stále zarába východné platy. Ak nie si IT, lekár s vlastnou ambulanciou, zubár, remeselník - obkaldac, vodar, elektrikár alebo nejaká extra veľká špecializácia, ktorá vyžaduje veľkú odbornosť a VŠ technické vzdelanie tak pravdepodobne zarábas okolo priemernej mzdy, ktorá dnes už nestačí na život.
Najväčší problém pre mladých ľudí sú ceny nehnuteľnosti - hypotéka ak na ňu zázrakom dosiahnu zožerie veľkú cast jedného platu a s elektrinou, plynom atď kľudne zožerie takmer celý jeden čistý plat. Potom dvojica musí žiť len z toho druhého. Čiže o deťoch ani neuvažujú ak majú, rozum.
@lasona ja som mladý človek, sme mladá rodina a nikdy som nemala pocit, že by ma mal štát nejako podporovať. Mám vlastnú hlavu, vlastné ruky, nebudem sa spoliehať na vládu a bohvie koho.
Navyše materská + rodičovský príspevok sú na SK priam luxusné, na západe žena ani zďaleka toľko nedostane a navyše musí po pár týždňoch do práce. Treba sa spoliehať sám na seba a nie čakať, kto mi čo dá zadarmo
@kaca222 ja nevravím ze ma stat davat niečo zadarmo, ale aspoň zjednodušiť podmienky..viac pracovných ponuk na skrátený úväzok, viac škôlok a jasli, toto som mala na mysli...nie davat len peniaze..štát pokiaľ chce dobre fungovať tak.je v podstate závislý na tom, koľko detí sa narodi predsa..
@kaca222 ja nevravím ze ma stat davat niečo zadarmo, ale aspoň zjednodušiť podmienky..viac pracovných ponuk na skrátený úväzok, viac škôlok a jasli, toto som mala na mysli...nie davat len peniaze..štát pokiaľ chce dobre fungovať tak.je v podstate závislý na tom, koľko detí sa narodi predsa..
@lasona Štát funguje heslom “po mne potopa”. Im nezáleží na Slovensku ani na Slovákoch, radšej privezú migrantov než by mali riešiť príčinu problému.
@rikarika keď nemám argumenty, tam budem urážať, ze? A ešte raz, žiadni migranti ti krajinu nespasia. A prečo? Lebo im je krajina ako taka ukradnutá. Pôjdu ďalej, kde im dajú viac, lepšie davky. Nehovoriac o kriminalite, vsak? A ano, oproti zapadu mame este stále naozaj bohovsky sociálny systém, predstav si.
@lienka.7 ja som ti argumentov dala až-až a nie je vôbec ťažké a zložité pochopiť že najprv musia peniaze do systému prísť až potom môžu z neho odísť. Ak nemá Slovensko alebo akákoľvek iná krajina na planéte dostatok svojich vlastných daňových poplatníkov, tak si ich musí priniesť. Ty sa tvárisvako keby si to nechcela pochopiť, len v každom jednom príspevku sa navazas do matiek, ktoré poberajú dávky viazané na pôrodnosť. Vieš koľko žije v súčasnosti na SVK 90rocnych dôchodcov? No nie, oni nepozerajú dôchodok 3 roky, poberajú ho viac rokov ako trval celý ich pracovný život. Prehodnot svoju nenávisť voči matkám.
Autorka, ale Ved vy tu v podstate nemáte čo ponúknuť, tak prečo fňukáš.
