Viete si predstaviť fungovať bez auta?
Ahojte, nájde sa rodinka, ktorá nemá auto? My máme dve deti, auto by sme si mohli dovoliť kúpiť, ale jednoducho ho nechceme. Niekedy sa cítim ako z inej planéty, no vôbec mi to nevadí.
Hľadám niekoho s rovnakým postojom. Viete si vôbec v dnešnej dobe predstaviť existovať bez auta?
ja si to napríklad predstaviť neviem, máme autá dve (chvalabohu na lpg)
Ale zase nemáme telku, čo niektorí ľudia tiež nechápu 🙂
Ja si uz neviem predstavit fungovat bez auta. Ale ked som bola mala, bolo nas 5 deti, a auto sme nemali a prezili sme. A tiez si ho mohli nasi dovolit, ale nekúpili.
A este dodam, moj otec bol sofer nakladmych aut na družstve, takze jazdit vedel
auto super vec aj moja zena vsetko zvladala ale bola vycerpana a ked ma auto az vtedy pochopila co nam to pridalo a co stihne a peniaze neriesime....pre nas je dolezitejsi cas co usetrime a spokojnost ako nam pomohlo.
@tanya32 neviem si to predstavit. Bez auta by som sa nemohla dostat do prace, ziadny bus tam nejde. Takisto bez auta by som nestihala vyzdvihnut deti zo skoly a skolky. Zijeme sami, babicky nemame, nikoho kto by deti vyzdvihol, zaviezol na kruzky. Je to kazdeho vec, kto chce a potrebuje nech jazdi, kto nie jeho vec.
viem si predstavita nakupy bez auta.. viem si predstavit chodit do prace do auta ak je prisposobena hromadna doprava alebo ma to clovek blizko... viem si predstavit na kavu bez auta... viem si predstavit ist na mestske kupalisko bez auta...
ale...
neviem si predstavit vikendy bez auta.. neviem si predstavit ako by som mojim chalanom ukazovala slovensko bez auta... neviem si predstavit ako by som utekala z bytovkovej dzungle do prirody bez auta...
nasi chalani miluju hrady, jaskyne, prechadzky po prirode, vylety mimo mesto mimo centra kde je max fontana a hracky v kaviarniach.. bazia po poznani... chcu vidiet vzdy nieco nove... v lete sme s nimi cez dovolenku prechodili cast tatier... tam kam sa dalo ist vlakom sme sli autom, kam sa dalo ist peso sli sme peso.. ale uz len nabalit sa do tatier na 10 dnovy pobyt v chate by sa bez auta asi nepodarilo... 😀
@dai kde a na koho nadavam, neprehanaj. Lenivost nie je nadavka ale konstatovanie. Sama som. Tie deti boli tiez male., ano auto mam ale pouzivam minimalne rozmyslam uplne sa ho zbavit.
Vyjadrujem len svoj nazor, ze vela ludi si vozi zadky aj ked netreba. Jasne kazdeho vec, ako to ze ja takto rozmyslam.
Ak ta niekto urazi tak jedine ked sa priblizi k pravde. Mne je fakt jedno nech mas aj 10 aut, len potom neviem co kazdy hromzi na zapchy napr....pekny den.
@tanya32 Naco sa pytas, ked to vsetko zalezi od okolnosti, ako vidis....ty mas deti samostatne, resp.starsie, niekto ma dve male po sebe, muza od nevidim do nevidim v robote, zena beha s detmi od lekarov az po aktivity s nimi, aj ked byvaju v meste. Neviem ako by inak urobila zena velky nakup s 1r a 3,5r dietatom ako s autom.
Tak my byvame v meste, takmer v centre. Mam vsetko pohodlne pesi, skoro vsetkych lekarov kusok, napriek tomu nam auto treba, ked ich treba rychle niekam zaviezt na opacnu stranu mesta, lebo aj muz si potrebuje kadeco vybavit, tak nebude trcat 2hod doma s jednym dietatom, ked ho moze posadit do auta a zobrat ho sebou a ja som s druhym dietatom.
Takze nie, nie si divna. Mas deti akotak samostatne, zrejme mate zauzity stereotyp, nebehate po lekaroch a kade tade, mate vsetko na okoli. Na prechadzky sa da aj pesi.
Niektore deti ani 7rocne nepustia rodicia na futbal na opacnu stranu mesta. Ako sa da toto hodnotit pausalne ???
@tanya32 ak byvate v meste kde funguje mhd a vela sa da zvladnut peso tak auto netreba. Takmer vsetko sa da nakupit cez eshop. My auto vyuzivame len na vylety a obcas na urgentny nakup alebo ked treba nieco rychlo a sme lenivi. Je dobre ho mat ale fungovat sa da uplne bez neho, samozrjme zalezi kde zijete
@dai a moja milena fungujem uplne normalne. Predstav si ze pracujem dokonca v terene. Kazdy den mam klientov po celom meste obehat., vyuzivam na to bicykel aj na nakupy povacsine. Moje deti chodili tak isto na kruzky, sporty ci zus. Ano, netvrdim je normalne byt unavena viac ako ked ides autom.
Tak si ten gramofon niekam strc. Musis byt riadne obmedzena ked si myslis ze len clovek co nepracuje a pohybuje sa doma bude tvrdit ze auto netreba.