@lasona to súhlasím, čiastočné úväzky a celkovo možnosti práce pre matky s deťmi na Slovensku veľmi chýbajú. Zároveň ako zamestnávateľ pozorujem aj nezáujem zo strany žien o skrátené úväzky alebo prispôsobiteľnú pracovnú dobu, akoby každá chcela plný úväzok s možnosťou každú chvíľu čerpať paragrafy a OČR. Sama nemám problém skĺbiť synove choroby s prácou, len treba chcieť, ale ono je predsa jednoduchšie ostať si doma a nech mi to niekto platí 🙂 (samozrejme záleží od zamestnania)
Šikovní? Takže ľudia čo upratujú, predavačky, pekári, smetiari asi nie sú šikovní podľa vašich slov. Alebo takí hasiči, policajti či strážna služba. No tak snáď ich nebudete nikdy potrebovať, pomôžte si sami 😎
@alica110 "ľudia čo upratujú, predavačky, pekári, smetiari asi nie sú šikovní podľa vašich slov. Alebo takí hasiči, policajti či strážna služba." - na upratovacích službách sa dá robiť super biznis - ak je niekto šikovný..., pekári tiež môžu mať vlastnú pekáreň, pizzeriu, cukráreň a robiť super biznis, alebo robiť v takej prevádzke, kde to dobre vynáša kvôli dobrým výrobkom a záujmu zákazníkov, odpadové hospodárstvo je tiež dobrý biznis, šikovný smetiar si v ňom nájde pozíciu, zvýši výkon, alebo sa môže rekvalifikovať na niečo iné, po čom mu srdce piští... strážna služba tiež môže byť lukratívne zamestnanie, ak je človek šikovný.... ak niekto nie je schopný sa niečo nové naučiť, niečo na svojej práci zlepšiť, ísť za lepšou ponukou pár kilometrov alebo niečo sám vytvoriť, vybudovať, ponúknuť a prevziať za niečo zodpovednosť, ten nie je nejako šikovný a neocení ho ani zamestnávateľ, ani zákazníci a teda sotva príde k dobrej mzde.... hasiči a policajti - nerozumiem, v čom by mal byť u nich problém, sú to relatívne lukratívne zamestnania pomerom náročnosti práce a mzdy s možnosťou skorého odchodu do výsluhového dôchodku a možnosťou následne sa zamestnať inde a ďalej zarábať popri dôchodku... ak na sebe odborne pracujú - sú šikovní - môže to byť práca snov.... uvediem príklad na extrémoch - ak niekto obetuje 10 rokov svojho života pre odborné vzdelanie ako napr. lekár, právnik, elektroinžinier, jadrový fyzik alebo čojaviemčo a potom sa ďalej systematicky vzdeláva a trénuje, na špičkovej úrovni realizuje a je zodpovedný za náročné výkony, ktorým 99,99% populácie absolútne nerozumie, asi si zaslúži a aj bude mať výrazne lepší plat oproti niekomu, kto skončil povinnú školskú dochádzku v 7. ročníku ZŠ a odvtedy pre svoj odborný rast nič neurobil a maximum čo zvládne je podaj-podrž a aj to je schopný domotať... preto píšem, že nepoznám šikovných ľudí, ktorí by nemali prijateľný príjem... o tom je demokracia a sloboda, že spoločnosť dáva možnosti v stanovených rámcoch, ale nikto a nič nikoho nenúti po nich siahať... okrem vlastnej motivácie....
@alica110 "ľudia čo upratujú, predavačky, pekári, smetiari asi nie sú šikovní podľa vašich slov. Alebo takí hasiči, policajti či strážna služba." - na upratovacích službách sa dá robiť super biznis - ak je niekto šikovný..., pekári tiež môžu mať vlastnú pekáreň, pizzeriu, cukráreň a robiť super biznis, alebo robiť v takej prevádzke, kde to dobre vynáša kvôli dobrým výrobkom a záujmu zákazníkov, odpadové hospodárstvo je tiež dobrý biznis, šikovný smetiar si v ňom nájde pozíciu, zvýši výkon, alebo sa môže rekvalifikovať na niečo iné, po čom mu srdce piští... strážna služba tiež môže byť lukratívne zamestnanie, ak je človek šikovný.... ak niekto nie je schopný sa niečo nové naučiť, niečo na svojej práci zlepšiť, ísť za lepšou ponukou pár kilometrov alebo niečo sám vytvoriť, vybudovať, ponúknuť a prevziať za niečo zodpovednosť, ten nie je nejako šikovný a neocení ho ani zamestnávateľ, ani zákazníci a teda sotva príde k dobrej mzde.... hasiči a policajti - nerozumiem, v čom by mal byť u nich problém, sú to relatívne lukratívne zamestnania pomerom náročnosti práce a mzdy s možnosťou skorého odchodu do výsluhového dôchodku a možnosťou následne sa zamestnať inde a ďalej zarábať popri dôchodku... ak na sebe odborne pracujú - sú šikovní - môže to byť práca snov.... uvediem príklad na extrémoch - ak niekto obetuje 10 rokov svojho života pre odborné vzdelanie ako napr. lekár, právnik, elektroinžinier, jadrový fyzik alebo čojaviemčo a potom sa ďalej systematicky vzdeláva a trénuje, na špičkovej úrovni realizuje a je zodpovedný za náročné výkony, ktorým 99,99% populácie absolútne nerozumie, asi si zaslúži a aj bude mať výrazne lepší plat oproti niekomu, kto skončil povinnú školskú dochádzku v 7. ročníku ZŠ a odvtedy pre svoj odborný rast nič neurobil a maximum čo zvládne je podaj-podrž a aj to je schopný domotať... preto píšem, že nepoznám šikovných ľudí, ktorí by nemali prijateľný príjem... o tom je demokracia a sloboda, že spoločnosť dáva možnosti v stanovených rámcoch, ale nikto a nič nikoho nenúti po nich siahať... okrem vlastnej motivácie....
@pako24 potvrdzujem, k nám chodia ženy z upratovacej firmy a vôbec ich neberiem ako nešikovných ľudí na nízkych pozíciách. Práveže je to solídna, spoľahlivá, profesionálna firma a pritom majitelia sú “obyčajní” manželia, ktorí sa rozhodli týmto spôsobom podnikať. Krásne sa im to za tých pár rokov čo ich poznám rozrástlo a naberajú nových a nových zamestnancov a klientov
@lasona to súhlasím, čiastočné úväzky a celkovo možnosti práce pre matky s deťmi na Slovensku veľmi chýbajú. Zároveň ako zamestnávateľ pozorujem aj nezáujem zo strany žien o skrátené úväzky alebo prispôsobiteľnú pracovnú dobu, akoby každá chcela plný úväzok s možnosťou každú chvíľu čerpať paragrafy a OČR. Sama nemám problém skĺbiť synove choroby s prácou, len treba chcieť, ale ono je predsa jednoduchšie ostať si doma a nech mi to niekto platí 🙂 (samozrejme záleží od zamestnania)
@kaca222 my sme v praci tiež mali podobný problém. Nemali sme problem so skratenymi uvazkami, práve naopak, chceli sme podporiť takto matky. Ale samozrejme nie za plný plat. No to sa im už zrazu neoplatilo, lebo vsak z toho nevyužiju. Cize ani tak dobre, ani tak. Presne, najjednoduchšie je sedieť doma na riti a stat plať.
Nehovoriac o tom, keď sa mali striedať na pozícii 2, neprišla ani jedna, lebo majú chore deti. Detto keď bol nejaký problém, vyhovárali sa jedna na druhú, bol zase oba problem. Tak sa vedenie rozhodlo, že koniec, prijalo namiesto nich chlapa na full time a je pokoj.
@lienka.7 ja som ti argumentov dala až-až a nie je vôbec ťažké a zložité pochopiť že najprv musia peniaze do systému prísť až potom môžu z neho odísť. Ak nemá Slovensko alebo akákoľvek iná krajina na planéte dostatok svojich vlastných daňových poplatníkov, tak si ich musí priniesť. Ty sa tvárisvako keby si to nechcela pochopiť, len v každom jednom príspevku sa navazas do matiek, ktoré poberajú dávky viazané na pôrodnosť. Vieš koľko žije v súčasnosti na SVK 90rocnych dôchodcov? No nie, oni nepozerajú dôchodok 3 roky, poberajú ho viac rokov ako trval celý ich pracovný život. Prehodnot svoju nenávisť voči matkám.
@rikarika samozrejme, v systéme najskôr musia peniaze byt, aby sa dalo aj z neho vyplácať. Ale nie štýlom, vsak mam teraz narok, obídem lstou zákon a prídem k dávke, ktorá mi za normálnych okolností nepatrí. A este sa tu budem hadat, ake mam ja prava a stat je povinný sa starať. Pýtam sa ta s kým mas decko? S mužom ci štátom? Uz tu boli diskusie, kde som aj nielen ja ale aj ine takymto "mamnatopredsanarok" vyratali, ze taka co účelovo si takto "povybera" davky to nikdy, rozumej nikdy v živote nesplati. Nehovoriav potom o nejakom cerpani dôchodku. Tu je totižto rozšírená mylná predstava, že ty máš pomaly v SP svoj osobný bankový ucet kde so platis odvody, ktoré si potom akoze mas právo čerpať. Keby tomu tak bolo, tak 3/4 ludi dostanu ako dochodok nieže 0 ale ešte oni by mali naspäť do systému platit. Chápeme sa už konečne o com pisem? A ked je niekto podvodník, je mi jedno ci je to matka a ci Katka, chápeme sa? Len paradoxne práve matky s deťmi majú práve najviac plnú hubu reči, ako oni platia odvody, tak si zaslúžia predsa! Detto, ze dajú tomuto štátu nového daňového poplatnika, ktorý bude robiť na dochodky a v inej diskusii hneď na to napíšu, ze z tejto čiernej diery nech utekajú všetci kade ľahšie. No tak si môžu ísť na ten ich milovaný západ, keď si myslia, ze tam padajú pecene holuby pri do huby. Keby tomu tak bolo, tak už sú tam všetci. To len tak mimochodom.