@apolka77 toto si neviem predstavit veru na bicykli po klientoch.. ja pracujem v kancelarii... chodievam na meetingy... rano ked idem do prace na bicykli cca 15-20minut tak co prve idem v praci do sprchy... dokonca v tomto teple rovno aj vlasy rychlo sprchnem a vysusim fenom kedze sa spotia za tych 20 minut pod helmou tak nech aj nejako reprezentativne vyzeram.. 😀
@prasiatko30 samozrejme zalezi od terenua a vzdialenosti... za 5 minut bikeom sa clovek nespoti za 20 uz hej... 😀
@dzina007 a bikom by som deti v nasom meste nepustila - chcem aby prezili nie aby mi zavolali ze
Mam ist do nemocky lebo ich niekde auto zrazilo - v centre mesta neexistuju v pdostate ziadne bike chodniky a pesie chodniky su obycajne dost uzke alebo plne ludi co maju plne zuby ciklistov 😂
@1234lubka čo????
Áno. My auto nemáme, neplánujem kúpiť a to je 2-4 deti. Hodilo by sa ale nemáme potrebu ho kupovať.
@tigrica182 👍
@prasiatko30 moji chalani su este mali.. takze chodime po chodnikoch.. kazdy jeden prechod pred ktorym maju zastavit mam strach v ociach ci ubrzdia a nevletia niekde ze nestihnu dostatocne rychlo zabrzdit...
byvame v malom meste... a akoze mam dost dostat sa do prace kedze ani tu niesu cyklo chodniky a minule siel okolo mna kamion ani nie pol metra... asi preto som aj taka niekedy spotena zo stresu ze ma raz nieco zrazi alebo stiahne spatakom...
a tiez neviem si predstavit zeby chalani o par rokov popri ceste mali chodit na bicykli..
ono vela veci sa bez auta da... ale ja osobne beriem auto ako nieco co mi prinasa viac casu a komfortu... ked idem do prace minut to trva ale musim sa sprchnut... ked idem autobusom tak 15 miut cesta na bus, 5-10 minut cakacka na bus lebo chodim skor aby som mala istotu ze stihnem, a dalsich 10 minut cesta busom takze pol hodka... ked idem auto tak za 10 minut som doma.... ked si vezmem a zratam dve cesty denne... je rozdiel ci mi do prace a spat trva cesta 20 minut alebo 70 - 80 minut... lebo je to rozdiel hodina... hodina o ktoru dlhsie mozem byt s rodinou... kedze v dnesnej dobe uponahlanej a plnej povinnosti je cas cenny...
@prasiatko30 inak ja som sa sekla... som chcela oznacit kocku pred tebou co pisala.. jej bolo atresovane prispevok a bicykli a o tom ze 5 minut z boduz A do bodu B sa da.. 😀
Máme auto, ale ja nemám vodičák len manžel, momentálne som na MD a veľa vecí vybavujem busom a pre mňa je to úplne normálne.
@dzina007 jasne... ak do prace len ides tak sa to tak robi - ak nemusis po ceste deti rozvazat tak je to v pohode ( aj ked podla mna ba absolutne pre cyklistov nie je prisposobena ) - u nas to tiez tak mladi ludia robia - do prace bikom, sprcha, do cisteho a pracovat... len apollka pisala ze tak obieha klientov po celom meste -cize asi sprchu ani prezliekanie sa neriesi....
Ja si viem úplne predstaviť byť bez auta. To.moje len stojí v garáži, raz za čas ho vytiahnem vyvetrať. Napr včera po vyše mesiaci. Bývame tak, že sa všade dostanem pešo alebo mhd. Keby boli v ba cyklocesty ako v mníchove, salzburgu alebo vo viedni, auto by som nepoužívala vôbec. Mam ebike, ide to rýchlo, rýchlejšie by som sa prepravovala ako autom. Aj som uvažovala, že auto predám, ale neoplatí sa mi to, nedostala by som za neho toľko, akú má hodnotu, keďže auto má vyššiu výbavu.
1) to je ako s umývačkou, kým ju nemáš, tak nevieš o čo si ukrátená 😃 život je jednoduchší...
2) nie je auto ako auto, viaceré tu písali, že sa im auto viac kazilo než z neho mali úžitok.... to je to isté ako „sýty hladnému neverí“ len v opačnom garde – my nemáme šrot, auto má slúžiť, nám slúži
3) ide ma picnúť z tých debilných názorov hate-free, to je zase to isté ako s očkovaním... akože keď máš auto, nedajbože máš dve, tak aby sa za to človek ešte aj hanbil. tie výrazy ako „nemajú auto a to nie že by si ho nemohli dovoliť, práve naopak“ alebo „národ musí dospieť“ alebo "vzdať sa statusu". no nie, nie ste o nič lepšie, keď auto nemáte, akurát máte viac vyťahané ruky z nákupov 😉

Je to každého vec. My s partnerom sme zvyknutí fungovať s autom. Preistotu máme 2. Nakoľko sa nám ochvíľku narodí bábo. On s jedným dochádza do práce a jedno mám po ruke ja doma....auto je fakt užitočná vec , netreba sa terigať autobusmi, smradlavými vlakmi, vláčiť nákupy atď 🙂