@rikarika samozrejme, v systéme najskôr musia peniaze byt, aby sa dalo aj z neho vyplácať. Ale nie štýlom, vsak mam teraz narok, obídem lstou zákon a prídem k dávke, ktorá mi za normálnych okolností nepatrí. A este sa tu budem hadat, ake mam ja prava a stat je povinný sa starať. Pýtam sa ta s kým mas decko? S mužom ci štátom? Uz tu boli diskusie, kde som aj nielen ja ale aj ine takymto "mamnatopredsanarok" vyratali, ze taka co účelovo si takto "povybera" davky to nikdy, rozumej nikdy v živote nesplati. Nehovoriav potom o nejakom cerpani dôchodku. Tu je totižto rozšírená mylná predstava, že ty máš pomaly v SP svoj osobný bankový ucet kde so platis odvody, ktoré si potom akoze mas právo čerpať. Keby tomu tak bolo, tak 3/4 ludi dostanu ako dochodok nieže 0 ale ešte oni by mali naspäť do systému platit. Chápeme sa už konečne o com pisem? A ked je niekto podvodník, je mi jedno ci je to matka a ci Katka, chápeme sa? Len paradoxne práve matky s deťmi majú práve najviac plnú hubu reči, ako oni platia odvody, tak si zaslúžia predsa! Detto, ze dajú tomuto štátu nového daňového poplatnika, ktorý bude robiť na dochodky a v inej diskusii hneď na to napíšu, ze z tejto čiernej diery nech utekajú všetci kade ľahšie. No tak si môžu ísť na ten ich milovaný západ, keď si myslia, ze tam padajú pecene holuby pri do huby. Keby tomu tak bolo, tak už sú tam všetci. To len tak mimochodom.
@lienka.7 ojojoj....takže došli ti argumenty tak ideš urážať??? No pekne....neviem teda s kým si si robila decko ty.....používam tvoju rétoriku.....ale nech už som si ja spravila s kýmkoľvek v čase mojich md boli akékoľvek dávky viazuce sa k porodnosti úbohe, ja mám roky plodnosti chvalabohu dávno za sebou😁 a pracovný život má brutálne bavi. A či sa to tebe páči alebo nie, matematika je to vcelku jednoducha - minulý rok sa na SVK narodilo najmenej slovákov v histórii! Chápeš?? Či ťažká matika??
@lienka.7 a ťažko môže byť niekto podvodník, ak žiadny zákon neporuší.☝️....máš v tom akýsi chaos
@kaca222 my sme v praci tiež mali podobný problém. Nemali sme problem so skratenymi uvazkami, práve naopak, chceli sme podporiť takto matky. Ale samozrejme nie za plný plat. No to sa im už zrazu neoplatilo, lebo vsak z toho nevyužiju. Cize ani tak dobre, ani tak. Presne, najjednoduchšie je sedieť doma na riti a stat plať.
Nehovoriac o tom, keď sa mali striedať na pozícii 2, neprišla ani jedna, lebo majú chore deti. Detto keď bol nejaký problém, vyhovárali sa jedna na druhú, bol zase oba problem. Tak sa vedenie rozhodlo, že koniec, prijalo namiesto nich chlapa na full time a je pokoj.
@lienka.7 mám rovnaku skusenost. Mám takú prácu, že bez tej jednej zamestnankyne nefungujeme. Čert ber to, že by som ju za deň doma s chorým dieťaťom platila, ale firma za ten deň stratí 1000€, lebo bez nej to jednoducho nejde. Ponúkla som jej, že prideme teda do práce o druhej, to už má muža doma a potiahneme do večera. Reakcia? To bude unavená, chce sa s deťmi učiť a neviem čo. Dávam si už pozor a nikoho s malými deťmi na kľúčové pozície nezamestnám.
Je to však o človeku, máme aj recepčnú čo má malé deti a tam vidím tú ochotu urobiť prvé posledné, aby som nevypadol z práce.
O tie skrátene úväzky to strany zamestnankýň ale naozaj nie je záujem

@kaca222 presne tak, ako píšeš. Na zapade si doma max.pol roka a potom staraj sa ako vieš. Tu by niektoré boli najradšej doma snáď až do 18tky lebo majú predsa dieta. čerešničkou na torte je ešte aj to, za platene sedenie 3 a viac rokov doma ti tento stat este dá aj podporu v nezamestnanosti, často krát účelovo navýšenu. A este tu budu poniektore nadávať, ako ich tento stat NEPODPORUJE👌